Fågelperspektiv

Direktlänk till inlägg 6 november 2009

Sista vargen avrättas

Av Margus - 6 november 2009 17:45

1829 revs av rovdjur i 17 av rikets län totalt: 465 hästar, 3108 nötkreatur, 19104 får och getter samt 2504 svin. Ska vi ha det så igen? Förföljelsen av varg gjordes inte för ros skull utan i rent självförsvar mot rovdjuren som på 1829-50-talen närmast var en landsplåga. Att delta i vargdrev och hålla nät eller varggrop var en lagstadgad medborgerlig skyldighet. Vargdreven utlystes i kyrkan fyra gånger om året.

En präst noterade 1810: "Under de sista 16-20 åren har vargar otroligt förökat sig. Långa rader kommer drivande i stora hopar och tillfogar allmogen stor skada på kreaturen."


Sista vargen avrättas 1860              



 Teckningen visar hur det kan ha sett ut när den sista vargen i min kommun avrättades 1860. Vargdödaren och dåtidens hjälte ledde den i triumf fram till byn i nosgrimma för offentlig avrättning.



Tänker på fåren i skånska Norra Sandby som fick sätta livet till så grymt, 30:e oktober. Vargen lyckades nästan döda en jakthund i Kristianstad. Hunden blev biten över ryggen och vargen flydde först när jägaren sköt ett varningsskott. Samma varg misstänks ha rivit flera får i Småland och Blekinge under hösten. I Möklinta, Västmanland, dödades en hund av varg och där varnade man för att låta barnen gå ut ensamma. Nu är det slut på skogspromenader med hund, för man vet ju aldrig…

   

Hur tror vargkramarna att fåren mår när de flyr i panik nerför en slänt och ut i vattnet? De som inte slog ihjäl sig drunknade. Fåren hade inte gjort något ont och ska inte behöva uppleva sån skräck. Flera får låg med blottade strupar och tarmar. Vaddå jaga för sin överlevnad? Det var som en iller i hönsgård.

Jag vet inte om lantbrukare får ersättning för rivna djur men en dödad hund lär man väl inte få något för. PENGAR ERSÄTTER INGET LIDANDE. Äh, nu börjar det urarta med vargens utplantering. Detta är löjligt. Det är bara en tidsfråga innan några hästar stryker med… eller en flock köttdjur…


Nu uppmanas djurägarna att ta in djuren på natten. Det är alltid ett bra råd. Men vargen skulle ju vara så fridsam och skygg… hette det… "De skulle bara döda en och annan älg ute i skogen för sin överlevnad, och de enda som ogillade detta var jägarna som gick miste om jaktbyten…"

Det är tillåtet att skjuta en angripande varg om man vidtagit försiktighetsåtgärder som inte hjälpt, säger experterna hurtigt. VEM HAR SKJUTVAPEN…??? Inte jag.

 
 
Flanören...

Flanören...

7 november 2009 08:22

Den som blir drabbad är alltid närmast problemet.
Men en viss balans i diskussionen behövs.

För fårägare, är Korpar, rovfågel och Räv, ett större problem än varg.
Toarps säteri fick inemot 30 vargrivna lamm/får, för några månader sedan, såg då att de fick dubbla slaktpriset i ersättning.
Där blev det inte något större väsen över vargen.

Vad gäller hundar, så dödas c:a 50 varje år av varg.
150 skjuts i misshugg av jägare och flera 1000 körs ihjäl på våra vägar.

Det blir ingen uppmärksamhet, när dödsorsaken är jägare, bilar, Korp, rovfågel eller Räv.

Djur med onormalt beteende, oavsett art, ska tas ur faunan.

http://www.nabbsjuan.bloggplatsen.se

 
Kram Ruth

Kram Ruth

7 november 2009 14:04

En så bra bild du har ritat, du kan du och är kanonduktig.
Håller med dig vargen börjar bli för mycket, förstår inte dessa vargkramare, tror att dom själva måste bli drabbade för att begripa ett djurs lidande och få en egen sorg över förlusten över sitt djur. Vi behöver inte vargen inpå husknutarna. Skyddsjakt är på gång, inte en dag för tidligt.

http://bernamis.bloggplatsen.se

 
margus

margus

7 november 2009 23:05

Tack, Flanören för välformulerad kommentar om vargen. Tja, den som lever får se...

http://margus.bloggplatsen.se

 
Elisabeth

Elisabeth

8 november 2009 19:14

Håller till fullo med "Flanören"

http://belara.bloggplatsen.se

 
Jenny

Jenny

9 november 2009 01:26

Jag är fårägare och har både korp (i berget ovanför en av hagarna häckar årligen minst två par!!), räv (ser flera stycken varje år runt gryten i samma berg som korparna häckar!), och även andra rovfåglar cirklar ovanför våra huvuden varje dag, året runt men ALDRIG har våra får blivit angripna av dessa!??

