Fågelperspektiv

Alla inlägg under november 2008

Av Margus - 8 november 2008 20:56

Summerar dagen till tonerna av tv:s lagom snälla dansbandstävling.

Fick inte alls gjort allt jag ville och borde. En tämligen enkel förkylning har i sluttampen stigit mig åt huvudet… Ett par dagars lock för öronen med tinnitus kulminerade i yrsel när jag med Revaxör försökt lätta på trycket.


Snurrigt så till den grad att jag höll mig i bordsskivan en stund. Fy tusan. Det har dånat i skallen så man trodde att flygplan flög över Lilla Huset i ett, i ett. Blev riktigt orolig, kanske är det en tumör… ja, vad ska ett stackars ängsligt fruntimmer tänka och tro. Ringde Husbonden till jobbet och pep ynkligt.


Den trygge Husbonden som själv har en ständigt pågående tinnitus och därtill Menieres sjukdom (balansrubbning med yrsel) tröstade. Och se… det lättade så pass att jag åtminstone vågade mig ut på promenad i det goa höstvädret. I övrigt passerade en stilla dag vid datorn.


Hoppas verkligen att detta var kulmen. Annars för jag även detta på tal när vårdcentralen besöks på måndag för regelbunden B12-spruta och stygntagning på den opererade armbågen. Jäklar vad jag ränner hos sjukvården nu. I fredags uppvisades min operationsfärdiga hammartå för ortopeden. Två timmars resa tur och retur, tio minuter hos doktorn. Nästa vecka blir det tunntarmsröntgen.


Det är ju skamligt att man som sjukpensionär måste besöka vården så ofta…;-) Apropå tidigare inlägg HÄR.

 -----------

För övrigt imponeras jag av att Norge, som tidigare kritiserat övriga Norden för bristande stöd till Island, går in som stor långivare till Islands sönderkörda ekonomi. Innevarande lån på 4,2 miljarder som skulle förfallit vid årsskiftet förlängs hela 2009. Dessutom erbjuder Norge ytterligare lika mycket i ett långsiktigt lån på fyra-fem år.

Heja Norge!!!!!
Schangdobelt.

Av Margus - 8 november 2008 12:39



"Här i Sverige har många som förtidspensionerats pga sjukdom sämre livskvalité även efter pensioneringen. De söker också mer vård än andra med samma sjukdom och har högre dödlighet. Det visar en ny doktorsavhandling skriver Uppsala Nya tidning. Studien bygger på en undersökning som av 12.000 personer som följts i 20 år." Hört på Ekot.


Är det alls förvånande att de som "förtidspensionerats pga sjukdom" söker vård…??!!


En förtidspension innebär ju inte att man blir frisk, utan att man får det drägligare att framleva sitt liv. Och tänk att några till och med haft den makalösa fräckheten att dö av sin sjukdom…!!


Rapporter av denna typ är ungefär som att sparka på sjuka och skrika "varför i helsikke mår du inte bättre för?" Varför ställer inte medierna relevanta frågor om rapporten innan de publicerar den rakt upp och ner?  


Såna här tidstypiska skräddarsydda rapporter behandlar alltid förtidspensionärer som om det vore friska personer med en liten enkel förkylning. Det har naturligtvis funnits skäl att ge sjukpension till personerna i fråga. Att det finns arbetande personer med samma sjukdom som råkar må bättre är väl bara roligt. För dem.


Detta är inget mindre än förföljelse av folkgrupp (dvs. sjuka). Nu är jag väldigt trött på att se detta fortgå. Är det inte åtalbart att sprida ringaktning och misstänksamhet mot vissa grupper i samhället? Ska våra medier verkligen syssla med sådant?

Av Margus - 8 november 2008 12:07


Nu har japanska forskare lyckats att klona möss som varit nedfrusna i 16 år i 20 minusgrader, enligt BBC News. Hittills har kloning bara varit möjligt från levande donatorceller. Experter har inte trott det varit möjligt att tina upp frysta celler pga. risken att förstöra DNA:et. Forskarna i Japan säger att tekniken ökar möjligheten att återskapa utdöda djur som mammut från deras frusna kvarlevor.


