Fågelperspektiv

Alla inlägg under november 2008

Av Margus - 15 november 2008 22:21

Vad sägs om en vattenfallstur efter middag? Sagt och gjort. Lilla Huset lämnades för en stund per bil för att beundra styrka och kraft i Nossans många vattenfall där massorna nu vräker sig ut på sin väg mot Vänern. Ån har förvandlats till älv och man kunde lätt föreställa sig timmerflottning å vågorna. Förr drevs kvarnar och sågar utefter Nossan av kraften i dessa fall.

Markerna är nu riktigt vattensjuka. Maderna längs ån (nej, älven) som vanligen betas av djur kunde utan svårighet befarits med båt. Det trycker på från alla diken och småbäckar som står överfulla i hela trakten. På slättlandet förekommer inga höga vattenfall men för oss var det spektakulärt nog. Mitt i dessa fall har vi under torra somrar gått torrskodda omkring, svårt att tro nu.

Vägen var avstängd för trafik på ett ställe vilket gav en välkommen promenad med voffarna som var med. Ulrik mår så gott av sin nya värkmedicin och var som ny där han stuffade fram och storögt beundrade skådespelet.

Av Margus - 15 november 2008 22:05

Vi är sannerligen många som vill ändra på sakernas tillstånd. Gårdagens inlägg med önskan om revolt och nyval rönte ett visst intresse.


I have a dream… om att vi bleve riktigt, riktigt många som dels röstar rätt, dels aktivt kräver vår rätt hos vår blivande regering. Vi har fortfarande demokrati. Det handlar om hur hett vi känner och hur gärna vi vill.

Två av kommentarerna till inlägget, vilka här och nu ej ska upprepas, bidrar olyckligtvis med en realistisk cynism till ytterligare depression. Dessvärre får man inte en enda slocknad själ att tända genom att upprepa "det är ingen idé". Om förra s-regeringen inte lyssnade tillräckligt berodde det kanske på att ingen av oss höjde rösten tillräckligt. Vi kanske litade för mycket på "automatiken".


Vanligen är det undertecknad som står för pessimismen i Lilla Huset men när det gäller Helig Vrede slår det gnistor. Tror fortfarande att allt är möjligt. Kommer fortsätta tro det tills jag lägger näsan i vädret. Tro kan försätta berg. Det finns stater på Jorden som haft det värre än vi och lyckats med revolt. Ådalen 31 blev något av vändpunkt för förtrycket här i Sverige.


Dom kunde…! Utan vare sig telefon, bil eller pengar organiserades den arbetarrörelse i vårt avlånga glesbefolkade land som lade grunden till vårt välstånd. Gunnar Sträng (socialdemokraternas finansminister 1955-76) CYKLADE som lantarbetarnas ombudsman på 1930-talet runt i flera län för att med landsvägsagitation värva medlemmar till facket.

Så visst är det möjligt. Vi har både dator, flyg, kunskap och bättre ställt. I revolutionens vagga, Frankrike, har man ännu inte glömt konsten att protestera. "Politik är att vilja" sa Olof Palme.


Om president Barack Obama med sina visioner fått en progressiv vänsterrörelse att växa fram i USA (av alla platser !) och lyckats blåsa liv i demokratin ’over there’ så kan vi. Och om det är visioner våra politiker saknar, vilket man anar, så kan vi faktiskt ge dem våra genom tydliga krav. Yes, we can!

Av Margus - 14 november 2008 22:24

Nu är det kokta fläsket stekt, asfalten blommar och det är minst sagt hög tid för revolution. Höstmörkret är över oss och sjukskrivna knäcks som torra grenar runt oss.


Alliansens överdrivna gift om påstådda fuskare har spridits som en smetig epidemi över landet. "Förkränkningskassan" måste haft särskilt dåligt immunförsvar som blivit så infekterad – så snabbt, så djupt och så varaktigt.


