Fågelperspektiv

Alla inlägg under december 2010

Av Margus - 22 december 2010 13:12

Nu jädrar i min låda... nu står glädjen högt i tak i Lilla Huset. ÄÄÄÄNTLIIIGEEEN! Nu har filmäventyret börjat. Första filmen från Panasonic-kameran är utlagd på You Tube och nu även i bloggen. Det är en underbar sekvens av våra lessons när de frossar i rönnbär. Gissa om jag längtat att få ta hand om den här godbiten.


Efter ett drygt års utbrändhetsvåndor och någon månads extra kval efter ett första samtal med supporten (Panasonic), vilken målade upp STORA problem, finner jag att det var lätt som en plätt - easy piecy japanese - och VAR fanns det "beryktade problemet"...

Nu har jag klippt och redigerat filmsnutten (med det 'besvärliga' formatet AVCHD) i Windows Movie Maker på en halvtimme (skulle inte gå alls), sparat ner den färdiga filmen till datorn på fyra minuter (mot 'utlovade' timmar) samt laddat upp den till You Tube på 20 minuter. What's the problem? What's the big fuzz?

Drömmen lever. Som en kommentar sa: det är julklapp nog.

Av Margus - 21 december 2010 21:39

      (Klickbara bilder)

För första gången på två år beskådades i morse en total månförmörkelse i stora delar av Sverige. Förra gången var 21 februari 2008. Från vår horisont såg vi endast fenomenet under en dryg halvtimme innan månen dalade ned i skogen klockan 8.30 och då var den fortfarande bara täckt till tre fjärdedelar.

Medierna hade mangrant uppmanat allmänheten att ställa klockan på 8.40 för att få se förmörkelsen - det kallades visst TIDIGT. Skulle vi gått upp först då hade vi inte sett något alls ;-)

Strax efteråt var det för oss dags att tassa ut till fågelhuset och jag är säker på att nymferna också hade skådat himlafenomenet, de har nämligen bästa fönsterplats åt det hållet.

---------------

Trots 20 minus på morgonen och med kramp i hundtassarna var det upprinnelsen till en lyckad dag. Lilla Huset upplevde nämligen lite senare på dagen även ett så kallat "forskningsgenombrott": Filmerna från den 'besvärliga' videokameran gick in i nya datorn och kunde där beskådas. YES!!!

     

Två av 118 klipp importerades till Windows Movie Maker, kanveta, och redigerades därstädes på prov. Bara DET...! Ävenledes kunde projektet sparas på hårddisken. I sanning ett remarkabelt 'breakthrough' (som vi säger på ren svenska). Nu kanske det kan börja röra på sig...

Av Margus - 20 december 2010 21:18

Mammas 'Lille Tappre Soldat' har finfina värden. Efter min beskrivning av Ulriks kisseproblem var veterinären beredd på det värsta. Precis som vi. Men han var riktigt impad.

Blodprovet visade prima njurvärden, prima sockervärden, prima levervärden... (är det tjatigt..?), prima blodvärde och inga tecken på någon infektion. Fin päls och bra hull, också (ah... vilket skryt).


Vi fick faktiskt med oss en kopia på dessa fantastiska värden. Väl ute vid bilen började vi dock undra om det verkligen var rätt blod man testat för Ulrik...

Vi slöt oss till att de nog inte kollat nån annan hunds blod samtidigt. Nu bara vi gläder oss. Alldeles kolossalt. Detta är en belöning för att vi miste Lisa så tidigt i leukemi.

Med hjälp av buljong kissar Ulrik bättre dessutom, och vi pustar ut. Faran över för denna gång. Sigrid kanske få ha kvar sin fästeman till nyår - åtminstone. Genast på bättre humör.


För övrigt snöar det och snöar, och snöar... dag ut och dag in. Man tror inte det är sant. Sagolikt vackert. Lätt och flygigt. Och ska visst hålla på så fram till julafton, enligt SMHI. Får små fnissanfall av detta osannolika.  

Av Margus - 19 december 2010 20:47

Jösses, ser att jag inte skrivit nåt i bloggen på flera dar. Någon slags håglöshet har visst slagit rot. Oro över Ulriks åldringsbesvär har nog sin del. Vi avvaktar nu morgondagens blodprov hos veterinären för att kolla njurfunktionen. I övrigt händer inget speciellt i Lilla Huset, annat än att det snöar och snöar... och snöar. Vilket också tages om hand.