Hur dumt får det bli, undrar jag. Vad ska den stackars mammuten göra här och nu? De dog ut för 40.000 år sedan, i en annan tid, ett annat liv. Tänker någon på den stackars mammut som i så fall ska återupplivas.


I mitt huvud ringer bara anekdoten jag hörde för en tid sedan om varför mammutarna dog ut. Det skulle visst ha berott på att det inte fanns några papputar ;-)

Av Margus - 7 november 2008 22:05

Ett stort ämne, detta. Här kan väl nästan allt räknas in. VAD innefattas egentligen i begreppet folkhälsa??? Är bjuden till Medborgarrådet nästa vecka för diskussioner med landstingspolitiker om bl.a detta ämne. Funderar så det knakar.


Kortare arbetstid
orsakar mindre stress och minskar riskfaktorer. Vore verkligen något radikalt för folkhälsan.

Kortare tid på dagis
Detta följer naturligt på kortare arbetstid för föräldrarna.

Fler anställda i vården
ger kortare vårdköer och större möjlighet att ta hand om skavanker medan de ännu är små, så att människor slipper dras med problemen för länge så att de förvärras.
Fler händer och fötter ger lägre stress, minskar skador, bättre hygien och mindre risk för onödig sjukdomsspridning. Ger lugnare tempo, bättre psykisk hälsa mm mm. Fler anställda behövs för kortare arbetstid, vilket ger kortare tid på dagis vilket i sin tur ger lugnare barn med färre psykiska problem. Allt hänger ihop.

Fler anställda i skolan
ger bättre inlärningsmiljö i lugnare tempo och mindre mobbing, vilket ger bättre studieresultat och färre psykiska problem hos våra skolbarn.

Utökad vård
Starta upp nedlagda psoriasisbehandlingar och alla andra nedlagda vårdavdelningar som tar hand om små hälsoproblem medan de ännu är små.

Fria MBT-skor
och mjuka inlägg åt alla med behov. Många människor har ont i fötterna, är nästan en folksjukdom. Vad skulle människan upp på två ben att göra…? Klart det blir belastningar. Med mjuka inlägg och fotriktiga skor kan många återfå rörlighet och minska övervikt - ett stort problem med folkhälsoaspekt.

Fri sjukgymnastik och varma bad
åt alla med värk i kroppen, ännu en folksjukdom. Mycket kan förbättras den vägen. Samhället är mer och mer stressigt och allt fler drabbas av stressrelaterad värkproblematik. Fler offentliga gym och bad åt alla med behov. Inte såna där privata för dem som redan är friska (och rika) och som bara tränar utseendefixering.

Fler järnvägar
för att flytta gods- (och person-) transporter till spår istället för att förpesta hela vårt land, det är inte bara klimatet som tar skada av koldioxiden utan även människorna. Ett bättre klimat med renare luft ger dessutom bättre framtidstro och hopp samt bättre möjlighet till rekreation och avkoppling i en oförstörd natur.

Förbjud skönhetsoperationer
Visserligen betalas detta av patienten själv vid ingreppet. Men… samhället står för konsekvenserna när det gått snett. Detta borde finte å förekomma alls. Annat än i några få fall där det finns ett verkligt behov.

Stoppa knarket
Öka polis- och tullinsatserna. Verkningsfulla skrämselkampanjer och upplysning  i skolorna.

Allmänt rökstopp
Det finns väl inget mer onödigt och ohälsosamt än rökning (röker själv). Hur åstadkomma detta? Höjd tobaksskatt. Gratis hjälp till folk att sluta röka. Skrämselkampanjer i tv och skolan.

Folknykterhet
Förbjud privat spritimport. Vi börjar redan se hemska följder av ökat drickande. Höj spritskatten. Återinför motboken i nån modern variant. Ja… vad fasen… vill vi ha folkhälsa eller ej

-----

När man funderar över detta i allt vidare sammanhang inser man att begreppet folkhälsa oftast är förenat med samhällsekonomi. Det vill säga en långsiktighet som i dagens just-in-time och snabba-klipp-filosofier inte längre existerar. Vi håller på att ta kål på inte bara Jorden utan även oss själva.


