Fågelperspektiv

Direktlänk till inlägg 25 mars 2008

Jill - mitt alter ego

Av Margus - 25 mars 2008 06:59

 

Under påskens påtvingade inomhusvistelse har utgrävning påbörjats i Lilla Husets dunkla vrår. Nu återfanns mina gamla flickböcker. Om hästar och hästflickor förstås. Jag var helt besjälad av Jill, favoriten nummer ett med nio böcker i serien. Jag slukade dem sittande i favoritfåtöljen en hel sommar i slutet av 50-talet. Solen gassade och mamma tyckte jag skulle gå ut i det vackra vädret. No way! Jag drog ner persiennerna och läste om Jill, skriven av Ruby Ferguson.

Böckerna passade mig som hand i handske med humor och ett tilltal som jag sög åt mig. Den serien har nog påverkat mig mer än jag vet om. Upptäcker nu att jag kan första boken utantill.


Jill lever lyckligt med sin barnboksförfattande mamma under enkla förhållanden. Ibland ger författandet en rejäl hacka, precis lagom för att Jill då och då ska kunna köpa sig den häst hon just då önskar. Jills första ponny Black Boy köps just på det viset, utan att hon vet ett dyft om hästskötsel eller ridning. Hon har lärt sig älska hästar genom sin bortgångne far. Black Boy släpps i deras trädgård vid Grindstugan vid Gamla Tjärnen i Chatton där det gamla skjulet turligt nog visar sig rymma ett gammalt stall.


Allra mest älskade jag första boken där Jill Crewe är elva år. Hon fumlar med sin nya ponny som är jättesnäll. Som åskådare vid en ridtävling träffar hon Martin Lowe som är rullstolsburen efter en krigsolycka. Han lever upp på nytt när han kan lära Jill rida och sköta sin häst och bli en duktig ryttarinna som inte alls vill vinna till varje pris utan mest göra ett gott jobb.


Alla flickor i grannskapet rider och deltar i lantliga små tävlingar i underbar engelsk landsbygd med lokala lantbruksutställningar, välgörenhetsbasarer, rävjakter och tweedkavajer. Böckerna doftar häst, hö och läder.


Jill är präktigheten själv, ärlig, rättrådig och klok med gott uppförande, hög moral, civilkurage och gott självförtroende. Hon tar eget ansvar och gillar att göra rätt för sig med hårt arbete. En alldeles vanlig flicka vars ryttarbana inte alls gick raka vägen till tävlingsvinster och rosetter utan genom massor av vanliga fel och fumligheter som hos alla nybörjare.


Dessa sedelärande böcker kostade fem kronor styck och hette Jill i sadeln, Jill stallflickan, Jill rider igen, Jills ridskola, Jills ridklubb, Jill tar priset, Jill och drömhästen, Jill bland vilda hästar och Jill på långritt.

 
 
skogsfrun

skogsfrun

25 mars 2008 08:21

Förstår att du fått en nostalgikick;) Kommer att tänka på en författare jag känner...ska nog blogga om henne. Tack för uppslaget:)

http://www.barasaras.bloggagratis.se

 
Ingen bild

Väninnan

25 mars 2008 12:08

Vilken lycka! Att få sitta i favoritstolen och göra det som var det absolut bästa. Läsa!
Sommaren fanns ju ändå utanför med sina ljud och dofter. Bara att ta för sig om du ville göra en paus mellan två böcker. Härliga minnen!

 
Marianne

Marianne

25 mars 2008 21:08

De böckerna känner jag igen. Och jag har läst flera av dem. Men det var ju inte i går precis.

http://ekoxenskennel.bloggagratis.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Margus - 19 september 2015 23:25

Bloggen gör uppehåll. För inre tjänst. På egen tid. För att skapa energi. Ska bara ta in. Uppleva. Njuta. Bearbeta. Inte omedelbart omvandla för utgivning till offentligheten. Tid för motion och träning. Frisk luft. Vila och eftertanke. Sjukdom...

Av Margus - 19 september 2015 23:10

  Två och en halv mil. Rätt bra cykeltur, menar jag. Så duktiga är Husbonden och jag numera. Vi går eller cyklar var eller varannan dag. Och har väldigt roligt. Med kilometermätaren blev det ännu roligare... Vi har gått närmare två mil också, och ...

Av Margus - 19 september 2015 22:53


  Den första valvbron i Fåglum byggdes troligen under 1800-talets första hälft. Den hade två större valv och ett mindre där överloppsvatten släpptes fram vid flod. På strömsidan fanns en så kallad klyvare gjord av uppstaplade stenar. 1923 revs de...

Av Margus - 19 september 2015 22:17

  Öbrona är namnet på en liten stenvalvsbro i Fötene, Södra Härene socken, Vårgårda kommun. Den är byggd över Öbrodiket som rinner till ån Nossan. Vem blir inte fascinerad av dessa vackra gamla stenvalvsbroar som syns lite varstans och ännu fun...

Av Margus - 14 september 2015 23:50

  Mitt i redigeringen av sommarens minnesresor hamnade vår "trösksafari". Vi gav oss ut för att njuta av tilldragelsen när startskottet gick. ALLA var ute med gott humör och alla upptänkliga vagnar och kärror. Jag tog några bilder från evenemanget...

HEJ, OCH VÄLKOMMEN !

      

  Visa presentation

Avdelningar i bloggen

Så var det då... denna dag

Sök i bloggen

ARKIV från start 14 mars 2007

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31
<<< Mars 2008 >>>

   Underbar video från YouTube

  

Bra historiebok på internet

Mina länkar

Antal besök

Följ bloggen


Skapa flashcards