Fågelperspektiv

Alla inlägg under december 2007

Av Margus - 4 december 2007 20:34

Åh, en Pettson-bok till... fast inte om Pettson och Findus denna gång. Utan om en liten mus som letar efter sin syster. "Var är min syster" heter årets bok, full med fantasifulla teckningar som just Sven Nordqvist är expert på.

- Den ska vi ha! utbrast både Husbonden och jag spontant i kör. Vi bara äääälskar hans böcker.

Den nya boken har fått massor av fina recensioner och var skäl till att Sven Nordqvist fick 2007 års Augustpris för bästa barn- och ungdomsbok (det där priset som alltid uttalas med Å...Ågustpriset).

Sven Nordqvist är väl världsberömd i hela Sverige och kräver ingen djupare presentation, ja han är faktiskt världsberömd utanför landet också, översatt till 35 språk. Hans nio Pettson-böcker har sålt i SEX MILJONER EX.

Och vi är lyckliga ägare till SJU av dem (som syns på bilden)!

Den som letar efter nya barnbokstips inför julen kan kolla här i listan som Kulturradions Vågen lagt ut.

Fakta i koncentrerad form om Sven Nordqvist hittas på Wikipedia här.



Av Margus - 4 december 2007 09:10

sagt i P1:s Tankar för dagen om att vårda sin hälsa in absurdum:

" Det är inte säkert att man slipper att dö
bara för att man låtit bli att leva"
  

citat av Henrik Tikkanen




Av Margus - 3 december 2007 21:22

Nu har jag skällt tillräckligt för i kväll. Två utbrott på en kväll är lite häftigt. Men det känns bra att få det ur sig.

Seså... balansera sig nu. Vad kan skapa harmoni och lugn bättre än att se sovande djur och barn. Här ligger våran Ulrik, drömmande, snarkande och emellanåt djupt snusande. Detta är hans favoritsovställning, vänd från världen i bästa tv-soffan. Han sover mycket nu, och djupt. Han är lite gammal och har värk. Klart man ska ha det så gott som möjigt. Sigrid och han är riktiga parhästar, hon skymtar till vänster i bild med huvudet på hans rumpa. Tryggt och gott.

Av Margus - 3 december 2007 21:11

Vår lilla grisfamilj är ett kärt julpynt som plockas fram varje år. De var nyköpta till förra julen och är således en ny tradition. Att jag älskar grisar är ett understatement för bloggens återkommande läsare. Galten och de tre suggorna med var sina kullar utgjorde en alltför stor frestelse i vår lanthandel. Kunde inte låta dem vara. De såldes var för sig, men jag såg redan inom mig vilken fin familj det skulle bli nedbäddade i hö i bästa brödfatet. Och ett fint minne av min farmartid. Så nu bor de här.

Av Margus - 3 december 2007 20:03

En kompis hade nyligen en liten tioårig scout vid dörren som sålde hemstöpta ljus. Hon beställde. Pris under hundra kr. Vid betalningen frågade hon om han hade växel.

Han svarar: "På förra stället fick jag en hundring" hur fräckt som helst.

Jag kallar det otillbörlig påtryckning vid hemförsäljning.

Vid leveransen dinglade han demonstrativt med en plastpåse clementiner och godis. Sa: "Titta vad jag har fått av dom andra".

Otillbörlig påtryckning... IGEN.

----

Inför påsk får man underliga besök vid dörren. Har för länge sedan slutat öppna för dem. Kvittar om jag är hemma, här öppnas inte. Vill inte bli utsatt för tiggeri. För det är vad barn ägnar sig åt numera.

En påsk för sexton år sen bodde vi så att man från köket såg ut på gården vem som närmade sig. Där kom en liten delegation med påskkärringar. Vi öppnade inte. Det ringde frenetiskt en lång stund.

Vad gör dom då...???

Ställer sig med näsorna tryckta mot fönstret och tittar in på oss. Rätt i ansiktet. Då ilsknade jag till, öppnade dörren och gav en lektion :

1) Man tittar inte in i fönstret hos folk!

