Fågelperspektiv

Direktlänk till inlägg 18 maj 2008

Nordpolsklimat

Av Margus - 18 maj 2008 11:10

Nordvindar och endast FYRA plusgrader. Huuu, brrr... och stora vinterkappan på under korta vandringen till fågelhuset. Nä, fy tusan, vi är ju halvvägs mot juni. Ändå har dom fått en decimeter blötsnö i norra Värmland och Dalarna. Ruggigt värre.


Men det är ju det jag sagt hela tiden; vi har Nordpolsklimat i vårt land. Här i nordliga barrskogsbältet och vodkabältet kan vi inte räkna med Afrikavärme. Om journalister och meteorologer kunde komma ihåg detta när man hetsar om sommarvärme under vårmånaderna. Det är faktiskt inte realistiskt att vänta sig varken Afrika- eller Spanientemperaturer på våra breddgrader. Det är så här det är med den svenska våren och sommaren.


Här var kaminen igång en stund i morse. Och inne hos fåglarna var det bara 14 grader när man stack in näsan. Drog på lite värme där också... åtminstone när jag jobbade.

 
 
Ruth

Ruth

18 maj 2008 12:26

Huttemigtu, frost var det i natt. Klädde på mina nyplanterade blomsterbäddar med påslakan i natt, somliga fick hinkar över sig och andra filtar eller tidningspapper. När beklednaden plockades bort i fm så var alla välmående och tittade nyvaket på mig..
Grått och tråkigt + 10* men känns som 3*.
Försök att ta en riktig vilodag och bara vara denna veckans sissta dag !
Kram Ruth

http://bernamis.bloggagratis.se

 
Magnus

Magnus

18 maj 2008 14:56

"Det är faktiskt inte realistiskt att vänta sig varken Afrika- eller Spanientemperaturer på våra breddgrader. Det är så här det är med den svenska våren och sommaren."


Nu hävdar iofs de som menar att människan ändrar CO2 som i sin tur ändrar klimatet att det är möjligt, men jag tror inte det minsta på den teorin som mest bygger på en massa ej på empiri (forskningsresultat) underbyggda antaganden.

Faktum är att jorden befunnit sig i så kallade hothouse så är det normalt med värme här. Då är även polarisarna smällta, och dessa perioder som varar i ett antal tiotal miljoner år beror på kosmiskstrålning och molnbildning.

Tyvärr erkänner inte IPCC denna teori än, trots att det finns gediget med bevis för den. Många forksre, däribland ledande klimatforskare erkänner denna teori, där molnen styr klimatet, men trots att dessa är professorer med 100-tals rapporter i tidskrifter som Nature och Science bespottas de av IPCC som förnekare.

Hothouse och Icehouse är alltså så långa förändringar att vi inte kommer att märka det. Just nu är vi på väg ut ur en litet icehouse-läge, där vi om några imiljoner år säkert kommer att ha det varmare igen. Ett inte onormalt tillstånd.

Betänk att rymden är ett några hundra grader kall, och jorden är varm endast tack vare sloen och hur jorden reflekterar solstrålarna, vilket beror på moln (som kan ändras snabbt mellan olika år eller årtionden) samt naturligtvis på glaciärer (som ändras långsamt över århundraden och årtusenden).

De forskare jag åsyftar ovan tror att vi får en så kallad liten istid nu, några decennier. Det tror jag också att risken är mycket stor för att vi får. Omkring år 1700 gick den svenska armén över stora Bält-vattnet i Danmark, som knappast varit fruset till is sedan den tiden, och 600 år tidigare var Arktis isfritt, utan att isbjörnarna dog.

mvh, Magnus

http://klimathot-gameover.blogspot.com

 
Ingen bild

margus

18 maj 2008 23:55

Å, kära nån, så mycket akademiska fakta från Magnus, och långsiktigt värre. Själv har jag fullt upp med nuet. Vem orkar då tänka på årtusenden? Betydligt mer än jag orkar ta till mig för tillfället. Och detta bara för att man vågar knysta om meteorologers sommarhets så snart vi är inne på nyåret.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Margus - 19 september 2015 23:25

Bloggen gör uppehåll. För inre tjänst. På egen tid. För att skapa energi. Ska bara ta in. Uppleva. Njuta. Bearbeta. Inte omedelbart omvandla för utgivning till offentligheten. Tid för motion och träning. Frisk luft. Vila och eftertanke. Sjukdom...

Av Margus - 19 september 2015 23:10

  Två och en halv mil. Rätt bra cykeltur, menar jag. Så duktiga är Husbonden och jag numera. Vi går eller cyklar var eller varannan dag. Och har väldigt roligt. Med kilometermätaren blev det ännu roligare... Vi har gått närmare två mil också, och ...

Av Margus - 19 september 2015 22:53


  Den första valvbron i Fåglum byggdes troligen under 1800-talets första hälft. Den hade två större valv och ett mindre där överloppsvatten släpptes fram vid flod. På strömsidan fanns en så kallad klyvare gjord av uppstaplade stenar. 1923 revs de...

Av Margus - 19 september 2015 22:17

  Öbrona är namnet på en liten stenvalvsbro i Fötene, Södra Härene socken, Vårgårda kommun. Den är byggd över Öbrodiket som rinner till ån Nossan. Vem blir inte fascinerad av dessa vackra gamla stenvalvsbroar som syns lite varstans och ännu fun...

Av Margus - 14 september 2015 23:50

  Mitt i redigeringen av sommarens minnesresor hamnade vår "trösksafari". Vi gav oss ut för att njuta av tilldragelsen när startskottet gick. ALLA var ute med gott humör och alla upptänkliga vagnar och kärror. Jag tog några bilder från evenemanget...

HEJ, OCH VÄLKOMMEN !

      

  Visa presentation

Avdelningar i bloggen

Så var det då... denna dag

Sök i bloggen

ARKIV från start 14 mars 2007

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
<<< Maj 2008 >>>

   Underbar video från YouTube

  

Bra historiebok på internet

Mina länkar

Antal besök

Följ bloggen


Ovido - Quiz & Flashcards