Fågelperspektiv

Alla inlägg under december 2009

Av Margus - 18 december 2009 22:16

Dödsstöten för Västsverige kom idag med GM:s katastrofbesked om Saabs nedläggning. Det är inte enbart 8000 jobb som försvinner hos biltillverkaren och underleverantörer, det drabbar hela näringslivet i Trollhättan med omnejd när människor inte har pengar att handla för. Ända ned till frisörer, optiker, bagerier, småbutiker… you name it.

Då bilindustrin koncentrerats till Västsverige drabbar nedläggningen troligen även Volvo eftersom de ofta haft samma underleverantörer. Det blir på alla sätt ett problem för hela Sverige vilket högeralliansen haft svårt att fatta.

En sorgens dag.

 

Detta måste väl ändå bli "sista spiken i kistan" för regeringen Reinfeldt som visat sig lika kallsinnig till Saab som till landets sjuka.

      

Tre opinionsmätningar visar i tur och ordning hur läget var FÖRE dagens nedläggningsbesked: SIFO, Demoskop och Synovate.     Klickbara bilder.

Av Margus - 17 december 2009 20:52






blek decembersol  

Den bleka decembersolen stiger icke högre än så här. Från Lilla Husets förstutrapp vid middagstid i midvintermörkret anas den mellan trädstammarna. En timme senare, kl.13.00, glimmade det till inne i köket just när solen tittade fram till höger om lilla lagården, precis innan den dök igen. Här framlevs således december helt utan solbestrålning.

Till vänster om bilden kröker framfartsvägen 90 grader i djup skugga framför en tät granskog. Ett rent norrläge, vår så kallade "nordpolshörna". Där är det ständigt halt, där ligger snön kvar längst och tjälen bryter inte förrän i maj.

Man får finna sig… ge sig till tåls och härda ut helt enkelt. Ty när globens axel rest sig rätt och ljuset återkommit lyser solen även på Liten Stuga. Om vintern fattar man hur nära Nordpolen vi lever.

När det - som idag - varit sex minusgrader och hård vind håller man sig för skratt. Drar igen kappan och på med kapuschongen om man så bara ska gå femton meter till fågelhuset... huuuh...

Det dånar i Lilla Huset när stormen skakar mast och tåg. De uppdragna markiserna dunkas i väggen av en hiskelig nordan som gör de få minusgraderna ännu kallare. Med vindens kyleffekt (bild nedan) uppnås 16-17 minusgrader vid dagens temp (-6) och hårda vind (13,9 – 20,7 m/s).

Pippisarna hölls inne för första gången under december. Braskaminen puttrar hela dagarna.

vindens kyleffekt  

Hård vind, styv kuling = 13,9-17,1 m/s.

Hård vind, hård kuling = 17,2-20,7 m/s.

Källa: Wikipedia.


Av Margus - 16 december 2009 22:11


Apropå klimatmötet…

... så ler jag i mjugg när jag hör på Vetenskapsradion att marsbilen Spirit kört fast däruppe i en sandgrop.  


I åtta månader har den stått så. Via fjärrkontroll från Jorden har Nasa snurrat hjulen sex varv och lyckats flytta bilens hjul 1,6 centimeter. Då fastnade den ännu djupare och nu lutar den dessutom 12 grader!

Marsbilen Spirit sitter fast i sandgroparna på Mars     

Ja… vad har dom där att göra? Kostar pengar och skitar ner miljön. Det enda rymdresorna duger till är att köra iväg rymdminister Maud Olofsson dit, hon har ju sagt att hon vill bli den förste att åka.

Av Margus - 16 december 2009 21:38

Egentligen vet de flesta vad som är bra och vad som är dåligt… för klimatet, alltså. Men mötet i Köpenhamn lär nog inte leda någon vart. Det handlar om makt. Som vanligt. Ingen vill ge sig.

Det lovas "nya pengar" och "gamla pengar", "nya fräscha medel" och jag vet inte allt. Man undrar om dom trycker nya sedlar för att lova nåt. Nä, dom bara luras med att flytta om redan budgeterade medel genom att byta etikett. För avstå nåt… tänker dom ju inte. Bara bluff och båg.

Undra på att klimatmötets ordförande avgick mitt i alltihop! Jag förstår henne. Skulle också tröttna på gubbarnas monopolspel.

