Fågelperspektiv

Alla inlägg under juni 2008

Av Margus - 7 juni 2008 23:58

Varm kväll. Undra på det efter ännu en varm dag. 30,1 grader idag. Sovit i flera omgångar. Skulle titta på tornsvalorna i baden-baden men ögonen slog igen. Tjuvstartade med matjessill, gräddfil och färskpotatis idag. Ja, vaddå... om sommaren tjuvstartar så får man väl hänga med. Har dock ännu inte begått grillpremiär men det kan bli i veckan.


Börjar vänja mig vid ett lägre tempo. Mañana, mañana... det kommer alltid en morgondag. Det är det enda sköna med ihållande sol och värme, att man inte behöver stressa. Man fortsätter i morr'n då solen också lyser. Fönstren ska målas - det får vi ta sen, veden ska in - orkar inte... Så där håller det på.


Däremot kommer jag aldrig att gilla värmen. Som om det inte räckte med tupplur på för middagen blev det en ny på eftermiddagen i FYRA timmar. Jobbigt det här. En förvuxen häck borde beskäras... Orkar inte.

Av Margus - 7 juni 2008 21:25


Stannar ofta till och beundrar den här skulpturen när jag är i Grannbyn. Dels för att jag älskar hästar, dels för att jag älskar bygdens historia. Man förflyttas riktigt till svunna da’r när det hölls marknader mitt på Stora Torget.

Det är lite Döderhultarkänsla över skulpturerna. "Hästhandlaren" är gjord av Inger Karlberg, Härryda. Hon har även gjort "Potatiskorgen" och "Dansen", jordnära motiv med anknytning till den gamla bygdekulturen på Västgötaslätten. Samtliga står på torget mitt i byn, som t.ex även en sugga med kultingar. Ska ta kort på dem nästa gång.

Av Margus - 7 juni 2008 21:18


Det gamla svartvita flygfotot i pappas samlingar gjorde mig rent euforisk. Här ligger "hela mitt liv". Försjönk i detta minst tre kvällar. Bilden kan omöjligt säga något för någon annan, men för mig… Allt.



I den övre röda ringen t.h ligger vår sommarstuga, i den nedre ellipsen t.v är gården där jag "jobbade". Mellan dessa båda ringar framlevdes mina sommardagar i flera år. På åkrarna hässjades hö, rensades kålrötter, leddes kor morgnar och kvällar, vattnades djur, mjölkades, reds eller kördes häst. Helst hade jag väl sovit över i stallet om jag fått men där gick gränsen…

Föräldrarna ville absolut ha hem mig till middag och för natten, annars såg de inte så mycket av mig. Jag "hade ju ett arbete att sköta". Visserligen obetalt, men för mig av största betydelse. När vi hade besök umgicks jag kortast möjliga stund sittande som på nålar, innan frihetens timma klämtade och jag kunde smita iväg igen.



På den förstoring av bilden som här inte kan återges syns små, små vita prickar i långa rader på åkrarna, "herregud, det måste vara hässjor! – MINA hässjor" tänkte jag och tappade andan. Att "mina verk" skulle fastna på flygfoto var ju ett under.



Fotot togs förstås av Göteborgs Stad före tvångsinköpet av all mark. Det var här min kompis och jag gick och ryckte upp utstakningspinnar för att hindra utbyggnaden. Och nu… är dessa åkrar ett minne blott. Här ligger nu radhus på radhus på radhus, ett litet torg med affär, ett äldreboende, vägarna är större med annorlunda sträckning… kort sagt, INGET är sig likt. Fotot är det historiska beviset.

Av Margus - 7 juni 2008 11:12

Fiskarna är matade, fåglarna omskötta, marsvinen är tillfreds och hundarna avslutar sista sökrundan i trädgården efter utslängt godis. Kära nån, vilken energi... de gör bergis slut på mer än de får i sig. Morgonpromenaden avverkades i arla morgonstund och efter att ha jobbat med nya muskelgrupper är jag rätt mör... och nöjd. Snacka om GOTT SAMVETE!


Är just på väg ut för att lägga mig i baden-baden I SKUGGAN och titta på alla tornsvalorna uppe i det blå. Fler tornsvalor har anslutit sig och uppgår till dryga tiotalet. Husbonden sprider salt på vår dammiga byväg med liten handspridare. Pappas kompis ringde och ville köpa shoppern. Priset är avtalat och allt är frid och fröjd. Tänker strunta i solen och bara NJUTA! Ett gott samvete är bästa huvudkudden.

------

Önskar bloggens läsare en härlig dag i väntan på fotbollen.

Skickar med ett självupplevt litet stycke folkhumor som utspelas på Systemet i Grannbyn, för många år sen innan Byhålan "fick eget".

En ändlös kö ringlar sig fram i rusningstid, bara en kassa är öppen. Strax öppnas ännu en kassa och expediten som vill vara rättvis uppmanar bakre halvan av kön att flytta över.