Däremot har andra fårägare i närheten här fått flera får rivna, sönderslitna till döds. Även flera hundar i våra närområden har dödats av vargar.

Men visst...man kan jämföra med bilolyckor och annat också, men frågan kvarstår lik förbaskat....

-HUR ska jag och kärestan få uppbetat markerna här om vi inte kan våga satsa på nya får?

Vi har inte fåren för slaktpriserna. Vi har inte skickat lamm till slakt på många år, och vi KAN inte beta av gräs och sly själva...
Jag har sagt "stopp" nu för att köpa in en yngre fårbesättning.
Pengar kan inte ersätta sorgen och mer-jobbet en lantbrukare får i form av känslomässigt lidande. Och allt jobb det innebär att försöka "stängsla" ut en varg...
Neeee.....
Nu när mjölkbönder lägger ner en efter en pga för dålig avkastning (ren förlust i många fall!) och fårägare känner hopplöshet inför varghotet, så blir det nog att det blir lite mer igenväxt i vårt land.

Då kan bärplockare, kantarellfantaster och vargar få leva rövare i skogen själva.

För utan trygga betesdjur på våra ängar, så lär det bli kusligt att gå i täta slyområden med vargar runt hasorna som inte längre kan gå in och plocka till sej mat innanför stängslade område.
För VILKEN varg jagar vilt i skogen när han kan gå in i ett hägn och riva ett helt gäng som inte kan fly?
Jaja....det blir nog "annat ljud i skällan" när vargen börjar ge sej på ännu fler hundar.
Speciellt om det drabbar dom som inte har sina hundar för att jobba i skog och mark (som dom i övrigt oftast är lämpade och framavlade för), utan istället går till angrepp mot "fina rashundar" som bara är ute på sin promenad...

DÅ lär det väl bli ett sjuhellskottas liv...

Nu har jag sagt vad jag tycker i vargfrågan.
Tack för ordet!
//Jenny. Som önskar VISS skyddsjakt inom områden som är mer tätbebyggda, och där fårnäringen blir hårt drabbad..till exempel.


http://enterdelete.blogspot.com

 
Marianne

Marianne

9 november 2009 20:26

Varg tillhör vår fauna och bör därför även bevaras. Jag förstår mer än väl att det inte finns någon som vill att deras hundar kreatur mm ska bli angripna av varg. Det finns värre rovdjur än vargen och vill man se dem på nära håll är det bara att ta fram en spegel. Det är vi människor som ställer till obalans i naturen och det är vi människor som sitter bakom ratten på bilarna som dödar fler djur och människor än någon varg någonsin har gjort.
Själv har jag problem med korp, vråk och havsörn som seglar över valphagarna och väntar på ett tillfälle att få sig en munsbit. Men inte tycker jag att dessa fåglar ska utrotas. Det är upp till mig själv att skydda mina djur och se till att de har trygga inhägnader.
Ha det gott

http://www.ekoxenskennel.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Margus - 19 september 2015 23:25

Bloggen gör uppehåll. För inre tjänst. På egen tid. För att skapa energi. Ska bara ta in. Uppleva. Njuta. Bearbeta. Inte omedelbart omvandla för utgivning till offentligheten. Tid för motion och träning. Frisk luft. Vila och eftertanke. Sjukdom...

Av Margus - 19 september 2015 23:10

  Två och en halv mil. Rätt bra cykeltur, menar jag. Så duktiga är Husbonden och jag numera. Vi går eller cyklar var eller varannan dag. Och har väldigt roligt. Med kilometermätaren blev det ännu roligare... Vi har gått närmare två mil också, och ...

Av Margus - 19 september 2015 22:53


  Den första valvbron i Fåglum byggdes troligen under 1800-talets första hälft. Den hade två större valv och ett mindre där överloppsvatten släpptes fram vid flod. På strömsidan fanns en så kallad klyvare gjord av uppstaplade stenar. 1923 revs de...

Av Margus - 19 september 2015 22:17

  Öbrona är namnet på en liten stenvalvsbro i Fötene, Södra Härene socken, Vårgårda kommun. Den är byggd över Öbrodiket som rinner till ån Nossan. Vem blir inte fascinerad av dessa vackra gamla stenvalvsbroar som syns lite varstans och ännu fun...

Av Margus - 14 september 2015 23:50

  Mitt i redigeringen av sommarens minnesresor hamnade vår "trösksafari". Vi gav oss ut för att njuta av tilldragelsen när startskottet gick. ALLA var ute med gott humör och alla upptänkliga vagnar och kärror. Jag tog några bilder från evenemanget...

HEJ, OCH VÄLKOMMEN !

      

  Visa presentation

Avdelningar i bloggen

Så var det då... denna dag

Sök i bloggen

ARKIV från start 14 mars 2007

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
<<< November 2009 >>>

   Underbar video från YouTube

  

Bra historiebok på internet

Mina länkar

Antal besök

Följ bloggen


Ovido - Quiz & Flashcards