Fågelperspektiv

Alla inlägg under augusti 2009

Av Margus - 7 augusti 2009 22:09

Se, det blev en värmebölja till. Luftfuktigheten är hög efter allt regnande. 28,1 grader i går och 28,9 idag. Därtill har geniknölarna gått på högvarv i Lilla Huset sedan all ny teknik gjort sitt inträde.

Här läses manualer på kors och tvärs och just när man tror att man fattat blandas korten ihop. Spela in går väl bra. Helskarpa filmer i dator och på tv-skärm (Yes!!) som blir till rena skräpet efter överföring till You Tube. Dubbla budskap. Grrrr!


You Tube har sina rekommendationer om upplösning och format å sånt. Videomanualen talar ett annat språk. Kontraproduktivt så till den grad. Man sliter sitt hår i förtvivlan. En lång väg att gå på slak lina innan Lilla Huset Studio blir ett nytt MGM ;-)


Därtill fick fotoskrivaren fnatt. Den som inte alls har med saken att göra. Samtidigt. En nyinsatt fotopatron (original) spottade plötsligt blodröda stänk över en hel A4-bild! Och skrev lika plötsligt ut vanlig svart text suddigt. Va!? Håhå jaja. Är det luftfuktigheten…?


Här blir till att ta om från grunden. Vem kan koncentrera sig på nyheter när golvet gungar under fötterna.

Snillet får vila ett tag. Bäst att rensa bland alla sladdar och apparater på skrivbordet så att man kan se nyktert på saken.

Av Margus - 7 augusti 2009 22:04

Tortyren av sjuka människor i Sverige fortsätter. 50 000 personer ska utförsäkras till år 2011. Tror man… om de inte är ännu fler. Siffrorna ändras allt eftersom. Det handlar om de som är för sjuka för att arbeta. Och för friska för att vara sjuka… dvs. enligt högerregeringens nya regler.

Nu har regeringen jagat folk med blåslampa tillräckligt. Det är nog nu. Nu har dom sett att det inte var så många fuskare som dom inbillade sig. Folk är sjuka på riktigt. Det här är ovärdigt ett välfärdsland. Så eländigt, så trasigt, så urbota dumt, så omänskligt… ja, rent av elakt och ondsint.


Så utstuderat fult att kalla sjukförsäkringen för rehabkedja. Det finns ingen rehabilitering. Det är bara fejk. Det är istället en ren utsorteringskedja. Nu inför valåret har högeralliansen fått kalla fötter och ska hitta på åtgärder, kan veta. Oron bland de drabbade är stor, oron bland handläggarna är minst lika stor. För ingen vet vad som ska hittas på.


Kommandoran Husmark (hon som var utbränd i tre dagar) försäkrar att det är långt kvar och ingen fara. Men vem litar på den där numera? Det lutar tydligen åt att man kommer att hiva in de sjuka hos a-kassan i påhittade åtgärder! Ett riktigt lappverk alltså. Först river man ner, sen lappar man ihop. Nä, far och flyg. Sådana här blådårar kan man inte ha i en regering.

Av Margus - 6 augusti 2009 22:24


Rocksångaren Jerry Williams sommarpratade i går, onsdag. Härlig människa. Efter programmet framstår han rent av som språkvårdare, trots jargongen med sitt riksbekanta stockholmstugg. 

Trots sin typiska vokabolär med t.ex gig, farsa, pröjsa, bast, lira, polare och hoj uttalade han faktiskt ordet EGENTLIGEN klart och tydligt. Joodå. Och två gånger till och med, som jag hörde.

Många av dagens radiopratare tror tvärtom att det heter "jenklien". Heder åt Jerry Willams språkvårdande insats.

Av Margus - 6 augusti 2009 22:17

Nu har man bara ettor och nollor i skallen. Nya videokameran är startad och prövad, HA! Detta är bara inte sant. Efter de senaste dagarnas filmande hade jag (nästan) lovat mig själv en dags paus för att samla mig. Men nu sitter man här igen med sladdar kors och tvärs över kontorsplatsen och river sitt hår i förtvivlan över ett mjukvaruprogram i datorn på engelska, när det borde varit på svenska.

Filmkameran är en liten läckerbit. Ligger som ett litet rör i en löst knuten hand. En kunnig vän ledde oss in på Panasonic för att de har Leica-optik. I valet mellan två likvärdiga full-HD-modeller ansåg vi att bildkvaliteten (tre sensorer = 3MOS) var viktigare än 16 x zoom, trots att vi har pyttesmå filmstjärnor. Vi stannade därför på 12 x zoom efter att ha testat skillnaden i fotoaffären. Vi ställde upp ett cigarettpaket på fem meters avstånd med orden "detta är en kanariefågel".

Små finkfåglar är egentligen överkurs för en vanlig videokamera. Zoomen är nog bra, men fåglar är svåra filmobjekt i miniatyr som kommer och åker efter behag, har knyckiga rörelser och tar hastiga beslut. Hallå där… här försöker man alltså vara något av naturfotograf när vanligt folk filmar varandra, hästar, hus, hundar och landskap.

Satt en dryg halvtimme med stativ i fågelvoljären för audition med fåglarna. Regissörsstolen bestod av fällstol utan ryggstöd. Fick flera härliga sekvenser men upptäckte att VARJE LJUD kommer med. Således ska man ej vara hungrig (magen kurrar), ej heller proppmätt (rapar o hickar). Inte får man röra en enda spak på kameran under tagning och hundar skola hållas instängda. Basta!

