Fågelperspektiv

Senaste inläggen

Av Margus - 6 augusti 2015 22:31

Tre månader har gått sen vi slutade röka. Husbonden och jag. Det har gått så himla bra så vi fattar det inte. Inget röksug, inget hjälpmedel, ingen viktökning eller nåt. Och en massa sparade pengar.

Men vi promenerar och cyklar en del. Äter mindre godis. Tänker på vad vi äter. Allt för att INTE GÅ UPP I VIKT. Det har vi bestämt. Ett litet jubileum alltså.

Av Margus - 6 augusti 2015 22:15

 

- Nu är jag ganska trött på det här. Sa Husbonden en dag. Jag instämde med fulla hjärtat.

Saken gällde vårt köksbord. Vårt kära gamla köksbord som vi haft i nästan 30 år. Som jag en gång ritat nya svarvade ben till. Allmogeblåa blev de och stolarna. Skivan i lackad furu.

Men det var inte det utmärkta bordet vi var trötta på. Utan på den allmänna trängseln. Och att någon alltid måste flytta sig från sittplatsen för att någon annan skulle komma in i kylen eller frysen. Tålmodiga har vi varit – i 20 år. Men nu fick det räcka.

           

Ett runt bord måste vara det rätta för ett litet kök. Jag skissade och mätte. Husbonden letade på IKEAs sajt. Dagen efter var vi iväg. En trevlig och inspirerande dag på IKEA i Uddevalla. Och hemförandes båd’ bord och stolar. Montering vidtog intill sena natten. När Husbonden fått fram De Walten gick det som en dans. Mycket nöjda kunde vi knappt slita oss från vår nya matplats. Jösses, vad plats vi fick över.

Vi kan nu kuta runt hela bordet, de nya kyl- och frysdörrarna kan öppnas oberoende av gäster vid bordet. Även diskmaskinen kan öppnas om så önskas. Men det var någt som saknades... Det bidde en matta också, från Vargön, dagen efter.

Av Margus - 6 augusti 2015 11:12

 

Utanför Fåglaviks kapell står en sten, rest till minne av Moder Elisabeth Hesselblad vilken återinförde kloster 1923 i Sverige. Elisabeth Hesselblad föddes i lanthandeln Fåglavik 1870. Familjen Hesselblad flyttade med tretton barn till Falun där Elisabeth växte upp. Hon emigrerade till USA vid 18 års ålder där hon arbetade som sjuksköterska och så småningom konverterade till den katolska tron och blev birgittinernunna. Om detta visste vi inget, trots att vi bor så nära. Mer om Fåglavik och dess glasbruk i inlägget HÄR.

       

Efter en religiös kallelse grundade hon i Rom 1911 en ny birgittinsk kongregation vars moderhus sedan 1931 är beläget i Birgittahuset (Casa di Santa Brigida) vid Piazza Farnese i Rom. Denna s k svenska gren av Birgittinorden har i dag över femtio kloster i olika länder. Den finns representerad i Sverige i Djursholm och Falun. EH saligförklarades postumt år 2000 av påven Johannes Paulus II.  2004 fick hon postumt utmärkelsen Rättfärdig bland folken av staten Israel för sitt arbete med att skydda judar under andra världskriget.

Den gamla lanthandeln kallas nu för Dockskåpet och är ett litet museum över Elisabeth Hesselblad och konstnären Jan van den Berger vilken levde där och iordningsställde museet på senare tid.

     

Sedan reformationen på 1500-talet var kloster förbjudna i Sverige och katolicismen var inte populär. 1923 hade hon inrättat en klosterverksamhet på Djursholm i Stockholm, men det kallades för vilohem. Detta utsattes för dödshot i anonyma brev och fick besök av hotfulla personer. 1935 öppnades ett vilohem i Vadstena i närheten av klosterkyrkan. Invigningen blev Elisabeth Hesselblads sista besök i Sverige. Den 24 april 1957 avled hon i Birgittas hus i Rom och hon är begravd alldeles i närheten av kyrkan.

