Fågelperspektiv

Alla inlägg under juli 2009

Av Margus - 6 juli 2009 23:16


"Det stämmer att vi fått en skattesänkning, men har vi fått ett bättre samhälle? Den här politiken drabbar inte bara sjuka och fattiga. Den drabbar oss alla genom att vi vänjer oss vi ett samhälle som är kallare och hårdare och allt mer hänsynslöst. […] Vi som lever i det här landet mår bättre om vi bryr oss om varandra lite mer."


Peter Erikssons (MP) tal i Almedalen var himla trevligt med den ena råsopen efter den andra mot sittande högerregering. Rekommenderad lyssning HÄR för oss som vill ha regeringsbyte 2010. Jag tror för tusan att det går vägen. Nu har MP visat att man är på rätt sida om mittfåran.

Han fullkomligt sågade hanteringen av sjuka människor och kritiserade regeringen på flera andra punkter.


Regeringens hänsynslösa politik är en stegvis med enkelriktad utslussning av fullt sjuka människor ut ur samtliga trygghetssystem, menade han.

"Det är regeringen som ändrat reglerna och gett försäkringskassan i uppdrag att genomföra detta. […] Den så kallade rehabkedjan är en enkel biljett ut ur trygghetssystemet. […] Vi behöver en rödgrön regering för att  ta viktiga steg tillbaka mot ett trygghetssystem som är på riktigt."


Talet blev förstås illa behandlat i medierna som hade fullt upp att gulla med "Reinsvält" som nybliven EU-ordförande, helledudanedå… Det har också varit ett osunt och osakligt upphaussande av svenska folkets "stora förtroende" för hur statsministern ska klara uppdraget. Jamen herregud, självklart reder han väl ut detta, han är ju intelligent. Inget att tjata sig blå om.


Peter Erikssons halvtimmestal handlade till övervägande del om kritik mot regeringen. Endast TVÅ minuter om mat. Men vad skriver medierna om…? Jo, om MATEN…!! Stort uppslaget dessutom. Jag blir upprörd.


Jag instämmer helt i Peter Erikssons syn på vår mat, den är värd flera kapitel för sig. Läsvärt HÄR. Men råsoparna mot regeringens hantering av våra trygghetssystem ska inte tystas på detta sätt.


I talet avslöjades att 76 % av svenska folket vill att staten ska öka stödet till kommuner och landsting i år för att minska uppsägningar i skola och vård. 65 % även om det krävs högre skatter.

Samt att 75 % vill att staten ska investera mer i järnvägar, spårvägar och kollektivtrafik. 65 % även om det krävs högre skatter.

Novus Opinion har kollat läget åt de rödgröna. Det låter hur hoppfullt som helst. Heja, heja!

Av Margus - 5 juli 2009 21:59

Semestern börjar nu. Husbondens. Somliga andra tar aldrig semester, hörde vi i Byns Bageri häromdan.


"Nä, jag har aldrig semester", svarade mannen på vår fråga. "Vi hade semester en gång för tio år sen men det var gôrjobbigt. Allt skulle göras på en gång. Så nu tar vi aldrig semester."

För honom var semester liktydigt med långa resor. Jag har hört det förr när folk återvänder till jobbet efter ledigheten: "Nä, vi hade inte råd med semester. Vi har bara varit hemma."


Vilken härlig semester, säger jag som själv helst är hemma – året om. HEMESTER... härligt ord. Lata dagar för återhämtning. Precis som det var tänkt en gång i tiden när semestern infördes. Innan folk hade råd att resa runt halva jordklotet.


I Lilla Huset reser vi helst från tv-soffan och slipper att bli rånade och sånt. I kväll var vi i Italien med Solens Mat. Vin, likörer och handgjord spaghetti i bergsbyar där bilarna knappt kan vända. Men jag undrar om inte repriserna passar bättre på vintern när man längtar efter värme. Nu kanske man bättre behöver filmer om polarforskning eller nåt sånt.


