Fågelperspektiv

Alla inlägg under mars 2011

Av Margus - 15 mars 2011 23:48

Ännu en dag med rapporter om Japan vars problem bara ökar. Att råka ut för tre kriser på en gång; jordbävning, tsunami och härdsmältor i kärnkraftsverk är bara för mycket. Stackars, stackars människor vars öden vi nu får följa via tv:n.

Tack vare japanernas olycka har dock kärnkraftsmotståndet äntligen vaknat på nytt runt om i världen. Inget ont som inte har något gott med sig.


Detta passar förstås inte moderaterna vars Gunnar Hökmark moraliserar över detta på sin blogg. Han menar att: ”det är ovärdigt att katastrofen används som ett argument i den energipolitiska debatten”.

Sen när blev det moraliskt förkastligt att lära sig av andras olyckor? Skulle vi av den orsaken trampa rakt i nästa mina av… lojalitet?

Vad som däremot passar M bättre är tydligen att slå mynt av andras elände. Nu ska Sverige upplåta möjlighet för slutförvaring av kärnbränsle. Vilken affärsidé…. Hela världen står på kö och väntar på en tipp för sina kärnkraftssopor så nu ska Sverige hamna på kartan… här är vi… kom till oss! Vad som sen händer med hela planeten skiter moderaterna i. Snacka om moral…!


Apropå Japans elände måste jag på nytt puffa för Tim Jacksons bok VÄLFÄRD UTAN TILLVÄXT (nämnde den häromdagen). Författaren är nämligen intervjuad om just denna bok i UR:s serie En bok en författare som dagligen går i Kunskapskanalen. Programmet kan ses i Play HÄR


I boken gör Tim Jackson upp med vår tids besatthet av tillväxt. Det finns mängder av bevis för att vi snarast tycks bli mindre lyckliga om vi konsumerar mer. Han levererar en trovärdig vision om hur det mänskliga samhället kan blomstra utan att vi behöver överskrida planetens ekologiska gränser.

Vi tar hans underbara citat i repris. Det är så förbaskat bra:

"Vi spenderar pengar vi inte har, på saker vi inte behöver, för att göra intryck som inte består, på människor vi inte bryr oss om."

Av Margus - 14 mars 2011 22:22

Idag firas inte bara fyra år med bloggen. Det är också på dagen SEX månader sedan ansiktsförlamningen slog till. Läkning pågår ännu med muskelkramper och nervryckningar (tics) i aktuell ansiktshalva. Konstaterar lättad att läkning nog skett till 98 procent vid det här laget. Och sex månader… är faktiskt inte så lång tid. Tre månader var ju det snabbaste läkningsförloppet som läkarna förutspådde, minst tre månader. Hyser nu lätt hopp om total återställning, faktiskt.


Ryggen är dock besvärlig. Ett återkommande ämne i denna blogg. Den är värre än på länge, faktiskt – och långvarigt. Kan inte sitta vid datorn längre stunder. Inte stå vid diskbänken... glöm långkok. Enkla maträtter blir en nödvändighet. Värmedynan är en pålitlig följeslagare. Ständigt varierande rörelser är att föredra. Krypa på knäna går rätt bra, men grodperspektivet är rätt trist. Trött blir man också. Okoncentrerad. Humöret påverkas. Grrrr…

Man måste ju gnälla på något. Kanske det lättar då…?

Av Margus - 14 mars 2011 06:00

           


HIPP HIPP ...

Fyra år med bloggen firas idag. Förvånad. Fyra år trodde jag väl aldrig det skulle bli när jag startade, men... vanor rotar sig fort. Både goda och dåliga;-)

        

Tack för alla besök! Tack alla ni, som följer mina öden och äventyr! Tack för snälla och uppmuntrande kommentarer! Tack för hälsningar!



Väl mött i fortsättningen! Här sitter man väl och knackar på tangenterna tills man stupar...


     

Av Margus - 13 mars 2011 23:11

Åtta grader varmt idag, ett härligt mildregn och mysfilmen Saxofonhallicken på tv. Bättre kan det inte bli, men… Det går inte att tränga bort tsunamikatastrofen – den japanska mardrömmen – med osannolika tv-bilder dygnet runt. Värsta krisen sen andra världskriget, sägs det.

