Fågelperspektiv

Alla inlägg den 6 februari 2008

Av Margus - 6 februari 2008 23:34

Har denna dag icke lämnat huset annat än för min promenad. Kände lust redan i morse (vårkänslor) men fick vänta tills ösregnet upphört. För första gången på länge gick jag med kapuschongen nere, härligt. Men på hemvägen åkte den upp igen när vinden drog på. Det är tämligen tjôtigt med all denna blåst! Gillar nästan alla väder utom blåst och frost samt stekhet värme. Är väl en sån dar lagom-svensk, kan jag tro.


Husbonden har redan kommit över barnstadiet (hehe) i spelövningarna på datorn, det blev till att leta fram annat normalkul pyssel. Finns faktiskt flera såna sajter på nätet.

Och ju mer han håller på i datorn, desto mer upptäcker man ska installeras; typ Flash Player, Adobe Reader, Office. Så det blir till att rycka in och fixa emellanåt. Upptäcker att jag låter som ett sjujäkla proffs... men DET var verkligen inte meningen.


Det kom en verklig överraskning idag med posten. Vår internetleverantör ökar hastigheten på vårt bredband (ADSL) från 2 Mbit till 4 Mbit utan att höja kostnaden...!!??? What means? En luttrad själ undrar: var är haken? Det visar sig väl snart kan jag tro.


Nä nu är det verkligen dags att uppsöka kojplatsen. Gonatt.



Av Margus - 6 februari 2008 23:17

Tänker idag på samerna eftersom det är den samiska nationaldagen, Samefolkets dag. Lyfter gärna  med stolthet fram vårt ursprungsfolk vilket fick mig att söka lite fakta om samerna på nätet.

Tyvärr dröjde det ända in på 1970-talet innan staten började tala om samerna som ett ursprungsfolk. Det är för sorgligt, både det och allt förtryck de fått utstå. Nu är det väl äntligen på rätt väg.


Därför stöder jag helhjärtat och självklart den samiska riksorganisationen Same Ätnams krav på att samernas nationaldag 6 februari ska bli en ny helgdag i Sverige samt att den samiska flaggan borde få officiell status i Sverige. I norra Norge hissar till exempel kommunerna den samiska flaggan på nationaldagen. Jamen, Norge ÄR ett föregångsland i mångt och mycket, det har jag tyckt länge.


Samerna är ett folk i fyra länder, uppskattningsvis mellan 50.000-80.000 samer, de flesta i Norge (50.000) följt av Sverige (20.000) och Finland (10.000) samt Ryssland (2.000).

Språket, samiskan, är ett finsk-urgiskt språk närmast släkt med finskan. Samiskan är indelad i tre huvuddialekter östsamiska, centralsamiska och sydsamiska vilka i sin tur är indelade i nio underdialekter och går över nationsgränserna. De skiljer sig så mycket att de nästan är som olika språk.


Den gemensamma flaggan med sina vackra färger antogs vid den nordiska samekonferensen i Åre 1986 och sträcker sig över nationsgränserna. Färgerna kommer från den samiska dräkten. Cirkeln symboliserar solen och månen, där solringen är röd och månringen är blå.


Datumet för Samefolkets dag har valts efter det första samiska landsmötet i Trondheim 6:e feb 1917. Det var första gången som nord- och sydsamer från Norge och Sverige samlades till ett gränslöst möte.

Den Samiska Nationaldagen 6:e februari firas på Skansen med dans, jojk, föreläsningar och försäljning av sameprodukter. Samefolkets dag firades första gången 1993 och är gemensam för alla samer oavsett i vilket land man bor.

Bilden: Underbart vackra dräkter har de, samerna.


Källfakta hämtade från Sameportalen och Samiskt Informationscentrum där det finns massor av information om samerna.

HEJ, OCH VÄLKOMMEN !

      

  Visa presentation

Avdelningar i bloggen

Så var det då... denna dag

Sök i bloggen

ARKIV från start 14 mars 2007

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29
<<< Februari 2008 >>>

   Underbar video från YouTube

  

Bra historiebok på internet

Mina länkar

Antal besök

Följ bloggen


Ovido - Quiz & Flashcards