2) Jag är inte tvungen att öppna bara för att någon ringer på dörren!

3) Om någon inte öppnar betyder det att man INTE VILL.

Det var ingen som kom sig för att tigga i det läget, om jag säger så.

---

När jag var liten ritade vi FINA påskkort med mycken möda nedlagd. Vi förberedde oss i en vecka och hade korgarna fulla. Ringde på. Delade ut GRATIS och sa Glad Påsk. Det hände att man fick en karamell. ALDRIG PENGAR. Ingen av oss väntade sig något. Vi var uppfostrade att AV VÄNLIGHET ÖNSKA FOLK GLAD PÅSK. Det var allt. På Lucia sjöng vi FÖR ATT DET VAR ROLIGT.

På den tiden fanns små skyltar med "Bettleri undanbedes" uppsatta vid dörrarna. Med fog. Då fanns riktiga tiggare som husmödrarna varnade varann för. De skyltarna rörde inte oss ungar, vi tiggde ju inte.

---

Ungarna på vår trakt ritar aldrig numera. Dom kommer med tiggarkorgen där de samlar pengar och godis (vete fasen om det duger med frukt heller...). Utan att ge något igen.

Ibland har någon fått ark ur målarböcker så att de kunnat fylla fälten med färg. En gång kom en kille med en sådan där han bara dragit kritan runt runt över hela arket. Tio sekunders verk. Och sträckte fram. Den och korgen....!!!

Ny lektion från mig... "Vad är detta???"... osv...


Nä, finns det ingen som uppfostrar ungarna idag? Vill föräldrar att deras ungar drar omkring som tiggare och utpressare? Vill man ha giriga och fräcka barn? Varför reagerar inte folk vid dörren som jag och lär ut att samhället inte accepterar det här beteendet? Ska dessa ungar växa upp till morgondagens företagsledare och politiker?

Av Margus - 3 december 2007 19:45


... men inte utan smolk i glädjebägaren.

Pappas lägenhet varde härmed städad och klar. DET är skönt. Känner nu att det varit en tung sten att släpa på. Själen håller på att lätta nu i kväll. Men säg den glädje som varar....


Inte har jag jobbat själv... nejdå... en dyr städfirma anlitades.

Priset var satt redan innan: 5625 kr för flyttstädning i 90kvm bostad.

Vi släppte in städarna. Besiktigade uppdraget. Priset konfirmerades.

Vad händer? Jo, mitt i städningen ringer lilla städmyran och vill LÄGGA PÅ PRISET för att det är så ingrott...!!! En utpressningssituation, liksom...


Husbonden kopplades in (där var jag feg... eller svag... eller ynklig... ja) och satte stopp för sådana planer. Inget pålägg här! Bestämt är bestämt. (Han är en klippa!)

Laddade argument med Väninnan i telefon ifall.... det skulle komma på tal.

Jag kunde ju fråga om väldigt lättstädade bostäder fick rabatt....???!!!

Där satt den! Hon är expert på sånt.


Nu var det inget mera tal som saken. Inspektionen fullföljdes och det var verkligen stiligt, fräscht och rent. Så var det klart.


Tänk att alla ska vara så giriga och fräcka nuförtiden. Tycker inte om utvecklingen här i vårt land. Skulle aldrig själv kunna med att begära mer än jag sagt från början. Varför ska det vara sånt tjafs? Städning är ingen sinekur, men då får man väl sätta en taxa man håller sig till... eller....

Av Margus - 2 december 2007 21:09

Så var det kväll den första advent och första

ljuset tändes till morronandaktens Hosianna.

Kollade inte utetempen men den tidiga promenaden företogs i mestadels uppknäppt rock när gårdagens vindar mojnat. Uppehåll var det också. Våra fåglar var ute på förmiddagen och tjoade. Ingen hök i sikte. Men däremot den lilla gärdsmygen. Den ser vi ibland om vintern. Verkar som om den ställt in sig på växthusklimat och struntar i att flytta.