OM mötet nu skulle kunna enas om något mål och klimatet tillfälligt skulle bli bättre under något mellanår mitt i försämringen, så skulle makthavarna genast säga: Yes! Vi klarade det – nu kör vi igen. Så illa tror jag faktiskt att det är.

Lite uppiggande att se så många engagerade ungdomar som demonstrerar… fredligt (de flesta alltså). Det finns hopp. Om denna ungdomsrörelse ökar och ställer större krav så KAN det hända nåt. Det är en förutsättning. Det är på dem det hänger, det är deras grej, deras liv. Tempen stiger nog år för år, på alla håll.

---------

Undrar hur mycket energi man kunde få ut genom att sätta en hel radda unga testosteronstinna hannar på spinningcyklar och trampa för glatta livet, precis som förr? Ett sätt för friska arbetslösa män att få göra samhällsnytta...? Stärkande för den egna kroppen också. Nån som vet...?

Av Margus - 16 december 2009 21:14





svt:s julbord  

Kylen är fylld, vi är laddade. Inget traditionellt saknas. Är redan trött på julmaten innan det ens har börjat. Vet hur det brukar bli… Fasar för resterna dag efter dag. Mår illa vid blotta tanken. I ett försök till nytänkande drog jag igång följande samtal en dag:

-  Vad vill du nu att vi ska ha för mat i jul?

- Inget märkvärdigt, bara skinka, köttbullar, prinskorv, vörtbröd, Janssons, rullsylta, kalvsylta, rödbetssallad, julost, sill och en nubbe, svarade Husbonden!

Svaret var givet. Jag visste. Hyste en from förhoppning om tillmötesgående då han vet att jag inte gillar julbordet så värst. Inget förbarmande. Vi firar juldagarna på tu man hand.

- Kan du inte tänka dig att ändra lite, alltså att inte äta ALLT på en gång? Kan vi inte ha skinka en dag, Janssons en annan och så vidare?

- Nä, jag VILL ha alltihop! Varför ska jag behöva avstå från det?

Husbonden ÄR köttälskare, det är bara så. Varje gång hungern sätter in kommer förslag om fläskkotletter och köttbitar - mat för en hel karl. Tur att han också gör slut på kalorierna. Variationen är liksom mitt ansvar. Får kontra med tankar om grönsakssoppa och fisk.


Klart att Husbonden ska få den julmat han vill ha. Men JAG vill också ha min. För första gången krockar det. Hittills har vi ätit samma mat, men nu står det mig upp i halsen. Jag tycker också om prinskorv, köttbullar och skinka. BARA INTE ALLT PÅ EN GÅNG. Så har jag "julat" i 60 år och vet att längtan efter kokta morötter, rotfruktslåda… ja, till och med spenatsoppa blir stark redan på juldagen. Det blir till att koka egna grönsaker separat då. Många kastruller blir det…


Av Margus - 15 december 2009 22:50





Klarar inte att byta fokus. Det är en ny upptäckt. Har en del administration som väntar… och väntar. Men dagar när det hänt för mycket är energin slut och räcker inte till att växla om vid hemkomsten. Med "för mycket" avses här t.ex åka och handla och ringa två viktiga samtal!

Värst är beslutsfattande, om än aldrig så små, det kräver sin energi. Där går gränsen nu. Här tarvas lugna rutiner och stilla dagar, tid för vila och att ’tomglo’ för att hämta kraft mellan utflykterna. Då får administrationen vänta… men inte för länge.

Söker nya vägar till ett flyt, att varva utgivande med intag i lagom blandning (KBT). Skitsvårt när man också behöver intellektuell och social stimulans. Balansgång på slak lina, typ. Knepig sits efter att ha haft kontroll och många bollar i luften. Överskrids gränsen blir det tvärstopp. Hjärnan stänger av. "Ingen hemma", på ett tag. Så verkar denna typ av hjärnskada.

Inköptes ny platt-tv till Lilla Husets sovrum idag. Samt ny jacka till mig, mörkblå. Den gamla gröna antog en skitig färg – trots tvätt – och sån kan man ju inte gå omkring. Stora beslut. Överlät tv-bestyren på Husbonden.

-----------------


Nu kommer dom… Fler ansluter sig till kritiken av alliansens sjuka syn på människor. Och nu gäller det fler än cancersjuka:

"Människor som är sjuka av stress ska inte utsättas för ytterligare stress. Det gör inte att deras sjukdom avtar, snarare tvärtom." Säger Kristina Glise, överläkare vid Institutet för stressmedicin i Göteborg.

