Fågelperspektiv

Direktlänk till inlägg 20 november 2014

Ska ICA ta död på oss allihop?

Av Margus - 20 november 2014 20:55

Så idiotiskt och oetiskt att man kreverar...!

ICA struntar högaktningsfullt i antibiotikaresistensen som sprids. Nu lanseras stort uppslaget ”italienska läckerheter”. Italien hör till ett av de länder som använder mest antibiotika i EU! Över 20 gånger mer än vad som används i Sverige. Och det är mer än Tyskland, som ’bara’ använder 15 gånger mer än Sverige! Vansinne!

Och stolta är de också över att sprida antibiotikaresistensen… (se bild). ICA skriver i medlemstidningen Buffé ”nu har vi i Sverige den stora glädjen att njuta […] dessa läckerheter […] charkuterier från italienska Fratelli Beretta”.

         

En makalös fräckhet. Ska ICA ta död på oss allihop?

Och detta efter vårens larm om att fyra personer i Danmark dött av antibiotikaresistenta bakterier som påträffas hos grisar. Allt fler butiker bojkottade då danskt kött – flera enskilda ICA-butiker hakade på. Men inte butiksjätten själv.


I september kom följande besked i SVT nyheter: ”Livsmedelsjättarna ICA, Coop och Axfood kommer inte att bojkotta danskt fläskkött. Detta trots larmet som kom på onsdagen om att en femtedel av fläskköttet i Danmark innehåller multiresistenta bakterier.”


Nej, nu ska vi alla med ICAs hjälp delta i låtsasleken Nu Är Vi Alla Sydeuropéer. Nu satsar man istället på Italien, av alla länder… Som har högre antibiotikaanvändning än Danmark och Tyskland!

Så idiotiskt och oetiskt att man kreverar...!

Hoppas alla konsumenter VÅGAR VÄGRA ICAs satsning på Italien. Jag vägrar!

 
 
Ingen bild

Väninnan

20 november 2014 22:12

Här är en till som vägrar. Är mycket noga med att kolla ursprunget och om jag inte begriper det jag läser (ibland kan det vara lite klurigt) så frågar jag. Det var då själva f-n att det ska vara så svårt för matkedjorna att tänka sunt och klart.

Margus

21 november 2014 22:14

Haha... "sådan är kapitalismen"...

 
Berit E

Berit E

21 november 2014 21:19

Om ingen handlar tar butikerna inte in.
Själv har jag under decennier varit rätt noga med vad jag handlar och sätter i mig.
Coop anstränger sig verkligen, sedan decennier (jag vet, för jag var i högsta grad med på den tiden Coop gick i spetsen och ICA hånskrattade).
Men - det folk vill ha och köpa, det saluför man. Däremot skiljer sig prioritering, reklam och allmän marknadsföring.
Det här med resistenta bakterier - det är förfärligt. Framsynta personer varnade för årtionden sedan...


http://kasperian2.blogspot.se

Margus

21 november 2014 22:14

Du har rätt, på ett vis. Det ingen köper tar man inte in, men... butikerna KAN och BORDE agera etiskt de också, särskilt när det handlar om folkhälsan.
Antibiotikaresistensen kommer att drabba även butiksägarna och -vd-arna på sikt.
Dessutom är köttet "olagligt" som Bo Algers, professor vid SLU, säger i dagens NLT (lägger ut i separat inlägg). Olagligt för att produktionen av detta är olaglig. Algers kallar saker vid deras rätta namn och är upprörd över att ingen stoppar denna olagliga hantering.
Men så var det detta med Coop... I en av mina länkar framgår att ICA, Coop och Axfood inte tänker bojkotta danskt kött. Inte i spetsen nu längre...?

