Fågelperspektiv

Direktlänk till inlägg 18 december 2013

Ur led är svenska språket

Av Margus - 18 december 2013 22:15

Vad fasen är ett instutut! Obs stavningen! Inte INSTITUT som det ska vara, utan INSTUTUT.

Språket är i upplösning. Undra på att PISA-rapporten* för Sverige är en katastrof. Hur ska det gå med läsförståelse när språket som talas är ett annat än det som utvecklats genom århundraden. Det blir missförstånd.


Bortsett från numera gamla vanliga "ejenklien" och "interjuv" hör man nu allt oftare INSTUTITION, INSTUTITIONELL och INSTUTITIONALISERA på radion. Av såväl radioreportrar med examen från  jounalisthögskolan, som av Vetenskapsradion och Kulturradion där man räknar med kunnigt folk.


Att INSTITUTION,  INSTITUTIONALISERA och INSTITUTIONELL (de korrekta) kommer från ordet INSTITUT är klart och tydligt.

Institut = utbildnings- eller forskningsanstalt; inrättning: t.ex skönhetsinstitut, eller ett komplex av rättsregler för ett bestämt ändamål. Institution = institut, avdelning vid universitet, bestående inrättning i samhället, reglerad i fasta former. Institutionalisera = göra till en institution. Institutionell = som rör en institution.

Orden kan härledas till grundordet institut vilket är till ledning när det gäller ordförståelse. Men hur ska man förstå eller ens kunna stava ett ord när grundordet är obegripligt. Ty vad är ett INSTUTUT?


Ur en blogg: ”Äntligen klar med den instutionella analysen av psykiatriska kliniken på SÄS  (mitt jobb)  SKÖNT !!!  Nu är det bara presentationen och semenariet kvar i morgon...  sen kommer en vecka jag länge längtat efter  =D ”


Hifabs (enligt dem själva ”Sveriges ledande projektledningsföretag”) hemsida har ”kompetenta konsulter” bland allt övrigt ordbajseri om sin egen förträfflighet skrivit i en text om Bangladesh att ”projektet syftar till att förbereda ett större program för kommunal utveckling, vad gäller dess infrastruktur och även instutitionell utveckling inom 15 kommuner.”

Så det så. Så duktiga är de!


Och det sprider sig... På Google får felaktiga instutition 2 580 000 träffar, medan det korrekta institution (tack och lov, fortfarande) får 89 300 000 träffar. Det felaktiga instutut får 1 060 000 träffar, medan det korrekta institut får 60 800 000 träffar.

Här blir man nästan galen. Ordet är felstavat i artiklar på franska, engelska osv i högtravande texter om finanser och utbildning…  Ordet är säkert krångligt för dyslektiker, men i så fall är väl det felaktiga ordet minst lika krångligt. eller…??


Men det slutar inte här… P1:s Kulturnytt kungjorde i går att författaren David Lagercrantz (som skrev boken om Zlatan) ska skriva fjärde Millennium-boken i Stieg Larssons trilogi. Men både författaren (!) och intervjuaren (!) pratade om "TRIOLOGIN " som den självklaraste sak i världen. Med flera upprepningar. Men det heter TRILOGI. Min dator vägrar skriva fel, jag fick tvinga den. Hur klarar de ens att säga fel??

Det korrekta trilogi = tre romaner, skådespel e. dyl. som bildar en enhet, får 745 000 träffar på Googles. Det felaktiga triologi får 169 000 träffar.


Samma dag sitter Annika Winsth, chefsekonom på Nordea - med ansvar för miljarders miljarder - i ett samtal om Riksbankens nya räntesänkning i P1 och säger TRANSPIRANT. Två gånger i rad! ”Transpiration” handlar om svettning (anti-transpirant roll-on t.ex.). Nog kan uppgiften vara väl så svettig, men hon menade förstås det nya modeordet TRANSPARENT – som numera används i tid och otid av ekonomer och politiker.

Likt papegpojor härmar de bara efter utan att förstå vad orden betyder, det är ett rent under att orden hamnar på rätt ställe emellanåt.


