Fågelperspektiv

Alla inlägg under november 2008

Av Margus - 22 november 2008 21:42


Här ligger flera goa gamla älsklingsskor. Röjer lite men energin är inte på topp. Håller väl på att gå ner på vinterväxeln, därav ingen större fart. Kan inte vara rationell.


Kommer aldrig att kunna gå i skorna igen. Stortåartrosen har satt P för det. De är fortfarande hela, de har burit mig i många år och varit som handskar på foten. Det enda vettiga hade varit att slänga dem. Men… jag ÄLSKAR dem. Och SAKNAR dem. De åkte in i klädkammaren igen, till nästa gång…


Och när man inte orkar uträtta egna stordåd kan man alltid gnälla på andras (kan bara inte låta bli). Nu ska han jobba gratis, post-vd:n Nordström som jag skällde på igår. Som ett barn. Fantasilön eller ingen lön alls? Det ena är lika absurt som det andra. Spektakulärt så det förslår.

fortsätter i nästa inlägg...

Av Margus - 21 november 2008 22:51

Väninnan är hemma igen och kan coola ner. Läsekretsen tackas för vänliga tankar. Det var "bara" KOL, dvs. hennes redan kända KOL som gjorde sig påmind så till den bekymrande grad, man vet ju aldrig… Hon är nu besiktigad enligt konstens alla regler med blod, kontrast, röntgen, arbets-EKG och hela konkarongen. Inga proppar, Lilla Hjärtat har inte bara ett snällt utan även ett prima hjärta. Skönt med ordentlig genomgång så man vet vad som gäller. Med ny och bättre medicin och en kur cortison ska hon snart vara som ny igen. Gôtt.

-----

Forskarrön duggar tätt numera. Är det dags att tigga nya forskningsanslag eller ska dom bara bevisa sin duglighet i största allmänhet, undrar man. Eller har någon lobbygrupp beställt ett jobb… Jag kunde gärna emottaga ett fett anslag för att krysta ur mig lite lagom halvlöjliga rapporter nu och då. Bra betalt för kvalificerade gissningar som du och jag och vem av oss kan höfta till med.

-----

Som t.ex den om att höstbarn lättare får astma. För att barn som är födda på hösten bara är några månader gamla när förkylningar och influensa härjar som värst och svåra virusinfektioner i luftvägarna tidigt i livet senare kan leda till astma. Så klart. Inget nytt under solen denna gång heller. Förr var det särskilt önskvärt med vårbarn av samma skäl som man vill ha valpar och andra djurungar vid sommartid. Mycket utevistelse med frisk luft, vitaminiserande sol och värme var bättre än instängdhet i dåtidens gistna käll med fukt och kackerlackor, loppor och löss.

-----

Nä, hit med stålarna så ska jag producera forskarrapporter i stil med den.

Men 900.000 kronor i lön - i MÅNADEN(som Postens vd) behöver jag inte. Det kan ingen idag levande människa göra slut på. Detta är 11 miljoner om året. Därtill får han en pension på fem miljoner.


Man måste vara psykiskt sjuk om man saknar insikt om att man varken behöver eller kan göra slut på detta belopp, menade en kompis idag och jag är böjd att hålla med. Om man inte inser nollornas värde borde man inte jobba som chef alls, med ansvar för statens medel. Säger jag.


Birger Schlaug uttryckte saken mer elegant i SVT:s morgonpanel (länken ville inte funka):

- Är man en så liten människa så man kräver detta för att få en symbol på sig, så är det något som är fel. Dessa summor är ju som ordnar man sätter på sig. Det blir larvigt helt enkelt. Det finns en gräns där man visar för hela omvärlden att man är en förbannat dålig ledare. (Hear, hear.)

-----

Fegheten själv besitter väl finansminister Borg som tydligen anser det riskfritt att vara kritisk till näringslivets chefslönesättning som han inte kan påverka. Men att i ett enda penndrag göra något åt Post-vd:ns lön i ett företag man äger till 100 procent och har ansvar för, det klarar han inte. Fyyyy.


Och därmed tycks jag ha avhandlat såväl kol som astma, psykfall och feghet på en gång. De' e' mycke' nu...

Av Margus - 20 november 2008 19:06



"Framtiden behöver inte vara så förfärlig.

Har vi tur så kan utvecklingen till och med gå bakåt."


Härligt citat av rollfiguren Gustav Svensson i Svensson, Svensson.