 
Berit E

Berit E

21 november 2014 23:37

Jo, på sätt och vis går ändå Coop i spetsen, genom att de prioriterar ekologiska varor.
Ekonomiskt går de på knäna, antar att de därför tar in även danskt kött. Jag tycker det är sorgligt.
Själv har jag inte köpt danskt kött på åtminstone 40 år! Överhuvudtaget inte annat än svenskt, sedan antibiotikainblandning i fodret förbjöds hos oss.
Jag har överhuvudtaget mängder av synpunkter på det här med djurhållning kontra "animalieproduktion", men dem får jag nog utveckla någon annanstans. :)
Jag är en "alternativmänniska", har arbetat inom "alternativbranschen" större delen av mitt arbetsliv, bland annat inom jordbrukssektorn. Inte praktiskt, men på alla möjliga andra sätt.
Kära nån, så många "rytare" jag haft kontakt med- och delvis fortfarande har!!
Underbart att Ultuna faktiskt har även professorer som Bo Algers - fortfarande. Men gissa om han får kämpa! Hoppas han håller ut!

http://kasperian2.blogspot.se

Margus

22 november 2014 23:18

Du har förstås stenkoll på Coop, och jag hoppas att de fortfarande håller stilen. Här är borgerliga trakter och inte ett Coop så långt ögat når:-( Synd bara att de fegade ur med det danska köttet.
Köper själv bara svenskt sen 'urminnes' tider. Och månar därför om de svenska bönderna så länge djuren mår bra.
Stordrift är förstås inte det ultimata, men hur ska vi annars få svenskt kött och mjölk om inte de svenska bönderna har råd att finnas och verka...?
Bäst vore förstås ekologiskt, småskaligt och närodlat. Fler lokala mejerier, slakterier mm och åt helsikke med alla dessa transporter.
Och det ekologiska växer med intresset hos konsumenterna, men det tar tid. Tyvärr kommer mänskligheten inte att inse riskerna så länge man har dollartecken i ögonen - tänker jag helt krasst.
Bo Algers (såg att du rättade till Skara) går rakt på målet. Någon måste öppna ögonen på politikerna och jag hoppas att han lyckas. Här behövs politisk styrning över alla lobbygrupper som bara rör till marknaden... suck.

 
Berit E

Berit E

21 november 2014 23:40

Ser att jag i hastigheten placerade Bo Algers i Uppsala/Ultuna, han finns i Skara. Även där har det stått strider förr.

http://kasperian2.blogspot.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Margus - 19 september 2015 23:25

Bloggen gör uppehåll. För inre tjänst. På egen tid. För att skapa energi. Ska bara ta in. Uppleva. Njuta. Bearbeta. Inte omedelbart omvandla för utgivning till offentligheten. Tid för motion och träning. Frisk luft. Vila och eftertanke. Sjukdom...

Av Margus - 19 september 2015 23:10

  Två och en halv mil. Rätt bra cykeltur, menar jag. Så duktiga är Husbonden och jag numera. Vi går eller cyklar var eller varannan dag. Och har väldigt roligt. Med kilometermätaren blev det ännu roligare... Vi har gått närmare två mil också, och ...

Av Margus - 19 september 2015 22:53


  Den första valvbron i Fåglum byggdes troligen under 1800-talets första hälft. Den hade två större valv och ett mindre där överloppsvatten släpptes fram vid flod. På strömsidan fanns en så kallad klyvare gjord av uppstaplade stenar. 1923 revs de...

Av Margus - 19 september 2015 22:17

  Öbrona är namnet på en liten stenvalvsbro i Fötene, Södra Härene socken, Vårgårda kommun. Den är byggd över Öbrodiket som rinner till ån Nossan. Vem blir inte fascinerad av dessa vackra gamla stenvalvsbroar som syns lite varstans och ännu fun...

Av Margus - 14 september 2015 23:50

  Mitt i redigeringen av sommarens minnesresor hamnade vår "trösksafari". Vi gav oss ut för att njuta av tilldragelsen när startskottet gick. ALLA var ute med gott humör och alla upptänkliga vagnar och kärror. Jag tog några bilder från evenemanget...

HEJ, OCH VÄLKOMMEN !

      

  Visa presentation

Avdelningar i bloggen

Så var det då... denna dag

Sök i bloggen

ARKIV från start 14 mars 2007

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8 9
10
11 12 13
14
15
16
17
18
19
20 21 22 23
24
25 26 27 28
29
30
<<< November 2014 >>>

   Underbar video från YouTube

  

Bra historiebok på internet

Mina länkar

Antal besök

Följ bloggen


Ovido - Quiz & Flashcards