Fågelperspektiv

Direktlänk till inlägg 7 november 2008

Vad är folkhälsa?

Av Margus - 7 november 2008 22:05

Ett stort ämne, detta. Här kan väl nästan allt räknas in. VAD innefattas egentligen i begreppet folkhälsa??? Är bjuden till Medborgarrådet nästa vecka för diskussioner med landstingspolitiker om bl.a detta ämne. Funderar så det knakar.


Kortare arbetstid
orsakar mindre stress och minskar riskfaktorer. Vore verkligen något radikalt för folkhälsan.

Kortare tid på dagis
Detta följer naturligt på kortare arbetstid för föräldrarna.

Fler anställda i vården
ger kortare vårdköer och större möjlighet att ta hand om skavanker medan de ännu är små, så att människor slipper dras med problemen för länge så att de förvärras.
Fler händer och fötter ger lägre stress, minskar skador, bättre hygien och mindre risk för onödig sjukdomsspridning. Ger lugnare tempo, bättre psykisk hälsa mm mm. Fler anställda behövs för kortare arbetstid, vilket ger kortare tid på dagis vilket i sin tur ger lugnare barn med färre psykiska problem. Allt hänger ihop.

Fler anställda i skolan
ger bättre inlärningsmiljö i lugnare tempo och mindre mobbing, vilket ger bättre studieresultat och färre psykiska problem hos våra skolbarn.

Utökad vård
Starta upp nedlagda psoriasisbehandlingar och alla andra nedlagda vårdavdelningar som tar hand om små hälsoproblem medan de ännu är små.

Fria MBT-skor
och mjuka inlägg åt alla med behov. Många människor har ont i fötterna, är nästan en folksjukdom. Vad skulle människan upp på två ben att göra…? Klart det blir belastningar. Med mjuka inlägg och fotriktiga skor kan många återfå rörlighet och minska övervikt - ett stort problem med folkhälsoaspekt.

Fri sjukgymnastik och varma bad
åt alla med värk i kroppen, ännu en folksjukdom. Mycket kan förbättras den vägen. Samhället är mer och mer stressigt och allt fler drabbas av stressrelaterad värkproblematik. Fler offentliga gym och bad åt alla med behov. Inte såna där privata för dem som redan är friska (och rika) och som bara tränar utseendefixering.

Fler järnvägar
för att flytta gods- (och person-) transporter till spår istället för att förpesta hela vårt land, det är inte bara klimatet som tar skada av koldioxiden utan även människorna. Ett bättre klimat med renare luft ger dessutom bättre framtidstro och hopp samt bättre möjlighet till rekreation och avkoppling i en oförstörd natur.

Förbjud skönhetsoperationer
Visserligen betalas detta av patienten själv vid ingreppet. Men… samhället står för konsekvenserna när det gått snett. Detta borde finte å förekomma alls. Annat än i några få fall där det finns ett verkligt behov.

Stoppa knarket
Öka polis- och tullinsatserna. Verkningsfulla skrämselkampanjer och upplysning  i skolorna.

Allmänt rökstopp
Det finns väl inget mer onödigt och ohälsosamt än rökning (röker själv). Hur åstadkomma detta? Höjd tobaksskatt. Gratis hjälp till folk att sluta röka. Skrämselkampanjer i tv och skolan.

Folknykterhet
Förbjud privat spritimport. Vi börjar redan se hemska följder av ökat drickande. Höj spritskatten. Återinför motboken i nån modern variant. Ja… vad fasen… vill vi ha folkhälsa eller ej

-----

När man funderar över detta i allt vidare sammanhang inser man att begreppet folkhälsa oftast är förenat med samhällsekonomi. Det vill säga en långsiktighet som i dagens just-in-time och snabba-klipp-filosofier inte längre existerar. Vi håller på att ta kål på inte bara Jorden utan även oss själva.


Och dyrt blir det i alla dess konsekvenser. Men… det kan bli god ekonomi på sikt. Bättre psykisk och fysisk hälsa ger mindre kostnader på sikt. En slags investering i människan vilken är den som faktiskt bär upp samhället.


Orkar jag säga allt detta? Jag blir väl stenad och skälld för socialist. Landstingspolitikerna visste väl inte vad de gjorde när ämnet kom upp. Eller är det ett sätt att sortera ut dem som kommer med alltför radikala förslag…? Jamen… vill vi ha folkhälsa eller ej? Klart det kostar. Det är en samhällsinvestering.

 
 
Marianne

Marianne

7 november 2008 23:05

Jag kan inte mer än att hålla med dig i allt du skriver. Men du får nog korta ner lite, för risken är stor att folk inte lyssnar om du har för mycket att säga. Välj ut de 3-4 viktigaste, så får du nog mer gehör.
Ha en skön helg

http://ekoxenskennel.bloggagratis.se

 
Magnus Andersson

Magnus Andersson

8 november 2008 05:15

Du skrev: "...det är inte bara klimatet som tar skada av koldioxiden utan även människorna. Ett bättre klimat med renare luft..."