Ska inte utlysa nån bloggsemester ännu, inläggen får komma som de kommer. Julstämningen vägrar att taga sin boning inom mig. Ju mer det tindrar och blinkar i tv när man försöker haussa upp stämningen, desto avigare blir jag över denna verklighetsflykt in i sagans värld.

Humöret försämras i samma takt som regeringen och kapitalismen försämrar samhället och skulle jag skriva om allt det blir det bara gnäll i parti och minut. Så jag avstår. Kom plötsligt att tänka på Cornelis' Hopplös Blues.

Ha det gott därute, vänner.

Av Margus - 16 december 2010 22:28

Lilla Huset har bunkrat upp. Inför julen och vintern. Vi går i ide. Har ingen lust att åka runt på ärenden i snö och halka. Det gäller att mysa till det på hemmaplan. Kyl och frys är välfyllda som i vilken butik som helst. Tur att man trivs hemma. Man kan till exempel njuta av vackert snöfall.

Snöslungan fick jobba hårt (föraren också) i den tunga blötsnön (+2 grader), men den räddar min rygg som nu fått diagnosen: artrosförändring i ländryggen. Så fick man veta det. Ideliga ryggskott har varit min följeslagare sedan unga år.

- Nu vill jag aldrig mera höra ordet ’träningsvärk’, sa jag till Husbonden och satte mig till vila mot värmedynan. Med gott samvete. Samtal med läkaren får man vänta på till den… 13 januari !


Tröttheten slog till efter allt chattande med filmtekniker. Hjärnan slog frivolter. Fick hoppfulla besked och övningar som ska testas. Kanske måste inget nytt inköpas alls. Men först vila...

Torsdag är tv-kväll och med värmedynan baktill avnjöts älgar med Mitt i Naturen och Kinas mat. Det sistnämnda påminner om Solens mat – fast från Kina. Särskilt roligt att höra Fredrik Önnevall, f.d korrespondent i Peking, tala språket flytande, ja han skrattar till och med som en riktig kines ;-)  


Rapport från ålderdomshemmet:

Gammelhunden Ulrik har haft problem med kisseriet. Det blev allt sämre och hände till slut bara en gång per dygn. Äter med god aptit men slutade dricka vatten. Vad göra? Nu ges köttbuljong ett par gånger per dag (mellanmål) vilket han begärligt slurpar i sig. Och kissar normalt igen… puh. På måndag tas blodprov för att kolla njurfunktionen.


Måste bara bjuda på en skönhetsupplevelse idag.

En supersnygg bild på spindel från en av Fotosidans aktiva insektsfotografer Stig Karlsson HÄR.

Av Margus - 14 december 2010 22:07

Belägrades för exakt tre månader sedan. Ansiktsförlamningen tog sin hemvist i mitt ansikte. Den placerade sitt säte mitt i fejan på mig, om jag säger så. För första gången i livet stiftades bekantskap med ’idiopatisk perifer facialispares’ – halvsidig ansiktsförlamning utan känd orsak. Tappade ansiktet… bara så.

När vi just idag 'firar' tre månader – paresen och jag - känns en spontan dragning i kindmuskeln (ungefär på ’äppelkinds’platsen… för dem som har sådana). Ja, den som används när man kisar med ögat. Alltså inte läkt ännu… ’jubilaren’ har fortfarande sitt högkvarter i mitt ansikte. Ett kvartalsbokslut:


1) Utåt sett märks nu inget för den oinvigde. Skönt, man fungerar i stort sett. Väcker inget uppseende längre – men JAG har besvär.

2) Ögat funkar inte som det ska. Blinkar inte i alla lägen. Blir torrt, irriterat (värker) och måste vila då och då. Underlocket sluter inte riktigt tätt – kan underlättas genom att kisa med ögat, fast man glömmer av sig.

3) Kan fortfarande inte vissla. Med pekfingret lätt mot överläppen på en bestämd punkt kan en svag vissling frambringas. Kan inte blåsa upp ballonger. Sägs ord med P i affekt, t.ex ”pippi” kan det bli piffi.

