Fågelperspektiv

Alla inlägg under november 2014

Av Margus - 22 november 2014 23:39

Årligt besök hos mag-tarmspecialisten på Lidköpings Sjukhus i veckan. Hela avdelningen nyrenoverad – så tjusigt. Marmortrappan rakt fram är minne från operationer på kirurg-ettan. Däri har jag gått upp och ned, upp och ned för att få igång kroppen.

        

Nu ska en medicin trappas ned, en annan bytas ut och ny provtagning i januari… håhå jaja…

Fotade fin gammal bild ur en bok, tips ur tidning för amerikakofferten samt faktatexter ur historisk bok. Vad allt hinner man inte med i väntrum…


Bensåret omlagt för… fjärde (?) gången hos vårdcentralen. Läker bra. Åter på måndag. Suveränt förband.


Göteborgsresa i helgen. Till Gudrun Sjödén. Inköptes efterlängtade basic-grejer (bild) men klämde också på en sidenhistoria - lite för flott för min stil. Tranbärsröda klänningen Flora (bild) var egentligen målet för resan – en sån som man kan ha till jeans, men den var slut i min storlek…!!!  Såå besviken… Har skrivit till Gudrun Sjödén – vädjar om att de kanske kan hitta en till mig i någon av alla deras butiker. Hoppas…


Trevligt lunchställe hittades inne på Saluhallen. La Bella Pausa. Höga barstolar som vippade intill ett lika högt bord – som också vippade. Laxgratäng resp. lasagne intogs. Rostad majs, kanderade mandlar och gröna russin hemfördes från delikatessdiskarna.

Mysig höstbonad avbildad hos grannen. Novembers första soldag fotad i dag på frostig promenad.

       

       


Punkt 4 på att-göra-listan är gjord: loggbok till fågelhuset uppdaterad med alla födslar och dödslar.

Uppfödningsrapport till fågelföreningen.


Av Margus - 21 november 2014 22:56

Det o l a g l i g a köttet!
Bo Algers, professor vid SLU i Skara kallar saker vid deras rätta namn.
- Vi får betala det billiga köttet på annat sätt, menar han och vill att folk ska se sammanhangen. Köttet är olagligt för att det är olagligt producerat.


”Hur länge tänker detaljhandeln importera fortsätta importera olagligt producerat kött, och när ska konsumenterna inse att det är en hälsorisk att äta det billiga köttet?

Det frågar sig Bo Algers, professor vid SLU:s institution för husdjurens miljö och hälsa i Skara.

[…]

- Vi har inte råd med det billiga köttet, för vi får betala det på annat sätt, säger han.

[…]

Han är frustrerad över att vi har en grisproduktion ute i Europa som står i strid med EU:s regelverk.

[…]

Men när det gäller regelverken som styr djurhållningen är svenska politiker oerhört flata.

[…]

Bo Algers vill att folk ska se sammanhangen. Som i exemplet med den danske kirurg som inte längre kan arbeta för att han är bärare av MRSA-bakterien, som är resultatet av dålig djurhållning som kräver antibiotika.

- Det här är också en kostnad för det billiga köttet, med som inte syns på rpislappen i butiken, säger Bo Algers.”


Citaten ur Nya Lidköpings Tidningen 2014-11-21

Algers medverkade även i veckans Plus där en ICA-chef sa sig vara trygg med det danska köttet!

Länk till artikeln HÄR. Den funkar inte på alla sajter så för säkerhets skull har jag scannat in artikeln nedan.

 

Av Margus - 20 november 2014 20:55

Så idiotiskt och oetiskt att man kreverar...!

ICA struntar högaktningsfullt i antibiotikaresistensen som sprids. Nu lanseras stort uppslaget ”italienska läckerheter”. Italien hör till ett av de länder som använder mest antibiotika i EU! Över 20 gånger mer än vad som används i Sverige. Och det är mer än Tyskland, som ’bara’ använder 15 gånger mer än Sverige! Vansinne!

Och stolta är de också över att sprida antibiotikaresistensen… (se bild). ICA skriver i medlemstidningen Buffé ”nu har vi i Sverige den stora glädjen att njuta […] dessa läckerheter […] charkuterier från italienska Fratelli Beretta”.

         

En makalös fräckhet. Ska ICA ta död på oss allihop?

Och detta efter vårens larm om att fyra personer i Danmark dött av antibiotikaresistenta bakterier som påträffas hos grisar. Allt fler butiker bojkottade då danskt kött – flera enskilda ICA-butiker hakade på. Men inte butiksjätten själv.


I september kom följande besked i SVT nyheter: ”Livsmedelsjättarna ICA, Coop och Axfood kommer inte att bojkotta danskt fläskkött. Detta trots larmet som kom på onsdagen om att en femtedel av fläskköttet i Danmark innehåller multiresistenta bakterier.”


Nej, nu ska vi alla med ICAs hjälp delta i låtsasleken Nu Är Vi Alla Sydeuropéer. Nu satsar man istället på Italien, av alla länder… Som har högre antibiotikaanvändning än Danmark och Tyskland!

Så idiotiskt och oetiskt att man kreverar...!

Hoppas alla konsumenter VÅGAR VÄGRA ICAs satsning på Italien. Jag vägrar!

Av Margus - 16 november 2014 23:12

 

”Vera Vitamin” har piggnat till efter B-vitaminsprutan. Sover inte lika ofta, och inte lika djupt. Sitter ofta med fötterna på havreskålen och tittar sig omkring. Och Sally har med ens mer utbyte av sin rumskompis. Kul för båda. Spenarna som jag smörjer är inte lika skorviga. Och hon tycks lite gladare. Mera vakentid ger mer tid att äta och kanske… sluta att minska i vikt. Hoppas förbättringen blir varaktig. Och att de glesa hårpartierna kan fyllas ut igen.