Av Margus - 20 november 2008 18:48

"För mycket snicke-snacke-snack, för mycket tissel-tassel-tass…" sjöng Peps som vägrade bo i en Hyreskasern.

Det tjattras och snackas överallt, i ett, i ett, i kommunikationssamhället. Och alla vill vara med… i debattprogram i tv, ring-in-program i radio, det snackas i bloggar och chattar och sms:as överallt på Jorden. Samtidigt. Och fort ska det gå. Hinns någon språkvård med,tro…?


Chattspråket är ju reducerat till forkortningar, iofs (i och för sig), asg (asgarvar)… m.fl Och "ja ba va". Förståelsen verkar det inte vara så noga med, bara vi tjattrar fort nog.


Här ska inte besserwissras men Lilla Husets språkintresse är stort. Fast… ibland går vi bet på snabbtjattrande ungdomar i tv/radio. Hur vi än anstränger oss. "Vad sa hon?" frågar vi oss, ruskande våra huvudknoppar. Men se upp… radio och tv är till FÖR ALLA. Slarvet, eller förenklingarna om man så vill, i samtalen ska inte drabba förståelsen. Samtal är till för att vi ska förstå varann. De gutturala lätena på neanderthaltiden förutsatte ju att man såg varann för att peka och mima. (bilden från 

Mansell/Time Life Pictures/Getty Images)

-----

I Danmark håller det på att gå riktigt illa med uttalsförändringen. Så illa att infödda danskar inte längre förstår varann, hört i Vetenskapsradion Språket.


Den danske språkhistorikern Ole Lauridsen, lektor vid universitetet i Åhus har uppmärksammat att uttalsförändringarna nu går så fort att infödda danskar inte längre förstår varann. Han vill starta ett korståg i Danmark för uttalsundervisning i skolan för nu har det gått så långt att äldre danskar slutat lyssna på radio av denna anledning. Lauridsen vill tillbaka till äldre uttal som skulle underlätta förståelsen.

- Ljudförändringarna är inte något nytt, säger han. Det nya är att det går så rasande fort.

-----

Sveriges Radios språkpris kanske kan motverka slarv. Årets mottagare är Anna Hernek, Ekot, och Jan Gustafsson, SR Väst. I programmet Språket talar de om förebilder och språklig inspiration.

Jan Gustafsson menar att det behövs mera språkvård, framför allt för radiopratare.

- Varje dag kan vi höra felaktigheter som sägs i nyhetssändningar, ja vilka program som helst. Tyvärr är det så och jag tycker det har försämrats under senare år. Många yngre människor har inte riktigt förmågan att tala ett vårdat språk, säger han.

Av Margus - 20 november 2008 18:02

 

Nu är bonusdotra i Sydafrika, Kapstaden. Hennes första större modelljobb, uppassad av sminkör, frisör och alla sorters servicefolk. Ett par dagars lyxliv på Hotel Cape Royale för 2143 kr dygnet (bekostat av annan). Tjusigt värre i sydafrikansk skymning, ser vi på nätet. Vi hoppas på ett sms men hon har väl fullt upp förstås. Och snart är hon hemma igen.

Av Margus - 19 november 2008 20:07


Voljärmaterialet knirkar dystert i vinden denna kväll när jag just hörde att Väninnan är kvar på akuten för "mystiska" besvär; andfådd och värk i armar. Provtagning och arbets-EKG väntas i morgon. Oroligt, även om vi hoppas på falskt alarm. Alltid bra med koll för man har ju hört att kvinnor och hjärtan är en knepig kombination. Detta var för övrigt bara en naturlig fortsättning på Lilla Husets trassel denna dag…


Det började i morse i fågelhuset när dammsugaren skar ihop. Snyggade upp inne i hörnen när det plötsligt luktade bränt från maskinen. Hann knappt tänka "nu är det nåt på gång" förrän den skar med ett tyst morrande.


Sen ringde Väninnan om sina besvär. Därpå ett bekymrat samtal från kompisen som lämnat a-kassan (suck och elände). Under samtalet bröts strömmen och jag fick gå över till Lilla Husets enda analoga telefon i hallen. Där satt jag fast i väggen en stund utan annan sittplats än golvet till hands och mitt i alltihop tjöt brandvarnaren på övervåningen – utan orsak. För andra gången på två dagar! Nu har väl den skurit ihop också…


Lille Ulrik avskyr såväl strömavbrott som brandvarnare och blev rent olycklig. Han kopplar ihop dem båda sedan vi varit tvungna att tända ljus och sedan släckt dem utan att göra det under spisfläkten för då har varnaren gått igång. Nu fick han rätt igen, fast det skedde i fel ordning och dagsljus. Och när han blir olycklig tycker Sigrid Polis att hon plötsligt får väldigt mycket att styra och ställa med. Mycket spring runt benen var det.