Marsvinen avnjöt frukost i sina nybäddade lägenheter.

(På bilden Alice, Wilma, Maggan och Bibbi.)


Efter helgens vila och frosseri vid datorn var det dags för skärpning. Veckans skjortor ströks och tvättmaskinen gick, men när Husbonden är borta är det si och så med arbetsdisciplinen;). Det är i allafall roligare med sällskap.

Bläddrade i nyköpta böckerna. Kollade lite på skidskytte, det sprider så trevlig atmosfär i hemmet med ljudet från skidtävlingar på tv.

Löste sudoku.

Åt kött- och rotfruktsgryta (mmm.. ) som tillagats i går. Husbonden fick med sig till jobbet.

- Mycket god, lät han meddela. Man tackar.


Leat lite på kroppen som just tinat upp efter sjukgymnastens behandling. Ujujuj, det har känts av ska jag säga. En känsla av "hård platta sittande mot längdryggen" har hållit i sig ända tills nu. Men det onda i skinkan försvann direkt och inget ryggskott har infunnit sig, så det gick väl bra då.

Därtill har axlar och ryggens överdel fått bättre hållning, känns mindre trötta och ömma och blivit mer rörliga. Aha.... ska nog inte säga henne riktigt HUR bra det blivit, detta kan gott få pågå ett tag. Behöver det.


Tittat en del på Stockholm Horse Show i Globen på tv. Dressyr, hoppning, körning och inte minst islandshästar i tölt och flygande pass med tomtebloss (!) vid hovarna. Effektfullt och .... alldeles underbart. Därtill medverkade den franske killen "vars namn jag inte vet" som dansar och talar med sina hästar. Obeskrivligt, fantastiskt, enastående... man blir alldeles matt.

Och halleluja, den förste advent lider mot sitt slut och Husbonden är hemma igen!

Av Margus - 2 december 2007 12:15

Något som värmer en hästälskares hjärta är att hästen nu kan komma i bruk mer allmänt i framtidens samhälle. Redan i dag används hästen till att dra gräsklipparen i Malmös parker. Sandning av småvägar och annat parkjobb spås vara lämpligt jobb för hästen i framtiden när oljan tryter och koldioxidutsläppen måste minskas. Detta framfördes i P1:s Studio Ett om Hästen i veckan.

Underbart, säger jag bara. Heja, heja...!


Intresset för arbetshästen ökar. Föreningen Skogshästen har ett stigande medlemsantal.

- Hästen har en roll i framtidens samhälle, den passar i kretsloppssamhället och har en dämpande effekt på människors jäkt, säger Lars-Göran Göransson, ordförande i Skoghästen, som berättar om hur människor stannar när de kliver av bussen och kommer fram för att prata och klappa hästen.


Tror jag det, min dag skulle vara gjord om detta kom tillbaka. Själv är jag så lastgammal* att jag som liten såg häst och kärra som naturligt inslag på kullerstenslagda gator i Göteborg. Trots att moderna spårvagnar gick överallt. Man såg ofta förspända hästar stå parkerade och vila med tornister över mulen, en sån där de äter ur.

Och så sent som på 1970 såg jag i flera år två-tre arbetshästar plöja ett långt stycke längs med E20 på Västgötaslätten. Det var antagligen den siste entusiasten för sen tog det bara slut en dag.





 

(Bilder från fören. Skogshästen. Fotografer i ordning uppifrån och ner: Torbjörn Karlsson, Jenny Göransson, Lars Henningsson.)

HEJ, OCH VÄLKOMMEN !

      

  Visa presentation

Avdelningar i bloggen

Så var det då... denna dag

Sök i bloggen

ARKIV från start 14 mars 2007

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31
<<< December 2007 >>>

   Underbar video från YouTube

  

Bra historiebok på internet

Mina länkar

Antal besök

Följ bloggen


Skapa flashcards