- Vi kan väl börja med dig där i kepsen, föreslår hon och kunderna lyder. Efter en stunds underfundigt ruvande hörs så på bredaste västgötska en kommentar som får de tålmodigt väntande kunderna att dra på mun...

- Jaha du, Sven… dä va allt tur för däk de, att du hade kepsen på däk ida.

Av Margus - 6 juni 2008 15:47


Jag firar idag

… att vi lever i ett fritt land, ett fredligt land, ett demokratiskt och jämlikt land och att vår flagga är näst äldst i världen (skapad på 1400-talet har jag hört), efter danskarnas Dannebrogen. Flamma stolt mot dunkla skyar…



… att Sverige haft fred sedan 1814. 194 år utan strid för tillvaron betyder inte att Sverige var en gåva från Gud.

Våra gränser är inte gratis, de kom till efter många och blodiga krig där många lidit och dött för att forma och bevara vårt land fritt. Det är sannerligen något att vara tacksam för.



… att Sverige är världens mest demokratiska och jämlika land, som det sägs, och där kvinnans självklara ställning i politik och samhälle är unik.



… att vi lever i ett fritt land, en nation med bara nio miljoner invånare och ett vackert land, rikt på naturtillgångar.



… att svenskar genom sekler har format, påverkat, krävt och förhandlat fram den demokrati och det samförstånd som utgör den svenska modellen. Detta är jag stolt över.



Allt detta är verkligen något att tänka på, att glädjas åt och att fira på nationaldagen. Det är stora och viktiga värden som framkämpats av generationer före oss, ett arv som förts vidare och som vi måste akta och värdera genom att aldrig ta allt detta för givet. Demokratin måste alltid bevakas och försvaras, den är inte självklar.



Hurra, hurra, hurra, hurra

Av Margus - 6 juni 2008 15:37

Fick idag ett par bilder på den lille pilfinken med bruten vinge. Såg tydligt hur han avancerade rakt uppför stammen på snöbollsbusken med hoppande, svängde av på några sidogrenar, sen upp igen och vidare... Han kände sin väg väl och tvekade inte.



Stack raskt in efter kameran. När jag kom ut var han på drygt två meters höjd uppe i busken. Svårt att finna rätt vinkel mellan lövverket och med solen rakt uppifrån, men det gick. Han tittade ner och undrade vad jag sysslade med.

På nedersta bilden syns den brutna vänstervingen... äh, högervingen, förstås.


Hur han kommer ner har jag inte sett än. Han kanske hoppar. Dom väger ju inte så mycket. Hur som helst är han rätt cool. En annan hane som bor nära snöbollsbusken ilsknar till över intrånget och far ut från boet vid hängrännan. Varje gång. Men "Vingen" bryr sig inte. Han tycks säga "sköt du ditt, så sköter jag mitt".

Av Margus - 5 juni 2008 23:09

 

Man kunde tro att vi ogräsbekämpat med gift, men icke så. Vi tänkte bara, men i år sköter naturen detta själv. Tyvärr torkar även det man vill ha kvar också.

Att se detta solsvedda gräs får mig att känna doften av skogsbrand bara genom tanken. Nu behövs vatten! 27, 9 grader idag. Undrar hur mycket det skulle varit utan blåsten? Nästa vecka går vi mot ostadigare och svalare väder, säger SMHI. Ja, det är bara tvunget. Denna värme kombinerat med torka tar kål på oss. Här orkas ingenting.

Av Margus - 5 juni 2008 22:56

En hel månad senare än ladusvalan dök de upp idag. Plöstligt seglade de med självklarhet omkring, kolsvarta knivskarpa silhuetter mot den klarblå himlen. De kommmer sist av alla fåglar och lämnar först, är min uppfattning. Tornsvalan, eller tornseglaren, har därför kort tid på sig. Äggen ruvas cirka 20 dygn och ungarna kommer inte ut förrän efter vanligen 6-7 veckor, ibland 8 (beroende på födotillgång). Och genast när ungarna kan flyga drar de söderut igen.


Tornsvalan heter apus apus, vilket betyder fotlös, på grund av deras rudimentära fötter. De tillbringar större delen av sitt liv i luften där de både sover och parar sig. Om de av misstag landar på marken lär de inte komma upp igen utan hjälp. Fantastiska fåglar som bildar par för livet. I ornitologiska kretsar funderas det på om tornsvalorna möjligen minskat i antal.


Fann en fantstisk sida fylld av fakta och kärlek till tornsvalan HÄR.

HEJ, OCH VÄLKOMMEN !

      

  Visa presentation

Avdelningar i bloggen

Så var det då... denna dag

Sök i bloggen

ARKIV från start 14 mars 2007

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
<<< Juni 2008 >>>

   Underbar video från YouTube

  

Bra historiebok på internet

Mina länkar

Antal besök

Följ bloggen


Skapa flashcards