Fågelperspektiv

Alla inlägg under april 2008

Av Margus - 12 april 2008 00:22

Lokaltidningen värnar Västergötlands landskapsfågel men nu ebbar vårens tranfrosseri ut. Kulmen vid Hornborgasjön uppnåddes den 3 april då 15 300 tranor räknades in. Nytt rekord. Nu sprider de sig över Sverige för årets häckning. Idag fanns 7 100 tranor vid Hornborgasjön.

I artikeln ovan berättas att man använder handräknare för att komma så nära verkligheten som möjligt. Ett tryck för varje ental, men det finns knappar för tiotal och hundratal också. Man har ju länge undrat över hur det går till.

"Våra" tranor som häckar i vår skog åker aldrig till Hornborgasjön utan kommer direkt till sin plats och stannar här hela sommaren.

Varför det så ofta slås nya rekord och tranorna kommer allt tidigare förklaras med att många av dem inte flyttar så långt. Många övervintrar i Tyskland och kan därför komma tidigare än långflyttarna.

Något man ofta glömmer är att det sker samling vid Hornborgasjön även inför avresan söderut under september-oktober men med mycket större spridning i tid. Som mest har 9 550 tranor räknats in samtidigt före avfärden.

Av Margus - 11 april 2008 23:01

Hästtokiga tjejer kan visst hitta på precis vad som helst. Fnissar förtjust när jag tänker på de tokiga lekar som utvecklades på skolgården när jag var i tolvårsåldern. Då pratades mycket häst och vi hade långt till ridhuset i andra änden av stan. Några hade börjat rida och andra drömde mest. Men vilken underbar egenskap fantasin är...


Vi började helt enkelt rida på varann. Där rabatter löpte utefter skolbyggnaden hade man satt upp små räcken för att vi inte skulle kliva upp i buskarna. Oftast satt vi väl på räcket och pratade men när Hästen kom in i våra liv blev det annat av.

Vi ställde oss framåtlutade med händerna på räcket och lät kamraterna rida på ryggen. Stående på detta sätt kan man faktiskt härma häströrelser lite. Man kan trava, låtsas galopp och skritta (och kasta av...). Sen byttes vi om så att alla fick rida.

Som mest var vi en lång rad hästar som frustade och gnäggade. Någon var ridlärare och kommenderade vilka gångarter som skulle utföras. Vi hade väldigt roligt och störtade ut på rasten för att fortsätta ridlektionerna. Härligt galet.

 

När alla andra hade tröttnat forsatte min bästis Carina och jag på skolans baksida där vi travade omkring i skogsmark. Upprätta denna gång. Nu var vi både häst och ryttare samtidigt, ungefär som centaurer fast utan bakdel. Vi stakade ut en liten oval för övningarna. Jösses vad vi travade omkring där. Outtröttligt. Vi hann knappt äta lunch innan vi kutade ut och förbrände alltihop genast. Mest var det dressyr och här gick det lättare att trava och galoppera med "frambenen". Vi red i passage och piaff med höga benlyft och skänkelvikning. Den som sett dressyr på tv känner igen termerna. Nog la vi ut lite hinder emellanåt också och hoppade.


Detta var ju inte okänt på skolan men vi var så inne i vår värld att vi struntade i vad andra tyckte. Jag minns inga ifrågasättanden. Jag red! Men så här efteråt inser man ju hur tokigt det måste ha sett ut med två småtjejer springande runt, runt på den där ovalen. Men vilken kondis vi hade... Hästkondis.

Av Margus - 11 april 2008 21:53

 

Dammen vaknar till liv och vattnet är grumligt efter grodornas nattliga lek. De hörs kväka hela nätterna igenom och om dagarna vilar de ut liggande i ytan. De orkar inte ens fly fotograferingen.

Vattnet är så grumligt att fiskarna bara kan anas glida omkring som suddiga ubåtar därnere. Nu är reningsanläggningen inkopplad och snart hoppas vi på bättre sikt.

En vår för flera år sedan hade vi ett 40-tal grodor lekande i dammen. Det urartade till rena orgierna, de klev och klättrade på varann huller om buller. Den sommaren blev det många grodbarn som hoppade omkring på gräsmattan, man fick akta dem för gräsklipparen. Numera blir det inte så mycket mer rom än vad fiskarna äter upp.

Av Margus - 11 april 2008 11:39

Eftertraktat vårväder fick ut mig på härlig promenad. Äntligen lite lättare klädd utan kapuschong och ingen jäkla marsnare som bet i öronen... bara lugnt och härligt. Hängde till och med av mig lilla koftan på en snöpinne, det räckte med vårjackan på.

