Fågelperspektiv

Alla inlägg under december 2009

Av Margus - 1 december 2009 20:18

Hela Västsverige är gastkramat i kväll i väntan på GM:s beslut om SAAB. Tusentals människors liv står på spel, ja, en hel region. Samtidigt hör man på Rapport att folk åker till Bangkok och Bombay och shoppar som dårar - kläder. Vem tänkte på klimatet där?

Alltihop är sjukt. Sinnessjukt. Man mår illa. Jag tror vi håller på att bli sinnessjuka allihop. Människan trasas sönder. Det är rena snurren. Överallt syns tecken på människor som ger upp och får odefinierbar värk, kroniskt trötthetssyndrom och bränns ut av hjärnstress. Både kropp och hjärna ger upp i ett allt människofientligare samhälle.

 

Snurren tvingar fram rovfiske i haven, skövling av urskogar och utrotning av djurarter och ett allt större energibehov – för att inte tala om flyghysterin. Det tvingar fram vanvård av djur, fruktansvärda slaktresor till Italien och oljeutsläpp. Kapitalismen tvingar oss in i ett allt vildare ekorrhjul, det s.k "livspusslet" ska fixas, vi har inte tid för varken oss själva eller varandra. Psykologer anlitas i radio och tv för att hjälpa när det gått snett. NÄR SKA MÄNNISKOR FATTA?

Umgänge med vänner bokas in på en håltimme i agendan. Ingenstans finns tid eller ro och stillhet - ett basalt behov för människan. Finanskris på finanskris skapar otrygghet, utslagning och raserar välfärd som tidigare generationer byggt upp.

 

Mitt i allt detta sitter hundratusentals chefer på ansvarsfulla poster (dyra) som inte tar ansvar för sitt slöseri. De gömmer sig bakom telefonspärrar och hindrar kunder att nå fram med synpunkter och krav. Hur frustrerande detta än är, så är det ett sundhetstecken att reagera med förnekelse och flyktbeteenden. Reptilhjärnan talar. Experter och sakkunniga uttalar allt oftare att människan "inte hinner med i den tekniska utvecklingen" ty vår hjärna är kvar på jakt- och fiskestadiet. Vi härstammar ur en bondekultur som färdades långsamt. Att gömma sig och huka under ett skrivbord, eller var de fega cheferna nu sitter, är sunt. DET SJUKA ÄR FÖRNEKELSEN OCH ATT FÖRSÖKA KÖRA PÅ SOM OM INGET HÄNT!

 

VI BORDE RESA OSS SOM EN MAN I ETT JÄTTEVRÅL OCH KRÄVA ETT STOPP. Stopp för vansinnet, stopp för anarkin, stopp för idiotin och dårskaperna, stopp för ekonomiskt slöseri på dumheter. Ta t.ex forskarna i franska Cern som ska krocka protoner i en cirkelformad tunnel under jorden för att se om jorden skapades av en Big Bang. Och rymdresor…! VARFÖR LÅTER VI PENGAR GÅ TILL SÅNT? VARFÖR LÅTER VI DET HÄNDA?

Makthavare som utövar tortyr mot sina undersåtar, vare sig det är fysisk tortyr i våldsdiktaturer eller psykisk tortyr som vår regering utövar mot sjuka och svaga i landet, är osunt. Mellanledets folk t.ex Försäkringskassans handläggare och socialtjänstemän mår väl ungefär som nazisternas hantlangare gjorde i Nazityskland när de tvingades att tortera och skjuta medmänniskor i förintelseläger. Likheten är slående även om det i Sverige "bara" handlar om psykisk tortyr och ekonomiska övergrepp som att beröva sjuka och svaga sin tillvaro, trygghet och värdighet.

 

KANSKE HAR UNGDOMEN DE SUNDASTE REAKTIONERNA på galenskaperna. När de inte får starta sina liv, inte får utlopp för sin energi och livslust utan kvävs i arbetslöshet och hopplöshet sätter de eld på hela skiten.

Vi förfasas över de kriminella aktionerna, men… ÄR INTE DETTA EN VÄLDIGT SUND REAKTION? Jag börjar tycka det.

Det som är osunt är vår reaktion på revolten; vi lyssnar inte, vi förstår inte, vi skapar inga jobb, inget hopp, inga framtidsvisioner, vi kan inte kommunicera, vi skiter i dom. Detta är ta mej sjutton osunt.

 

Vi låter chefer ta ohemult betalt för ansvarslöshet och feghet, vi låter myndigheter rasera vår välfärd och rationalisera sjukvården så till den grad att de anställda knäcks och sjuka inte får vård i tid, vi låter statliga verk skita ner miljön (Vattenfall), vi låter en statlig myndighet sparka på sjuka och svaga (Försäkringskassan) och beröva dem deras trygga tillvaro. UTAN ATT GÖRA NÅGOT! UTAN MINSTA PROTEST!

 

Vi - förtryckare och förtryckta - har ont i både kropp och själ, vi får ont i leder och muskler, migränattacker, vi orkar inte, vi blir apatiska, vi fungerar inte, vi bränns ut. Vi blir egoistiska och okänsliga. Precis som fångar roffar vi åt oss för egen del för att klara oss själva och struntar i medmänniskorna. Utlänningshatet tar plats. Alltihop är tecken på psykisk sjukdom vill jag hävda. Psykisk sjukdom = sinnesjukdom. Vi måste börja kalla saker vid deras rätta namn. Och agera! ETT PRIMALSKRI RÄTT UT ÄR EN BRA BÖRJAN. MÅNGA PRIMALSKRIN BLIR TILL EN ORKAN.

HEJ, OCH VÄLKOMMEN !

      

  Visa presentation

Avdelningar i bloggen

Så var det då... denna dag

Sök i bloggen

ARKIV från start 14 mars 2007

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5
6
7 8 9 10 11
12
13
14 15 16 17 18 19 20
21
22 23
24
25 26
27
28 29 30 31
<<< December 2009 >>>

   Underbar video från YouTube

  

Bra historiebok på internet

Mina länkar

Antal besök

Följ bloggen


Ovido - Quiz & Flashcards