Fågelperspektiv

Direktlänk till inlägg 16 juni 2011

Mässling ett folkhälsoproblem?

Av Margus - 16 juni 2011 20:53

Dagens nyhet är följande: Enbart i Belgien har hittills i år 400 barn insjuknat i mässlingen. 400 fall anses väldigt mycket, det kallas epidemi och det sägs att Belgien just nu har ett "stort folkhälsoproblem". Smittan får EU-gubbar på högsta nivå att rynka sina pannor och fundera på vaccinationskampanjer.

Men… är inte detta höjden av pjåsk?

Husbonden och jag häpnar under Rapport och ler förbryllat. Och…?


När vi var barn på 1950-talet drabbade mässlingen säkert långt fler i vårt land. Enbart i Göteborg hade säkert 400 barn mässlingen - varje år. Minst. Det ansågs självklart. Inget tal om epidemi. Och det var inte bara den sjukdomen…


Vår generation växte upp med ett annat kollektivt minne. Vi vaccinerades enbart mot de verkligt farliga TBC och smittkopporna. Resten av barnsjukdomarna vattkoppor, kikhosta, röda hund, mässlingen, påssjuka och scharlakansfeber skulle alla ungar på 50-talet gå igenom. För att erhålla livslång immunitet – vilket vi också fick.

Detta ansågs så angeläget att när lille Kalle i nästa kvarter drabbats av t.ex mässlingen skickades hela grannskapets ungar dit för att bli smittade. Inget sjåperi där. Och på den tiden fanns verkligen mycket ungar!


Undra på att man drar på mun och fnyser år dagens s.k nyhet. So what? Vad är det med Världen idag?    

 
 
Ruth

Ruth

17 juni 2011 09:56

Tror att folket i dag vaccineras för allt och inget nu mera, typiska barnsjukdomar som alla skulle genomlida i tidlig ålder, eller har dessa sjukdomar blivit kraftigare och livshotande i dag ? näää, det tror jag inte. Inte lätt att vara småbarnsföräldrar i dag som måste skydda sina små för alla faror och skrämselpropaganda som dyker upp i media.
Ha en bra dag, här regn och åter regn.
Kram

http://bernamis.bloggplatsen.se

Margus

17 juni 2011 10:34

Ja, folk i dag ska leva kemiskt rent och hermetiskt tillslutet, aktas för stötar och bäddas in i bomull utan krav - annars "blir man kränkt".
Konstig livssyn.

 
skogsfrua på dal

skogsfrua på dal

18 juni 2011 19:10

Det är inte alls bra med all denna vaccination. Kroppen ska lära sig och använda sitt eget immunsystem annars blir vi ena kravel;-)

http://barasaras.bloggplatsen.se

Margus

18 juni 2011 23:22

Nutidens människor har mycket konstigt för sig...

 
Erika

Erika

22 juni 2011 11:00

Jag hade mässlingen, vattkoppor, kikhosta vet jag inte om jag hade för det kommer jag inte ihåg, och så påssjukan, resten klarade jag mig ifrån. Det var ingen som vaccinerade oss mot dessa sjukdomar. Däremot minns jag att vi vaccinerades mot polio med några års mellanrum. Kommer också i håg något som kallades för Calmettvaccinering, minns jag fel nu eller hade det inte med TBC att göra? Minnet tryter allteftersom åren läggs samman. :)

Har tagit semester från bloggen. Har ingen ork att sitta med den, det kommer nog tid för den också vad det lider.

Vinkelevink och har en fortsatt fin sommar! :)

http://mintidmittliv.bloggplatsen.se

Margus

22 juni 2011 21:03

Du har rätt, polio hade jag glömt. Calmettvaccinationen rör TBC. Visst tryter minnet, desto viktigare att minnas offentligt. Dessa kunskaper och erfarenheter får inte gömmas undan.
Rätt av dig att ta bloggsemester. Själv har jag 'halvsemester'. Skriver av bara farten, men orkar tyvärr inte kommentera hos andra. Men vi kommer igen... Ha det gott!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Margus - 19 september 2015 23:25

Bloggen gör uppehåll. För inre tjänst. På egen tid. För att skapa energi. Ska bara ta in. Uppleva. Njuta. Bearbeta. Inte omedelbart omvandla för utgivning till offentligheten. Tid för motion och träning. Frisk luft. Vila och eftertanke. Sjukdom...

Av Margus - 19 september 2015 23:10

  Två och en halv mil. Rätt bra cykeltur, menar jag. Så duktiga är Husbonden och jag numera. Vi går eller cyklar var eller varannan dag. Och har väldigt roligt. Med kilometermätaren blev det ännu roligare... Vi har gått närmare två mil också, och ...

Av Margus - 19 september 2015 22:53


  Den första valvbron i Fåglum byggdes troligen under 1800-talets första hälft. Den hade två större valv och ett mindre där överloppsvatten släpptes fram vid flod. På strömsidan fanns en så kallad klyvare gjord av uppstaplade stenar. 1923 revs de...

Av Margus - 19 september 2015 22:17

  Öbrona är namnet på en liten stenvalvsbro i Fötene, Södra Härene socken, Vårgårda kommun. Den är byggd över Öbrodiket som rinner till ån Nossan. Vem blir inte fascinerad av dessa vackra gamla stenvalvsbroar som syns lite varstans och ännu fun...

Av Margus - 14 september 2015 23:50

  Mitt i redigeringen av sommarens minnesresor hamnade vår "trösksafari". Vi gav oss ut för att njuta av tilldragelsen när startskottet gick. ALLA var ute med gott humör och alla upptänkliga vagnar och kärror. Jag tog några bilder från evenemanget...

HEJ, OCH VÄLKOMMEN !

      

  Visa presentation

Avdelningar i bloggen

Så var det då... denna dag

Sök i bloggen

ARKIV från start 14 mars 2007

Ti On To Fr
    1 2 3 4
5
6
7
8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18
19
20 21 22
23
24 25 26
27 28 29 30
<<< Juni 2011 >>>

   Underbar video från YouTube

  

Bra historiebok på internet

Mina länkar

Antal besök

Följ bloggen


Ovido - Quiz & Flashcards