Fågelperspektiv

Alla inlägg under juli 2008

Av Margus - 14 juli 2008 21:36


Rubriken syftar på Margus själv som i detta nu känns tämligen skadskjuten.  Halt och lytt, handlingsförlamad av värk, förstoppad av värktabletter, modstulen, bedrövad och så in i glödheta trött på motgångar. Vadan och varthän?



Det är inte häckklippningen. Har varit sån här sen bloggsemestern inleddes. Varje gång jag satsar på ökad träning för att återvinna något av den forna spänsten åker jag på pumpen. Det var väl dom där avancerade step-upsen jag hittat på nätet. Det blev väl för mycket. Hittar ingen annan orsak.



Började med härlig träningsvärk. Som kom och försvann. Kom smygande åter, fast värre och värre, dag för dag. Nu sitter man här med inflammerad lår- och rumpmuskel på vänster sida. Varför inte höger…? Minsta steg smärtar. Trappor ska vi inte tala om…



Vaknar tidigt var morgon med molvärk i hela vänsterbenet. Salvor och tabletter lindrar något - efter några timmar. Vid middag nås dagens höjdpunkt, sen rasar det igen. Den hoppfulla fysträningen har ersatts med sjukgymnastik.



Måste vara åldern. Kroppen tål inte träning. Jamen, det gick ju så lätt för bara en liten tid sen... När ska man fatta att man inte är 30 längre. Utan dubbelt så gammal.



Håhå jaja… nu gäller att se positivt på tillvaron, gilla läget, vara glad att man inte är sämre, se framåt och sätta nya mål - lägre. Snart är man väl på’t igen. Måste ju bekämpa förfallet, inte ge efter.

Av Margus - 13 juli 2008 21:55

Födosök pågår. Har vandrat längs vägarna och plockat hem strån med halvmogna fröer till fåglarna. Gräs av alla sorter, daggkåpans fröställning, grobladsstänglar och allt vad man kan släpa hem lönas rikligt. Fåglar är skapta för ett aktivt liv med födosök och meningsfull sysselsättning.



Några tar en lutare i solen som Nacka och Pavarotti.









Måsfinkar syns nästan inte mot den mörka jorden. Det går bättre när hela flocken är där.







Sol- och badsemester var det ja... Helmut har tagit ett dopp i bybrunnen och torkar sig i solen.






Av Margus - 13 juli 2008 21:41

Trädgården är tämligen förvuxen. Det går fort när man hoppar över något år. Och när våren blev som den blev var katastrofen ett faktum. Här går knappt att klippa gräset när häcken tränger sig på. Det är visserligen i bakre regionerna, men ändå...

 

Just idag har ansning av den frodiga häcken påbörjats. Mitt jobb. Fel tid för vildfåglarnas skull eftersom mispeln sätter bär just nu. Man får börja med de buskar som inte har bär. Två hål ut mot världen siktas. De unga lönnarna lämnas i fred för att bli träd.

Av Margus - 13 juli 2008 21:31


Det är full fart på näckrosorna i Dammen. Fyra av denna sort här på bilden men idag var de fem samtidigt. Vita och röda finns också. Vid denna tid står Dammen i sin verkliga prydning, en härlig oas. Snart 80-årige Allan vilken hjälpte till att fälla aspen som stod i vägen för satellitsignalerna placerades vid Dammen till kaffestunden. "Av träden kan jag inte vart fjärde en gång" konstaterade han roat när han såg sig om i trädgården. Kul mening, tyckte jag.

Av Margus - 13 juli 2008 21:24

"Jåttan" (för Råttan) har farit till de sälla jaktmarkerna. Hon var ganska slut i färgerna och jag har bara inte plats för alla mjukisar. Just denna hade jag svårt att slänga, men lyckades efter stor skärpning. Har varit så svag för hennes ögon och flätor, men platsen i soligt fönster tog ut sin rätt. Jag är fruktansvärt fjollig och tycker att mjukisarna har själ. Men ett foto som minne kan jag hedra henne med efter många, många års sällskap.

Av Margus - 10 juli 2008 20:59

Äntligen är skissen klar, tänk vad man kan ha "semestrar" till mycket ;-).

Nymferna ska få nytt utrymme och så här är det tänkt, sett ovanifrån. Blåtonad yta är befintlig, planerad ny yta är grön.



