Fågelperspektiv

Alla inlägg under juni 2008

Av Margus - 15 juni 2008 09:04

Hittar i gömmorna flera plaketter från SBK (Svenska Brukshundklubben) från tiden då jag tävlade lydnad och bruks med min första västgötaspets Jackie på 70-talet. Blev nästan full i skratt, hihi… SBK förnekar sig inte… de leker försvar och polis om vartannat vilket också syns på loggor och liknande.

Den här plaketten skulle nästan kunna gälla för polisbricka eller åtminstone vakt-dito om jag slängde upp den lite hastigt. Så officiell ser den ut. Man kanske ska pröva?

Ja, jag veet. Många göör fina insatser med utbildade tjänstehundar också, men ofta är det "leka försvar och militär". Som t.ex kommenderingen av hundar och förare på appellplan och vid tävlingar: "Avdelning frramåt marrrsch, vänster marsch, helt om marrsch, halt". Och där travade man omkring…

Av Margus - 14 juni 2008 22:31

Heder åt det irländska folket som sa NEJ till EU:s Lissabonfördrag. En röst i röstvimlet sa: "Jag vill inte ha mer av EU hemma i mitt hem längre". En äkta känsla ur maggropen. Det är så det känns för oss vanliga dödliga. Massmedia spekulerar om kris i EU och hur skakigt det ska bli, medan politikerna försöker låtsas som inte har hänt "nä…vaddå…EU fungerar ju ändå… nu går vi vidare". Ännu ett skäl till att alla stater borde få folkomrösta om alla fördrag och andra dumheter som pådyvlas oss uppifrån.

Av Margus - 14 juni 2008 22:01

Såg ett danskt program om telefonins utveckling häromdagen. Effektiva telefonister i de stora växlarna som jobbade manuellt förr i tiden. Inte nog med att det var oerhört påfrestande med …det var nog 400 påringningar i timmen per skaft. Men det gav jobb åt många, det gjorde det. I början fick telefonisterna (kvinnor) inte vara gifta!!! Åh, detta förtryck! Som om det försämrar arbetsförmågan!


Antalet mobiltelefoner passerade år 2004 antalet fasta telefoner och har nu förstås ökat ännu mer. Oroande nog spekulerades att det om 5-10 år troligen inte skulle finnas fasta telefoner alls, bara mobiler.


Hoppas det bara gällde lilla platta Danmark som förhoppningsvis har bättre  täckningsgrad än i vårt avlånga och kuperade Sverige där jag tycker det verkar som man lagt ner att jobba på bättre täckning. Vi har fortfarande massor av vita fläckar med "radioskugga".
Ska vi gå över till enbart mobiler får det inte vara så att man måste gå ut på dass, till soptunnan eller en bra bit ut på fältet för att kunna ringa. Då toge jag hellre tillbaka de gamla växlarna.

I Väninnans hus, som nu ska säljas, har det en gång varit lokal telefonstation. De tresiffriga numren är antecknade med blyerts på en trädörr i huset. Ett kulturminnesmärke som Väninnan bevarat. Nu är frågan om nästa köpare också låter bli att måla över?

Av Margus - 14 juni 2008 14:30

Fredagen den 13 lade Pärlvit ett ägg. Sitt allra första ägg någonsin. Undrade först vad hon gjorde på golvet som var så intressant att hon inte ville flytta sig, sen såg jag ägget i hörnet. Pärlvit och hennes Mellis gjorde stora ögon... "åh, herreguuud, vi har ett ÄGG"!

 

Upplevde det först som ett störande moment, här ska nämligen städas i nästa vecka... typiskt! Vi satte förstås in en holk till de båda nymferna. I samma hörn som ägget lagts, fast högre upp. Då går det att städa  ändå. Ägget slängdes. Om vi skulle lagt det i holken riskerar man att fåglarna tror det är någon annans ägg, att holken är upptagen. Och DET vill vi inte. Därmed lämnade vi dem åt sitt öde under kvällen-natten.


På morgonen var det ett evigt travande ur och i Den Där Holken, stora ögon, ännu större intresse. Mellis prövade i- och urstigning från alla håll, i ett, i ett, i ett. Knackade i väggarna, inredde... Pärlvit lät honom hållas och klev sen in själv  ....skitviktig. Så nu hoppas vi igen.

