Fågelperspektiv

Alla inlägg under juni 2008

Av Margus - 11 juni 2008 17:51

Äntligen, en egen dag med egna tankar. Tidningen blev läst, inspirationen rann till, kaminen tändes... men så går det som det går när man står ensam med ansvaret... Veden! Och regnet som ska komma två dar i rad! Och Husbonn på jobbet! Ujujuj...

Struntade i dammsugningen (he he) och i den försåtligt uppställda strykbrädan (he he). Satsade på vedkörning istället.

Tio skottkärror fick jag in på två timmar innan ryggmusklerna behövde lindring och huvudet värkte av enveten blåst. Det är faktiskt fjärde dagen på raken med blåst nu. Efter att ha svalt två värktabletter satte jag mig med gott samvete i tv-soffan med massagekudden bakom ryggen. Och somnade... Värst vad jag sover mycket, får nog söka för detta.

Av Margus - 11 juni 2008 17:30

I vår fiskdamm bor en hygglig samling fiskar. Utöver guldfiskarna som faktiskt kan bli upp emot 2 dm långa har vi fem koi-karpar, ena riktiga bjässar på 30-40 cm längd. Dom är så rara där dom glider omkring som stora ubåtar på promenad.


Hade hoppats få en bild när en av dem öppnade gapet men det ville sig inte. Ett öppet koi-gap är fyra cm i diameter. Maffigt. Ja, ryggbredden är väl en 8 cm sådär. Man kan jämföra med pelletsmaten på bilden som är 2 cm långa. Vi tycker att de är söta när de kommer fram och hälsar efter vintern, de tycks känna igen oss.


Har faktiskt tappat bort uppgiften om hur gamla de är, kanske tre-fyra år sådär. De samsas bra med våra guldfiskar och totalt har vi nog 40 stycken. Förökningen går långsamt eftersom koien gillar fiskrom lika väl som grodrom, även sin egen om det skulle lekas.


De kan äta kopiösa mängder pellets men numera när dammen och växterna är väl etablerade hittar de naturlig föda i dammen, det märks för aptiten är inte lika glupande som den varit andra år.


Av Margus - 11 juni 2008 11:26


Det kom en tidning…

Medeltidsfeber råder i landet. Ända sedan Jan Guillou skrev romantrilogin om ARN från korstågstiden brinner medeltidselden. Folk är som tokiga, man reser runt med gruppresor i Arns fotspår, tittar var Arn bodde och jag vet inte allt… Men det finns ju inga fotspår efter honom, eller ens någon bostad… egentligen. För han är ju uppdiktad.



Men det struntar man i. Guillou har verkligen satt fart på fantasin och folk gör egna kopplingar till Arnborgen och vill veta hur man levde, bodde och klädde sig, vad man åt och skördade, vilka djur man hade, hur man roade sig osv. Allra hetast är febern i Västergötland. Riddarveckorna med tornerspel som startade för flera år sen i Hova växer sig ännu starkare och på fler platser, verksamheten runtomkring utökas med upplevelser och nu byggs Medeltidens Värld upp i Götene vid Kinnekulle. Med filmkulisserna från ARN-filmerna. (Bild lånad ur tidningen Medeltidens Värld.)


Ryttare leker riddare i dyra rustningar och brynjor och skaffar sig alter egon i form av Herman af Rudbäcksdal, Lejongap och Den Gothiska Tjuren… och så håller det på. Det gäller att ta vara på intresset innan det falnar… eller det kanske det aldrig gör? Folk vill kanske återinföra medeltiden… på fritiden? Tänk vad han satte igång, den Guillou.


Själv är jag inte sååå fascinerad av spektaklet, men har ändå skrivit ett par böcker om vikingatiden långt tidigare - åt en hembygdsförening , det har jag. Här är dom.