Och dyrt blir det i alla dess konsekvenser. Men… det kan bli god ekonomi på sikt. Bättre psykisk och fysisk hälsa ger mindre kostnader på sikt. En slags investering i människan vilken är den som faktiskt bär upp samhället.


Orkar jag säga allt detta? Jag blir väl stenad och skälld för socialist. Landstingspolitikerna visste väl inte vad de gjorde när ämnet kom upp. Eller är det ett sätt att sortera ut dem som kommer med alltför radikala förslag…? Jamen… vill vi ha folkhälsa eller ej? Klart det kostar. Det är en samhällsinvestering.

Av Margus - 6 november 2008 19:50


Gustav Adolfsdagen firas i Lilla Huset aldrig med bakelse, men som göteborgare kan man aldrig glömma dagen. I fjol utnämndes å bloggen denne forne storhet till hedersgöteborgare, ty förutan honom funnes det väl inget Göteborg alls.


Jag har ett annat alldeles speciellt minne av Gustav II Adolf som varje år osööökt gör sig påmint. Det var så dråpligt att ögonen tåras i fnissparoxysmer vid blotta tanken. Det hände sig vid den tiden då jag var lokalredaktör för ortstidningen, dvs. vid pass 25 år sen. Och det gick sååå fel…


Grannbyns respektabla Conditori, ståtande med arktiskt namn och isbjörn i loggan till minne av ingenjör Andrées luftfärder, ämnade som alla konditorier göra Gustav Adolfsbakelser dagen till ära. Den ambitiöse annonssäljaren, min arbetskamrat på lokalredaktionen, hade fått den lysande idén att locka konditoriet att för första gången slå på stort och annonsera om läckerheterna.


Det visade sig inte vara någon lätt uppgift. Efter otaliga krumbukter och icke obetydliga ansträngningar hade säljaren med annonschefens goda minne slutligen sytt ihop ett erbjudande som etablissemanget inte kunde motstå. En tvåspaltare. Säljarens bedrift spreds bland kollegorna som en löpeld. Annonsmanus åkte in för sättning med tydlig anvisning om att bild på Gustav II Adolf från arkivet skulle användas. Han somnade gott på kvällen. Uppvaknandet nästa morgon var inte lika lustfyllt… 


Tidningsfolk har "dagen efter" stora förväntningar på hur ens alster ska te sig efter sättning och redigering. Vad som mötte oss var FÖRFÄRLIGT. Vi satt alla med håren på ända och kaffet i vrångstruparna. Annonsen såg för jä--lig ut, och vad värre var… det gick inte att reparera. Den 6 november var inne och är bara EN ENDA DAG.


Redigeringen hade inte funkat och korrekturet sov. Texten blev satt enligt manus men Gustav II Adolf kom inte på plats... där satt ju redan nåt. Jo, säljarens egenhändigt klottrade och vederstyggliga SKISS. Den var sedan femtiden på morgonen spridd inte bara över hela BYN utan hela LÄNET…!!! Konditorn var i upplösning, folk kunde ju tro att HAN hade ritat och VILLE ha det så… Milda makter.


När den första chocken lagt sig framåt förmiddagen fnissade vi hejdlöst HELA DAGEN. Vi klippte ut eländet och hade det förstorat på våra redaktionsväggar. Till allmän förnöjelse – och varning; rita aldrig något, lämna tom ruta istället.

Har försökt återskapa hur den hemska annonsen såg ut. 

Av Margus - 5 november 2008 14:44

Om det finns nåt Margus är mycket svag för så är det små gammeldars bohuslänska fiskelägen. Detta är hon inte ensam om. De betraktas väl tämligen allmänt som rena idyllerna. Ett riktigt kulturminne.

Om det finns nåt annat Margus också är svag för så är det modellbyggeri. Hon har länge drömt om att pyssla med sådant som pensionär. Här förenas båda drömmarna i en underbar exposé. Margus blev knäsvag och gjorde sig den sommaren många små ärenden till de bankfönster där de visades i Grannbyn.

