Fågelperspektiv

Alla inlägg den 24 mars 2008

Av Margus - 24 mars 2008 21:41


Nääe, nu är jag redigt trött på det här vädret. Och på påsken. Det var minsann den tristaste påsk jag upplevt, helt utan påskkänsla. Bara de uppsatta påskfjädrarna i riset utanför erinrar om att det faktiskt var påsk. Först slokade de i ösregn, sedan kom snön. Jag skrev då att jag inte kunde bestämma mig för om det såg fånigt ut, eller tappert. I kväll när ännu ett snöfall drösat ner vet jag… det ser rent löjligt ut.

Om denna vinter består till nästa helg när vi går över till sommartid blir det dessutom störtlöjligt.


Egentligen menar jag att det är bra för naturen att våren dröjer något, men detta är bara för mycket. Jag lider med de anlända flyttfåglarna.

Vad gör tranorna? Är dom kvar borta i skogen? Går dom där med hängande huvuden och uppdragna axlar och sparkar i tuvorna? Och gärdsmygen som har varit här hela o-vintern… var ska den hitta mat nu? Och rödhaken?

Och alla lärkor och vipor som for över åkrarna, sprudlande lyckliga över att de hittat hem från genomlidna umbäranden. Bofinken som kommit såg fräsch ut häromdagen och trastarna är hungriga av bara den. Vi vräker ut äpplen och bröd. Frölagret är slut och måste förnyas i morgon dag.


Nääe, säger jag. Läget är visset om någon frågar mig. Tänker inte riskera nytt ryggskott eller annat elände genom att vandra runt i nordpolsmiljön och halka på översnöade isfläckar. Jag strejkar.

Av Margus - 24 mars 2008 15:54

Fågelperspektiv vill denna Annandag Påsk

uppmärksamma ett nytt och friskt tillskott i bloggosfären:


Resurs.blogg.se arbetar med att belysa orättvis behandling av sjuka och utsatta och vill skapa debatt och attitydförändring i samhället. Resurs.blogg.se har lanserat PÅSKUPPROPET mot de föreslagna förändringarna i socialförsäkringssystemet.


Den som fått nog av vårt allt hårdare samhälle

kan titta in till http://resurs.blogg.se  för att ta del av debatten.

Själv länkar jag i denna stund till Resurs.


Resurs står för

"respekt för sjuka och utsattas rätt i samhället"

Resurs är ett nätverk vars syfte är

att försvara respekten för Sveriges sjuka och utsatta!


Resurs vill sprida och öka förståelsen för

varandra genom att sprida kunskap om:

olika psykiska funktionshinder och psykiska sjukdomar, modern forskning inom neurovetenskap och psykologi och moderna metoder om hur man lyssnar på och stöttar varandra


Resurs.blogg.se anser att Sverige inte har råd att

nedmontera sjukvård och socialförsäkringar


Resurs.blogg.se försvarar alla människors värde

oavsett yrke, beteende, handikapp eller funktionshinder


Resurs.blogg.se belyser kränkningar och övertramp mot

människor med psykiska funktionshinder eller psykiska sjukdomar

Av Margus - 24 mars 2008 11:48


Att döpa 100 fåglar går inte och framför allt inte de som saknar kännetecken. Meningslöst om man inte kan urskilja individerna. Det är i regel jag som kommer på namnen. Frågor dyker ofta upp om vi döper alla.


Risfåglar går knappt att skilja åt. De är ofta normalfärgat grå eller helvita, utan kännetecken. Små kännetecken kan variera. Då blir det namn, men de flesta är odöpta, fotringarnas färg blir ledtråd. Nymferna har namn, där finns kännetecken utom på tvillingsystrarna Lili & Sussi, papegojorna är näst intill omöjliga att namnge men vi försöker. Astrilder och måsfinkar är för lika varann. Vissa sebrafinkar får namn.


Kanarier får i regel namn allihop. De är personliga och nyfikna fåglar som man lägger märke till.

Med brokigt i stammen blir det fina kännetecken. Ex: Helmut hade mörkt huvud, en motorcykelmössa på sned. Så kunde han inte heta. Tankebanan blev… motorcykelmössa = hjälm = helmet (eng.) = Helmut (Helmi om det var en hona). När Helmut la ägg och ruvade blev det knepigt att byta namn. Vi fortsatte med Helmut – hon. Lite knepigt, men man vänjer sig. En kull fyra vitgula kanarier fick namn efter fotringarna: Orange, Lila, Blå och Rosa.


Namn fungerar som koder när vi talar om fåglarna. Istället för att säga "den där gula med grönt stort sjok på vänster sida om huvudet och en prick vid höger öga" så säger vi Piraten om kanariehonan. Namn som motsvarar något i teckningen eller beteendet är lätt att minnas och blir mer personligt än t.ex nummer.


Första fågeln med fläckar runt ögonen blev Goggles (glasögon skämtsamt) = Googles. Nästa med glasögon var Piraten (bara ena sidan), Greta Garbo med två jättestora mörka glasögon, nästa fick heta Gretchen (liten Greta). Här tryter snart namnförrådet på glasögonfronten, den sista var Annagreta efter Svägerskan.


Pavarotti och Loa är självskrivet på stora sångare. Nacka sjunger fantastiskt han med, men har en nackfläck = Nacka. Vi hade en gul favorit i somras; Lennart (efter tv-serien Leende guldbruna ögon). Han var en liten älskling, men slog tragiskt ihjäl sig som tonåring när höken attackerade.


Charlotta har sjal runt halsen (sjal, schalett = Charlotta), Tiara med diadem på hjässan och Gloria Estefan (med gloria), Pannacotta (med pannfläck) dog dessvärre samt Musse Mustafa (med mouche på kinderna). Så där håller det på…

HEJ, OCH VÄLKOMMEN !

      

  Visa presentation

Avdelningar i bloggen

Så var det då... denna dag

Sök i bloggen

ARKIV från start 14 mars 2007

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31
<<< Mars 2008 >>>

   Underbar video från YouTube

  

Bra historiebok på internet

Mina länkar

Antal besök

Följ bloggen


Ovido - Quiz & Flashcards