Fågelperspektiv

Alla inlägg under juli 2009

Av Margus - 12 juli 2009 20:59


En av världens mest kända klockor, Big Ben i London, fyller 150 år i år.

Big Ben slog sina första slag den 11 juni 1859. Det är klockan, inte klocktornet, som heter Big Ben. I tornet finns sammanlagt fem (slagklockor) vilka ingår i tornurverket Great Clock of Westminster. Den största av dem hänger i mitten och kallas Big Ben, officiellt Great Bell.


Tornurets vackra och världsberömda klockspelsmelodi ingår i den engelska psalmen 37 med texten: All through this hour / Lord be my guide / And by Thy power / No foot shall slide.


För den notkunnige lyder melodin: f-a-g-c - f-g-a-f - a-f-g-c - c-g-a-f. Kan höras på You Tube-film nedan, se även notblad. Melodin spelas heltimme, samt timslagen, varje dag i BBC Radio 4 som signatur inför nyhetssändningarna. Detta kallas Cambridge Chimes (eller Westminster Chimes).

Tornet där klockan hänger är 96,3 meter högt. Klockan väger 13,8 ton. Klockan har tickat på utan större problem under alla dessa år.

Källa: Wikipedia med fullödig info om Big Ben HÄR.

Av Margus - 10 juli 2009 22:14

Lilla Huset har lyssnat på PO Enquists uppläsning av sin självbiografiska bok "Ett annat liv" vilken gått som radioföljetong i 30 delar i P1. De kan laddas hem eller avlyssnas HÄR.

"Allt går så bra, sedan går det mycket illa", som han själv skriver i boken.

"Per Olov Enquist skriver om uppväxten i Hjoggböle i Västerbotten, idrottskarriären som för honom ut i världen, den den närmast osannolikt framgångsrika författarkarriären och dramatikerdebuten med "Tribadernas natt" som gav världseko och till och med resulterade i en Broadwayuppsättning.

En framgångssaga av stora mått. Om det inte varit för spriten."

-----

Det var nära att sluta illa. Mycket illa. Trots flera försök till vård med tvångsintagningar kämpar han emot, och döden lockar som en befriare. Med en sista viljeansträngning tar han sig ur helvetet, blir helnykterist och skriver igen.


Vilken tur för oss läsare/lyssnare! En spännande och stark skildring.

Av Margus - 10 juli 2009 22:02


Stod på öronen idag. Rätt in i Ölandstoken...

Det startade två meter bort på regnvåt farstutrappa i trä. Alger? Vinglade vidare. Upprätt men ur balans. In i Mahoniabusken och trampade ner en Nunneört innan jag förtvivlat gripande efter Ölandstokens grenar fick bita i gräset. Förnedrad.

Plask på sidan i vått gräs. Vätan trängde med ens ända in på kroppen. Nya stödstrumporna helt nergrisade. Sandalerna plaskvåta. En ordentlig stöt på bäckenet i sidled. Uuuuhmpf.


Reste mig förvånansvärt lätt, hämtade posten i brevlådan dit jag varit på väg. Bytte kläder inifrån och ut, glad för de extra stödstrumporna, men kunde inte släppa den stora frågan: Vad ska nu hända med min känsliga rygg? Hittills inga svåra besvär, får väl se om jag kommer ur sängen i morgon.


Medan jag drullade omkring i grönskan satte Husbonden in ett efterlängtat fönster i fågelhusdörren. Härligt, nu kan man kolla om nattlamporna fungerar utan att öppna.

Allra bäst är att ha koll ut på gården medan man jobbar därinne om vintern. För att inte tala om att se rakt igenom huset och ut på åkern (bilden ovan) eller när vårens första solstrimmor når in. Jippie. Nu ska bara dörren målas också.

Av Margus - 9 juli 2009 22:19

Klippa dill är en skön syssla. Det doftar så gott.

Förr odlades egen dill och då var det ännu roligare att tillvarata. Men när odlingen misslyckats ett par år tipsade någon på radio att KÖPA dillkvistar och frysa in. Tänkte inte på det… "Detta skola hädanefter blifva min modell", sa jag. Med öppnade ögon KÖPS nu dill varje år för infrysning. Utan minsta skam i kroppen.
Varför slita, våndas, sura och sakna när det går dåligt, när man istället kan glädjas åt härligt doftande och frodig dill att frysa in i massor? Visst kostar det lite, men man vill ju ändå ha dill i frysen och de köpta små paketen är aldrig lika bra.
-------

Regnet är äntligen här och den inköpta externa hårddisken står fortfarande oansluten. Hinner inte mellan alla urdragningar pga tät åskrisk.

- Kvällsbesök vid Kvarnen häromdan med körsång och mingel.

