Fågelperspektiv

Alla inlägg under december 2009

Av Margus - 5 december 2009 13:22






Kristian Luuks och Fredrik Lindströms debut i På Spåret gick ju geschwint, precis som jag tänkte mig. Luuk är pålitlig! Fasen vet om det inte kan bli bättre än Oldsbergs variant. Anade en lättare stämning bland de tävlande, men jag kan ha fel. Vi får se...

-----------

Vi har haft besök av Botnia Media som gör Stora Hembygdsboken. En dokumentation av hela Sverige liknande gamla Gods och Gårdar utgiven 1942. Stor intervju vid köksbordet.

För en tid sen fotades Lilla Huset och nu var det stor intervju med gårdens folk, dvs. lite om våra yrken och bakgrunder samt om fastigheten. T.ex vad våra föräldrar hette och kom ifrån, till och med mödrars flicknamn samt vilka yrken de hade.

Jag var lite betänksam inför uppgiftslämnandet men inser att bovar inte letar i den boken, de använder nog hellre nätet och Googles satellitbilder. Dock ska vi INTE köpa boken. 4800 kr (svindyrt) kan användas på bättre sätt. Vi skulle ändå inte sitta och slå i den för att titta på andra fastigheter i kommunen.

Den trevliga intervjuaren hade arbetat med detta i 16 år och var följaktligen singel, då hon lever något av nomadliv, 14 dagar här och 14 dagar där, när hon kör omkring i bygden och intervjuar folk. Fäste mig särskilt vid dialekten som var en kort och hård variant av svenska.

Lustigt nog såg vi första av tre ur en finlandssvensk dramaserie i går kväll på svt 2, Colorado Avenue. Där hördes den ursprungliga Österbottendialekten, till stora delar knappt begriplig, men intressant. Vi körde med textning.


Oy Botnia Media AB, Vasa, i Österbotten har publicerat hembygdsböcker över kommuner och städer i Finland och Sverige. Den som ännu inte haft besök av dem får härmed en förvarning.

Av Margus - 4 december 2009 22:02




Så var då cancerpatienterna räddade. Skönt. Alliansregeringen hade inget val och backade i hast, men bara just så lite som man kunde befara. Nu väntar vi på lättnader för resten av diagnoserna. Hanteringen av läkarintygen skulle ju ses över. Vi får väl se...

"Jag känner djupt för de här personerna" sa Husmark. Men alla dom andra då? Landet är fullt av sjuka som håller på att gå under i blåslampans hetta. Vad känner hon för dom? Ska jakten på dom fortsätta som vanligt?


Nu borde övriga läkare stå upp för sina patientgrupper med andra diagnoser. Många lider svårt av fruktansvärd värk, reumatiker, fibromyalgiker, hjärtinfarkter med svåra följder, blodsjukdomar, psykiska diagnoser, hjärnskador efter utbrändhet… för att bara nämna några få. Så kom igen nu läkare ute i landet! Följ cancerläkarnas exempel!

Regeringens "skyll-dig-själv-filosofi" funkar inte när den testas mot verkligheten. Sjukdom kan vi alla drabbas av, utan att själva ha varit skuld till det. Och för övrigt…


VILKEN ARBETSMARKNAD SURRAR ALLIANSEN OM?


Att ha ett arbete att gå till, trots sjukdom, kan vara trösterikt. Ett arbete man trivs med och klarar av, på lagom avstånd från bostaden och på den tid man orkar. Arbetsglädje är en bra medicin.

Men… arbetsgivarna anställer bara friska personer, som helst genomgått hälsokontroll med VDN-garanti för hållbarhet i femton år. Sjuka personer är aldrig förstahandsval för arbetsgivare. Så…


DET FINNS INGEN ARBETSMARKNAD FÖR SJUKA!


Sjuka personer som inte får något arbete på grund av sin sjukdom, ska ha sjukersättning! Om sjukdomen är ett hinder för att bli anställd ska man ha rätt till sjukpeng - inte a-kassa och inte socialhjälp där man är tvungen att ge upp hela sitt liv. Det hela är mycket enkelt.