  

Av Margus - 10 juni 2008 22:10



... som slänger sig, svenskar som kutar runt, svenskar som dribblar, svenskar som skallar, svenskar som hoppar... och svenskar som just i denna stund gjorde 1-0 mot Grekland (eller Geekland, som Jide skulle sagt). Målet gjort av Zlatan.


Tittade en stund på matchen och då var det hoppfull fart på De Våra. Men när dom började dribbla framför eget mål på svenskars vis blev jag så nervös att jag lämnade fältet. Klokt av mig, för nu blev det  2-0 genom Petter Hansson.


Husbonden sitter som klistrad. Själv nöjer jag mig med rapporter från dunklet. Men heja, heja....

Av Margus - 10 juni 2008 21:32

Brrrr... stängde just fönstret efter kvällsvädring, nu gäller tröja på. Hej, vad vädret svänger, halv storm i natt. Ja, enligt MITT tyckande alltså.


Natten var jobbig, somnade aldrig på grund av hjärtklappning, dunk, dunk, dunk. Steg upp och fick syn på REGNSTÄNK på plattorna... Jösses, HÖET...!!! Vi hade ju hö ute på luftning. Inte kunde jag somna efter den erfarenheten...


Klev över vägen i morgonrock och bar in balarna under tak. Klockan fyra på morgonen! Iklädd morgonrock och med håret på ända! Vad allt händer inte under nattens timmar. Sov sen gott i två timmar innan det var dags igen. Läkarbesök väntade. Tur att höet kom in, det hade regnat mera.


Färden till sjukhuset i La Stada ackompajerades av omkringflygande kottar, grenar samt andra lösa ting som inte alls hör till naturen. Stundtals låg dimman tät då den ökentorra jorden flyttade sig. Läkaren klämde på bursan och sa "den får vi ta nån gång - vi hör av oss"... det var över på fem minuter.


Husbonden fixade middag, tournedos (mat för en karl), och sen... sängen. Det har varit fööör mycket av allt, först död och begravning, sen värmen mitt i efterdyningarna och nu blåst. Nu får det snart vara slut på ärenden. Sov djupt ett par timmar, drömde rörigt, huvudvärk, och sen upp och till tippen med full släpkärra.


Ser fram mot tre dagar med EGEN TID. Husbonden ska till jobbet. "Du kan väl dammsuga nån dag", säger han. Men... han är då för rolig, denna där...;-}

Av Margus - 9 juni 2008 22:48



Om det finns nåt som kan få ner mig i varv så är det Foyle, gamla hederliga trivsamma Foyles War, brittisk deckare i 40-tals krigsmiljö. Del 1 av 4 gick i kväll och efter den var alla ambitioner som bortblåsta. Härligt.


Annars var det drag under galoscherna idag, blåsten kvarstår, tempen har sjunkit och kvällens vädring blev riktigt huttrig mot slutet. Bar till och med tröja...! Nu väntar vi bara på den saliggörande nederbörden, fast den får gärna vänta tills i morgon. Dammiga höet är ännu ute på vädring.


Husbondens bil var på översyn och medan vi släppte lös Bandyklubben i pappas lägenhet för att hämta möbler till deras secondhandbutik, en populär butik som inte säljer vad strunt som helst. De tog nästan allt. Beundransvärt vad folk jobbar och sliter ideellt!


Slutet nalkas med bekymren för pappas lägenhet. Tömning av sista resterna är beställd, städning likaså. Sorgligt att skingra allt men sånt är livet.


Kutterspån till marsvinen hämtades när bilen var klar. Husbonden for efter vägsalt medan jag "dog" en stund i tv-soffan, när jag kom till liv igen var vägen saltad.


Köpte batteribelysning och innerslang till min punkade cykel som ska tas i bruk inom kort. Problem: äger ingen cykelhjälm. Vägrar använda de tävlingsdesignade 'hemskiteterna' som marknaden erbjuder, funderade istället på mopeddito men tror det blir ridhjälmen när jag väl ska ut på Stålhästen. Den är allra snyggast, folk får tycka vad de vill.