-
Vet du inte att du andas ut nästan 50000 ppm CO2. Alltså 5 procent CO2.

CO2 är en ren gas som allt liv behöver för att överhuvudtaget kunna existera. Det människan tillför är i det ständiga omlopp CO2 har i naturen bara enstaka procent. En halv procent ökar varje år koncentrationen i atmosfären, både beroende på naturlig variation och människan. Troligen minst på människan.

För några miljoner år sedan var det 5000 ppm i atmosfären, och då mådde alla däggdjur och jordens växtlighet br. Nu ligger vi på en rätt låg koncentration.

Koldioxiden som ett klimat-hot är också rena skämtet.

http://klimathot-gameover.blogspot.com

 
Ingen bild

Jonas Ahlgren

8 november 2008 07:35

Ang. M Anderssons kommentar:
Att citatet om koldioxiden i sammanhanget gällde biltrafiken i stort som smått framgick mycket väl. Så bilavgaser skulle plötsligt vara nyttiga?! Är det därför japanerna då och då går med munskydd i smogen? Var det därför Kina begränsade industri och trafik inför OS i Peking för att få drägliga tävlingsförhållanden? Löjligt! Vi vill inte höra löss hosta! Tröttsamt med "förnekare", vare sig det gäller nazism eller klimathot.

 
Ewa

Ewa

8 november 2008 11:51

Det är möjligt att det är långsökt, men på sig själv känner man andra sägs det. MEDIA. Där behövs en total omvändning för att sluta lägga betoningen på katastrofer, krig, mord och kriser. Folk blir sjuka av allt elände helt enkelt. JAG blir det. Långsökt, som sagt.

Farliga mediciner - hela listan!
Den farliga maten - hela listan!
Folksjukdomar - hela listan!
Dyraste maten - hela listan!
Dyraste boendet - hela listan!
Farligaste städerna - hela listan!
Längsta vårdköerna - hela listan!

Osv osv......

http://fundringar

 
Ingen bild

Magnus Andersson

9 november 2008 22:17

Så här då: "...istället för att förpesta hela vårt land, det är inte bara klimatet som tar skada av koldioxiden utan även människorna."

Förpesta lokalt.

Bilavgaser är inte så smutsiga i dag. Som kuriosa har kan man kan visst för vissa dieselbilar i princip dra avgasröret in i kupén utan direkt risk för någon omedelbar förgiftning. Många tester i olika länder har klassat dieselbilar som renare än bensinbilar. De farligaste avgaserna i dag anser experter kommer från biobränslefordon.

Tycker i stort att du verkar ha en smått fascistisk förbudsmentalitet. Typisk egenskap (jämte den kunnighet man som ideologiskt säker slipper ha) hos politiker kanske?

Du vet t ex vad som vore "radikalt för folkhälsan", och "radikalt" förmodar jag är sådant som du som politiker tar dig friheten att definiera och införa med politiska beslut innebärandes tvång -- tvång som sällan erkänns vara det; det för människor bästa kan ju inte vara tvång. Inte sant?

 
Margus

Margus

10 november 2008 09:54

Njae, jag är väl inte så mycket för förbud, egentligen, Magnus. Det var bara funderingar i största allmänhet om hur långt man SKULLE KUNNA gå, lite ironiskt menat. Ledsen om det inte gick fram, men jag är bara en grå liten mus med mina begränsningar, vilket du skulle insett om du följt min blogg.
Politiska frågor är inget jag driver och jag är ointresserad av debatt. Du kan tagga ner. Vill du diskutera detaljer, var god vänd dig till våra politiker som gillar debatt.

http://margus.bloggagratis.se

 
Ingen bild

Radiopiraten..!

11 november 2008 12:28

Folkhälsa...Ett stort ämne..!

Vi tar det från början här:
Kortare arbetstid vill nog alla arbetstagare ha, inkl.våra chefer, men som vi alltid får höra, vem ska betala den tiden vi INTE är på jobbet.. Bibehållen lön har testats på några ställen utan någon större framgång...

Kortare tid på dagis: Ja det vore ju en önskedröm att kunna vara ledig från jobbet med bibehållen lön och kunna gå och hämta hem våra telingar från dagis tidigare..Livskvalitet blir det all gånger, men vem i slutänden förlorar på det, jo kommunen som får in mindre dagisavgifter..

