Fågelperspektiv

Alla inlägg under juli 2008

Av Margus - 4 juli 2008 22:59

Denna dag som i dag är och värmeböljan mattats något till "endast" 27,3 grader och "skaddan" * breder ut sig över åker och äng efter en härlig regnskur... Ja, just denna dag har jag nått fram till att en liten bloggsemester inte skulle vara så dumt.


Hittills har ambitionen varit minst ett inlägg per dag men nu släpper jag den. Är väldigt trött efter pappas bortgång. Semestern kan bli längre eller kortare, med små inhopp då och då eller när jag riktigt sprudlar över... men lite semester ska det bli. 


Det finns mycket att ta tag i och fundera kring, mycket att ta in utan att genast ge ifrån sig i kreativt skapande, mycket sömn att ta igen (zzzzZZzzzZZ) och avkoppling att njuta mellan varven. Vi ses när vi råkas.


Bloggens läsare önskas en trevlig semester! Carpe diem (fånga dagen)


Fotnot:

Skadda är i göteborgskan den markdimma som ses fuktiga kvällar och nätter om sommar och höst.


Av Margus - 3 juli 2008 21:08



Fick i går en kommentar på ett av mina äldre inlägg som hette "Egenkligen.. interju.. vettere" vilket skrevs den 10 februari, länk HÄR. Där tog jag upp en del tokiga uttal och 'kommentatorn' höll med och fyllde på med andra godbitar:

"abaskoa" - (jag bara skojade)

"azzåh" - (alltså)

"tellezemple" - (till exempel)


Sedan den 10 februari när jag skrev inlägget har användandet av det felaktiga "interjuv" inte bara blivit mer vanligt… DET HAR TAGIT ÖVER. Nu tänker jag inte på barn eller ungdomar och inte på invandrare, utan på tv- och radiojournalister i Sverige vilka i sin framträdande roll borde vara stilbildare och språkvårdare.

Inte minst därför att invandrare ofta uppmanas att lyssna på radio och tv för att lära sig svenskans uttal. Barn lär sig automatiskt sitt modersmål genom att lyssna och härma. Hur ska det då gå med språkförståelsen när de lär sig fel.


Den uppmärksamme lyssnaren måste ju bli totalförvirrad när det engelska grundordet interview uttalas inter-vju (som det ska) men det svenska låneordet intervju uttalas inter-juv. I Sverige. I Public Service.


Man tar sig för pannan. Stackars folk. Det är synd om människorna, som Strindberg sa.

Bjuder i sammanhanget på några noteringar om det nya innespråket vilka jag klottrat ner inte utan ett visst adrenalinpåslag:


Hiii, jag är en tjiij, okiiij (hej, jag är en tjej, okey).

Jag vill köpa lite spriiij (spray).

Klicka på SVT pliiij (play), eller skicka ett miiijl (mail).

Nu är det bussförarstriiijk (-strejk).


Och hos vem hör man detta…?

Av tv- och radiojournalister såklart, och programledare, och tv-hallåor och liknande yrkesfolk vilka borde ta sin roll som kulturförmedlare och folkbildare på större ansvar.


Dagens temp 28,1 grader i denna värmebölja.

Av Margus - 3 juli 2008 20:10

Einar Nermans välbekanta Solstickan dök plötsligt upp på en tändare i affären. Ett kärt återseende, men hallå… det är något fel på den här bilden... Inte ett ord på tändaren antyder att del av behållningen går till "barn och gamla" som det annars gjort sedan 1936. Vän av ordning undrar om det är en lapsus av Solstickan själv eller om någon olovandes försöker sko sig på det gamla varumärket.


Att Solstickan nu även gör tändare framgår på deras hemsida HÄR. Och utöver tändstickorna går 20 öre per bras- och grillprodukt samt 5 öre per tändare till välgörande ändamål. Men inte ska man behöva gå till hemsidan för att få veta detta. Aningslöst eller slarvigt av Solstickan att hoppa över den texten. Om det nu inte är någon annan som…

Av Margus - 3 juli 2008 19:21


...hos bloggagratis' internetleverantör orsakade följdfel ända sedan i går, den 2 juni juli. Var stört omöjligt att komma åt bloggen. Stundtals var det riktigt skönt, men sen blev man frustrerad...

Ska snart lägga in mina inlägg och bakdatera dem. Men först lite cappuccino i skuggan med bara fötter i svalt gräs. Hörs.