Vfan. Vamt. Så löd säkerhetskoderna när jag loggade in på bloggen i går och idag! Kan bara tolkas på ett sätt just nu.


Lena Philipssons trevliga sommarprogram i P1 var en höjdare. Vi hörde om hur hon och systern som små lekte evighetslånga Melodifestivaler med mimade uppträdanden. Dom älskade ju att uppträda. Traktens ungar fick titta på gratis. Tills dom tröttnade.


Vad gjorde jag i den åldern? Jo, jag tröttade också ut gatans småungar. Med att starta klubbar. Dom som känner mig nickar instämmande… Jaså, minsann… redan då! På den tiden dog klubbarna oftast redan efter första mötet..;-)

Av Margus - 4 juli 2009 20:25


Våtarv hör till fåglarnas absoluta favoriter. Har man ett stånd av denna snabbväxande, sköra men samtidigt frodiga växt kan man skatta beståndet till fåglarna hela sommaren.


Kanarierna höll sig framme som vanligt, men även risfåglarna (ovan) lockades fram av godsakerna och lät sig fotograferas.


Våtarv kallas ibland för fågelgräs och det kan man förstå. Tyvärr får det också heta nate, men det är helt fel. Nate växer i vatten.


Av Margus - 4 juli 2009 20:23

Pärlvit hade vakten i dag. Här satt hon ensam och njöt av att tempen gått ner något från igår.


Ormvråken patrullerade i svepande glidflykt fram och tillbaka över fältet utanför. Hon reagerade inte.


Försommarens kråkskräck har alltså gått över. Då skrek nymferna för allt som flög utanför, kråka som svala. Nu har intrycken sorterats… det är bara höken man måste akta sig för. Ingen annan fågel hotar.


Läget är lugnt, signalerar hon här.

Av Margus - 4 juli 2009 20:21

 

Efter regnet i natt var det djungelkänsla. Tropisk fukt omgav Lilla Huset. Kunde tyvärr inte njuta av detta som brukligt, urlakad efter en veckas solpress.

Försökte vila under Palmen, en rönnsumak som breder ut sin lövkrona som ett stort parasoll. Under detta erbjuds skugga hela dagen. Här låg jag i baden-baden. Inte kunde jag vila. Flugorna störde så jag drog ett lakan över mig. Hade myror i hjärnan... letade fotomotiv, hoppades att svalorna skulle flyga över mig, Pärlvit satt ensam som fotoobjekt och bara väntade, risfåglar och kanarier hade fått våtarv… det fanns massor att titta på. Släpade mig upp och fotade en stund för att sen återvända till Palmens skugga.

Av Margus - 3 juli 2009 22:01

Nu talas mycket om att arbetare ska ställa upp och rädda företagen. För jobbens skull, heter det. Företagen är nu så till sig att behålla sin "kompetenta arbetskraft", heter det också. Och facket ömmar för företagen. Rollerna tycks ombytta.


Vi ska ha klart för oss en sak… företag har aldrig varit rädda om sin arbetskraft. Särskilt inte vid hög arbetslöshet. Man säger upp i dåliga tider. Man lär upp nya när det vänder. Så har det alltid varit. Snacket om den "ovärderliga arbetskraften" som företagen lärt av Reinfeldt och Borg är bara smart bullshit.


Att Metall öppnade för lokala avtal "för att rädda jobben" avsåg väl rimliga villkor. Vem anade det missbruk som nu sker. Nu lämnas arbetskamrater att själva bedöma orsak och verkan, i konkurrens med varandra. Äldre kolleger som inte hotas av varsel ser saken på ett vis, nyanställda på ett annat. Äta eller ätas. Bäddat för konflikter.


