Fågelperspektiv

Direktlänk till inlägg 18 mars 2008

Den som planterar ett träd...

Av Margus - 18 mars 2008 00:01


Farfars farfar Pehr Gustaf var den som 1860 planterade den stora allén utmed den första tennisbanan i Särö (se bild), den där kung Gustav V ofta spelade. Det känns högtidligt.


"Den som planterar ett träd har inte levt förgäves" heter ett ordspråk, men jag undrar hur mycket som finns kvar av träden nu.


Pehr Gustaf startade trädgårdsmästeri i Särö. Rörelsen byttes senare mot en gård då han sadlade om till bonde. Jag har alltså starka band till Särö där jag som liten tillbringat många sommardagar, i Naturreservatet Särö Västerskog utanför Kungsbacka i norra Halland.


Nu förstår jag varför farfar ständigt målade av den vackra naturen där jag med självklarhet snubblade fram på stigar med knotiga rötter ner till badstranden. Inser nu varför alla beundrade den "tusenåriga eken".

Särö Västerskog hör till de mest värdefulla kustbiotoperna i landet där artrikedomen i den gamla ek- och tallskogen är mycket stor. 56 rödlistade arter har påträffats och Särö är ett av länets få "urskogsobjekt", enligt Naturvårdsverkets urskogsinventering 1982.


Vi hyrde ett litet rum på vindsvåningen av det vackra Stationshuset i sekelskiftesstil (farmor, farfar, mamma, pappa och jag). Vi var nämligen släkt med stins Harry. Och där lärde jag mig cykla.


Själv minns jag bäst rälsbussen dit, men har enligt pappa också åkt ångloksdrift på Säröbanan från Göteborg. Känner mig inte uråldrig för det, bara…berikad. Tänk att jag åkt ånglok…



Särö var känt som badort på 1830-talet för göteborgssocieteten. Kung Oskar II och kronprins Gustaf (sedermera kung Gustaf V) och den kungliga familjen inledde en mångårig tradition av sommarvistelser här och gjorde Särö namnkunnigt.


Snart dags att åka dit för en titt igen, känns det som. Undrar hur mycket som finns kvar av allén?

 
 
skogsfrun

skogsfrun

18 mars 2008 09:09

Ack ja, tänk vad gamla månghudraåriga träd skulle kunna berätta! Tänker på det när jag passerar ett ställe som Herrängsdreven mellan Grästorp och Thn. Där har min morfar planterat två, nu enorma lönnar vid sitt torp. Dags att plantera! En Lärk kanske?

http://www.barasaras.bloggagratis.se

 
Ruth myser

Ruth myser

18 mars 2008 09:24

Särö är en vacker plats, har varit där ett antal gånger. Grattis till all snö, som jag hoppas får ligga till över Påsk !
Glad och mysig Påskhelg önskas er !

http://bernamis.bloggagratis.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Margus - 19 september 2015 23:25

Bloggen gör uppehåll. För inre tjänst. På egen tid. För att skapa energi. Ska bara ta in. Uppleva. Njuta. Bearbeta. Inte omedelbart omvandla för utgivning till offentligheten. Tid för motion och träning. Frisk luft. Vila och eftertanke. Sjukdom...

Av Margus - 19 september 2015 23:10

  Två och en halv mil. Rätt bra cykeltur, menar jag. Så duktiga är Husbonden och jag numera. Vi går eller cyklar var eller varannan dag. Och har väldigt roligt. Med kilometermätaren blev det ännu roligare... Vi har gått närmare två mil också, och ...

Av Margus - 19 september 2015 22:53


  Den första valvbron i Fåglum byggdes troligen under 1800-talets första hälft. Den hade två större valv och ett mindre där överloppsvatten släpptes fram vid flod. På strömsidan fanns en så kallad klyvare gjord av uppstaplade stenar. 1923 revs de...

Av Margus - 19 september 2015 22:17

  Öbrona är namnet på en liten stenvalvsbro i Fötene, Södra Härene socken, Vårgårda kommun. Den är byggd över Öbrodiket som rinner till ån Nossan. Vem blir inte fascinerad av dessa vackra gamla stenvalvsbroar som syns lite varstans och ännu fun...

Av Margus - 14 september 2015 23:50

  Mitt i redigeringen av sommarens minnesresor hamnade vår "trösksafari". Vi gav oss ut för att njuta av tilldragelsen när startskottet gick. ALLA var ute med gott humör och alla upptänkliga vagnar och kärror. Jag tog några bilder från evenemanget...

HEJ, OCH VÄLKOMMEN !

      

  Visa presentation

Avdelningar i bloggen

Så var det då... denna dag

Sök i bloggen

ARKIV från start 14 mars 2007

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31
<<< Mars 2008 >>>

   Underbar video från YouTube

  

Bra historiebok på internet

Mina länkar

Antal besök

Följ bloggen


Ovido - Quiz & Flashcards