     

Av Margus - 16 november 2014 21:52

Tänk om man haft en roterande borste till ryggkliande… Lycka. Det har korna i lösdriftsstall numera. Bara att gå dit och rikta in behovet. Övning ger färdighet. Och svanskliandet kan utvecklas till särskild konst. En kossa visade genom att ringla svansen som en orm runt hela borsten och flytta svansen vartefter så att alla kanter blev genomkliade, under, på sidan och ovanpå. Allt i tur och ordning. Skulle filmats men bilder får duga.

          

Korna har det fint i frostfritt stall. Rör sig fritt, mjölkas, dricker vatten, äter eller ryktar sig när de vill – dygnet runt. Lägger sig var de vill på 20 cm tjocka bäddar. När de vill. Enda stressen är väl själva mjölkproduktionen i kroppen.

       

Stallberg Lantbruk hade stor gårdsvisning på bôggda igår. Största mjölkgården i trakten som när allt är i drift ska ha 420 kor och 450 kalvar och ungdjur. Fullkomlig rusning till detta för bygden omtalade projekt - en investering på 60 miljoner. Närmare 500 lantbrukarbesök i fredags, kanske lika många från allmänheten på lördagen.

       

Vi har slagit våra nyfikna lovar runt projektet i två år. Äntligen blev det generös visning med flera guidade turer genom stallarna och en fin broschyr som delades ut. Sex mjölkningsrobotar (som kan bli åtta) går dygnet runt, liksom robotar med strö till liggbåsen, fodertilldelning och gödselputtare. Åtta heltidsanställda plus två ägare jobbar här – med jour för automatiken. Som inte alltid funkar... Gödseln återvinns till fiberströ i djupströbäddar för kornas liggkomfort. Gissa om det går åt stora arealer mark för bete och odling av allt foder, plansilor och lagerutrymmen, foderkök och gödselbrunnar. Få bönder satsar så idag.

       

   

Stallberg ägs av två bröder, fjärde generationen på gården som varit i släktens ägo i 130 år. Hoppas att svenskproducerad mjölk får ett uppsving. Själv är jag beredd att ge en krona mer per liter mjölk – öronmärkt till bönderna. Och det är vi många som vill.

Av Margus - 13 november 2014 22:57

 

Så var punkt tre på listan klar – utskrifter till Grannsamverkan. Polisen informerar om den mörka periodens ökning av inbrott, och delar ut en broschyr om projektet ’Kofot’- mot bostadsinbrott. Som ska distribueras till vår grupp för Grannsamverkan.

Äntligen r å k a r jag ha ett officeprogram så att jag r å k a r kunna l ä s a polisens brev…!! I två år kunde jag inte läsa de bifogade filerna. Bad om pdf-filer i stället, vilket inte hörsammades.

Tänk att de sänder ut brev i word när det finns pdf…!! Här sitter folk ute i stugorna med var sina versioner av word och kanske inte ens kan öppna breven… håhåjaja.

Högarna är klara för utdelning. Räknar med hjälp av två kontaktmän så att det bara blir en tredjedel på oss var. Skönt.

Av Margus - 13 november 2014 22:18

Fiberutbudet med tv-kanaler och IP- telefoni har studerats i en vecka. Vänts, vridits och räknats. Många frågor har fått svar. Nu vet vi vad vi ska välja när fibern grävts in. Enklast möjliga. Vår internetleverantör och fiberförening Nossebro Energi har ett paket med internet och kabel-tv som tycks oss tillräckligt (se bild). Kanske saknas bara en kanal utöver detta, men att komplettera med ett helt ’paket’ bara för att få just den verkar lite stirrigt. Vi prövar och känner efter. Man kan lätt byta och trixa sen.

Telefoni har också hittats. Vi ska alltså lämna Telia för första gången i våra liv. Känns knepigt. Och vemodigt. Men Telia är inte med i fiberutbudet. Deras bredband som erbjuds här på vår landsbygd ger inte TV. Synd.

Men vi ska ha Telia i mobilerna. Hoppas att miljardsatsningen 2015-2018 även ger bättre mobiltäckning där vi bor, för den är urkass.

Vi sparar på detta 3600 kr/år på uteblivna abonnemang hos Telia. Samtalskostnaden är samma. Totalt (för internet, tv, telefoni) tycks vi spara 5000 kr/år. Investeringen räknas hem på fyra år. Med 30 Mbit bredband istället för 4 – det är skillnad. Vi har väntat länge.

Vi är lite malliga över vår lokala medlemsägda energiförening som plötsligt blev Sveriges största fiberförening när detta drog igång. Bilägger en annons de haft ute.


Utöver detta ska landsvägen utanför vårt rustas upp 2016 (efterlängtat, välbehövligt) när E20 byggs ut intill. Hoppfulla tider. Känns nästan som 60-talet ju…

Av Margus - 13 november 2014 21:30

Svar på tal. Föregående inlägg om apoteket.se peppade tydligen en riskkapitalist-vd till marknadsföring med tomma floskler i bloggens kommentar. Brukar radera dem, men bemötte just denna. Principiellt viktigt av flera skäl. Kopierar in kommentar o svar här - de missas annars lätt.

 

Sådana är de...  


HEJ, OCH VÄLKOMMEN !

      

  Visa presentation

Avdelningar i bloggen

Så var det då... denna dag

Sök i bloggen

ARKIV från start 14 mars 2007

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8 9
10
11 12 13
14
15
16
17
18
19
20 21 22 23
24
25 26 27 28
29
30
<<< November 2014 >>>

   Underbar video från YouTube

  

Bra historiebok på internet

Mina länkar

Antal besök

Följ bloggen


Skapa flashcards