Folkpartisten Christer Filipsson, Norberg, överväger att lämna partiet p.gr.a sjukförsäkringsfrågan:

"Jag tycker faktiskt inte om när Folkpartiet är med systematiskt och monterar ner välfärden. Det är de svaga och de utsatta som bäst behöver välfärdssystemen och då ska inte vi dra undan det genom att skapa ett nytt system som slår ut dem […] Jag tycker man är tondöv inför människors vardag."

-----------------




Dagens undring: Vem tar det operativa ansvaret för detta experiment som man just nu utsätter det svenska folket för?

Av Margus - 14 december 2009 22:23

Räddaren i nöden - en svart ängel  

Lilla Huset upplevde något av ett under idag. Vi ringde efter sotar'n och tio minuter senare knackade det på dörren: "Behövde vi sotning"? Vaaa!?

Som himlasänd kom sotarn, vår räddare i nöden - en svart ängel!

Så här var det: När det blev dåligt drag i kaminen upptäckte vi att det var ett år sen sotningen - med råge. Åharrenadå... ringde Soteriet med viss fasa för att det här kunde dra ut på tiden... och nu inför kylan och så... Svaret "ja, vi ska ju inte vara i era trakter på ett tag...." tog ner förväntningarna. Men hon lovade ringa åter med besked... Istället stod sotarn på trappen inom ett ögonblick. Fick larmet medan han passerade, ungefär. Kallar jag snabb service!

Detta är så ovanligt numer så vi har fnissat åt det hela dagen. De var liksom helt overkligt. Men skönt att det blev gjort... och mycket sot i röret var det. Trevlig kille med hästsvans, inte så olik Anders Borg himself faktiskt.

Ett patetiskt utslag av feghet - feghet att bryta mönstret?  


På tal om svart.... tar väl ändå EU-gubbarna på bilden priset. Så urtrist, fult och idiotiskt med denna klädkod, denna maktuniform... Så uppenbart löjligt. Ett patetiskt utslag av feghet - feghet att bryta mönstret? Varför gör ingen något åt det? På bygdens bonnakalas är männen roligare och mer stilfullt klädda än på maktbilden ovan.

Det FINNS ju färgglada pullovers, enfärgade eller med rutor i olika mönster. Det FINNS uddabyxor i färg utan att det är skrikigt. Det FINNS kavajer med färg och olika material t.ex ull, manchester.

Det skulle inte heller sitta fel med en skotte i röd kilt på den här bilden.


Av Margus - 13 december 2009 23:10

Vännerna fick sig några goda skratt när vi mötte med glitter om hårsvallen.  Det såg för roligt ut när Husbonden, fortfarande med glittret om huvudet, drog iväg till Parken för att ta ner lite grangrenar till Vännernas "julskyltning" hemma.

Spännande dessertprovning av två nyköpta danska burkdesserter följde på lunchen = Fikon i Cognac och Vanilla Tropicana. Den sistnämnda med fruktmix av fikon, ananas, papaya, mango och persika var nog i sötaste laget. Men cognacsfikonen överraskade...  tur att det blev lite över.

dolda talanger     

Väninnan häpnade plötsligt över den egna makens dolda talanger när han tjusigt vek den finaste båt av pappersservetten. - "Varför har du aldrig visat det förut! Här har man varit gifta i över 40 år och inte vetat sånt!" Vi blev lika förvånade över det plötsliga tillkännagivandet. Det visade sig att han haft färdigheten sedan barnsben, men sluppit ifrån livets festvikanden med "tyst diplomati". Nu åker han väl dit, förstås... till julkalaset.

        

Några som också stoltserade i luciaglitter var hundarna, alltid med på noterna. Tyvärr hade jag hjärnsläpp och glömde öka exponeringstiden... hehe. Bara dessa två mörka på Ulrik och Sigrid blev hyggliga, resten hade blixtgröna ögon.  Klickbara, till viss del.





HEJ, OCH VÄLKOMMEN !

      

  Visa presentation

Avdelningar i bloggen

Så var det då... denna dag

Sök i bloggen

ARKIV från start 14 mars 2007

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5
6
7 8 9 10 11
12
13
14 15 16 17 18 19 20
21
22 23
24
25 26
27
28 29 30 31
<<< December 2009 >>>

   Underbar video från YouTube

  

Bra historiebok på internet

Mina länkar

Antal besök

Följ bloggen


Skapa flashcards