Transparent = genomskinlig, uppenbar, klar, tydlig. Transparens = genomskinlighet. Transpirera = svettas, utdunsta.


Med viss fasa undrar jag hur en patient som ska få ett transplantat riskerar att få en transistor inopererad. Eller komma undan med att bara bli transporterad… fast det heter ju logistik numera…;-)

   

*  PISA-studien genomförs vart tredje år. Elevernas förmågor undersöks inom tre kunskapsområden: matematik, naturvetenskap och läsförståelse.

 
 
skogsfrua på dal

skogsfrua på dal

19 december 2013 08:56

Ja det är skralt med språkkunskaperna. Själv irriterar jag mig på ett ord som glöms bort -det lilla ordet att ;-) samt mens när man menar medan -en jäkla skillnad, eller hur ;-) Eller nästan värre: medans, va 1000:an har s där ATT göra?

http://barasaras.bloggplatsen.se

Margus

19 december 2013 22:54

Vad jag har hört så har inte ATT:et glömts bort. Det utesluts mycket medvetet. För övrigt finns många språkbruk/-missbruk att reta sig på för oss som fick bättre undervisning. Men vad hjälper det...?

 
Elisabeth

Elisabeth

19 december 2013 21:55

Ja jag säger bara ojojoj, det var mycket felsägningar där

http://belara.bloggplatsen.se

Margus

19 december 2013 22:50

Ja, snart vet ingen vad något heter

 
Ewa

Ewa

21 december 2013 21:11

Det är så man blir mörkrädd!

Jag jobbar stenhårt i min civila språkpoliskarriär här hemma med att utrota just "tri-O-login".

http://www.fundringar.bloggplatsen.se

Margus

21 december 2013 22:19

Mycke' att fajtas mot nu. Och mer lär det bli...

 
Ewa

Ewa

21 december 2013 21:11

Tack för det gulliga julkortet! :-)

http://www.fundringar.bloggplatsen.se

Margus

21 december 2013 22:20

Tänkte väl att det kunde passa;-)

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Margus - 19 september 2015 23:25

Bloggen gör uppehåll. För inre tjänst. På egen tid. För att skapa energi. Ska bara ta in. Uppleva. Njuta. Bearbeta. Inte omedelbart omvandla för utgivning till offentligheten. Tid för motion och träning. Frisk luft. Vila och eftertanke. Sjukdom...

Av Margus - 19 september 2015 23:10

  Två och en halv mil. Rätt bra cykeltur, menar jag. Så duktiga är Husbonden och jag numera. Vi går eller cyklar var eller varannan dag. Och har väldigt roligt. Med kilometermätaren blev det ännu roligare... Vi har gått närmare två mil också, och ...

Av Margus - 19 september 2015 22:53


  Den första valvbron i Fåglum byggdes troligen under 1800-talets första hälft. Den hade två större valv och ett mindre där överloppsvatten släpptes fram vid flod. På strömsidan fanns en så kallad klyvare gjord av uppstaplade stenar. 1923 revs de...

Av Margus - 19 september 2015 22:17

  Öbrona är namnet på en liten stenvalvsbro i Fötene, Södra Härene socken, Vårgårda kommun. Den är byggd över Öbrodiket som rinner till ån Nossan. Vem blir inte fascinerad av dessa vackra gamla stenvalvsbroar som syns lite varstans och ännu fun...

Av Margus - 14 september 2015 23:50

  Mitt i redigeringen av sommarens minnesresor hamnade vår "trösksafari". Vi gav oss ut för att njuta av tilldragelsen när startskottet gick. ALLA var ute med gott humör och alla upptänkliga vagnar och kärror. Jag tog några bilder från evenemanget...

HEJ, OCH VÄLKOMMEN !

      

  Visa presentation

Avdelningar i bloggen

Så var det då... denna dag

Sök i bloggen

ARKIV från start 14 mars 2007

Ti On To Fr
            1
2
3
4 5 6
7
8
9
10 11
12
13
14
15
16 17 18
19
20
21 22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2013 >>>

   Underbar video från YouTube

  

Bra historiebok på internet

Mina länkar

Antal besök

Följ bloggen


Ovido - Quiz & Flashcards