Fågelperspektiv

Direktlänk till inlägg 3 juli 2008

INTER-JUV har tagit över

Av Margus - 3 juli 2008 21:08



Fick i går en kommentar på ett av mina äldre inlägg som hette "Egenkligen.. interju.. vettere" vilket skrevs den 10 februari, länk HÄR. Där tog jag upp en del tokiga uttal och 'kommentatorn' höll med och fyllde på med andra godbitar:

"abaskoa" - (jag bara skojade)

"azzåh" - (alltså)

"tellezemple" - (till exempel)


Sedan den 10 februari när jag skrev inlägget har användandet av det felaktiga "interjuv" inte bara blivit mer vanligt… DET HAR TAGIT ÖVER. Nu tänker jag inte på barn eller ungdomar och inte på invandrare, utan på tv- och radiojournalister i Sverige vilka i sin framträdande roll borde vara stilbildare och språkvårdare.

Inte minst därför att invandrare ofta uppmanas att lyssna på radio och tv för att lära sig svenskans uttal. Barn lär sig automatiskt sitt modersmål genom att lyssna och härma. Hur ska det då gå med språkförståelsen när de lär sig fel.


Den uppmärksamme lyssnaren måste ju bli totalförvirrad när det engelska grundordet interview uttalas inter-vju (som det ska) men det svenska låneordet intervju uttalas inter-juv. I Sverige. I Public Service.


Man tar sig för pannan. Stackars folk. Det är synd om människorna, som Strindberg sa.

Bjuder i sammanhanget på några noteringar om det nya innespråket vilka jag klottrat ner inte utan ett visst adrenalinpåslag:


Hiii, jag är en tjiij, okiiij (hej, jag är en tjej, okey).

Jag vill köpa lite spriiij (spray).

Klicka på SVT pliiij (play), eller skicka ett miiijl (mail).

Nu är det bussförarstriiijk (-strejk).


Och hos vem hör man detta…?

Av tv- och radiojournalister såklart, och programledare, och tv-hallåor och liknande yrkesfolk vilka borde ta sin roll som kulturförmedlare och folkbildare på större ansvar.


Dagens temp 28,1 grader i denna värmebölja.

 
 
Ewa

Ewa

4 juli 2008 10:00

Håller helhjärtat med!

Jag såg i kolumnen till höger att du skrev om Fnykis för ett år sedan (det var innan jag började läsa din blog), så jag gick in för att kolla vem Fnykis är. Vad söt!!! Vilken tur att han klarade sig! :-D

http://fundringar

 
Ingen bild

Simon

8 juli 2008 05:14

Det viktigaste är att man kan göra sig förstådd och tydligt förmedla sitt budskap. Skulle man uttala alla stavelser exakt som de är skrivna skulle man låta väldigt stolpig och märklig. Jag skulle tro att även du inte uttalar alla stavelser i nittonhundraåttionio utan att uttalet ligger närmare nittnaåttinio. Och det är inget problem så länge vi förstår varann.

Det är också skillnad mellan talspråk och skriftspråk. En programledare måste kunna tala naturligt, annars blir det irriterande.

Språk utvecklar sig med tiden och uttal förändras. Vissa upplever tydligen att interjuv är lättare att säga, och eftersom alla ändå förstår, så fortsätter de använda detta uttal. Att programledare i TV börjar använda en uttalsform innebär att den börjar bli alltmer accepterad. Språket har en tendens att strunta i "hur det ska vara".

 
Ingen bild

margus

8 juli 2008 09:02

En programledare med välsmort munläder kräks INTE över att behöva säga intervju istället för interjuv. Inte låter det "stolpigt" eller "irriterande" heller. (På engelska uttalas det märkligt nog rätt. Utan att vara stolpigt.)

Att säga skateboard på engelska istället för det ansträngda nysvenska skiiijtboard innebär ingen tungvrickning. Tvärtom. Märkligt nog brukar de som iii-ar så förfärligt uttala de engelska orden rätt när man talar engelska. Det är bara på "svenska" det iii-as.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Margus - 19 september 2015 23:25

Bloggen gör uppehåll. För inre tjänst. På egen tid. För att skapa energi. Ska bara ta in. Uppleva. Njuta. Bearbeta. Inte omedelbart omvandla för utgivning till offentligheten. Tid för motion och träning. Frisk luft. Vila och eftertanke. Sjukdom...

Av Margus - 19 september 2015 23:10

  Två och en halv mil. Rätt bra cykeltur, menar jag. Så duktiga är Husbonden och jag numera. Vi går eller cyklar var eller varannan dag. Och har väldigt roligt. Med kilometermätaren blev det ännu roligare... Vi har gått närmare två mil också, och ...

Av Margus - 19 september 2015 22:53


  Den första valvbron i Fåglum byggdes troligen under 1800-talets första hälft. Den hade två större valv och ett mindre där överloppsvatten släpptes fram vid flod. På strömsidan fanns en så kallad klyvare gjord av uppstaplade stenar. 1923 revs de...

Av Margus - 19 september 2015 22:17

  Öbrona är namnet på en liten stenvalvsbro i Fötene, Södra Härene socken, Vårgårda kommun. Den är byggd över Öbrodiket som rinner till ån Nossan. Vem blir inte fascinerad av dessa vackra gamla stenvalvsbroar som syns lite varstans och ännu fun...

Av Margus - 14 september 2015 23:50

  Mitt i redigeringen av sommarens minnesresor hamnade vår "trösksafari". Vi gav oss ut för att njuta av tilldragelsen när startskottet gick. ALLA var ute med gott humör och alla upptänkliga vagnar och kärror. Jag tog några bilder från evenemanget...

HEJ, OCH VÄLKOMMEN !

      

  Visa presentation

Avdelningar i bloggen

Så var det då... denna dag

Sök i bloggen

ARKIV från start 14 mars 2007

Ti On To Fr
  1 2 3 4
5
6
7
8
9 10
11
12
13
14 15
16
17
18 19 20
21
22
23 24
25
26 27
28 29
30
31
<<< Juli 2008 >>>

   Underbar video från YouTube

  

Bra historiebok på internet

Mina länkar

Antal besök

Följ bloggen


Ovido - Quiz & Flashcards