-----

Nymferna Thomas "och flickorna" har tre ungar och TIO ägg i sin holk. Lätt hänt med två honor, men vi får nog idka barnbegränsning i detta fall när ett lagom antal fötts. Pappi och Topsy matar fyra ungar i sin andrakull. Ägg kokas i massor, frön blöts, majskolvar kånkas hem. Alla älskar dem. Papegojorna fick jordgubbar i går... mmm... smaskens. Sa dom.


Papegojorna har även fått upp holkar utomhus och det är folk i minst en av dem. Gröna honan har tre ungar inomhus efter första kullen med Sture och broder Kalle. Blå honan gör nytt försök inne, har ruvat fem ägg och just nu kläckt två små pyttisar. Lycka till.


Av Margus - 13 juni 2008 20:34

Halvregn, halvblåst, halvljummet och halvfart.

Vattning pågår fortfarande trots regn då och då. Alldeles för lite vatten kommer den naturliga vägen men ändå tillräckligt för att låta veden ligga kvar ute. Efter fyra dagars fullblåst är man rätt matt. Har härlig träningsvärk i baklår och rumpa efter vedkörningen häromdan. Är väldigt trött efter senaste tidens upplevelser, har hjärtklappning från och till och knappt styrfart.


I vanliga fall hade jag gillat utetempen men tröttheten gör mig småhuttrig. Tar ett par Alvedon då och då för att gå ner i varv. Småpysslar med fågelhusets loggbok. Samlar ihop pappas synhjälpmedel för återlämnande till Syncentralen. Häpnar över ett ormskinn som ömsats alldeles intill vår plattgång vid dammen. Inte särskilt rofyllt att ligga där och ömsa, snoken brukar vara skygg då.


Hade möjlighet att fota snoken idag men GLÖMDE att kameran var med...!!

Ja, det är bara halvt med det hela just nu.



Av Margus - 13 juni 2008 12:18

Ja, det är nog inte så hemskt som det låter, för i Mördargränd ligger även Byhålans livaktiga Missionskyrka samt ett välrenommerat Bageri med 80 år på nacken. Men oj, vad här har mördats förr om åren…

Här – mitt i Byn - låg nämligen ett av ortens två slakterier. Gatan som egentligen har ett snällt och okränkbart namn blev tidigt i folkmun "Mördargränd".

Slakteriet verkade i många decennier ända in på 70-talet. Jag lämnade t.ex mina första slaktgrisar där i svinottan i den garageliknande byggnaden t.v mitt i Byhålan, bara ett stenkast från Järnvägshotellet och granne med Bageriet. Charkuteributiken låg en bit upp på gatan men rökeriet låg i det vitrappade lilla huset t.h och rökeridoften ringlade fram mellan Missionskyrkan och bostadshusen.


Så var det i lantbruksbygderna förr. Bönderna runt omkring lämnade sina djur till ett lokalt slakteri på sin "centralort". Är glad att jag kom till Byhålan medan det fortfarande var en riktigt gammal "bonnhåla" med Jordbrukskassa, flera spannmålsmagasin, slakterier, växthus för blomsterhandlarn, smalspårig järnväg, flera konditorier och Järnvägshotell. Fick därmed anknytning till Byhålans rötter.

På Bageriet där Vårt Dagliga Bröd inhandlas varannan vecka brukar jag beundra såväl de nostalgiska planscherna (ovan) med reklam för bland annat kärnvetemjölet Kejsarkronan och övriga läckerheter.

Inte tänker man på Mördargränd vid åsynen av dessa godbitar.

Av Margus - 12 juni 2008 21:15

Nu har man tagit del av ännu ett sjukpensionsfall så att man nästan tappar tron på allt... Försäkringskassan jagar även dem som FK själva utrett (!) och som Höga Vederbörande Försäkringsläkare bedömt har rätt till sjukpension!!! Hela havet stormar.


Vännen CG har efter hjärtinfarkter, knäskada och benbrott samt via Försäkringskassans egen noggranna utredning befunnits helt arbetsoförmögen i det ordinarie jobbet men med HALV arbetsförmåga för YTTERST LÄTT OCH OSTRESSIGT JOBB (som inte finns för en 60-åring utan utbildning).