Som om det inte räckte med förödelsen och alla dödsfall tillkommer gigantiska kärnkraftsproblem vilka kan vara större än myndigheterna tillstår. Nu står det allt mer klart att Japan inte vet hur man ska handskas med situationen. Ett chockat folk matas med knapphändig information och uppmanas att ”leva som vanligt”…

   

- Vi hade inte väntat oss detta och vet inte vad vi ska göra, hette det i kvällens Agenda från en universitetsprofessor. Man hade förberett sig på värsta tänkbara scenariot, men det har redan överträffats – med råge. Totalt oförberedda alltså.

            klickbilder

Nu står Japan där med skägget i brevlådan. Hela 55 (!) kärnkraftsreaktorer i ett land knappt större än Norge och med Hiroshima i färskt minne… var väl ändå rena vansinnet. HUR KUNDE MAN!

 

Bäva månde inte bara Jorden ute i sin rymd utan även japanerna som kan vara glada om det räcker med att rita om kartan nu när Japan flyttat på sig två meter. Det kan fortfarande bli värre – mycket värre.

Sens moral: Man kan ALDRIG förutse ALLT om naturkatastrofer. Ge fan i kärnkraften!


-------------------------


Bättre tillfälle att citera Tim Jackson får man leta efter:

”Vi spenderar pengar vi inte har, på saker vi inte behöver, för att göra intryck som inte består, på människor vi inte bryr oss om.”

Jackson skrev boken VÄLFÄRD UTAN TILLVÄXT som diskuterades i P1:s Filosofiska rummet i dag.

Av Margus - 12 mars 2011 21:20

Tar paus från mina 60 filmklipp från fågelhuset. Mer jobb än man tror med att bara välja. Stora Larv- och Skrikfestivalen pågår i TV bakom min rygg. Har inte följt deltävlingarna, det räcker med ETT tillfälle för att hålla sig ā jour. Orkar bara inte med allt ståhej.

Såg lite av Andra Chansen och överraskades glatt av The Moniker med Oh My God. Ingen dussinlåt, om man säger så… lite Beatles-stuk på både låt och show. Upptäcker just nu att jag också gillar Playtones… beror väl på åldern, kan jag tro. Ska bli skönt när det är över.


Men ringer… det gör jag aldrig. Den kvinnliga programledaren sa häromsistens att det billigare telefonnumret var för ’snåljåpar’ (!), dvs. det numret som inte gav pengar till välgörenhet. Just ett fint sätt att håna alla i Sveriges nya utanförskap. Sånt hör inte hemma i vårt public service!


Besöken i fågelhuset är spännande nu när ungarna hoppar ur bona. Fem veckors ruvning och matning har gått och drygt 20 nya kanarier är flygfärdiga, varav sex redan är ute. Helmis lilla vita skiljer sig från mängden… lilla KAVAT lämnade boet och försvann spårlöst. Vid eftersök påträffades hon uppe i boet hos Neons ungar där hon hälsade på. Till kvällen var hon tillbaka hos syskonen som ännu inte gjort det stora språnget. De hittar då på, de små liven…


Även hos nymferna kläcks äggen nu. Sigge och Isadora har två ungar och fyra ägg. Gustaf och Lili hade äggskal framför sig i holken, liksom Pappi och Topsy. Tydliga tecken. Mer ser man inte för de täcker ungarna med sina kroppar. Här går man och väntar och väntar… och rätt som det är händer allt på en gång.


Apropå kläckningar, erinrar jag mig just nu en tonårskompis i sin alla tuffaste period. När någon sa nåt som han ansåg larvigt, bröt han av med ett bryskt 'Lägg ägg!'. Om vederbörande argumenterade vidare kom ett avslutande 'Kläck!';-) Vad allt bär man inte omkring på i sin ryggsäck...


När Larv- och Skrikfestivalen är klar väntar den underbara tv-serien Downton Abbey, så det blir nog ingen film redigerad i kväll, gissar jag. Den som väntar på nåt gott...

Av Margus - 11 mars 2011 23:06

’När kvällen kommer får den late bråttom’ heter det. För en som ständigt lever i nuet är det svårt att summera dagen för bloggen. Hur ska det då gå att skriva memoarerna när man inte ens minns vad vi åt till lunch…


Efter jordbävning och tsunami i Japan ter sig allt annat tämligen blekt. Har följt filmer på webben och förskräcks av syner med fartyg, bilar och hus på drift i vågorna. Tio meter höga vågor, fyra miljoner byggnader som drabbats, stora bränder, kylning av kärnkraftverk som klickar (!), ett ryskt vulkanutbrott och troligen över tusen döda, hörde man i Reuters live-sändning. En katastroffilm… fast på riktigt. Man vill bara vakna upp ur mardrömmen.


Dessvärre horribelt att detta ska påverka våra framtida pensioner. Vi är ju alla beroende av börsen numera och den störtdök visst rätt ner i tsunamivågorna.


