Fågelperspektiv

Alla inlägg under november 2009

Av Margus - 8 november 2009 19:45

råttgiftNu är de allt bra fräcka, de små mössen.

Snällt åt de upp råttgiftet och sköt ut brickan utanför röret för påfyllning när det var tomt... Här är det påfyllt för TREDJE gången!


Va! Har aldrig sett nåt liknande. Kanske är de resistenta? Eller en ovanligt stor familj. Vi får se.

Lilla Huset har aldrig haft möss inne på verandan förut, men nu tycks de ha passerat de första råttgiftsstationerna utomhus och tagit sig in. Tyckte väl att det knaprades ovanligt mycket i väggarna. Men så fick jag se att de varit inne i marsvinens hösäck. Nu är det förhoppningsvis slut på detta.

Av Margus - 8 november 2009 11:23

     

Den milda vädret tillåter våra fåglar vara ute nästan hela dagen. Sportigast är utan tvivel kanarierna som alltid har mycket att stå i. Även de isblåsta dagarna sticker de ut näbbet en stund. Men det märks skillnad. Nu är glada tider, 8 plus - och de slipper vara ensamma i utevoljären. Risfåglar, måsfinkar och sebrafinkar gillar mulet och milt.

Av Margus - 7 november 2009 23:12

 

Världens mest sålda bil förekommer nu inte bara i de klassiska modellerna utan även chokladöverdragna samt sursöta dito. Därtill med tillbehören svarta däck (mina favoriter), husvagnar och julbilgranar. Fnissade mest gjorde jag åt tillbehören rosa rattar till förmån för bröstcancerfonden!





Av Margus - 7 november 2009 23:07


Dagens Bottennapp står centerpartistiska Hallands Nyheter för som sågar de nya förslagen med graviditetspenning under 30 dagar före beräknad förlossning samt rätt till tio dagars särskild närståendepenning för den som förlorar en anhörig.

Tidningen föreslår i sin ledare istället "att det är fullt möjligt att ta ut föräldrapenning redan före förlossningen". Tidningen skriver också om närståendepenning att "Det är långtifrån säkert att en automatisk rätt till betald ledighet är det rätta. […] Tvärtom kan det nog vara bra att någon del av dagen vara i ett socialt sammanhang där saknaden inte dominerar."

OM kvinnan tvingas ta av föräldradagarna FÖRE förlossningen innebär ju att det för henne blir färre dagar tillsammans med barnet. Jag tror Diskrimineringsombudsmannen får ta Hallands Nyheter i örat.

Av Margus - 6 november 2009 17:45

1829 revs av rovdjur i 17 av rikets län totalt: 465 hästar, 3108 nötkreatur, 19104 får och getter samt 2504 svin. Ska vi ha det så igen? Förföljelsen av varg gjordes inte för ros skull utan i rent självförsvar mot rovdjuren som på 1829-50-talen närmast var en landsplåga. Att delta i vargdrev och hålla nät eller varggrop var en lagstadgad medborgerlig skyldighet. Vargdreven utlystes i kyrkan fyra gånger om året.

En präst noterade 1810: "Under de sista 16-20 åren har vargar otroligt förökat sig. Långa rader kommer drivande i stora hopar och tillfogar allmogen stor skada på kreaturen."


Sista vargen avrättas 1860              



 Teckningen visar hur det kan ha sett ut när den sista vargen i min kommun avrättades 1860. Vargdödaren och dåtidens hjälte ledde den i triumf fram till byn i nosgrimma för offentlig avrättning.



Tänker på fåren i skånska Norra Sandby som fick sätta livet till så grymt, 30:e oktober. Vargen lyckades nästan döda en jakthund i Kristianstad. Hunden blev biten över ryggen och vargen flydde först när jägaren sköt ett varningsskott. Samma varg misstänks ha rivit flera får i Småland och Blekinge under hösten. I Möklinta, Västmanland, dödades en hund av varg och där varnade man för att låta barnen gå ut ensamma. Nu är det slut på skogspromenader med hund, för man vet ju aldrig…

   

Hur tror vargkramarna att fåren mår när de flyr i panik nerför en slänt och ut i vattnet? De som inte slog ihjäl sig drunknade. Fåren hade inte gjort något ont och ska inte behöva uppleva sån skräck. Flera får låg med blottade strupar och tarmar. Vaddå jaga för sin överlevnad? Det var som en iller i hönsgård.

Jag vet inte om lantbrukare får ersättning för rivna djur men en dödad hund lär man väl inte få något för. PENGAR ERSÄTTER INGET LIDANDE. Äh, nu börjar det urarta med vargens utplantering. Detta är löjligt. Det är bara en tidsfråga innan några hästar stryker med… eller en flock köttdjur…


Nu uppmanas djurägarna att ta in djuren på natten. Det är alltid ett bra råd. Men vargen skulle ju vara så fridsam och skygg… hette det… "De skulle bara döda en och annan älg ute i skogen för sin överlevnad, och de enda som ogillade detta var jägarna som gick miste om jaktbyten…"

Det är tillåtet att skjuta en angripande varg om man vidtagit försiktighetsåtgärder som inte hjälpt, säger experterna hurtigt. VEM HAR SKJUTVAPEN…??? Inte jag.

