Fågelperspektiv

Alla inlägg under april 2008

Av Margus - 14 april 2008 23:03


... dela med mig av denna underbara bild på Sigrids bror Skoglar Toste som Väninnan tagit hemma på kardebänken inför jobbet. Där trivs han, där mår han gott, där blir han ompysslad och där ger han sitt bidrag till alla småfåglar i bobyggnadstankar. Där är han också sällsynt lugn och avslappad.


Av Margus - 14 april 2008 22:42

Hundarna snarkar utsträckta i tv-soffan och nassarna prasslar i höet. Lugnet har sänkt sig över Lilla Huset efter en lagom hektiskt dag. Husbonden är ledig efter nattjobbet och då varvas tempot upp. Men idag bromsade jag… för egen del. Fast en resa till Grannbyn med parabolbox och dvd-spelare blev det. Grejerna vill inte riktigt. Teknikern tillämpade både hand – och öronpåläggning som en riktig läkare, han kunde lika gärna haft stetoskop. Det var förstås inget fel på dem … annat än att motorn håller på att paja på dvd:n. Men än håller den, vi avvaktar stora kraschen.

I övrigt får vi mixtra med inställningar in absurdum för att uppnå bästa kvalitét från satelliten, sa man. Nu verkar även den trådlösa länken ha gett upp (den som skickar satellitbild till tv:n på övervåningen utan extra abonnemang). Åååhh, jag blir galen på denna teknik!


Har just nattat fåglarna och kontrollerat att inga ovidkommande gäster låg hos mammorna Helmut och Googles i deras bon. Möjligen har de fyra ungar var. Mellis sitter i sin cell och får mycket att studera på nära håll när vi gör morgonsysslorna. Hans enrummare upptar nämligen halva arbetsbänken och det blir trångt. Övriga nymfer har fått ro och harmoni sedan han flyttades.

Nya lösningar får uppfinnas nu när Husbonden är hemma, men i morgon blir han rörmokare. En säkerhetsventil på fåglarnas varmvattenberedare läcker.


Min insändare till lokaltidningen kom in idag. Det var en anpassad variant av mitt inlägg "Full fart mot avgrunden" den 9 april. Redaktören var eld och lågor. Kul.


Ringer pappa på sjukhuset tre gånger om dagen och minst en gång till sköterskan för att kolla läget. Han har fortsatt ont i magen, är trött och orolig, sover dåligt om nätterna och sockret hoppar upp och ned. Han har dålig koll på personalens åtgärder, frågar inte så mycket och missuppfattar en del då han hör dåligt. Men äter bättre och mer och får inte längre samma kväljningar, alltid något. Behandlingen mot svamp har avbrutits och ersatts med magsårsmedicin. Får svar på detta i morgon. Personalen får nog agera lite i blindo eftersom analysen av gastroskopin dröjer


Det är inte lätt att vara gammal och sjuk, eller som en bekants åldrige far uttryckte saken: "Varför måste alla krämpor komma nu när man inte orkar. Det vore bättre om man fått dem när man var ung". Så sant, så sant.

Av Margus - 14 april 2008 00:13

Vi vill gärna tro att demokratin är oss given en gång för alla och att det inte spelar någon roll vad vi beslutar. Vi tror lätt att demokratin aldrig kommer att försvinna, den står ju inskriven i vår grundlag. "All offentlig makt i Sverige utgår från folket" står det. Men demokratin är visst i fara.


När välfärden privatiseras flyttas makten från de valda politikerna till dem som har pengar. Och när de valda politikerna inte längre har någon makt över samhällslivets områden (bostadspolitik, sjukvård, skola mm) minskar värdet av vår rösträtt. Rösträtten devalveras. Vad hjälper det då att välja representanter som fråntagits den reella makten för att ägandet ligger hos andra - de med pengar (storfinansen, kapitalisterna)? Detta är en utveckling bort från demokratin.


Bäst att se sanningen i vitögat: den viktigaste faktorn för makt i vårt samhälle är ägandet. Utan ägande, ingen makt. Att göra sig av med det gemensamma ägandet minskar demokratin.