Mänsklig arbetskraft är en färskvara. Den kan aldrig jämföras med maskiners kalkylerade drifttid och avskrivningar. Avtal som sluts ska vara kortsiktiga ty en arbetstagare kan egentligen aldrig gå med på uppskjutna betalningar för längre period än högst tre-fyra månader. Arbetaren har bara sin arbetsinsats att sälja. Hans/hennes arbetskraft kanske inte består över uppgörelsen. Frisk nu kan bli sjuk och försliten snart nog, detta vet ingen något om. Utförd arbetsinsats ska därför ersättas omedelbart. En död arbetares efterlevande får t.ex säkert inte tillbaka uppskjuten lön eller semesterersättning. Vilken företagare väntar med betalning för utfört jobb?


Arbetare kan inte förväntas ta ansvar för företaget. De kan som regel inte genomskåda en trixad redovisning och aldrig bedöma hur bra eller dåligt företaget går. Arbetaren är sannolikt inte heller ekonom och har inte betalt för att bedöma världsekonomin. Bäddat för lurendrejeri. Företagen kan slå i arbetarna vilka dunster som helst. Företaget ska sköta företaget och arbetarna sin arbetsinsats. I annat fall ska arbetarna ta över företaget helt och hållet.


Ändå ses idag förslag som på Husbondens jobb, HÄR, om uppskjutna ersättningar som skulle återbetalas först inom FYRA år. Därtill används "jobben" som skäl för att förbättra resultatet. För att få lån hos banken! Detta är magstarkt. Tack och lov ställde arbetarna inte upp. Den VD:n ger sig nog inte så lätt. Undrar vad straffet blir?

Av Margus - 3 juli 2009 11:58

När regnet inte kommer av sig självt får man fejka. Även om våra fåglar har sitt ursprung i varmare breddgrader märker man att de kan behöva en dusch då och då. När tempen steg till 30,4 grader klockan 12.00 var det jag som drog på sprinklern hos alla fåglarna. Villken tillgång! Regn fast solen gassar!

De flesta kanarierna hade gått in strax före men här var några friskusar som tog vara på svalkan. Utöver flygarna i regnet sitter några vid ett uppsatt äpple lite längre bak. Hade jag inte haft kameran att tänka på hade jag kanske klivit in själv för det stänkte gott på benen.

Lessonen duschade i går, men inte när kameran var framme i dag. Nymferna höll sig också lugna. Husbonden hade strax innan varit inne hos dem med trimmern och kört ner tät växtlighet...! Vem fasen kan släppa loss då...?

I'm singing in the rain...   Nu hoppas vi bara på the Real Thing.




Av Margus - 2 juli 2009 23:14


Husbonden reparerade en gavel. Jag vilade. 29,3 grader. Efter många varma dagar är man rätt slak. Undviker solen. Äter kräm och mjölk och nån smörgås. Ingen vettig måltid på en veckas tid. Hittade en finess på nya kameran. Alltid nåt.


Vännerna här på kvällen. Kaffe med dopp och svalkande glass. Vi hamnade på ett ställe i skuggan och kom oss inte för med att flytta ut i svalkan när solen gått ner.


Mina vrister är enormt svullna. Av värmen förstås. Öm i fötterna. Går som en nittioåring. Borde lägga upp fötterna om dagen. Blir inte av. Vädrar nu ut i Lilla Huset och hos fåglarna. Hoppas på god sömn trots allt.


En het dag till... sen väntar svalare väder i en vecka framåt enligt tiodygnsprognosen. Mulet och regn, mulet och regn med 16, 11, 19 och 15 grader. Låter skönt.


Kom an molnen, kom an...!!

HEJ, OCH VÄLKOMMEN !

      

  Visa presentation

Avdelningar i bloggen

Så var det då... denna dag

Sök i bloggen

ARKIV från start 14 mars 2007

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10
11
12
13 14
15
16 17
18
19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29
30
31
<<< Juli 2009 >>>

   Underbar video från YouTube

  

Bra historiebok på internet

Mina länkar

Antal besök

Följ bloggen


Ovido - Quiz & Flashcards