Så här ser lilla Underverket ut, Panasonic HDC-SD200. Tekniska fakta HÄR.

Av Margus - 5 augusti 2009 22:14

Så har man till slut förevigat fiskdammen också. End of story..;-)

Nähähäe, för sjutton… detta verkar vara början på en ny hobby. Nya videokameran hämtades i dag. Jippiie... det blir till att plugga och öva.


Hur som helst bor här fem bautastora koikarpar, upp emot 40 cm i längd. De börjar faktiskt bli för stora för vår lilla damm och vi funderar på vart de ska få flytta. Vi har flera bekanta med stora dammar. Undrar vem som…? Fast jag skulle sakna dem, det skulle jag.

Men tills vidare bor de kvar med ett gäng guldfiskar i olika åldrar. Totalt är de väl ett femtiotal. Man får lite gäddkänsla när de glider fram som små ubåtar. För att inte tala om när de vakar… dvs hoppar… med Jätteplumset Orvar. Varje gång tror vi att illern är där, smyger fram för att kika och möts av en leende koi som kikar upp på oss. Eh… nån som sa mat?


Koiarna äter kolossalt mycket. Vi matar med fiskpellets. En stor koi sväljer utan vidare fjorton pellets i ett glufs medan guldfiskarna länge mumsar på en. De glupar i sig nästan all grodrom på våren vilket kanske (?) är tur för om alla skulle kläckts hade vi väl vadat i grodor. Tyvärr håller de på samma sätt nere guldfiskarnas förökning. Fast en och annan klarar sig. Vi brukar väl få fem nya guldfiskyngel varje år.


Det finns inget så rofyllt som att titta ner i en damm med fisk. En lisa för själen. Och tro det eller ej… fiskarna blir ens vänner. De känner igen oss varje vår när isen släpper och vi kan se varann i ögonen igen. Och ja… jag tycker att de ler.

Av Margus - 4 augusti 2009 23:10

Fortsättning följer... med ännu en liten film på fåglarna. Att en liten fågel har mycket att bestyra framgår klart. Några tar ett par fröer och hastar vidare till nästa göromål, andra sitter lite längre och plockar i sig.


Av Margus - 4 augusti 2009 22:07

Ska man, eller ska man inte...

I väntan på riktig videokamera filmas nu för brinnande livet med FOTOkameran istället. Resultatet blir inte riktigt så bra som det ser ut på skärmen och man blir lite besviken. Men... sånt är livet.

Ska man eller ska man inte plåga bloggbesökarna med halvdåliga filmer...? Jag chansar. Det är i alla fall en glimt ur vårt dagliga liv här i Fågelhuset.


Idag släpade jag hem ett rejält fång med delikatessen älggräs. Tänkte först spara både det och filmförsöket tills i morgon med bättre ljus, kanske sol och så där. Men kunde inte hålla mig. Tre knippen hängdes upp varför alla fåglarna inte är på samma ställe.


Här ses risfåglar, kanarier och måsfinkar i ivrigt födosök efter godbitarna. Härligt när de får leta och plocka själva. Lätena kommer från spelande risfåglar och måsfinkar, kanarier samt nymfkakaduorna som fick glädjefnatt i voljären intill. Ja, till och med ett tutande från sebrafinken hörs. Så här har vi det varje dag så länge solen är uppe, i regn och mulet såväl som gassande solsken. Vilket gör en ganska glad.


Ååååh, hoppas snart på bättre resultat.


Av Margus - 3 augusti 2009 22:31

  

Våra älskade små "hästar" myser i nybäddad bostad. Trots nyrepat gräs och maskrosblad är det asplöven som lockar mest. Jag bara älskar att höra dem mumsa och prassla i sin bostad. Rofyllt. Det låter som små symaskinsnålar när de tuggar på de stela bladen. Just asplöven är en uttalad delikatess i den lilla familjen. Till och med när filmen spelas upp i hemmet blir marsvinen stimulerade av ljudet och börjar äta igen. Om ni inget hör… höj ljudnivån!


Den här sekvensen har jag längtat efter att spela in. Nu blev stativet prövat också. Har därtill lärt mig att eliminera alla tänkbara störningar som att: 1) stänga av badrumsfläkten, 2) akvariepumpen, 3) tv- och radioljudet, 4) stänga av telefonen och att 5) hundarna ska vara rastade och lugna. Sen kan spelet börja…


Alice sitter vaksam och stel efter att jag satt in ännu en lampa för att bättra på ljuset. Hon kopplar av lite efter en stund. Och trots alla åtgärder valde Ulrik att dunsa ner från soffan, klampa över golvet och ljudligt drulla in i hundsängen på kontoret. Jo, han hörs.



-----------

För övrigt stampar man otåligt i stallet i väntan på beställd videokamera. Kan knappt bärga mig. Ett par dar… huu så långt.

HEJ, OCH VÄLKOMMEN !

      

  Visa presentation

Avdelningar i bloggen

Så var det då... denna dag

Sök i bloggen

ARKIV från start 14 mars 2007

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31
<<< Augusti 2009 >>>

   Underbar video från YouTube

  

Bra historiebok på internet

Mina länkar

Antal besök

Följ bloggen


Skapa flashcards