Alliansregeringen vill ju sälja ut allt som vi äger gemensamt och privatisera allt. Dom menar att demokrati är att marknaden styr över alla samhällslivets områden. Så fel, istället blir det mindre möjligt att styra genom demokratiska medel och större möjlighet att styra genom den makt som ägandet ger. Plånboken kommer att styra vilken välfärd man har, inte behoven. Alltså för högerregeringen en politik som minskar demokratin.


Demokratin är inte självklar, den måste ständigt försvaras. Varje dag. För det finns alltid krafter som strävar efter att minska folkets makt.


Har känt detta länge, och  väntat på att det skulle diskuteras. Men ideologierna har tystats till förmån för plånboksfrågor. Gissa om jag blev rent salig när Lars Ohly (vp) lyfte upp dem i Ekots lördagsintervju. Kan höras HÄR. Äntligen ett grepp om blockens ideologiska skillnader. När ska sossarna våga stämma in?

--------

Ohly avslöjade också en färsk undersökning från Synovate som visar att en förkrossande majoritet av svenska folket är beredd att betala mer i skatt om det går till att stärka välfärden.

9 av 10 vill betala högre skatt om den går till sjukvården.

8 av 10 vill betala högre skatt om den går till äldreomsorg och skola.

Härliga siffror! Undersökningen kan läsas hos Flamman.



Av Margus - 13 april 2008 21:45

Vår lilla voffa Sigrid Polis och Ordningsman har teknik för att framföra sin vilja. Hon river ut skor ur skohyllan. Vanligen drabbas EN sko, möjligen två. Nu kände hon sig riktigt negligerad och välte hela skohyllan med ett brak. Betraktade nöjt sitt verk... 


Hon välter den tomma vattenskålen för att få påfyllning. Smart, till skillnad från grejen med skorna. Hon varnar när Ulrik är kissnödig (han är mer blygsam), hon pushar på när det är middag, vår - såväl som deras, och när det är dags att sköta fåglarna osv. Som en slavdrivare... bara piskan fattas...


Broder Toste bor på annat håll men har samma egenhet åt litterärt håll, berättas det. När han vill käcka sig å det väldigaste trycker han in alla böcker i bokhyllan (bättre än att riva ut). När han är klar ler han belåtet åt matte med förnöjd min, typ "yes - då var det klart!" 


Mor Hanna, den raraste hund man kunde tänka sig, hade många hyss. Som t.ex att släpa fram våra verktyg under ombyggnaden och smälla med spiskroken för uppmärksamhet (jo, det uppmuntrades nog lite...). Hon roade sig med att putta ner tidningarna från bordet i golvet och betraktade nöjt effekten av sin gärning. Från första tanken till slutförandet fanns en omisskännlig glimt av humor i ögonen. Jo... det var avgjort ett sinne för humor! Med en gen för slavdriveri.

Av Margus - 13 april 2008 19:44

Har äntligen hittat både film och ljudupptagning med den superba lyrfågeln. Fågeln som kan härma såväl bilburna skogsarbetare som kringsmygade kamerajägare.

Exakt återger den kameraskott från vanlig kamera och motordriven kamera, tjuvlarm på bil, motorsåg, fallande träd och handsåg.

Man baxnar över hur precist återgivet det är. Fågeln kan alltså härma allting vilket den sedan använder för att imponera på honor. Rekordet lär vara en hane som härmade 118 ljud.

Filmen ligger nedan och en inslag från vetenskapsradion i P1 ligger HÄR.

Det är naturligtvis David Attenborough, den berömde tv-producenten av naturfilm som står bakom klippen.

Av Margus - 12 april 2008 23:21


Tänk att en vanlig simpel svampinfektion kan ställa till så mycket!

Sjukhusets teori om pappas symptom efter utredning är att den funna svampinfektionen i matstrupen var orsak till såväl plötslig blodvärdessänkning som ökat blodsocker vilket i sin tur lett till diarréer, kräkningar och uttorkning. Samt svårigheter att svälja och därmed äta och dricka samt smärtor i mellangärdet. Rena kedjereaktionen.