Mitt i röran glömde Ulrik att säga till när han behövde och pinkade på mattan! Själva hade vi fullt sjå med att undersöka strömavbrottet i några turer till olika elskåp. Inget fel här och inget där… och ändå var det svart nere och ljus däruppe. Elbolaget kände inte till något större brott. Kikade i elskåpet för andra gången- MED glasögon. Aha… jordfelsbrytaren igen...!!


Frid och fröjd och mattan på tork vid kaminen. Stora snurren har lagt sig, Ulrik sover sött och jag tänker på Väninnan.

Av Margus - 17 november 2008 21:38

Dagens promenad var underbar. Bara lite snålblåst om öronen och grusvägen slätfrusen. Bara att glida fram. Bäst passa på för i morgon befaras isregn om jag fattade väderrapporten rätt. Usch!


Mellan tvätt, torktumling och marsvinsstädning pustade jag ut med en gammal tv-film med Doris Day/James Cagney, Love Me or Leave Me (1955). Och vad fann jag väl där…

Jo, Buck… Buck Cannon, min gamla favorit från High Chaparral, herregud vad man följde den serien. Många föll pladask för Manolito, nåt jag aldrig förstod. Jag fastnade för Bucks coola och väderbitna stil. Han var runt 50 när tv-serien spelades in 1967. Ett kärt återseende.


I dagens film var han avsevärt yngre men jag kände igen honom direkt. Googlade på namnet Cameron Mitchell och fann att han gjort mer än 300 filmer. Försjönk i nostalgiska minnen om indianer, cowboys, hästar och ökendamm. Fann bilder och fakta om dem allihop: Big John (Leif Erickson), Manolito (Henry Darrow), Victoria (Linda Cristal) och Billy Blue (Mark Slade).


High Chaparral förresten… tv-serien gav väl namn åt kaktusen som ofta förekommer i svenska hem.

Av Margus - 16 november 2008 22:28

Nya nymfvoljären är påbörjad. Ser bara skräpigt ut just nu. Trädgården har sett ut som arbetsplats väldigt länge nu och begagnade nätbitar står på rad för återanvändning. Husbonden måste ju vila lite mellan varven också. Nu är markfrosten i faggorna vilket föranledde nedsättning av stolpar. För säkerhets skull. Man vet inte hur djupt och hur länge marken blir frusen när det slår till. När väl detta var gjort fick Husbonden fart under galoscherna och satte upp lite nät också. Det är på gång alltså... Det blir bra när det blir färdigt.


Nymferna är äntligen hemmastadda i sin nya svit inomhus, men det tog tid. All förändring är svår. Först trodde dom väl det var ett provisorium men nu fattar dom att det är sant... och trivs. Nya favoritplatser prövas i tur och ordning. Visst saknar dom att inte kunna gå ut, och är ganska avundsjuka på kanarier och risfåglar som är ute varje dag i busvädret. Men nymfernas tid kommer… Spelar ingen roll om voljären blir klar mitt i vintern, så snart det går att släppa ut dem öppnar vi. Snö har dom sett förut så det blir ingen chock.


Vilar ut efter vårens-sommarens häckningsbestyr och pysslar med annat emellanåt. Själv samlar jag mig för städning i voljärerna men svår värk bortåt skulderbladet hindrar lite. Fick ta mig till sjukgymnasten för hjälp. "Det här har suttit rätt länge va" sa hon. Det vill jag lova. Kände mig som ett stort blåmärke efter behandlingen och nu väntar en ny dust på torsdag. Bara det blir bra så...

HEJ, OCH VÄLKOMMEN !

      

  Visa presentation

Avdelningar i bloggen

Så var det då... denna dag

Sök i bloggen

ARKIV från start 14 mars 2007

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8
9
10 11 12 13 14 15 16
17
18
19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
<<< November 2008 >>>

   Underbar video från YouTube

  

Bra historiebok på internet

Mina länkar

Antal besök

Följ bloggen


Skapa flashcards