Fågelperspektiv

Direktlänk till inlägg 18 maj 2014

Jessie och Molly

Av Margus - 18 maj 2014 22:33

Två kanarieungar har lämnat boet i fågelhuset i veckan. Julia är mamma. Pelle tycks vara far av omsorgerna att döma. Den vita ungen blev inte svår att döpa med sin hjässfläck mitt på skulten, Jessie (Hjässie). I händelse av hankön blir namnet Jesse (eller Jesper). Lätt att slå om till.

Det ÄR faktiskt svårt att byta namn när fågeln är vuxen. Således hette en hona Helmut hela livet. Nu har vi en Nils-Georg som visat sig vara en hona. Vi skulle byta till Nissan om det blev så, sa vi. Men det är stört omöjligt.

Den gula ungen får nog heta Molly efter växten vi skaffat på Hem- och Trädgårdsmässan i dag i Essunga. Hemfördes kruka med en allium moly (luteum). Eva som vi besökte förra året under ”Öppen trädgård” kom ihåg att vi frågat efter den och hojtade glatt att det fanns att köpa. Vi hade sådana för 20 år sen och har därefter letat förgäves. Det ska bli trevligt med den i rabatten igen! Bild nedan lånad HÄR.

Det spåddes regn. Och det blev regn. Pilfinkarna sökte regnskydd på verandan under fasadbräderna.

         

För övrigt är nog mitt skov över men med efterverkningar i form av dvallik trötthet och koncentrationsproblem. Det blir inte mycket i bloggen då, inga bilder - ingen text, när man sover fem timmar på eftermiddagen.


 
 
Carola

Carola

10 juni 2014 22:30

Hejsan
Nu har jag äntligen fått fåglar igen. Två som behövde hem men det visade sig att det var hanar. Och söker nu honor till dessa två. Kan ni redan se om de "små" är honor eller hanar? Jag kommer att skriva till dej så fort jag har fått mitt mailprog att fungera. Hade egentligen önskan om finkar men dessa två kanariehanar är helt underbara och sjunger så fint. Men de kommer inte överens och hoppas på bra tips från dej om hur jag kanske ska gå till väga för att få paren att fungera. Undrar hur långt upp du bor från Malmötrakten ? Om man ev kanske behöver köpa in honor.
Med vänlig hälsning Carola med hund och kaningänget och numera också fågelägare

http://www.tricken.se

Margus

11 juni 2014 23:53

Hej Carola!
När våra hanar bråkar så är det i häckningstider, aldrig annars. Vi har trott att det beror på honornas närvaro, för vi har aldrig haft e n b a r t hanar.
Det är väl bara att pröva sig fram med placeringar, miljö osv. Ha dem hellre ensamma nära varann än ihop om de bråkar - de kan skada varann. Kanske blir det bättre med flera honor, så de "har att göra"?
Vi bor nära Vänern. Varför "gå över ån efter vatten" när du har så många fågeluppfödare (alla kategorier) intill dig i Skåne?
Hälsningar, krama alla kaniner och andra djur !

 
Ingen bild

Carola

13 juni 2014 01:13

Hej igen
Tack för ditt svar. Vi fick tag i en uppfödare idag och hade med oss två unga honor hem. De är nu släppta i stor bur med hanarna och det var allt lite roligt att se hur de reagerade. Ena hanen sjöng för fullt för honorna medans de andre mest kollade på vad den ena hane hade för sig. Hoppas dagen blir lugn men ska fixa mycket "pyssel" med grönt så det håller dem sysselsatta.
Jag skulle egentligen ha finkar men detta är jättetrevlig och sången är helt underbar. Ämnet kanariefåglar är ju helt otroligt... risken är att man vill ha fler :)
Men nu har vi en hund på 11 år, 4 kaniner och 4 kanarier så det får väl räcka.
Gillar att läsa om dina fåglar och har kikat tillbaka i din blogg och läst om alla fåglarna och händelser med dem.
Hälsningar till er alla också.
Carola

Margus

13 juni 2014 21:36

Så roligt att det gick fort att få hem honor! Kanarier har ett mycket trevligt lynne och blir lätt personliga, så det är lätt hänt att man fastnar för gott :-) Flera går lätt att ha! ;-)
Ja, man får nog läsa gamla inlägg när det gäller fåglar här numera. Skriver inte så mycket om fåglarna nu, det kändes som om man upprepade sig - och man får hushålla med energin ;-) Men det kommer ett par bilder så småningom på ungar.
Lycka till med alla nyförvärven!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Margus - 19 september 2015 23:25

Bloggen gör uppehåll. För inre tjänst. På egen tid. För att skapa energi. Ska bara ta in. Uppleva. Njuta. Bearbeta. Inte omedelbart omvandla för utgivning till offentligheten. Tid för motion och träning. Frisk luft. Vila och eftertanke. Sjukdom...

Av Margus - 19 september 2015 23:10

  Två och en halv mil. Rätt bra cykeltur, menar jag. Så duktiga är Husbonden och jag numera. Vi går eller cyklar var eller varannan dag. Och har väldigt roligt. Med kilometermätaren blev det ännu roligare... Vi har gått närmare två mil också, och ...

Av Margus - 19 september 2015 22:53


  Den första valvbron i Fåglum byggdes troligen under 1800-talets första hälft. Den hade två större valv och ett mindre där överloppsvatten släpptes fram vid flod. På strömsidan fanns en så kallad klyvare gjord av uppstaplade stenar. 1923 revs de...

Av Margus - 19 september 2015 22:17

  Öbrona är namnet på en liten stenvalvsbro i Fötene, Södra Härene socken, Vårgårda kommun. Den är byggd över Öbrodiket som rinner till ån Nossan. Vem blir inte fascinerad av dessa vackra gamla stenvalvsbroar som syns lite varstans och ännu fun...

Av Margus - 14 september 2015 23:50

  Mitt i redigeringen av sommarens minnesresor hamnade vår "trösksafari". Vi gav oss ut för att njuta av tilldragelsen när startskottet gick. ALLA var ute med gott humör och alla upptänkliga vagnar och kärror. Jag tog några bilder från evenemanget...

HEJ, OCH VÄLKOMMEN !

      

  Visa presentation

Avdelningar i bloggen

Så var det då... denna dag

Sök i bloggen

ARKIV från start 14 mars 2007

Ti On To Fr
     
1
2
3 4
5
6
7
8 9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19 20 21 22 23 24
25
26
27
28 29
30
31
<<< Maj 2014 >>>

   Underbar video från YouTube

  

Bra historiebok på internet

Mina länkar

Antal besök

Följ bloggen


Ovido - Quiz & Flashcards