Fågelperspektiv

Alla inlägg under februari 2008

Av Margus - 7 februari 2008 21:29

Vårsol på vinterfällt timmer ger åtminstone mig den rätta vårstämningen.

Kunde inte låta bli att fota när jag promenerade förbi grannens timmerplats.




Av Margus - 7 februari 2008 21:20

I maktlöshetens återvändsgränd jublar jag över ynka FYRA megabits bredband. I själva verket är jag glad (ja, faktiskt förvånad) över att vi har nåt bredband alls. På det tekniska området är och förblir vår By verkligen en Byhåla.

I två kommentarer till mitt förra inlägg vittnar bloggvänner om att de har 100 mbit (!) vilket i min lantliga fåkunnighet låter som ett storstadsfenomen, men… visar det sig, detta gällde högst ordinära små orter. Baahhh!

Jag är avundsjuk! Nej, INTE missunnsam, det är en viss skillnad på de orden.


Vi fick TVÅ megabit vid starten och var såå nöjda med det, till skillnad från stenåldersmodemet, sedan har vi bett om ÅTTA mbit, men fick av vår lokala leverantör svaret att Telias gamla ledningar inte klarade detta. Enbart därför. Sorgligt.

Förr om åren har sorkar och vatten orsakat ideliga teleavbrott här. Ett år krävdes uppgrävning av TRE jättehögar på en sträcka av 75 meter på en åker för att lappa ihop teleförbindelsen. Det var före bredbandsinträdet. Så vi är förvånade över att vi alls kan ha bredband i dessa gamla ledningar. Undrens tid är inte förbi.


Ändå vet jag att det fortfarande finns de som surfar med stenåldersmodem, vilket är djupt orättvist. Och detta på platser som inte alls är vare sig ensliga eller öde utan kan ligga intill bilmotorvägar.

Av Margus - 6 februari 2008 23:34

Har denna dag icke lämnat huset annat än för min promenad. Kände lust redan i morse (vårkänslor) men fick vänta tills ösregnet upphört. För första gången på länge gick jag med kapuschongen nere, härligt. Men på hemvägen åkte den upp igen när vinden drog på. Det är tämligen tjôtigt med all denna blåst! Gillar nästan alla väder utom blåst och frost samt stekhet värme. Är väl en sån dar lagom-svensk, kan jag tro.


Husbonden har redan kommit över barnstadiet (hehe) i spelövningarna på datorn, det blev till att leta fram annat normalkul pyssel. Finns faktiskt flera såna sajter på nätet.

Och ju mer han håller på i datorn, desto mer upptäcker man ska installeras; typ Flash Player, Adobe Reader, Office. Så det blir till att rycka in och fixa emellanåt. Upptäcker att jag låter som ett sjujäkla proffs... men DET var verkligen inte meningen.


Det kom en verklig överraskning idag med posten. Vår internetleverantör ökar hastigheten på vårt bredband (ADSL) från 2 Mbit till 4 Mbit utan att höja kostnaden...!!??? What means? En luttrad själ undrar: var är haken? Det visar sig väl snart kan jag tro.


Nä nu är det verkligen dags att uppsöka kojplatsen. Gonatt.



Av Margus - 6 februari 2008 23:17

Tänker idag på samerna eftersom det är den samiska nationaldagen, Samefolkets dag. Lyfter gärna  med stolthet fram vårt ursprungsfolk vilket fick mig att söka lite fakta om samerna på nätet.

Tyvärr dröjde det ända in på 1970-talet innan staten började tala om samerna som ett ursprungsfolk. Det är för sorgligt, både det och allt förtryck de fått utstå. Nu är det väl äntligen på rätt väg.


Därför stöder jag helhjärtat och självklart den samiska riksorganisationen Same Ätnams krav på att samernas nationaldag 6 februari ska bli en ny helgdag i Sverige samt att den samiska flaggan borde få officiell status i Sverige. I norra Norge hissar till exempel kommunerna den samiska flaggan på nationaldagen. Jamen, Norge ÄR ett föregångsland i mångt och mycket, det har jag tyckt länge.