Utbyggnaden för nymferna blir efterlängtad. Från ett helt godkänt utrymme (enligt Jordbruksverket) på 3,5 kvm ska vi öka till 12,7 kvadrat. Ett helt rum. Först när nymfbarnen levererats kan vi verkställa den årsgamla drömmen.

För skojs skull har jag markerat ett kryss i varje hörn av rummet för att känna efter hur långt det verkligen blir mellan holkarna. De små kryssen i varje rumshörn är alltså holkar. Större blir de inte i den tänkta nya miljön. Ett härligt utrymme tycker vi vilket också förses med fönster så att de även får dagsljus och vi kan se dem därinne. 



För att få plats med detta bygge måste vi stjäla halva platsen för utevoljären. Den stulna ytan byggs på i andra änden av voljären med motsvarande del. Voljären får därmed oförändrad yta, kanske större med tiden.


Ett carportliknande förråd för grejer som alltid flyter omkring ska ge bättre ordning och skydda redskap, vattenspridare mm från "tidens tand". Här ska marsvinen kunna ha sommarhus under tak.



Husbonden bygger förstås själv. Dags att börja ta hem virke. Vissa knepiga detaljer återstår att lösa och vi tänker så det knakar…


Av Margus - 9 juli 2008 22:39


Stora saker hända i Fågelhuset under bloggsemestern.

Äntligen kom Baby Blue ut, bevakad av sina likaledes blå föräldrar. Vår första blå lessonunge. Paret har väntat länge. Vi också.  



De ruvade tappert i fjol men misslyckades för det regnade så förbaskat och den holk de valt utomhus var utsatt. I år visste vi bättre. Tak och solskydd över uteholken, men ingen har valt just den. De valde en inneholk och ruvade först en omgång ägg, två ungar kläcktes men dog i ung ålder. Kanske inverkade dåliga erfarenheter från i fjol. Eller är det ovana och tafatthet som sabbade årets första kull. 


Hur som helst har Baby Blue sett dagens ljus, vår första blå unge. Bevisligen är han på pinne också. Övriga ägg blev inget av. Men nu har paret sett att det går. De vet inte till sig av stolthet och vaksamhet. Och vi börjar inse att det ska vara låååånga avstånd mellan holkarna för att lessons sparvpapegojor ska lyckas frihäcka i voljär.



Tre gröna gojungar har också kommit ut från sin holk, helsyskon till Sturebröderna som föddes tidigare i år, se inlägg HÄR och HÄR. Lite plockade på ryggen är de men det får man ta. Fågelföräldrar kan göra så ibland, men det växer snart ut. Den tredje och siste på bilden t.h får representera kullen.

Av Margus - 9 juli 2008 22:26


Våran nymfa Pärlvit har blivit mor. Nja, egentligen inte för fågelungar i holk är nästan som foster. Men två ägg kläcktes i går. Vi visste inte till oss av glädje. En stor händelse som förorsakar semesteravbrottet. Resultat av tidigare inlägg HÄR.


Varken Mellis eller Pärlvit lämnade holken på hela dagen. Det var tyst i Hemlighuset och man undrade om dom levde. Men så besannades aningarna när små, ynkliga piiip hördes därinne. När Mellis äntligen kom ut för att äta på eftermiddagen kikade jag in. Där låg Pärvit vaggande och väste, vaktade sina nyfödda - förstfödda. Endast ett par trasiga äggskal vittnade om födseln.

Man kan tänka hur de legat där och plockat med sina pyren och undrat hur man matar, tittat på varann och på ungarna, fyllda av omsorger.

Idag kom de ut och var störthungriga. Hade väl tömt alla reserver i vaktandet. De snubblade fram på golvet för att komma först till matskålarna. Då fick jag min chans att titta. Och fota. Såg inte vad jag siktade på, bara brände av. Och här är beviset, en dag gamla nymfungar. Tre ägg återstår att ruva fram. Får se hur det går.

HEJ, OCH VÄLKOMMEN !

      

  Visa presentation

Avdelningar i bloggen

Så var det då... denna dag

Sök i bloggen

ARKIV från start 14 mars 2007

Ti On To Fr
  1 2 3 4
5
6
7
8
9 10
11
12
13
14 15
16
17
18 19 20
21
22
23 24
25
26 27
28 29
30
31
<<< Juli 2008 >>>

   Underbar video från YouTube

  

Bra historiebok på internet

Mina länkar

Antal besök

Följ bloggen


Skapa flashcards