Fick i dag samtal från vännen CG som slutkörd ger upp en långdragen och tröttande kamp för sina rättmätiga krav på den trygghetsförsäkring han betalat mycket för under hela livet. Han tar nu det drastiska beslutet och avsäger sig a-kassan. Han har fått nog av den psykiska misshandeln. Då får han ingen sjukersättning heller, men det kanske kvittar för den har de redan hållit inne ett halvår pga. av beslutsvånda.

Om ett halvår fyller han 61 och tar ut pension. En MYCKET LÅG pension för resten av livet.


Han har haft en hygglig inkomst och har rätt till en hygglig pension i sinom tid, men har fram till dess också rätt till sjukpension på halvtid och a-kassestöd så länge det går om inget jobb uppdagas, vilket det ju inte gör i dessa tider. För… det är inte HANS fel.


Detta är inget vi ska tigga och be om! Detta finns avtalat och är redan betalt av alla arbetstagare genom höga premier i långliga tider! Detta är vår rättighet som nu håller på att schabblas bort av okunniga fegisar överallt i leden. Så här får det inte gå till. Det kan drabba vem som helst av oss, när som helst. INGEN går säker.


I tidigare inlägg om honom berättade jag HÄR om att CG ådrog sig både hjärtinfarkt och knäskada genom jobbet varifrån han blev uppsagd på grund av just detta.

FK gjorde för ovanlighets skull en ypperligt noggrann utredning på honom där sju (!) specialister avgav yttrande om halv arbetsförmåga för ytterst lätt och ostressigt jobb. Försäkringsläkaren instämde. Hjälpte detta…??? Nä, näedå.


Sen hände inget, och inget och inget… annat än att han måste söka jobb på HELTID för att FK inte fått klart beslutet. Det gick ett halvår. Vad som komplicerat bilden är att han pga. iråkad situation startar ett mycket mycket litet enmansföretag på sin mycket mycket lilla hobbyverksamhet för att hoppeligen få fart på till pensionen. Precis som Maud Olofsson skrikit om i tio år och man nu går ut med till alla varslade; "Starta eget" tjoar man glatt.


Men detta initiativ straffade sig genast. FK och AF behandlade honom plötsligt som om han ägde VOLVO allraminst och var miljardär. Nä, det klarade dom bara inte av. Allt bara låste sig. Samtal efter samtal som inte ledde nånstans. Ingen klarade någonting och ersättningarna frös inne. Medmänsklighet, förnuft eller förståelse finnes icke i dagens förgiftade Sverige.  Vännen CG fick nog och går nu en oviss framtid till mötes.


När ska vi alla svenskar fatta att detta är dagens verklighet? När ska vi resa oss upp som en man och kräva ändring? Jag står redan. Och jag skriker här i min blogg: NYVAL, NYVAL, NYVAL!!!!!

Av Margus - 13 november 2008 21:30

Lugnt i eftermiddag sen jag kom hem från tarmröntgen. Gott att vila ut efter ännu ett måste. Nu ska jag äntligen ha en hemmaperiod. Fri från undersökningar och sånt.


Röntgen gick bra men fastan var trist och kontrasten smakar värre för varje gång. Tre timmar brukar det ta för vätskan att komma till "kritiska stället" (övergången mellan tunntarm och tjocktarm). Där börjar det bli intressant för en Crohns-patient; Hur trångt har det blivit sedan den tredje operationen för fem år sedan? Hur mycket tarm är skadad, dvs. stel och stum av utläkta inflammationer? Hur lång sträcka handlar det om?


Läkaren förklarade att det inte var så illa. Än. Inga funktionsnedsättningar. Än. Tarmen rörde sig bra, vidgas fortfarande vid behov och sträckan var inte såå lång ändå… Exakta mått får jag senare. Hoppfullt. Då kanske det dröjer ännu ett tag innan fjärde operationen blir aktuell.


Efter tolv timmars fasta är man hungrig som en varg och törstig som en flodhäst medan huvudvärken lurar i väntan på koffein. Behoven brukar stillas på sjukhusets cafeteria vilken just nu var tillfälligt stängd (!) på grund av ombyggnad. Tiggde till mig både druvsocker och en mugg kaffe vilket läkaren själv sprang efter (det springs mycket på sjukhusen numera…). Himla snällt!