Samerna är ett folk i fyra länder, uppskattningsvis mellan 50.000-80.000 samer, de flesta i Norge (50.000) följt av Sverige (20.000) och Finland (10.000) samt Ryssland (2.000).

Språket, samiskan, är ett finsk-urgiskt språk närmast släkt med finskan. Samiskan är indelad i tre huvuddialekter östsamiska, centralsamiska och sydsamiska vilka i sin tur är indelade i nio underdialekter och går över nationsgränserna. De skiljer sig så mycket att de nästan är som olika språk.


Den gemensamma flaggan med sina vackra färger antogs vid den nordiska samekonferensen i Åre 1986 och sträcker sig över nationsgränserna. Färgerna kommer från den samiska dräkten. Cirkeln symboliserar solen och månen, där solringen är röd och månringen är blå.


Datumet för Samefolkets dag har valts efter det första samiska landsmötet i Trondheim 6:e feb 1917. Det var första gången som nord- och sydsamer från Norge och Sverige samlades till ett gränslöst möte.

Den Samiska Nationaldagen 6:e februari firas på Skansen med dans, jojk, föreläsningar och försäljning av sameprodukter. Samefolkets dag firades första gången 1993 och är gemensam för alla samer oavsett i vilket land man bor.

Bilden: Underbart vackra dräkter har de, samerna.


Källfakta hämtade från Sameportalen och Samiskt Informationscentrum där det finns massor av information om samerna.

Av Margus - 5 februari 2008 21:18

Stackars, stackars papegojor!

Helt plötsligt var dom alldeles upprivna och jagade varann som vildar under skrik och bråk. En hane var alldeles luggsliten, en annan bara lagom tufsig i fjädrarna. Ingen var sams med någon och dom hade inte ens tid att äta läckerbitarna… Men milde tid, vad hade hänt? Jag var förtvivlad och försökte iaktta vad allt detta kunde bero på. Efter lite funderande fick vi svaret:

Det var den här käcka (trodde vi…) leksaken som vi nyss skaffat, ett utskuret koksnötsskal med några hål i. Den hängde i nästan en vecka utan att någon rörde den. Dom gör så, papegojorna, kollar på avstånd och närmar sig nyheter försiktigt.

Först blev jag glad när leksaken tycktes accepterad. En liten hona satt i dess hål och plockade i materialet. Men det var samtidigt med bråket.

- "Ooops, sa Husbonden, dom uppfattade förstås nöten som lämplig boplats". Det hade väl gått an… men det fanns ju bara EN. Till fyra par…! Undra på att det blev bråk. Hellegod, stackars, stackars små vänner.

Jag fick ut nöten fortare än tåget och långt bort ur deras synfält. Lämnade dem för att se om lugnet lägrade sig. Jojomän! När känslorna svalnat av infann sig harmonin igen. I morse var de lugna som filbunkar och kan nu äta tillsammans ur skålarna, precis som förut. Den luggslitne hanen sitter lite för sig själv, och det behöver han säkert. Övriga sitter par om par och gosar som de brukar. Tänk att det kunde bli så dumt!

Vi tänkte ändå inte sätta in deras holkar ännu, och nu får det bergsäkert vänta tills hanen mår bättre.

Snacka om missförstånd...

Av Margus - 5 februari 2008 21:10

Här är en som INTE sett Cesar Millan på tv (föregående inlägg). Eller snarare den som smet ur bilden (Ulrik) vilken sannolikt var upphov till förödelsen. Sigrid ser i alla fall inte ut att ha dåligt samvete…

Så här har våra hundar INTE gjort sen dom var små för många, många år sedan. Plötsligt blev lockelsen för svår när vi kom hem efter dagens långresa och hade mycket att snärja med. Hundarna var med på resan och låg som vanligt snällt i bilen, tur och retur fyra timmar. Sen blev det energiutlopp i tio obevakade minuter. Eller också HAR dom sett Cesar och skulle testa oss….?

