Fågelperspektiv

Alla inlägg under juni 2008

Av Margus - 18 juni 2008 18:08

 

I söndags var vi till bekanta som skulle göra sig av med ett gäng korgmöbler som de inte gillade. Möblerna var kvarlämnade i det sommarhus som dom köpt. Släpkärran drogs med och så gick det som det gick. Naturligvis har vi med oss gänget hem. Som om det inte vore nog med allt vi tagit hand om från pappa...!!


Väninnan är i en annan fas av livet, med avflyttning och röjning. En avundsvärd röjning. Vi kommer nog till fasen röjning så småningom UTAN flytt, men åren rullar på och man skaffar och skaffar...

Så nu står dom här på Loftet. Två fåtöljer som knarrar hemtrevligt och med nya dynor blir riktigt hyggliga, två kistor som också knarrar och rymmer massor man ännu inte röjt ut och två stadiga bord med sån där rugglig glasskiva.


Har alltid tyckt det verkar mysigt med en knarrande läsfåtölj under spräcklig skugga i trädgården en varm och solig sommardag. Har sett det nånstans nån gång, men visst verkar det tokigt när det regnar. Hur gör dom då...? De tål väl inte vad som helst, är ju snudd på möbelplågeri...

Av Margus - 17 juni 2008 22:22


...dvs. den tid som är över mellan diverse utryckningar till sjukgymnast i går, frisör i dag och vårdcentral i morgon. Plus insläppande av folk i pappas lägenhet. Är inte särskilt i balans, bara trött, inga egna planer ens för de närmaste dagarna. Mina stolt hamstrade finskorpor är slut, buhuhu och inte finns de i affären heller. Suck.


"Ogräset sprider sig på vallarna" precis som i den gamla progghiten med bandet Contact (det var dom som sjöng "Hon som kom över mon" om någon minns den). Trädgården förfaller lätt, då även Husbonden vilar. Det blir ett mellanår. Satsade någon timme i kväll på att försöka dränka den nyss upptäckta sorkkolonin i trädgården med vattenspolning.


Jisses, så många och stora gångar där var, rena motorvägarna. Hur mycket vi än spolade kom varken vatten eller sorkar upp i några av de andra hålen. Det dånade i marken av vattenflödet tills vi gav upp och insåg att de nog garderat sig mot eventuella störtfloder.

Smider ränker om vilket slags gift man ska ta till… Nån som vet…?


Pappas lägenhet är tömd. På allt. Servicegruppen var där idag och körde allt till tippen. Nu finns inte längre något kvar där som påminner om honom. Bara sittbadkaret som kommunen sagt sig vilja ta hand om. Har överlämnat broschyr och hoppas att det hämtas snart. Till måndag kommer städfirman. Gissa om det känns skönt. Det ska blir skönt att lämna ifrån sig nycklarna och släppa ansvaret.

Medan jag väntade på flyttkillarna sörjde jag att pappa aldrig fick se om solen nådde hans uteplats om sommarmorgnarna och att han inte fick se när allt grönskade för fullt. Då klack det till i bröstet igen. Suck. Och när jag kom hem hade brevet kommit med posten med besked om att jordningen ägt rum i minneslunden. Allt faller på plats. Till vila.


Av Margus - 17 juni 2008 22:16

Tänk om bara kameran varit med när jag i går fick uppleva ett slagsmål mellan två ormvråkar på bara fem meters håll!


Kom med bilen i sakta mak på vår grusväg. Hade just svängt in från stora vägen. Såg några stora fåglar som silhuett mot himlen, halvt dolda av bladverket i en liten björk. Många, däribland Husbonden, avfärdar lätt en sådan bild med att "det var säkert kråkor"... inte jag. Jag tittar alltid extra, särkilt nu när ormvråkarna ökat i antal och man ser dem sitta som just …kråkor på telestolparna. (För övrigt studeras gärna kråkor också.)



Det framgick klart att det var ett handgemäng mellan två rivaler. Saktade farten medan de båda kontrahenterna flaxande dalade mot marken gripandes efter varandras fötter. De ÄR stora. De damp ner i ett glest och förtorkat spannmålsfält helt upptagna av varann, strax intill bilen som nu stod stilla.