Fler anställda i vården, Fler anställda i skolan, Utökad vård, Fria MBT-skor, Fri sjukgymnastik och varma bad, Fler järnvägar:

Jag håller med dig om ALLT du skrivit, men vart ska pengarna tas..??
Jag har ett recept men det är väl som att svära i kyrkan..Ta Sverige ut ur EU.
30 Miljarder SKR varje år lägger vi i medlemsavgift som bevisligen skulle kunna läggas på något vettigare..:-)

OCH vad tror du den starka åkerinäringen som har eu-stöd säger om att stoppa all lastbilstrafik som går..jo det är konkurrenshinder och får inte förekomma enligt eu:s regelverk..:-)

Förbjud skönhetsoperationer:
Det finns en sjukhusindustri som skulle skrika sig hes i EU-s korridorer om att "Sverige har förbjudit skönhetsoperationer" ! "Det får inte förkomma några sådana konkurrenshämmande förbud inom EU"! Sverige kommer att dras inför EU-domstolen och där få en reprimand av EU-s generaladvokater precis som med vinhandlaren som utmanade Systembolaget.

Stoppa knarket:
Polis och tull är redan idag i princip avskaffade.På semester i somras så konstaterade jag att tullen mellan Danmark och Tyskland var nedlag! Där var en BREVLÅDA vid Dansktyska gränsen söder om Tönder som du skulle lägga i dina papper i om du ville förtulla något..!

Allmänt rökstopp:
Det allra bästa rökstoppet för en HEL befolkning vore att helt enkelt stänga tillverkningen av tobaksvaror, det vill säga, stänga Swedish Match, att kriminalisera tillverkningen.. MEN det finns inte EN ENDA svensk politiker som vågar föreslå detta, därför att det torde vara lika med politiskt självmord, för vem äger Swedish Match, Jo Svenska Staten...och tänkt tanken att alla skatter dom drar in försvann på ett bräde..! Det finns ingen politiker som ens vågar yppa den geniala folkhälsosatsning!

Folknykterhet:
Den EU-sponsrade alkoholindustrin skulle åter igen dra Sverige inför EU-domstolen..Konkurrenshinder, handelshinder... medmera i all oändlighet..

Hur ädel än tanken må vara så skulle det inte funka i praktiken därför att:

Staten och kapitalet sitter i samma båt och tolererar inga sådana här underbara tankar som ordet folkhälsa, för det kan ju äventyra vinsten FÖR staten och KAPITALET..som företräds av EU! Kram på dig!:-)


 
Margus

Margus

11 november 2008 12:38

Ja, Radiopiraten (du e' för go'), jag sa ju att det var STORT.
Visst, det är kört med det mesta sen vi gick med i EU, jag veeet. Men drömma är fritt...

När finansvalparna med valpsjuka börjar läsa Karl Marx Kapitalet och lär sig nåt, det har tydligen finansminsiter Hästsvans redan gjort, så kanske...någon gång....

http://margus.bloggagratis.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Margus - 19 september 2015 23:25

Bloggen gör uppehåll. För inre tjänst. På egen tid. För att skapa energi. Ska bara ta in. Uppleva. Njuta. Bearbeta. Inte omedelbart omvandla för utgivning till offentligheten. Tid för motion och träning. Frisk luft. Vila och eftertanke. Sjukdom...

Av Margus - 19 september 2015 23:10

  Två och en halv mil. Rätt bra cykeltur, menar jag. Så duktiga är Husbonden och jag numera. Vi går eller cyklar var eller varannan dag. Och har väldigt roligt. Med kilometermätaren blev det ännu roligare... Vi har gått närmare två mil också, och ...

Av Margus - 19 september 2015 22:53


  Den första valvbron i Fåglum byggdes troligen under 1800-talets första hälft. Den hade två större valv och ett mindre där överloppsvatten släpptes fram vid flod. På strömsidan fanns en så kallad klyvare gjord av uppstaplade stenar. 1923 revs de...

Av Margus - 19 september 2015 22:17

  Öbrona är namnet på en liten stenvalvsbro i Fötene, Södra Härene socken, Vårgårda kommun. Den är byggd över Öbrodiket som rinner till ån Nossan. Vem blir inte fascinerad av dessa vackra gamla stenvalvsbroar som syns lite varstans och ännu fun...

Av Margus - 14 september 2015 23:50

  Mitt i redigeringen av sommarens minnesresor hamnade vår "trösksafari". Vi gav oss ut för att njuta av tilldragelsen när startskottet gick. ALLA var ute med gott humör och alla upptänkliga vagnar och kärror. Jag tog några bilder från evenemanget...

HEJ, OCH VÄLKOMMEN !

      

  Visa presentation

Avdelningar i bloggen

Så var det då... denna dag

Sök i bloggen

ARKIV från start 14 mars 2007

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8
9
10 11 12 13 14 15 16
17
18
19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
<<< November 2008 >>>

   Underbar video från YouTube

  

Bra historiebok på internet

Mina länkar

Antal besök

Följ bloggen


Ovido - Quiz & Flashcards