Kaffet var vidrigt beskt med för lite socker men inte värre än kontrasten så jag bälgade i mig alltihop. I väntan på taxin hem klev jag rakt över gatan till tappen och knôkade i mig en försvarlig mängd godis. Det var allt som fanns men stillade den värsta hungern. Hemma väntade ugnsstekt lax med citronsås från i går. Ljuvligt.

Teckningen ska föreställa röntgenbilden på förträngningen. Crohns sjukdom, se HÄR. Värsta lektionen… hehe.

Av Margus - 12 november 2008 22:34


Regn hela dagen. Har inte stuckit ut näsan för annat än att hämta in posten och mata vildfåglarna. Ja, bortsett från våra egna kanaljer då. De är förresten ute hela dagen oavsett väder, i olika grupper. Först kommer kanarierna och lite senare kommer resten. Sen byts de om dagen igenom ända in mot skymningen. Det går ju an när de kan gå in och torka upp mellan skiften. Ja, där sitter de och sjunger mitt i regnet. Härligt. För gott väder är det ju mitt i skvalpandet. Milt och skönt.


Hade så när tänkt strunta i Medborgarrådet framemot kvällen men mitt bättre jag tog över och det ångrar jag inte. Ett tillfälle för oss vanliga medborgare att diskutera angelägna frågor med landstingspolitikerna. En försöksverksamhet som nu upphör i vår kommun för att gå vidare till nästa. Ämne: folkhälsan.


Nä, jag tog inte upp alla mina funderingar som jag skrev om i bloggen härförleden. Fick raskt annat att tänka på när det avslöjades att primärvårdens sparbeting på 3 (tre!) miljoner på vår vårdcentral INTE var förankrat hos politikerna. Va…! Höll på att koka över. Jo… chefen för primärvårdsområdet (PVO) har snålat och sparat så duktigt att det vissa år blivit 30 (!) miljoner i överskott. Nu var det visst "bara" 18 miljoner, men ändå…


Här har dom gnetat och sparat alldeles i onödan så till den grad att personalen gått på knäna och blivit utbrända…! Snacka om folkhälsa! Jamen, är det alls någon idé att komma med nya förslag då…?


Men, invänder den uppbragte medborgaren, är det inte VÅRA pengar? Har politikerna INGET att säga till om? Jodå, men tjänstemannen vill styra själv och tillåter inga politiker vid sammanträdena. Vederbörande har visst lyckats bli befordrad också, tacka för det. Att vrida den utvecklingen rätt kräver komplicerade turer, förstod man. Det är således inte alltid statens eller landstingets fel att det sparas. Det kan lika gärna vara någon nitisk chef. Tur man inte är politiker. Min otåliga och lättstressade person skulle aldrig klara den belastningen.

---------------

Vid hemkomsten möttes man av beskedet att bonusdottern ska på tredagars modelljobb i Sydafrika. Jippie, det lyckades! En tysk modefirma ville ha just henne bland många andra. På tisdag sticker hon. Vilken grej!

----------------

Sen måste jag bara tipsa om leksaksbutiken Midgård som Berit Elisabet tipsade om i kommentar.

Helt underbara, vackra, välgjorda, pedagogiska leksaker i trä (bilderna). Och sååå mycket att titta på. Det finns hopp för det uppväxande släktet ! En fröjd för ögat. Kvalité kostar, men det ger utdelning i längden. Det är jag övertygad om.


För visst är det så att endast det bästa är gott nog för barnen. Titta är gratis, och har man inte råd kan man få massor av inspiration för egen tillverkning. Det kallar jag folkhälsa.


Av Margus - 11 november 2008 20:42


En gång årligen lockas jag att titta i leksaksbroschyren som kommer med posten. BRIO står det. Bara namnet ger positiva vibbar. Vem minns inte de stabila byggklossarna och tågen i trä?