Den enes ansikte var vänt mot mig och tydligt avlästes den knivskarpa blicken med rovfåglars "uppbragt rynkade ögonbryn" medan fotfäktadet fortsatte. Efter kanske två minuter brösts förtrollningen när de upptäckte bilen. Med ens fick de brått därifrån.


Även om kameran saknades alldeles oerhört just då skulle det nog inte blivit bild ändå. För även om det är en digital dito så är det ändå en del inställningar som ska göras innan bilden kan knäppas. Bland annat ska blixten stängas av, för annars kan kameran bestämma att den ska användas. Och tänk hur det skulle blivit genom stängd bilruta… Kritvitt.

Av Margus - 16 juni 2008 23:58


Högerregeringen är den som värst av alla spottar åt vänster och hotar med kommunistspöket. Nu ska de själva driva igenom en lag som innebär allvarliga ingrepp i vår yttrandefrihet! Marknadsliberalerna ska införa en maktövergreppslag på onsdag! Folk protesterar i vida kretsar.


Och partipiskan viner. Det har sagts att moderaterna hotar dissidenter med uteslutning om man inte följer partiledningen, HÄR.

De som följer piskan är inte bättre än en flock boskap.


FRA-lagen ska göra det möjligt för staten att kontrollera alla våra mail. Snart gäller det att vakta sina fingrar på tangenterna så att man inte blir terroristmisstänkt för minsta lilla skämt. Oppositionen är emot. Och om fyra alliansledamöter följer sin övertygelse och röstar emot kan lagen stoppas.

Av Margus - 16 juni 2008 23:08


Ooohh, så trött... Mörbultad för tredje gången hos sjukgymnasten vilket tacksamt mottages för meningen är just avslappning. Får en behandling till om två veckor. Jippiie.


Det är vanligen inte lätt att komma intill för massage hos primärvården. Börjar nu inse att denna välvilja med erbjudna behandlingar är förebyggande för min sorgbearbetning. Erhöll idag en sjusärdeles tänkvärd lista över Holmes & Rahes forskningsresultat på "förändringar som kan utlösa kriser", se nedan.

Listan innehåller ett 40-tal förändringar, här en förkortad form. (Åh, fy vad jag fick jobba för att få in listan;-)) Kolla mera hos Sunt Liv.


Förändringar som kan utlösa kriser

Förändringar i livet framkallar stress och kan ibland utlösa sorg och kriser. I en amerikansk studie av 5 000 personer har man tagit fram en lista över vilka livsstilsförändringar som framkallar mest stress:


Exempel på livsförändring - Stresspoäng
Maka/makes död - 100
Skilsmässa - 73 
Nära anhörigs död - 63

Blivit avskedad från jobbet - 47
Pension - 45
Sexuella problem - 39 
Nära vän avlidit - 37
Ändrat antal gräl med make/maka - 35 
Ekonomiska problem - 30 
Barn flyttar hemifrån - 29
Enorm personlig framgång - 28 
Semester - 13 
Julledighet - 12 
Mindre lagöverträdelse - 11 
Källa: THE Social Readjustment Ratings Scale, Holmes & Rahes, Washington University

Andra exempel på förändringar som kan utlösa personliga kriser:

  • Husdjur som dör
  • Sluta med missbruk eller beroende
  • Förlust av tillit till någon annan person
  • Förlust av trygghet
  • Förlust av kontroll av den egna kroppen

Källa: J W James & R Friedman, "Sorgbearbetning", 2006

 ------------


Detta förklarar varför så många blev sjuka under 90-talets ekonomiska kris och nu återfinns bland de förhatligt tärande förtidspensionärerna.


Ett litet PM förklarar att ju fler allvarliga förändringar som staplas på varann ger desto fler poäng vilka tillsammans ökar risken för sjukdom. Över 300 poäng sista året ökar risken, men personlighet och förmåga att handskas med problem bestämmer hur man reagerar.


Slutledning: En från början god förmåga att handskas med problem kan raskt försämras beroende på hur många förändringar som inträffar samtidigt.