- "Neej, barn… vad har ni gjort! Nu blir det uthängning i bloggen", sa jag. Och Sigrid satte sig på rumpan när kameran kom fram. – "Ja fota du, JAG har i alla fall INGET att skämmas för".

Det var inte mycket som var användbart på dom köksrullarna, kan jag säga. Jag rev bort det värsta och så får vi väl kämpa med dem. Tur att dom lät bli resten av lagret vi köpt hem.

Av Margus - 4 februari 2008 22:51

Måste bara skriva några rader om fenomenet Cesar Millan, Dog Whisperer, som fyndigt har kallats "dr Phil för hundar".

Hans tv-serie har pågått väldigt länge på tv i olika kanaler, vi har missat det hittills men hundfolk i legio prisar programmet och lärdomarna. Just nu i TV 4+. Nu har även vi trillat dit! Karln är fantastisk!

Stilla, målmedvetet, genomtänkt och med små, små medel lär han ut hur hundägares i många fall hysteriska, osäkra och ouppfostrade hundar blir harmoniska. Helt underbart. Och det är inget fejk!

En skammens rodnad bör lägga sig på många hundtränare (inga namn) som verkat genom åren. Cesars metod är The Real Thing. På Cesars egen hemsida HÄR finns samlade lärdomar i text,  på engelska. Särskilt intressanta är hans kunskaper om flockledarskap för familjer med flera hundar, det vet jag ingen annan hundinstruktör som ägnat sig åt tidigare, åtminstone inte i Sverige.

Cesar har skrivit många böcker på engelska, de går att hitta på nätet. Hans bestseller-bok kommer snart på svenska, bilden t.v Klicka på boken för hänvisning.

Av Margus - 4 februari 2008 22:41

Gjort idag…?

Hmm..., glatt mig åt Helmuts och Googles babybestyr i fågelhuset. Promenerat i härligt vårväder, dock fortfarande blåsigt. Längtar tills man kan släppa ner kapuschongen och känna sig lite ledigare.

Paketerat köttfärssåsen till frysen, handlat mat till oss och talgbollar till vildfåglarna, tankat bilen (bara blunda och ös i, inget val), ätit ärtsoppa från burk, städat kontorets brevkorgar och snabbtitt till pappa som har en envist svullen fot (ifall man måste rycka in, han var ordinerad stödstrumpor). Kört en maskin tvätt. Tog en slummer. Smått blir mycket när man summerar.


Har även kollat datorfunktioner efter fredagens installation av router, jo, det blir nog bra. Bytt antivirusprogram, det första var för tungt för Den Lille. Gurun hade också fått bort ett par envetna lappar som datorn slängde upp i fejset på oss ideligen, dom ÄR borta.

Nu står båda datorerna på internet och Husbonden ska äntligen få chans att lära sig, det är ju ändå han som betalat båda, hehe. Har börjat med att lägga upp favoriter åt honom med enkla spel, memory, puzzle och pyssel.

Till exempel till svt/UR:s barnwebb Spelhålan, faktiskt utmärkt sysselsättning för oss vanliga vuxna som varken är avancerade eller tävlingsinriktade.


Struntade i tv-serien Om ett hjärta med Solveig Ternström. Den är jättebra men alltför realistisk för mig just nu. Handlar om hur mycket sämre vården är för kvinnor, jag blir så ledsen. Bytte detta mot Cesar i TV4+, se särskilt inlägg.

HEJ, OCH VÄLKOMMEN !

      

  Visa presentation

Avdelningar i bloggen

Så var det då... denna dag

Sök i bloggen

ARKIV från start 14 mars 2007

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29
<<< Februari 2008 >>>

   Underbar video från YouTube

  

Bra historiebok på internet

Mina länkar

Antal besök

Följ bloggen


Ovido - Quiz & Flashcards