Till kirurgen i morrn för uppvisande av min bursit (inflammation i armbågens slemsäck). Snart ska bursan bort, den blev aldrig sig själv efter borttagning av vårta därstädes. Faktiskt precis ett år sen den började krångla, ser jag i bloggen. Så kan det gå när inte haspen är på.

Av Margus - 8 juni 2008 22:23


... lyser alla apparater i datorhörnan om kvällarna. Ser faktiskt lite jullikt ut med fjorton gröna kontrollampor, två röda och fyra blå. Kvällsvädringen pågår ju med öppna dörrar och fönster under totalt mörker, sånär som på dator och tv. Annars kommer alla flygfäna (tog just en mygga på näsan).


Hur kan det bli så många lampor då...? Jo, bildskärmen (1), högtalarna (1), datorn (5), routern (3), bredbandsmodemet (4), laserskrivaren (1), scannern (1) och färgskrivaren (2) plus grenkontakterna (2). Det tänker man inte på när rummet är upplyst.

 ----------

Promenaden fick vänta tills ikväll. Tar hemskt illa vid mig av värmen. Trots mycket sömn senaste dygnet steg Margus upp sömndrucken och hela dagen blev fel. Att termometern ändå nådde upp till 27,6 grader idag trots kraftig blåst kändes knepigt, blåsten brukar ju kyla av. Hur som helst piggnade hon till framåt kvällen och knatade sina sex kilometer.


Två besök hos sjukgymnasten har gjort underverk. Många knutor har lösts upp och jag får en behandling till, jippie. Axlarna sänks nu automatiskt när jag reser mig (kors i taket). Så har det inte varit på länge. Med sista behandlingen kommer jag att klara mig ett år, känns det som.


Snart sängdags. I morgon en "ärendedag" med lång lista att åtgärda.



Av Margus - 8 juni 2008 22:04

Nähähäedå, inte damm från städning inte... men väl från höet. Vårt hö på Loftet över fågelrummen dammade nåt såpass och luktade dessutom uschligt av damm. Vi har alltså damm på loftet. Själv har jag märkt det ett tag men när marsvinen vägrade äta fick åtgärder vidtas.


Här ska inte utredas varför ett underbart väldoftande välbärgat hö kan börja damma så in i norden, men vi har en aning om att det rikliga innehållet av maskrosor som gick i frö betydde något, samt fågeldammet som letar sig upp. Därtill har Loftet kanske varit lite väl varmt och torrt för höförvaring...? Inte vet vi...


Husbonden gjorde en heroisk insats och bar fnysande ner återstoden av balarna för luftning. Nu ligger de ute i natt för vädring (det blåser ju kolossalt) för att återfå någon liten luftfuktighet samt sedermera inflyttning i en av våra vanliga lador. Hoppas det rättar till sig.


Dammar gör också byvägen av torkan. Husbondens saltspridning fick enbart marginell effekt då vi hade för lite hemma. Mer vägsalt står på inköpslistan till i morgon.


Dammen i trädgården stoltserar med årets första näckros. Det ÄR tidigt. För första gången nånsin blommar den vita före de rosa. Dammväxter mår säkert prima av värmen, de är ju ständigt våta ändå.


Dammet på loftet får städas ut under sommaren. Där var fruktansvärt hett. Solen avskärmades från söderfönstret, luftfuktaren och en fläkt sattes dit för att få drägligt klimat att jobba i.

HEJ, OCH VÄLKOMMEN !

      

  Visa presentation

Avdelningar i bloggen

Så var det då... denna dag

Sök i bloggen

ARKIV från start 14 mars 2007

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
<<< Juni 2008 >>>

   Underbar video från YouTube

  

Bra historiebok på internet

Mina länkar

Antal besök

Följ bloggen


Skapa flashcards