Således tycks min vinterstrejk vara avblåst, nu går gångandet igång igen. Viporna följde mig kvidande över fälten, lärkan drillade och vårens första kalv kesade runt sin mamma. Men betesvallarna är hårt åtgångna av klövar på klafsigt underlag. Frågan är om de repar sig efter den blöta vintern.


Men påskliljorna stod pall för 'påskavintern' och ska ge sig till att blomma. Och Husbonden har gett sig av att skaffa mer marksten. Nu börjar det...

Av Margus - 10 april 2008 23:10


Kanarierna har varit ute två dagar i rad. Vinden blåser ännu snålt och periodvis känns det riktigt rått men gissa om dom njöt. Först satt de bara och lät vinden smeka fjäderdräkten medan de lyssnade på alla vårfåglar och tittade sig omkring. Så småningom drog de längre ut i voljären till det goda gräset. Och inte bara kanarier förresten, alla var ute... risfåglar, sebra- och måsfinkar, både unga och gamla. Lille Rusty som ännu inte kan flyga hade inte en chans och flickorna som ligger på ägg och ungar gjorde bara korta turer.

Nymferna har varit ute i nästan en vecka och papegojorna har haft samma möjlighet men nej... dom vill ha mer värme.

----

Hade det inte varit för häckningarna skulle de kommit ut tidigare, men man kan inte ha bekymmer för en massa ungar som drullar omkring och blir liggande på kalla marken. Men nu är vädret bättre.

Av Margus - 10 april 2008 22:18

 

Äntligen kan jakten på sjuka upphöra. Hoppet vänder efter en dom i Regeringsrätten. I en dom 9 april instämmer Regeringsrätten med Kammarrätten om att Försäkringskassan inte kan neka ersättning för sjukskrivning med hänvisning till jobb, som inte finns på den öppna arbetsmarknaden. "Många fler kommer att få sina sjukskrivningar godkända", tror Ulf Björk på Metall i Umeå.

Regeringsrätten ger alltså tusentals människor i landet rätt gentemot FK. Ska klappjakten på oskyldiga sjuka äntligen upphöra? Ska samhället äntligen upphöra att jaga oskyldiga för sina egna missgrepp? Det återstår att se.


Beslutet att halvera sjuktalen till år 2008 togs av sossarna år 2002, en månad före valet. Sjukskrivningar och sjukpensioner kostade då 114 miljarder kr om året. Om detta står att läsa i Aftonbladet HÄR.

Men… varför hade det ökat så…? Bakgrunden talar man inte så gärna om idag. Men jag minns…


Under 1990-talets ekonomiska kris förlorade massor av folk både jobb och fotfäste. Lånebubblan sprack, fastighetsbubblan sprack, och som värst gick 3000 företag i konkurs per dag*. Uppsägningarna haglade, arbetslösheten steg, räntan steg, folk måste lämna sina plötsligt övervärderade hus och fick betalningsanmärkningar. Äktenskap sprack och skilsmässorna ökade, arbetslösheten steg ännu mer, arbetsförmedlingen stod maktlös och ordnade "förvaring" och förnedrande "vuxendagis". Flera generationer vars hela världsbild sprack upplevde sig grundlurade av samhället och krisade ihop och led alldeles förfärligt.

Och psykosomatiska sjukdomar ökade lavinartat.

Arbetsmarknaden ville plötsligt inte ha folk över 28 år, man talade på allvar om att vårt rationaliserade samhälle inte skulle ha jobb åt alla, två-tredjedelssamhället var på allas läppar, man talade om medborgarlön åt dem som för alltid skulle vara dömda till arbetslöshet. Krav på friår restes för att folk skulle rotera på de få jobb som fanns.

Och arbetslösheten steg till svindlande siffror.


Folk blev sjuka av oro. Dels av det plötsliga krismedvetandet som skapade en kolossal stressreaktion. Dels av den psykiska tortyr och förnedring som arbetsförmedlingen ägnade sig åt med sina "vuxendagis". Mot denna utveckling stod samhällets myndigheter lika handlingsförlamade som de drabbade människorna. Stress och förnedring skapar i sin tur riktiga sjukdomar – jag var där mitt i krisen, jag fick en av dem.


Undra på att sjuktalen steg. Det var 90-talskrisens efterdyningar. Det var inte fusk. Det var bister verklighet.