Efter årets titt kändes allt främmande. Nästan allt i katalogen var plastigt, rosalila och fult med alldeles för många intryck på en gång. Små jäkla blommor och prickar bland färgade fält som inte föreställer någonting. Ingen estetisk upplevelse alls. Barn behöver absolut se vackra saker omkring sig för att utveckla färg- och formsinne. Tror inte vi får några konstnärer eller designers i framtiden om man saboterar skönhetssinnet så här.


Småningom fann jag BRIO på nätet och där låg just de pedagogiska träleksaker (t.h.)som varit kännemärket sedan 1884. Drog en lättnades suck. Undrar varför briobutiken som sänt katalogen inte lagt tonvikt på dem? Min hjärna vägrar ta in att BRIO skulle ha tillverkat alla dessa plastgrejer ovan.

Minns också tyska Steiff som gjort mina leksaksdjur. Dåtidens symbol för äkthet var en liten cirkelrund blank metallknapp i örat med namnet Steiff inpräglat. Den lille igelkottpojken Mecki (t.v) var nog Steiff-figuren framför alla på den tiden. Han gick faktiskt att hitta hos Steiff nu också samt en mängd andra härliga mjukisdjur. Det finns hopp.


Ber en stilla bön att dagis, förskolor och föräldrar väljer kvalité åt barnen. Är säker på att det lönar sig. Endast det bästa är gott nog.

Av Margus - 10 november 2008 21:05


Förundras i dagarna över att Karl Marx gamla klassiker från 1867 "Kapitalet" blivit en storsäljare, faktiskt i sån omfattning att den tagit slut på förlaget och måste ges ut i ny upplaga. Det är folket i östra Tyskland som söker en förklaring till vad kapitalismen gjort med dem nu när finanskrisen slår till med full kraft.


Karl Marx mest kända skrift Das Kapital i tre band har bara i år sålts i 1.500 exemplar. Det är tre gånger så mycket som förra året, skriver TT.

- Marx är definitivt inne. Till och med bankfolk och företagsledare vill läsa boken som förklarar vad de gjort mot oss, säger bokförläggaren Jörn Schütrumpf på förlaget Karl-Dietz Verlag till nyhetsbyrån TT.


En färsk opinionsmätning visar nu att 58 procent av tyskarna i öst anser att den fria marknadsekonomin "inte passar" dem och hela 43 procent att de föredrar socialism framför kapitalism. Uppgifterna hämtade från Affärsvärlden.

----

Finansnissarna världen över funderar som bäst på hur finanspolitiken ska förändras. Intressant att se vad de lär sig. Frågan är om det räcker med årets globala smäll på fingrarna. Det kanske behöver bli en till innan det tränger in.

Av Margus - 10 november 2008 20:56


Det stormar i skallen, örondånet har eskalerat till illusionen av ett väldigt låååångt tåg som oavbrutet passerar på visst avstånd i storm. En egendomlig upplevelse och tröttsam. Gårdagen var besvärsfri men nu är det där igen. Vårdcentralen letade vaxpropp i örat, fann inget och ordinerade i första hand avsvällande näsdroppar i en vecka. Först därefter kan det bli aktuellt med "dunder".

Efter första spraydosen varierar dånet med känslan av ett fladdrande lakan på tork inne i huvudet. Man undrar hur det är ställt därinne. 


Flera tider att passa idag, bland annat togs armbågsstygnen och vad hittades där…? Jo, små (och troligen obetydliga) inflammationer i fyra stygnhål. Bakteriedödande bandage en vecka …och sen… fri…? Återstår att se. Lika bra medan det ännu fladdrar inne på "kontoret". 


HEJ, OCH VÄLKOMMEN !

      

  Visa presentation

Avdelningar i bloggen

Så var det då... denna dag

Sök i bloggen

ARKIV från start 14 mars 2007

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8
9
10 11 12 13 14 15 16
17
18
19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
<<< November 2008 >>>

   Underbar video från YouTube

  

Bra historiebok på internet

Mina länkar

Antal besök

Följ bloggen


Skapa flashcards