Thomas DiLevas önskning i Go’kväll lät hugsvaleligt; en ’katastroffilm’ - fast tvärtom - där allting bara blir bättre och bättre för att sluta i rena lyckoruset. Ja, ibland behövs lite verklighetsflykt... fast det hjälper föga. Livet är som det är, och nog känns det lite som om Moder Jord fått nog.


Flydde verkligheten på mitt sätt genom att rata kvällens Skavlan. Varför pina sig i onödan när två illa gillade personer gästar. Den ene var skidåkaren Northug, den andre nämnes helst icke vid namn. Analyserade istället mina senaste filmsnuttar från fågelhuset – vilket tog lika lång tid. Lägger in några bilder så länge...

      

Nu hoppar kanarieungarna ur bona på löpande band

 

Har i övrigt glatt mig åt Håkan Juholt som framtida S-ledare. Ju surare de borgerliga 'tyckarna' är - desto bättre, säger jag bara. Då kan man utgå från att valet var bra.


På Spåret-finalen blev åstundat rafflande. Finalisterna är såå duktiga. De har i alla fall minnen som fungerar. Jovisst ja, lunchen bestod av stekt ägg, potatis och bacon.

Av Margus - 10 mars 2011 21:44

  

Sveriges Kristna Råd med Svenska Kyrkan, katolska kyrkan, de ortodoxa kyrkorna och frikyrkorna har idag sänt ett ÖPPET BREV till regeringen med en kraftfull uppmaning att se över reglerna som leder till utförsäkring.


Citat ur KYRKANS TIDNING:

"    - Det här handlar om en människosynsfråga, därför ska vi fortsätta bevaka det socialpolitiska området, säger ärkebiskop Anders Wejryd, ordförande i Sveriges Kristna Råd, efter dagens styrelsesammanträde.

Det var väntat att SKR idag på något sätt skullesvara på de namninsamlingar och protestaktioner som diakoner och andra initierat om de nya sjukförsäkringssystemets konsekvenser för enskilda. SKR:s styrelse uttrycker sin 'tacksamhet' mot dessa initiativ. SKR:s beslut blev ett öppet brev till regeringen med fyra systemfel som kyrkorna vill se omedelbart korrigerade.

- Vi har ett ansvar för att det diakonerna säger inte bara gillas om någon kyrkostyrelse ställer sig bakom, utan de vet vad de pratar om så lyssna på det, säger Anders Wejryd. "

     

Av Margus - 10 mars 2011 14:32

Milda makter... nu får 'Herr Reichfeldt' ta sig i akt. Han darrar nog redan på manschetten. För nu är folkstormen på gång med Påskuppropet och Svenska Kyrkans diakoner i spetsen. Och nu kommer HÅKAN JUHOLT. Vem f-n är det... frågar vi oss lite till mans - en joker i leken;-)

Lilla Huset hade heller ingen aaaning tills för en stund sen. Nu vet vi bättre - riktigt uppiggade efter presskonferens på webben med sossarnas valberedning där Håkan Juholt, blivande partiledare för (S), svarade på frågor. Lägg namnet på minnet! Carin Jämtin blir partisekreterare.

Klippen nedan är från tidigare datum.


Se upp 'Herr Reichfeldt'! För Juholt är färgstark, rolig, slagfärdig, kunnig, har pondus, tillhör s.k vänsterfalangen och vill göra Sverige varmare och mer solidariskt. Presskonferensen sänds säkert i repris. Rekommenderas! Den är se- och hörvärd! Visserligen hördes inte journalisternas frågor (dåligt, men vanligt) men huvudpersonerna hörs desto bättre. Kan ses på SVT Play HÄR ett år framåt.

Detta blir nog dödsstöten för sittande regering som är alltmer idéfattig, både stats- och människofientlig samt i allt högre grad handlingsförlamad. Oppositionen har ju faktiskt redan lyckats stoppa vidare utförsäljning av statliga verk. Och det är bara början. Nu vänder det!

Slå ner hundblicken 'Herr Reichfeldt' och marsch i korgen!

 


HEJ, OCH VÄLKOMMEN !

      

  Visa presentation

Avdelningar i bloggen

Så var det då... denna dag

Sök i bloggen

ARKIV från start 14 mars 2007

Ti On To Fr
  1 2 3 4
5
6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16
17
18
19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
<<< Mars 2011 >>>

   Underbar video från YouTube

  

Bra historiebok på internet

Mina länkar

Antal besök

Följ bloggen


Ovido - Quiz & Flashcards