Av Margus - 6 november 2009 15:14

Bäver fälld av eget träd  

Nya LidköpingsTidningen har dagens nyhet: Bävern som gnagt av trädet och själv hamnade under stammen.

Trädet träffade bävern över nackpartiet och djuret torde ha dött omedelbart, tror experter. Ryggraden var knäckt och det fanns inga krafsmärken i marken. Fotografen Christer Gustavsson tillkallades för att ta den unika bilden. Det var en fullvuxen bäver, en meter lång och med en vikt på 20 kilo. 

- Stackars bäver som skulle släpa hem kvistar till familjens bobygge i ån, tänker jag då. Och lilla fru Bäver som nu blir ensam. Jag blir väldigt ledsen när det går så här. Nu sörjer jag.

NLT berättar mer om den ovanliga olyckan som nästan aldrig händer. Se HÄR.


--------------

    För övrigt flaggar en gammal göteborgare för Gustav II Adolf, denna dag som i dag är.

Av Margus - 5 november 2009 20:25

tre femtedelar av nya nymferna  

De nya nymfungarna har flyttat in till di gamle i Royal Suite. Efter två dagars ömsesidigt iakttagande kröp det i kroppen på ungdomarna. Då undersöktes varje del av den nya bostaden, knackades i väggarna, bets i grenar och rep, klättrades och klevs, löven nöps av kvistarna, rönnbärsklasar kastades i golvet och trapetserna slängde och dängde där innanför fönstret.

 

högsta hönset?   Dags att öppna till voljären. Det dröjde inte länge. Hade prövat i förra voljären, kan veta. Utan tvekan klev de ut på förstutrappen och skrek av upphetsning. Där satt dom en stund och tjoade av glädje. Klev in. Och ut igen. Strax var alla fem ute och flög runt i den nya utevoljären. Kollade sittplatser och utrymme. 

 

Di gamle avvaktar... väntar på bättre väder. Utom Lillis som kände ett visst ansvar för gruppen. Han flög ut för att vakta dem. Efter en stund hörde jag honom fara runt och gapa, fram och åter och visa ingångshålet. Alla ungar utom en hade då gått in. Ungen blev trött av uppståndelsen och satte sig att sova. Då fick Lillis sällskap av sin tjej Isabell och de satt en stund på var sida om ungen som för att passa. Och plötsligt var det tyst därute. Då hade Lillis och Isabell fått in ungen. Hellegod, trots att de knappt känner varann...


Efter denna spännande utfärd var alla upplivade och trapetserna gungade än våldsammare därinne. En lyckad introduktion. Nymfkakaduor är så snälla och vänliga.

Av Margus - 4 november 2009 15:11

Nu muddras bäckar och diken på bôggda - efterlyst sedan länge i denna blogg. Jo, folket har nog fattat att vi inte kan ha alla dessa översvämningar längre. Men det är rent märkligt att man inget får veta förrän grävmaskinisten redan står i diket. Fick rusa ut för att berätta var vårt avlopp går ut så att röret inte grävs av.Skrikandes Det hade varit bra om man fått meddelande nån dag innan, eller så...


Husbonden var hos sjukgymnasten för första gången i sitt liv. Kom hem rätt stukad... "Det gjorde ju ont!" Ja, så är det. Livet gör ont ibland.Tyst Särskilt när man gått med en muskelknuta vid skulderbladet i många herrans år tills det nästan blivit kroniskt. Och förresten... karlar är nog inte riktigt vana vid smärta. Flickor får lära sig redan i tonåren hur ont det gör en gång i månaden. Hursomhelst trodde sig sjukgymnasten om att kunna fixa till Husbonden (bra) och knådade för glatta livet. Husbonden stönade fortfarande vid hemkomsten.


Annat spännandeFlört som hänt är att bilarna fått vinterkängor på. Satellitboxen saknas ännu och det är skam. Vi betalar för kanalerna men någon brådska att skicka ut boxen var det inte nej. Luftvärmepumpsreparatören (ett jäkla ord) var här - med RÄTT fläktmotor till utbyte och så var den saken utagerad. Hämtat gran- och tallegren i skogen till fågelhuset. Liksom även kottar, löv, mossa, blåbärsris och ljung. Inga mängder, bara så våra små liv har att syssla med. Och i afton drar jag åter till Kyrkans samtalsgrupp. Sista gången det krockar med fotoklubben. Skönt.

HEJ, OCH VÄLKOMMEN !

      

  Visa presentation

Avdelningar i bloggen

Så var det då... denna dag

Sök i bloggen

ARKIV från start 14 mars 2007

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
<<< November 2009 >>>

   Underbar video från YouTube

  

Bra historiebok på internet

Mina länkar

Antal besök

Följ bloggen


Skapa flashcards