Av Margus - 15 juni 2008 23:03


Kvällens match Turkiet-Tjeckien (3-2) blev ju en riktig rysare till slut. Kunde inte sitta tiden ut när mina restless legs knasade sig. Husbonden knaprade jordnötter och ostbågar som beordrats hem lagom till EM men hundarna hörde det inte ens, trötta efter en dagsutflykt på främmande ort.


Följer som vanligt aldrig matcherna särskilt seriöst men har stor behållning av allt runtomkring. Som t.ex att hela världen har samma reklam varhelst man spelar (är det inte mångfald vi vill sträva efter?) eller att en tjeck heter "polack" och en turk "servett"… ja, sånt där tittar jag på.


Egnast på plan var tjeckernas målvakt Petr Cech's lilla "mössa". Hans hjälm eller vad det är ser kanske töntig ut men han tvingas spela med den efter en allvarlig skallskada för två år sen. Kul med supportrarna som kameran fångade in där de satt med var sina "såna där" på huvudena.


Men egentligen är det en skitbra grej, målvakten lever ju farligt där mellan de hårda stolparna. Lutar förresten åt att ALLA fotbollsspelare, som ju faktiskt spelar mycket MED huvudet, behöver hjälm. Dom nickar och skallar ju varann med både huvuden, armbågar, knän och fötter! Ja, i kvällens match fick minsann en spelare en rispa efter en dobb i pannan!


Alltså hjälmen på för fotbollsspelare i fortsättningen!

Av Margus - 15 juni 2008 21:38

Här är stora infarten för våra ladusvalor. Där är en livaktig trafik om dagarna när flera par häckar inne i ladan samtidigt. Satt en god stund och försökte få till en bild med svala på väg in eller ut men det ville sig förstås inte.


Svalporten som vi kallar det fanns inte från början. Då utgjordes infarten av en trasig ruta på gaveln och när den lagades hann vi aldrig få upp ett nytt hål lagom till deras ankomst. Det året hade vi inga svalor i ladan, det blev ett sorgens år. Men dom hade sett det... Året därefter for de direkt till nya "porten" utan att tveka. Sen dess är det full trafik varje år.

Hoppas att hålet används även av stannfåglarna om nätterna. Tänk vad mysigt för dem om vinternätterna att komma undan hökar och annat otyg. Men vi har aldrig lyckats se ifall det används då.

I år landar svalorna ofta på vår stenlagda piazza i år och äter nåt. De är så rara med sina korta ben. Verkar som om de gillar myrorna som vistas där. Och att "myror kittlar dödsskönt i kistan", det vet vi ju alla.

Av Margus - 15 juni 2008 09:07


Härom sistens drog vi till sjukhuset i La Stada för att visa upp min inflammerade slemsäck på armbågen. Träffade läkaren i fem minuter, han sa "den får vi ta nån gång – vi hör av oss".
Resan tog två och en halv timme av vår utmätta tid. Bensinkostnaden blev väl sådär 160 kr. Hur mycket koldioxid vi bidrog med vet inte jag.


Kom då osökt att tänka på forskning som går ut på att kunna operera på distans. Det jobbas på att läkare i t.ex Kina ska kunna stoppa händerna i en dator och via bildskärm kunna OPERERA en människa här i Sverige.
Det vill jag inte vara med om, och man undrar hur de löser ansvarsfrågan om det går galet...


Men… man skulle kanske kunna tänka sig att UNDERSÖKAS på distans. Med ENKLA grejer alltså, t.ex min bursit. Klämma lite utanpå armbågen och konstatera att "jo, det är nödvändigt". Eller min hammartå som snart blir aktuell för ingrepp.


Då skulle man slippa belasta klimatet och sin dyrbara tid med ett besök hos kirurg som ska konstatera att allmänläkaren som remitterat haft rätt.

HEJ, OCH VÄLKOMMEN !

      

  Visa presentation

Avdelningar i bloggen

Så var det då... denna dag

Sök i bloggen

ARKIV från start 14 mars 2007

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
<<< Juni 2008 >>>

   Underbar video från YouTube

  

Bra historiebok på internet

Mina länkar

Antal besök

Följ bloggen


Ovido - Quiz & Flashcards