4) Leendet är fortfarande snett, underläppen har inte återtagit sin forna form, spiller ibland när jag dricker – om jag inte koncentrerar mig.


Sånt här spontanläker oftast inom två–tre månader, eller upp till ett halvår. För 60+are tar det lite mer tid (tack, det märks!) och utan garanti för full läkning. Frågan är om det händer mer nu.

Förbättringen inleddes tre veckor efter nervens utslagning – helt enligt ’regelboken’. Pågick i jämn takt till femte veckan, sen sänktes takten till åttonde veckan. Senaste månaden har det nog inte det hänt något alls… eller väldigt lite. Det går upp och ned. T.ex är munnen mer stel och sned på morgonen än på kvällen. Ibland är ögat och/eller leendet lite bättre, ibland sämre.

Är förstås otroligt glad för all förbättring som skett. Hoppet om att paresen blir en parentes lever än. Nya besökare som söker fler detaljer hänvisas till inläggen i kategorin Ansiktsförlamning.

Av Margus - 13 december 2010 23:12

Så var Klimatkonferensen i Mexiko över. Mest minns jag inledningen där någon varnade för ett ekologiskt självmord, ett ekonomiskt självmord och i förlängningen inget mindre än ett folkmord (ungefär så i allafall) om man inte vid dessa förhandlingar skulle nå framgång. Jädrans bra uttryckt. Och… resultatet...?Man lyckades visst rädda Kyotoprotokollet genom att skjuta det framför sig. Suck.


Världsbäst på minskning av CO2-utsläpp kan vi tydligen bli i Sverige enligt SVT:s Vetenskapens Värld ikväll. Genom att böja ner skorstenarna i jorden och blåsa ner koldioxiden där. Hejdlöst komiskt – som ett tvättäkta aprilskämt, men fungerar det så… shoot. Varför tveka alls… sätt igång bara! Kolla inslaget nedan.

Av Margus - 13 december 2010 23:03

Luciadagen är tillända. Mötte en skolklass efter lussebesök på Vårdcentralen när jag skulle dit på provtagning. Ungarna tycktes upprymda och jag hoppas de hade glatt många människor i den kyliga gryningen.

Själv undviker jag dock med stigande ålder och antipati alltmer att se luciatågen på tv. Känner mig direkt plågsamt berörd (ja, rent av… lider) av alla gälla sopranröster i ännu gällare melodier. Det är skrikigt, om sanningen ska fram (och det ska den). Voffo måste de va på dette viset?

Glädjande hördes motsatsen i kvällens Västnytt som avslutades med en underbart vacker luciasång, betydligt mera lågstämd i tonen (tyvärr nedklippt). Jamen, det FINNS ju fina sånger… varför används de då inte. Mer lättsjunget torde det också vara för dem som innehar uppdraget.

Ta Staffanssången t.ex… Den brukar ju oftast sjungas av pojkar. Varför då? Det finns många unga altröster som passar utmärkt för den sången. Mitt gamla flickläroverk hade som tradition ett stort stjärngossetåg istället för luciatåg. Jättetjusigt. Och detta trots att läroanstalten annars paradoxalt nog gick under öknamnet Maria Nunnekloster.


Apropå mörker och kyla... hur besvärligt kan det vara med kärnkraften i detta land? Vi som ska vara världsbäst på just kärnkraft.

Ringhals har problem - för vilken gång i ordningen…? Nu stoppar till och med industrin sin produktion i protest mot de höga elpriserna. Vi vanliga konsumenter kan minsann inte bara stänga av elen som påtryckningsmedel.

Undrar som vanligt…  när kommer allmänhetens uppror…?

HEJ, OCH VÄLKOMMEN !

      

  Visa presentation

Avdelningar i bloggen

Så var det då... denna dag

Sök i bloggen

ARKIV från start 14 mars 2007

Ti On To Fr
    1
2
3
4
5
6
7
8 9 10 11 12
13 14
15
16
17
18
19
20 21 22 23 24 25
26
27 28
29
30 31
<<< December 2010 >>>

   Underbar video från YouTube

  

Bra historiebok på internet

Mina länkar

Antal besök

Följ bloggen


Skapa flashcards