Av Margus - 2 juli 2008 19:58

Nya ord är roligt. Okänt för mig fram tills idag var ordet "landsgagnelig". Smaka på det. Landsgagnelig. Ett ord som åtminstone funnits sedan 1917 när Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse grundades.


Stiftelsens "enda syfte var och är att ge bidrag till svensk forskning och utbildning av landsgagnelig innebörd. Det betyder att det man ger bidrag till ska gynna Sverige och svenskarna".


Härlig idé tycker en gammal patriot som Margus och ett härligt ord förmedlat av Peter "Poker" Wallenberg i dagens Sommar (P1) som för övrigt var mycket trevligt och vettigt, fullt med intressanta upplysningar och historier och lättsmält bra musik rakt igenom. Kan höras HÄR.


Lättfakta om den mäktiga familjen Wallenberg vars valspråk länge var "att verka men inte synas" och även en liten stamtavla för oss som har svårt att skilja på alla Jacobar, Marcusar och Petrar finns hos svt HÄR.


Dagens temp 28,8 grader i denna värmebölja.


(Inlägget bakdaterat p.g.a strömavbrott hos bloggagratis.)


Av Margus - 1 juli 2008 20:49

Hos sjukgymnasten för sista gången. Hon ska på semester och jag är bättre i axlarna. Osedvanligt tomt vid vårdcentralen. Är folk inte sjuka i semestertider?


Vid hemkomsten med kassar i alla händer överfallen av ett gäng bromsar vid garaget. Hujeda. Bodde dom där? Undras om det blir en bromssommar. 


Sommaren är alltså åter för några dar. Känns ovant på nåt sätt. Får tänka om, leta upp "att-göra-listan för sommarväder" och se om nåt lockar. 


Nymferna sitter ute längre än vanligt. Pappi sjunger högljutt över nejden, påtagligt stolt och lättad över att hela kullen kommit ur holken.


Själv väntar jag på att solen ska lämna farstun så att värmekvalmet kan vädras ut, mycket flugor annars.


Nu till Morden i Midsomer.


Några har satt upp flaggan. Pilfinksparet som abonnerar på yttersta hängränneplats känner sig riktigt hemma.

Av Margus - 1 juli 2008 08:21

Häromdagen klagade jag på s.k humorprogram jag inte förstår.

Gårdagens inslag om motorvägsbygge i Västnytt fick mig däremot att fnissa belåtet. Verkligheten överträffar ibland det påhittade.


Anders Källström, vd för Västsvenska Industri- och handelskammaren, var riktigt dråplig:


"Sverige är ett av dom få länder i Europa där landets två största städer inte är sammanbyggda med motorväg.

Vi insåg redan på 50-talet att vi behövde en motorväg mellan Göteborg och Stockholm. Vi började bygga från Göteborg och kom ÄNDA till Floda och sen har vi inte byggt nånting där.

På den tiden vi INTE har byggt nån motorväg i Skaraborg har man hunnit bygga Berlinmuren, rasera Berlinmuren och införa marknadsekonomi ända från Järnridån i Europa ända till Stillahavskusten i Vladivostok och vi har fortfarande inte kommit längre än till Floda."

Fotnot: Floda ligger hela TVÅ mil från Göteborg.


Att det sen kan bli tal om avgiftsbelagd motorväg är ju mindre lustigt, men ändå... För övrigt kan man ju ta en annan väg. Alla vägar bär till Rom.


 
Av Margus - 1 juli 2008 00:03


Prövar nytt perspektiv på nymfflocken för skojs skull. Överst från vänster: Pappi, Topsy, Lili, Thomas (med huv'et bedårande på sne), Sussi, Lillis, Isabell samt förstakullsungarna blygt bakom. Sexton nymfer på samma bild.

Ungarna längst ner till vänster är Pappis (se även bild nedan) av vilka den fjärde och sista (grå) kom ut i dag.

Tuffa stubbtofsar, eller hur?


HEJ, OCH VÄLKOMMEN !

      

  Visa presentation

Avdelningar i bloggen

Så var det då... denna dag

Sök i bloggen

ARKIV från start 14 mars 2007

Ti On To Fr
  1 2 3 4
5
6
7
8
9 10
11
12
13
14 15
16
17
18 19 20
21
22
23 24
25
26 27
28 29
30
31
<<< Juli 2008 >>>

   Underbar video från YouTube

  

Bra historiebok på internet

Mina länkar

Antal besök

Följ bloggen


Skapa flashcards