Birgittasystrarna: Två kloster finns i Sverige; i Falun och i Djursholm. Nära 45 kloster som alla har gästhem finns i världen. Flest finns i Italien (6 stycken) och i Indien (7).

Läs mer HÄR och HÄR

Av Margus - 6 augusti 2015 11:06

 

Tanken på ett glasbruk i Fåglavik föddes då tåget fastnade i en snödriva i Fåglavik och grosshandlare A M Andersson, Göteborg, fick nys om de vidsträckta torvmossarna i omgivningen. 1874 blåstes det första glaset på bruket. I början mest servis- och hushållsglas, sen parfym- och medicinflaskor och småningom även buteljglas. 1883 tillverkades mycket lampglas, oljehus och lampkupor. 1912-18 sysselsattes 280 personer i bruket och 30 i affären. Fåglavik var i mitten 1960-talet ett av de fem-sex största i Sverige. Glasbruksarbetare och folk på torvmossarna uppgick till ca 350 man. Man smälte som mest 5000 kg glas per natt. Bland annat var Vademecumflaskor en stor artikel. Glasbruket drevs 1874-1978, i drygt hundra år. Det revs 2007. Ett minnesmärke över glasbruket restes 2010. Det var allt som återstod när vi häromdagen for igenom. Fåglavik ligger bara ett par mil från där vi bor.

       

Jag besökte glasbruket under 1960-talet. Inte visste jag då att det var dess absoluta storhetstid. En annan gång körde jag fast i en snödriva precis utanför huvudbyggnaden. I ett ärende rörande västgötaspetsar… Men det är en annan historia.

       

I sökandet efter västgötaspetsminnet hittade vi Fåglaviks kapell i skogen, dittills helt ovetande om dess existens. Kapellet var en donation 1894 av grosshandlaren som grundade Fåglaviks Glasbruk. Kapellet utgör en del av Hudene församling. Kapellet används för gudstjänster en gång i månaden. Samt för barndop och vigslar. Nu pågår renovering pga fukt- och mögelproblem.

Från Fåglavik härstammar även Moder Elisabeth Hesselblad. Särskilt inlägg om henne HÄR.

Av Margus - 30 juli 2015 22:42

Kyl och frys beställdes för flera veckor sen. Jobbigt med byte så vi sköt på det ända tills nu. Och nu kom det förstås plötsligt. Man är aldrig beredd, liksom.

Nu gör vi väl nåt dumt… igen. Våra gamla är femton år, liksom på gränsen så där. Men funkar utmärkt. Varför då köpa nya. Jo, det var en drive med Electrolux. Vi tindrade med ögonen ett tag, men avvaktade. Sen sa Ekot att E-lux flyttar till Polen. Då slog vi till. Sista chansen att få svensktillverkat. Skåpen kom idag.

       

Bytet gick dock bättre än befarat. Lutande golv och väggar i gammalt hus ställer till det… Mycket bök med vattenpass och underläggsbitar. De gamla skåpen flyttades till annat ställe i huset fortfarande i drift. Det lilla huset blev därmed ännu mindre. Idag installerades de nya. Skönt att flytta kylda respektive infrusna varor utan hets. Nya kylen är fylld. Såklart var allt annorlunda, hyllor och lådor å sånt. Mycket nytänk krävs. Frysen blir väl redo i morgon.

Köket har känts trångt länge. Vårt rejäla och älskliga köksbord känns tyvärr lite för stort. Funderas på ett mindre för att få svängrum. Runda bord verkar så hemtrevliga. Får se vad vi fastnar för.

Av Margus - 27 juli 2015 23:25

 

Tänk att med sin mörkbruna ragg och lustiga kroppsform se ut precis som en rotvälta... vilket häftigt kamouflage!

Äntligen såg vi vildsvinen på närmare håll. Som jag har längtat!!

