Fågelperspektiv

Direktlänk till inlägg 25 april 2012

Önskelista för Levande Landsbygd

Av Margus - 25 april 2012 23:05

Just hemkommen från lokalt utvecklingsmöte på bôggda. Uppiggad av den sociala samvaron. Imponerad av envis optimism groende i landsorten. Vilket är alternativet om man inget gör? Sämre service, sämre vägar, ingen affär, ingen inflyttning… en långsam kvävningsdöd. Det finns inget val... vi måste satsa!

Socknens store företagsägare, tillika idealist och hembygdsvän, står beredd att bygga både förskola och bostäder. Det är drag och det är tryck från landsorten för fiberoptik och ortens energiförening lutar åt att tillmötesgå medlemmarnas, dvs. befolkningens, behov av fiberoptik till alla hushåll. Istället för att vi själva ska gräva och dona med ansökningar i småföreningar för ändamålet.

Intresseföreningens Affär tvangs för en tid sen lägga ned. Men viljan finns… "hur starta på nytt", är den stora frågan. I väntan på lösning drivs ett omtyckt café i butikslokalen; tisdag, torsdag och söndag är ’skvallercentrum’ igång och fyller ett påtagligt behov av social samvaro.

Ett femtiotal åhörare deltog vid kvällens information. Vi fick med oss en lapp där vi ska skriva ner våra synpunkter på socknens behov för utveckling. Klart vi ska ha en levande landsbygd! Hela Sverige ska leva!


Lilla Husets önskelista är på gång… 1) upprustning av den eftersatta genomfartsleden, 2) utbyggd kollektivtrafik, 3) fiberoptik åt alla hushåll, 4) bättre mobiltäckning, 5) gång- och cykelvägar, 6) förskola, 7) bostäder med trygghetsboende, 8) lanthandel/servicebutik med café, 9) kommunalt VA… etc.

--------------------------

Måste också tipsa om en webbutik med datortillbehör som jag stött på. Kolla in det svenska företaget Inet med sina stora fina butiker i Göteborg (2), Uddevalla (1) och Stockholm (1). De hade varan i lager (vilket minsann inte alla har), de sände blixtsnabb bekräftelse via e-post med klara och tydliga uppställningar och fungerande (!) länkar till orderinnehåll och godsspårning via Posten. Liten fraktavgift, flera olika betalmöjligheter, SMS-aviseringen fungerade (!) och fakturan var klar och tydlig. Överallt tydliga uppgifter om öppettider och tfn.nummer och länkar för klagomål och information. Jag är imponerad och supernöjd. Precis så vill jag att näthandel ska fungera. Kolla in Inet nästa gång det är dags för inköp av datagrejer!

 
 
Ruth

Ruth

26 april 2012 21:29

Det är så trist med platser som inget framtidshopp har. Där vi har stugan i Värmland är en sådan platts, jag kallar byn för ”dödens dal”. Bara åldringar kvar och när dom blir borta så blir husen fritidsställen. Det är så tragiskt.
Kramen.

http://bernamis.bloggplatsen.se

Margus

26 april 2012 22:47

Ja, det är lite trist. Men bättre med fritidshus än bara förfall, eller hur. Då finns ändå hoppet kvar. Om att några någon gång ska dra igång en utveckling. Så försöker jag se det. Kram tillbaka.

 
skogsfrua på dal

skogsfrua på dal

28 april 2012 06:24

Jo det gäller för de små orterna att kämpa och behålla sin service och inte bli sov eller ödebyar. Värst är det väl i Norrland har man sett och hört och då rör det sig om 10 tals mil till mat apotek och läkare. En varubil 2 gg i veckan hur kul är det.
Bra initiativ: låt landsbygden leva. ALLA kan väl eller vill inte bo i städerna.

http://barasaras.bloggplatsen.se

Margus

28 april 2012 19:49

Du har förstås rätt, vilka sorts städer skulle det bli? Nio miljoner svenskar fördelade på 3-4 storstäder... huuu... VEM skulle vilja bo DÄR?

 
Kjell E

Kjell E

28 april 2012 07:23

T.o.m på många håll i Västra Götaland har man s.k "glesbygdsproblem". Närheten till de stora metropolerna löser inte allt, kanske t.o.m tvärt om.
När jag höll på med de här frågorna i VG, så hade jag en käpphäst; De medelstora samhällena med 1500-3000 innevånare måste säkras först.
Har man inte en hygglig basservice där, då är det kört för mindre byar också. Då går bara resorna till "Stan".
Folk som uppfattade landsbygdspolitik, att handla om betydligt mindre orter, tyckte inte om det naturligtvis. Men verkligheten ger mig rätt.

http://www.nabbsjuan.bloggplatsen.senabbsjuan.bloggplatse

Margus

28 april 2012 19:46

Tänkvärt!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Margus - 19 september 2015 23:25

Bloggen gör uppehåll. För inre tjänst. På egen tid. För att skapa energi. Ska bara ta in. Uppleva. Njuta. Bearbeta. Inte omedelbart omvandla för utgivning till offentligheten. Tid för motion och träning. Frisk luft. Vila och eftertanke. Sjukdom...

Av Margus - 19 september 2015 23:10

  Två och en halv mil. Rätt bra cykeltur, menar jag. Så duktiga är Husbonden och jag numera. Vi går eller cyklar var eller varannan dag. Och har väldigt roligt. Med kilometermätaren blev det ännu roligare... Vi har gått närmare två mil också, och ...

Av Margus - 19 september 2015 22:53


  Den första valvbron i Fåglum byggdes troligen under 1800-talets första hälft. Den hade två större valv och ett mindre där överloppsvatten släpptes fram vid flod. På strömsidan fanns en så kallad klyvare gjord av uppstaplade stenar. 1923 revs de...

Av Margus - 19 september 2015 22:17

  Öbrona är namnet på en liten stenvalvsbro i Fötene, Södra Härene socken, Vårgårda kommun. Den är byggd över Öbrodiket som rinner till ån Nossan. Vem blir inte fascinerad av dessa vackra gamla stenvalvsbroar som syns lite varstans och ännu fun...

Av Margus - 14 september 2015 23:50

  Mitt i redigeringen av sommarens minnesresor hamnade vår "trösksafari". Vi gav oss ut för att njuta av tilldragelsen när startskottet gick. ALLA var ute med gott humör och alla upptänkliga vagnar och kärror. Jag tog några bilder från evenemanget...

HEJ, OCH VÄLKOMMEN !

      

  Visa presentation

Avdelningar i bloggen

Så var det då... denna dag

Sök i bloggen

ARKIV från start 14 mars 2007

Ti On To Fr
            1
2 3
4
5
6 7
8
9 10 11
12
13 14 15
16
17 18 19
20
21
22
23 24 25
26
27
28 29
30
<<< April 2012 >>>

   Underbar video från YouTube

  

Bra historiebok på internet

Mina länkar

Antal besök

Följ bloggen


Ovido - Quiz & Flashcards