- Samtliga fågelvoljärer äro städade, och marsvin äro badade.

- Färg är inköpt till ommålning av parksoffa och arbetsbänk.

- Tjejträff i går på Byns Botaniska Trädgård. Dyr lunch. Gullande med bedårande liten valp som en hade med sig. Kameran glömdes förstås…

- Husbonden köpte idag en ny DeWALT (borrmaskin) som han gullade med hela kvällen. Drrrinnn, drrrinnn...

Självsått utanför fågelhuset. Vackraste fasen dessvärre passé.

Bild tagen kl. 22 denna mulna sommarkväll i fantastiskt Nordiskt Ljus.

Av Margus - 9 juli 2009 00:21

Röjde på logen idag och gjorde en trevlig upptäckt.


Tusentals humlor bor i ladans diverse olika skräphögar! Undra på att vi har så mycket humlor i trädgården. Underbara djur. Vi behöver alltså inte bygga några humleholkar som jag funderat på. En riktig koloni har vi.


För många år sedan lyckades vi förmå en biodlare att flytta sina kupor från vår utfartsväg för vi fick praktiskt taget slåss mot bin för att kunna gå förbi. Både hundarna och vi attackerades. Lärde mig då vad uttrycket ilsken som ett bi innebär.


En granne i trakten oroade sig då för pollineringen av fruktträden. Ha! Det behövde han inte. Träden dignar av stora frukter. Varje år. Humlorna pollinerar lika fint som vilka bin som helst. Och är mycket rarare.


Röjningen kunde fortsätta för ingen som bodde i just det som städades bort. Och släpkärran måste ju ha plats.

Av Margus - 8 juli 2009 23:59


Jippie. Jag slipper giftsprutorna!

Har haft ett stadigt illamående av cellgiftet (Metoject) ända sen starten i februari vilket även medfört magkatarrliknande symptom med halsbränna, sugningar i mellangärdet och smårapande. Samt ökad infektionskänslighet. När jag berättade om besvären för sjukhusets "magjour" insåg de att jag nog behövde slippa medicineringen. Skönt. Detta innebär givetvis inte att jag är frisk från min Crohn. Man får lite andrum … innan nästa medicin ska testas.

Tillbaka på cortisonet alltså. Om två veckor ska jag tala med en gastroenterolog om saken. Till dess… vila och njuta.


Av Margus - 7 juli 2009 23:57

SPANIEN SÄGER BLANKT NEJ till rätten att få sjukvård i andra EU-länder än det egna. Hääärligt. Jag kunde kramat och kysst den spanska hälsoministern Trinidad Jiménez när hon sa ifrån:


"Sjukvård ska inte behandlas som vilken tjänst som helst. […] Det är inte bra varken för rättssäkerhet eller medicinsk behandling."

Jamen, är hon go eller…! Det är inte ofta man tjoar till av glädje över något i EU-sammanhang, men nu har det hänt. Hör dagens Ekoinslag HÄR.


Vår svenska högerregering driver på i frågan och hela vårdlobbyn är på tårna inför förslaget med patientrörlighet inom EU – vårdval i Europa. I radions P1 har vi hört självutnämnda experter redovisa alla förträffliga fördelar för både Sverige och EU om detta skulle släppas lös. Jaa-adå.


Med andra ord har man mer eller mindre sagt att det skulle vara så utomordentligt bra för våra specialister om de fick öva sig på hitresta försökskaniner (jag överdriver förstås lite). Andra länder är skeptiska och rädda för att det kan leda till stora påfrestningar inom vården. Tacka fasen för det. Förbaskade marknadsfundamentalister.


Tänk bara om nåt går fel och det kommer skadeståndskrav på vårt landsting. Ska vi svenska skattebetalare stå för det också…!!

Av Margus - 7 juli 2009 14:35


Svalorna tjattrade mer upprört än vanligt på promenaden.

Min blick lyftes från grusvägen upp i skyn där traktens alla svalor gäckade en ensam hök och jagade den på flykten. Javisst ja… svalorna är snabba och vågade därför, gissade jag.

Höken gjorde en sista störtdykning på gården där svalorna bor. Liksom för syns skull. Sen fick han ett sista nyp i rumpan innan han knyckte på kroppen och for vidare. Ungefär som om han ryckte på axlarna och gav upp.

HEJ, OCH VÄLKOMMEN !

      

  Visa presentation

Avdelningar i bloggen

Så var det då... denna dag

Sök i bloggen

ARKIV från start 14 mars 2007

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10
11
12
13 14
15
16 17
18
19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29
30
31
<<< Juli 2009 >>>

   Underbar video från YouTube

  

Bra historiebok på internet

Mina länkar

Antal besök

Följ bloggen


Skapa flashcards