Fågelperspektiv

Direktlänk till inlägg 10 april 2008

Sjukt samhälle som jagar oskyldiga

Av Margus - 10 april 2008 22:18

 

Äntligen kan jakten på sjuka upphöra. Hoppet vänder efter en dom i Regeringsrätten. I en dom 9 april instämmer Regeringsrätten med Kammarrätten om att Försäkringskassan inte kan neka ersättning för sjukskrivning med hänvisning till jobb, som inte finns på den öppna arbetsmarknaden. "Många fler kommer att få sina sjukskrivningar godkända", tror Ulf Björk på Metall i Umeå.

Regeringsrätten ger alltså tusentals människor i landet rätt gentemot FK. Ska klappjakten på oskyldiga sjuka äntligen upphöra? Ska samhället äntligen upphöra att jaga oskyldiga för sina egna missgrepp? Det återstår att se.


Beslutet att halvera sjuktalen till år 2008 togs av sossarna år 2002, en månad före valet. Sjukskrivningar och sjukpensioner kostade då 114 miljarder kr om året. Om detta står att läsa i Aftonbladet HÄR.

Men… varför hade det ökat så…? Bakgrunden talar man inte så gärna om idag. Men jag minns…


Under 1990-talets ekonomiska kris förlorade massor av folk både jobb och fotfäste. Lånebubblan sprack, fastighetsbubblan sprack, och som värst gick 3000 företag i konkurs per dag*. Uppsägningarna haglade, arbetslösheten steg, räntan steg, folk måste lämna sina plötsligt övervärderade hus och fick betalningsanmärkningar. Äktenskap sprack och skilsmässorna ökade, arbetslösheten steg ännu mer, arbetsförmedlingen stod maktlös och ordnade "förvaring" och förnedrande "vuxendagis". Flera generationer vars hela världsbild sprack upplevde sig grundlurade av samhället och krisade ihop och led alldeles förfärligt.

Och psykosomatiska sjukdomar ökade lavinartat.

Arbetsmarknaden ville plötsligt inte ha folk över 28 år, man talade på allvar om att vårt rationaliserade samhälle inte skulle ha jobb åt alla, två-tredjedelssamhället var på allas läppar, man talade om medborgarlön åt dem som för alltid skulle vara dömda till arbetslöshet. Krav på friår restes för att folk skulle rotera på de få jobb som fanns.

Och arbetslösheten steg till svindlande siffror.


Folk blev sjuka av oro. Dels av det plötsliga krismedvetandet som skapade en kolossal stressreaktion. Dels av den psykiska tortyr och förnedring som arbetsförmedlingen ägnade sig åt med sina "vuxendagis". Mot denna utveckling stod samhällets myndigheter lika handlingsförlamade som de drabbade människorna. Stress och förnedring skapar i sin tur riktiga sjukdomar – jag var där mitt i krisen, jag fick en av dem.


Undra på att sjuktalen steg. Det var 90-talskrisens efterdyningar. Det var inte fusk. Det var bister verklighet.

Sossarnas panikartade beslut om att halvera sjuktalen fullföljs nu av en regering med människofientlig syn. Ett samhälle som förföljer oskyldiga medborgare som blivit sjuka av samhällets egna ekonomiska misslyckanden är sjukt i grunden.


Praktexemplet framför andra i FK:s hysteriska jakt på sjuka är väl mannen som varken kunde stå eller sitta längre stunder men ifrågasattes av FK om han inte kunde ligga och arbeta! Artikeln i Aftonbladet från 10 mars finns HÄR.

"P4 Västerbotten granskar" har gjort en sammanställning av hur sjuka i sitt län drabbats. Kan läsas HÄR.

* Uppgiften 3000 konkurser per dag härrör endast från mitt minne. Har inte kunnat belägga den.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Margus - 19 september 2015 23:25

Bloggen gör uppehåll. För inre tjänst. På egen tid. För att skapa energi. Ska bara ta in. Uppleva. Njuta. Bearbeta. Inte omedelbart omvandla för utgivning till offentligheten. Tid för motion och träning. Frisk luft. Vila och eftertanke. Sjukdom...

Av Margus - 19 september 2015 23:10

  Två och en halv mil. Rätt bra cykeltur, menar jag. Så duktiga är Husbonden och jag numera. Vi går eller cyklar var eller varannan dag. Och har väldigt roligt. Med kilometermätaren blev det ännu roligare... Vi har gått närmare två mil också, och ...

Av Margus - 19 september 2015 22:53


  Den första valvbron i Fåglum byggdes troligen under 1800-talets första hälft. Den hade två större valv och ett mindre där överloppsvatten släpptes fram vid flod. På strömsidan fanns en så kallad klyvare gjord av uppstaplade stenar. 1923 revs de...

Av Margus - 19 september 2015 22:17

  Öbrona är namnet på en liten stenvalvsbro i Fötene, Södra Härene socken, Vårgårda kommun. Den är byggd över Öbrodiket som rinner till ån Nossan. Vem blir inte fascinerad av dessa vackra gamla stenvalvsbroar som syns lite varstans och ännu fun...

Av Margus - 14 september 2015 23:50

  Mitt i redigeringen av sommarens minnesresor hamnade vår "trösksafari". Vi gav oss ut för att njuta av tilldragelsen när startskottet gick. ALLA var ute med gott humör och alla upptänkliga vagnar och kärror. Jag tog några bilder från evenemanget...

HEJ, OCH VÄLKOMMEN !

      

  Visa presentation

Avdelningar i bloggen

Så var det då... denna dag

Sök i bloggen

ARKIV från start 14 mars 2007

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30
<<< April 2008 >>>

   Underbar video från YouTube

  

Bra historiebok på internet

Mina länkar

Antal besök

Följ bloggen


Ovido - Quiz & Flashcards