Svampinfektion uppstår i regel inte på friska personer men kan tydligen bl.a uppstå från munhålan och hela vägen ner igenom systemet, har jag lärt mig. Med sin blodsjukdom i botten är ju pappa särskilt utsatt och infektionskänslig.

Efter några dagars medicinering med antibiotika tyckte fadern idag att det gick lättare att äta igen. Ett glädjebud förstås. Hemgång är planerad till efter helgen. Nu hoppas vi det är över för den här gången. Man vågar andas ut.


I övrigt har dagen varit grå, trist och kulen med hopplöst snöglopp. Återupptog snöstrejken och höll mig inne, eldade i kaminen, inte för att det behövdes utan mer som tröst. Husbonden sov ut efter nattjobb och jag tänkte inte väcka honom för tidigt till den här trista dagen som för min del ägnats åt telefonsamtal med vänner.


Har inte kommit i fas ännu efter förra veckans tempoökning. Blev lite lost och tappade planeringen men tror det räcker med detta. Å fy, nu slog det mig att deklarationstider än inne. Usch och tvi. Nä, det tränger jag bort med ens. Nu ska här nattas i tid, hundarna väntar. Hoppet ställs till lite piggare väder i morgon.

Således önskas även bloggens läsare både god natt och god  morgon.

Av Margus - 12 april 2008 21:45

 

Här sitter en liten nymfpojke och skäms. Han har varit lite väl kaxig i voljären och höll på att sabotera häckningarna för övriga par. Nu får han sona sitt brott och begrunda sina synder i ensamcell. Var tvungen att ge framför allt Pappi och Topsy ro. Det är sånt här som kan hända när man har djur i flock. Spelar ingen roll om det är hästar, hundar eller fåglar. Naturen tar ut sin rätt. I full frihet kan djuren inte tränga varandra.


Mellis som syndaren heter är singel och blev frustrerad av pågående häckningar inför hans ögon. Med mänskliga mått borde han tagit singelflickan Pärlvit till sig, vilken också visat sig villig, men han satsade högre. Ville klättra på rangskalan. Alltså satte han in stöten mot sin pappa Pappi. Och hur skadar man honom bäst…? Antagligen genom att försöka sno hans fru, för det var vad som pågick. Det gick till handgripligheter och var väldigt skränigt i ett par dagar.

Man hoppas ju alltid att de ska reda upp det själva, men den här gången var det övermäktigt. Det var så störigt att de andra inte fick matro när de skulle tanka mat till barnen i holken!

I morse fångades bråkstaken in och sattes på cell. Där får han nu lugna ner sig ordentligt medan vi funderar på tillfällig lösning under resten av häckningen. Han är väldigt söt och beskedlig just nu.

Av Margus - 12 april 2008 08:17

Ack ja, ack ja... mera snö.

När jag vaknade i morse vräkte blötsnön ner och marken var vit. Det håller på än. Den nyss undanställda snöskyffeln fick hämtas fram igen. Mest för att jag vill kunna gå i älsklingssandalerna till fågelhuset.

Domherrarna var framme i går. Tänkte just "ska det bli snö igen"... och hur väl stämde det inte. Förra gången det snöade var dom också framme innan. Egentligen går jag inte på sånt där, men vad ska man tro?


Fem centimeter ligger nu. Var tvungen att gå och skrapa fram de sista resterna vildfågelfröer på botten efter en extraköpt säck. Nu får det vara nog!


Andra år kan veden vara torr redan i mars för att det är sånt torkväder då. Nu i april ligger vedhögen snötäckt. Och meteorologen börjar snacka sommarvärme (!) omkring 25 april. Vad dom jagar! Vi har ju inte haft vår ännu och träden har inte slagit ut.

HEJ, OCH VÄLKOMMEN !

      

  Visa presentation

Avdelningar i bloggen

Så var det då... denna dag

Sök i bloggen

ARKIV från start 14 mars 2007

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30
<<< April 2008 >>>

   Underbar video från YouTube

  

Bra historiebok på internet

Mina länkar

Antal besök

Följ bloggen


Skapa flashcards