Av Margus - 3 december 2009 23:54

Lilla Huset inbäddat i rimfrost     

Ett minne blott. Lilla Huset låg inbäddat i rimfrost. Två dygn av islandskap är borta. Från minus 8,4 till plus 1,4 på några timmar. Rimfrosten har regnat till marken som blivit såphal.

i rimfrost blir de fulaste risbuskar vackra  

Rimfrosten gör de fulaste risbuskar vackra.

rimfrostiga nypon  

Nypon som omsluts av rimfrost-ros


Av Margus - 3 december 2009 23:21

Ett julklappstips:

   Boken om Bibliotekskatten Dewey. En rar och go’ berättelse om en säregen och alldeles underbar katt som bodde på ett bibliotek i Iowa hela sitt 19-åriga liv. En välskriven bok i lättsam och trevlig ton. Hör bara:

"En kall vintermorgon hittar en bibliotekarie en utsvulten och frostbiten kattunge som slängts in i bibliotekets bokinkast. Personalen tar sig an katten, och trots en hel del motstånd lyckas de få behålla sin bibliotekskatt. Dewey blir en symbol inte bara för biblioteket utan också för hela den lilla staden Spencer. Vi lär känna många färgstarka och gripande livsöden i denna sanna historia om en katt som blev känd och älskad i hela världen. Besökare kom från när och fjärran, familjer gjorde semesterresor till Spencer, Iowa, enbart för att får träffa honom: ända från Japan anlände tv-filmare som hört talas om Dewey. När Dewey dog 2006 stod hans dödsruna att läsa i över 300 tidningar världen över.

Vicki Myron är bibliotekarien som hittade katten Dewey den där kalla januarimorgonen. Hennes eget liv är lika mycket en framgångssaga som Deweys som hon skickligt väver samman med sin egen."


Den kom häromdan från Ad Libris på posten. Är redan på fjärde kapitlet. Se filmen om honom.

Av Margus - 3 december 2009 22:40

Läkarna på Karolinska tycks ha material som räcker för en följetong. Kvällens Aktuellt bjöd på nästa avslöjande: Cancersjukas rehab-avdelning står tom och overksam för att de sjuka inte får vara sjukskrivna tillräckligt länge för att få sin rehabilitering!

Läkare Monika König berättade om de långa sjukintygen man skriver och som Försäkringskassan inte tycks förstå.


Vad GÖR och KAN försäkringsläkarna, undrar jag. Det är dags att ifrågasätta alla FK-anställdas kompetens. Eller "lyder dom bara order" som Hitlers anhängare i Nazityskland också gjorde på sin tid?

 

TCO-ordföranden Sture Nordh berättade i Ekot HÄR om de många "överlämnande-avtal" som nu tecknas slag i slag mellan Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen. Massor av sjuka tvångsinskrivs nu hos a-kassan trots att lagen som reglerar detta ÄNNU INTE ÄR ANTAGEN!

TCO kräver nu att regeringen drar tillbaka förslaget och gör om. Hoppsan… här lyder tydligen Försäkringskassan inte bara order – DE GÅR FÖRE LAGEN! För att hinna med i tid till att lagen antas. På vems uppdrag, undrar jag.

 

Husmark ska inte spela ovetande. Detta har debatterats sååå länge. Nätverket Resurs har uppvaktat såväl henne som Gunnar Axén upprepade gånger med brev och frågor. Kritiska reaktioner har lämnats från flera remissorgan INNAN reglerna trädde i kraft 1 juli 2008. De har vetat! Och de har rapat upp sin papegojfras i ett, i ett.

Nu medges MOTVILLIGT att reglerna ska ses över. Prestigeförlust, eller vad? Personligen tror jag mer på ren jävelskap (ursäkta). Jag tror inte på några lättnader förrän vi sett det.

 

 

Nu har media äntligen vaknat, men det tog lång tid. Ordet cancer satte krydda på problemet, men det finns många, många fler som är pinade. Läs "Ett hjärta rött" idag som HÄR visar TCO:s granskning av regeringens rehabkedja för sjuka - EN "STORSATSNING" FÖR 0 KR!

Av Margus - 2 december 2009 21:24

Nu får jag blodstörtning. Finns det någon i detta land som kan hålla sig lugn efter inslaget i kvällens Aktuellt? Trodde jag sagt allt om ämnet för dagen men så icke...

Kuratorn från Karolinska (se föreg. inlägg) beskrev utmärkt väl vad som drabbar cancersjuka under deras sista tid i livet när de jagas av Försäkringskassan.
Det behövs inte mycket fantasi för att sätta sig in i detta.