Utställningen var dessutom både rörlig och ljudlig. Att de små båtarna i vattnet guppade naturtroget, att måsar svävade i tunna snören ovanför och att ett band spelade upp autentiska ljud med fiskestånkor, måsskrin och vattenskvalp gjorde lyckan total. För att inte tala om ljussättningen under kvällstid. Vilken sommar...!!

Fiskeläget var otroligt genomtänkt och detaljrikt. Ja... perfekt. Till och med berget bakom de små husen. Vi var nog många som gick till bankfönstret den sommaren, 2006. Tyvärr blev det speglingar i fönstret vid fotograferingen men nu är bilderna något "fixade" i datorn och Margus kan inte längre avhålla sig från publicering av dessa pärlor.

Det var bara en enda miss vid denna utställning... Inte någonstans stod namnet på den som lagt ner allt detta arbete till glädje för alla oss andra.

Av Margus - 4 november 2008 21:39

Tänk att vänstervågen skulle starta i Amerika (!) av alla platser på Jorden. Det vore något för oss i Sverige att ta efter, vi som alltid ska härma dem ’over there’.


Politiken i USA har fått ny lyster. Där förslag om att reglera finansmarknaden, stärka sjukvården och byta miljöpolitik framställs som helt realistiska. Måtte vår s-ledare Mona Sahlin bli stärkt av detta, oavsett vilka dåliga rådgivare och eventuella fiender hon har i det egna partiet. Måtte hon FATTA att våra svenska opinionssiffror sedan något år tillbaka är sanna och ta konsekvenserna av detta. Måtte hon samla HELA vänstern och återta makten så som opinionen vill. Kan dom i Amerika, så kan vi här. Hör det Mona!


Valåret 2008 har blåst nytt i liv i den amerikanska demokratin. Måtte vi ta efter USA än en gång. Gud give att samma sak ska hända här så att Fredrik Reinfeldt inte ska få rätt i sin kritik av "det sovande folket". För visst är det en progressiv vänsterrörelse som vuxit fram ’over there’ även om man fortfarande betraktar "socialism" som ett skällsord. Det kanske går över...?


Men… detta skrivs strax innan tv:s USA-valvaka har inletts och vi vet inte resultatet förrän i morgon bitti. Det vore synd om detta nyvaknade engagemang inte skulle räcka ända fram, men vänstervågen är satt i rörelse, och om det ska få verkningar någonstans så är det väl här i Sverige.


Måtte Barack Obama vinna, även om han för sedens skull måste upprepa det amerikanska mantrat "cut taxes" han också. Lilla Huset valvakar inte på allvar men vi surfar på vänsterrörelsen och menar att alternativet vore en katastrof. John McCain, denne flosklernas mästare, har inte sagt mycket vettigt vad vi har hört och knappt den där 'barbien' han har vid sin sida heller. God save Amerika from those two.

Av Margus - 3 november 2008 22:59

Husbonden och jag funderar som bäst på visitkortens utseende.

Teckningarna är klara, men bara en av dem ska användas. Sen tillkommer teckensnittet som ska användas. Min favorit är euterpe i antingen fet eller normal typ som finns med på exemplet. Husbonden har andra funderingar. För att inte tala om kvalisorten på papperet. Många man ser är för veka. Vi lutar just nu åt lite kartongartat med struktur. Mycket att tänka på. Alltid roligt med lite kreativ verksamhet. Den röda ramen ska förstås inte vara med.


Vännerna var här för däckbyte i kväll. Och Husbonden fick på vinterskorna på våra två också, med dubb. Bra jobbat! Nu kan vintern komma... men helst inte ändå.

HEJ, OCH VÄLKOMMEN !

      

  Visa presentation

Avdelningar i bloggen

Så var det då... denna dag

Sök i bloggen

ARKIV från start 14 mars 2007

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8
9
10 11 12 13 14 15 16
17
18
19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
<<< November 2008 >>>

   Underbar video från YouTube

  

Bra historiebok på internet

Mina länkar

Antal besök

Följ bloggen


Ovido - Quiz & Flashcards