Utredningen var en av de mest seriösa man hört på mången god dag: Inte mindre än SJU SPECIALISTER på medicin, psykiatri, ortopedi, sjukgymnastik och rehabilitering kom fram till ovanstående samt fann även höftledsproblem. Försäkringsläkaren kom också fram till bedömningen 50% "sjukpension" (för att tala vanligt språk).


Detta hände i januari-februari. Pågående sjukskrivning upphörde och CG anmäler sig arbetssökande med a-kassa i maj. INGEN på FK har upplyst om vad som förväntas av den "sjukpensionerade" själv! Utbetalningen bara  upphörde!


När CG rör i ärendet under flera dagars telefonköer till handläggare som inte längre finns får han händelsvis tag i någon som upplyser om att "Nej, du har inte fått sjukpension. Det räcker inte att försäkringsläkaren har bedömt det så. Du måste dels ha en läkare som sjukskriver dig, dels själv ansöka om sjukpension för att det ska bli klart." 


FK fegar alltså. Man vågar inte ta ansvar för sin egen utredning, sin egen försäkringsläkare eller sitt eget regelsystem. Nu vill man att en allmänläkare (!) ska styrka vad sju specialister och en försäkringsläkare redan kommit fram till....!!!!! Både livrem och hängslen, med andra ord.


HAR FÖRSÄKRINGSLÄKARNA DEGRADERATS...??


Detta betyder att CG har missat en hel månads ersättning som straff för att FK inte upplyste honom om regler som ständigt ändras. Han ska också straffas extra med att ännu en gång förödmjuka sig genom att rapa upp hela sitt lidandes historia för femtioelfte gången till ännu en person som inte kan ärendet. HAN BORDE HA SKADESTÅND ISTÄLLET.


Här sitter FK:s fega personal på sina höga paragrafer och gömmer sig bakom telefonsvarare och sparkar neråt för de mår skitdåligt över all misär de ställer till med för sjuka människor. Ty de är alltför medvetna om vad som kan drabba dem själva om de skulle bli sjuka, de kan ju reglerna.


Och de skyddar varann genom att byta handläggare stup i ett, vilket tillstods av den kille CG till slut fick tag i. "Det är inget vi går ut med, men så är det. Ingen handläggare ska behöva träffa en försäkrad mer än en gång." Så sa han. Han erkände det vi alla begripit för längesen.


Hur länge ska svenska medborgare finna sig i detta? När blir det uppror på allvar? Min önskan är att alla reser sig som en man och bara vrålar rakt ut i protest. Än så länge utgår all makt från folket, enligt grundlagen. Om vi inte värnar detta kommer man snart att ta i från oss makten på allvar.



Av Margus - 11 juni 2008 21:13


Riksdagsdebatt i P1:

Maud Olofssons genomträngande stämma gick ICKE att sänka med volymknappen. Försökte med lägsta nivå, men… den trängde fram i alla fall! Var tvungen att stänga av radion helt för att slippa denna fruktansvärda röst, fast jag gärna hade lyssnat på de övriga.

Befarade nästan att den gälla stämman skulle nå fram trots avstängningen. Tänk vad hemskt det skulle vara i så fall. Tänk om hela Sverige skulle vara tvunget att lyssna på "Maudans" röst över hela landet varhelst hon yttrade sig.



Dagen D för Sommarpratarna i P1:

Men, vilket hallå för ingenting och hemlighetsfullt så till den barnsliga grad. Inget skulle "släppas" förrän just idag kl. 13.00 Upphaussningen stöttades med benäget bistånd av fåniga radiopratare denna dag, …"och DÅ presenteras dom!"

Men vaddå… jag menar, de är ju bara programvärdar för var sina program. Det är väl inget. Listorna finns nu på nätet och i tidningar. So what? Såg att Göran Hägglund, kd, ska ha eget program och konstaterar  lättad att Maud Olofsson inte stod på listan alls. (Hon hade visst sin chans redan 2005.)

Den som vill kolla listan kan läsa HÄR.

HEJ, OCH VÄLKOMMEN !

      

  Visa presentation

Avdelningar i bloggen

Så var det då... denna dag

Sök i bloggen

ARKIV från start 14 mars 2007

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
<<< Juni 2008 >>>

   Underbar video från YouTube

  

Bra historiebok på internet

Mina länkar

Antal besök

Följ bloggen


Ovido - Quiz & Flashcards