Sossarnas panikartade beslut om att halvera sjuktalen fullföljs nu av en regering med människofientlig syn. Ett samhälle som förföljer oskyldiga medborgare som blivit sjuka av samhällets egna ekonomiska misslyckanden är sjukt i grunden.


Praktexemplet framför andra i FK:s hysteriska jakt på sjuka är väl mannen som varken kunde stå eller sitta längre stunder men ifrågasattes av FK om han inte kunde ligga och arbeta! Artikeln i Aftonbladet från 10 mars finns HÄR.

"P4 Västerbotten granskar" har gjort en sammanställning av hur sjuka i sitt län drabbats. Kan läsas HÄR.

* Uppgiften 3000 konkurser per dag härrör endast från mitt minne. Har inte kunnat belägga den.

Av Margus - 9 april 2008 20:39

Läser i Bladet att det ska byggas en 50-miljoners MC-bana i Byhålans omgivning. Alla inblandade figurerar på bild med armarna lyfta, 'byhåleutvecklaren' också. Bossen för MC-basset säger "Vi ska ta fram världens bästa bana för världens största MC-organisation".

          Klimatet då...? Hallå... miljön...?

I 40 år har man kämpat för att hitta en plats för övningsbanan. Här har man funnit det viktigaste av allt... lokal uppbackning. Byhålans alla styrande står bakom, sägs det.

          Men... klimatet då...?

Plats är ännu ej bestämd men för MC-basset är den exakta lokaliseringen "av mindre betydelse".

          Knappast för dem som bor där!

Slutklämmen är närmast farsartad: "MC-banan i Byhålan kommer tveklöst att spara liv".

          Men hallå... miljön...? Sparas miljön...?


Det är något konstigt med motorsporten. Den spelar alltid i en frizon och ifrågasätts aldrig. Är nästan helig.

-------------------------

Läser i bladet att Grannhålan bygger en "tractorpullingbana". Kostnad en miljon, och motorarenan blir den styvaste i landet! Bossen för den klubben ser redan framför sig "den regnfria majfredag då närmare 40 team i rök, buller och damm gör upp om mästartitlarna".......!!!

Här ska köras race tractors, monstertruckar, enduro och folkrace. Detta blir den femte arenan med EM-standard i Europa och "ljudvallarna kommer inte att kunna skydda mot allt buller" konstateras det stolt.


Vansinnet är löst, säger jag. Fullkomligt förryckt.

Tänker INGEN på miljön och klimatet...!?



Kom inte sen med pekpinnar om energisparlampor, standby-lägen eller privata bilresor till tandläkaren.

Jag vill inte höra en enda pekpinne till från myndigt håll!

Fine, då kör vi väl då. Full fart mot avgrunden. Bara vi har kul under tiden.


Av Margus - 9 april 2008 20:20

Äntligen en lugnare dag borsett från sotarbesök. Och äntligen har den goa kaminen blivit godkänd och protokollförd av vederbörlig myndighet. Inga problem. Däremot var det problem att få hit dem. Kontorspersonalen verkar ha huvudet under armen, detta har flera personer vittnat om.


Kaminen installerades i september och först nu blev den synad efter att jag ringt Mäster själv. Han begrep att det var viktigt. "Kommer i morr'n", sa han. Och så blev det. Jag hade även ett trumfkort i fickan... kunde hotat att anlita Grannhålans sotarmästare (känslig historia) men det behövdes ej. Sparar det till en annan gång.

---

Pappa har genomgått gastroskopi idag utan större besvär. Gott. Inget fynd av något som blöder och orsakar det försämrade blodvärdet, däremot tecken på svampinfektion i matstrupen vilket behandlas redan nu. Fullständigt utlåtande av tagna biopsier kommer om ett par veckor, lång tid när man är gammal. Nu väntar även coloskopi.


Vilade, dvs sov en stund, på eftermiddagen. Ringmärkte fågelungar i kväll. Försökte ringa pappa nu, utan svar... oj, oj.. man blir orolig. Enligt sköterskan satt han i tv-rummet och intog kvällsmat. Finemang.



HEJ, OCH VÄLKOMMEN !

      

  Visa presentation

Avdelningar i bloggen

Så var det då... denna dag

Sök i bloggen

ARKIV från start 14 mars 2007

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30
<<< April 2008 >>>

   Underbar video från YouTube

  

Bra historiebok på internet

Mina länkar

Antal besök

Följ bloggen


Ovido - Quiz & Flashcards