Gunnar Axén (M), Husmark Pehrssons handgångne man svor sig fri och sa att "så var det inte meningen". Kuratorn instämde i att, efter att ha lusläst regeringens regler, FK följer regeringens regler till punkt och pricka, "det står att reglerna ska tillämpas restriktivt" sa hon och menade att reglerna bör ändras.


På frågan om vad regeringen tänker göra åt saken svarade den enfaldige Axén att "Försäkringskassan bör utvärdera sin tolkning av reglerna".


HUR MÅNGA SKA HINNA PINAS OCH DÖ INNAN DESS?????


På frågan om vad de sjuka ska göra, sa han "dom ska överklaga".


MEN... DOM HAR INTE TID, DOM DÖR!!!!!!!


Detta är medveten tortyr. Vi har fått en diktaturregering som pinar sjuka in i döden! DET ÄR SINNESSJUKT.

Misstroendevotum väckes härmed mot Alliansregeringen för att dom å det grövsta missbrukat väljarnas förtroende.


Efter detta tappar jag alldeles lusten att skriva något trevligt alls. Hur är man funtad om man klarar det?

Av Margus - 2 december 2009 20:37

Papegojan har talat. Igen.

Ingen har väl ha missat dagens snackis, den om att sju cancerläkare på Karolinska slår larm om hur "försäkringskassan flåsar folk i nacken ända in i döden". Citat i kvällens Rapport av kurator Aina Johnsson, en av de som undertecknade dagens artikel i DN Debatt där man beskrev hur människor tvingats ut strax innan döden befriat dem (mitt uttryck).



Äntligen, tänkte jag. Äntligen tar läkarna bladet från munnen. Men så tog kommandoran Husmark Pehrsson till orda… Likt en papegoja rapade hon upp samma fras som vi hört i ett par års tid nu: "Finns det möjligtvis nåt arbete som jag lättare skulle kunna arbeta med än det arbete jag har, då kanske det är en hjälp för väldigt många att få hjälp till nån annan typ av arbete". Så sa hon i P1:s Luncheko idag! Sinnessjukt! Inte ens friska får jobb i dag! Ingen anställer en sjuk! Skäms Kommandoran!

Alltefter som dagen led stämde hon ner tonen en liten, liten aning. Och nu ska hon träffa cancerläkarna. Dessvärre tror jag inte det blir någon ändring. Husmark Pehrsson hävdar att Försäkringskassan inte förstått reglerna, medan FK hävdar att reglerna är kristallklara. Vilken soppa!



MAN SKA INTE LEKA POLITIK MED MÄNNISKORS LIV!



Heder och tack åt läkarna som skrev inlägget. Att reglerna drabbar människor som fått den värsta av alla hemska diagnoser är horribelt, men det finns tusentals människor med andra svåra diagnoser som också flåsas i nacken vilka inte har det mycket lättare på arbetsmarknaden.

Jag förväntar mig nu att fler läkare rycker ut till försvar för sina respektive patientgrupper, oavsett sjukdom. Kom igen bara! JAGA DEM SOM JAGAS BÖR!

Av Margus - 1 december 2009 20:43

Helena Jonsson fick bragdguldetBloggen gratulerar idag skidskytten Helena Jonsson till Svenska Dagbladets Bragdguld 2009. Hon får priset för sitt VM-guld i jaktstart och motiveringen löd: "med iskall precision i ett exceptionellt svårt läge".

 

Lilla Huset har haft många fina stunder med skidskyttet. Först med Magdalena Forsberg, sen med Anna Carin Olofsson och nu Helena. Killarna har inte varit så stabila.

Det fina med kvinnor i spåret är att dom inte snorar som karlarna. Tänk om killarna kunde ta utnämningen som en uppmaning till lite mer stil.



HEJ, OCH VÄLKOMMEN !

      

  Visa presentation

Avdelningar i bloggen

Så var det då... denna dag

Sök i bloggen

ARKIV från start 14 mars 2007

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5
6
7 8 9 10 11
12
13
14 15 16 17 18 19 20
21
22 23
24
25 26
27
28 29 30 31
<<< December 2009 >>>

   Underbar video från YouTube

  

Bra historiebok på internet

Mina länkar

Antal besök

Följ bloggen


Ovido - Quiz & Flashcards