Ååh, de var så söta allihop. En hel liten familj med mamma, pappa och fem-sex smågrisar. Vi åkte på grusväg i eknatur och plötsligt stod de bara femton meter från bilen. – Stanna! Helt fel metod, men en naturlig reaktion. Innan jag fått upp mobilen ur fickan, startat den och öppnat kameran var de redan inne i skogen, där vi såg dem efter att vi vänt. De flydde inte för sitt liv precis, utan travade på rätt lugnt. 

Vi skulle inte ha stannat. Vi skulle fortsatt som om inget hade hänt och vänt långt senare med kameran redo. Dum är man. Men vi har dem på näthinnan i alla fall. Sötnosarna. Ber om ursäkt för de dåliga bilderna ;-)

           

Varning för en hoper uschlia bilder (!) men jag kan inte låta bli. Med hjälp av pilar kan man ana var vildsvinen är. Bilden på åkern är tagen hemmavé vid promenad i skogen där flocken formligen plöjt upp marken i hela skogen. Skygga som tur är men en flock med blandad storlek och ålder kan anfalla för att skydda ungarna. Vi höll oss på behörigt avstånd. Den lustiga granbersån till höger i bild är inget mindre än en granberså uppe på en liten kulle. Under bilturen såg vi mängder av dessa alldeles nära vägen och inte alltför långt avstånd emellan. Någon förklarade att det är jaktpass för Kobergs slott under hjortjakten. Aldrig sett dem förut.

Av Margus - 26 juli 2015 23:07

Bildskörd från senaste tiden. 

       

Maffigt monument över Särnmarkska pumpen står i Lidköping sedan 1968 då staden lät uppföra detta minnesmärke över Lidköpingsförsta vattenledning. Handlanden AP Särnmark donerade pengar till vatteledning från Råda ås som stod klar 1856. Mer om detta HÄR. Konstnären som skapade minnesmärket var Gunnar Nylund (1910-1997).


Nya kilometermätare till cyklarna underlättar livet 'till hjuls'. Man slipper nu sitta vid datorn och låta Google Maps räkna ut sträckan som cyklats. Man läser av direkt - under färd. Kul att hålla lite koll.


Den skäckiga hästen är sannolikt en tinker, resandefolkets hästar. Kunde inte låta bli den. Har alltid beundrat de små vackra välgjorda djuren i leksakshyllan från Schleich. Naturtrogna och därmed lite dyra. Ack vore jag barn igen skulle jag ordna en hel lantgård och bygga upp komplett. Nu köpte jag två, denna och en fjording.Och tänk att tinkern har små skor också... Man kan unna sig en hel del genom att sluta röka :-)


Kyssträden står i skogen här intill. Bundna till varandra i en långkyss under livslång samvaro. En björk och en ek.


Av Margus - 26 juli 2015 22:42

 

Majs, denna kära gröda, är sannerligen mångsidig. Majsmjöl, maizena, popcorn, corn flakes, majskolvar, grisfoder, hönsfoder, snacks, godis, öl, koserverad majs och... etanol. Från aztekerna till Europa på 1400-talet, därifrån till Ryssland, Kina, Indien och Afrika. Ordets äldsta belägg på svenska är från 1644. I Mexiko City har arkeologer funnit vildmajspollen som är 80 000 år. Majs har odlats i tusentals år. Källa Ekolådan 

Istället för att visa tacksamhet för denna älskade gröda har människan börjat genmodifiera majsen för att få ut ännu mer. Den berömnda girigheten. Av alla majs som odlas i USA är 85 procent genmodifierad. Forskare varnar för att detta kan slå ut mångfalden av majs, vilket vi på allvar kan befara.

Tills vidare hoppas man på det bästa och njuter frukterna tillsammans med marsvinen.


HEJ, OCH VÄLKOMMEN !

      

  Visa presentation

Avdelningar i bloggen

Så var det då... denna dag

Sök i bloggen

ARKIV från start 14 mars 2007

Ti On To Fr
  1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< September 2015
>>>

   Underbar video från YouTube

  

Bra historiebok på internet

Mina länkar

Antal besök

Följ bloggen


Skapa flashcards