Fågelperspektiv

Direktlänk till inlägg 22 april 2010

Stackars, stackars Island

Av Margus - 22 april 2010 18:13

Stackars islänningar... Igen. Först var det bankur pankur och nu är det tungur askur. Men få medier rapporterar om den katastrof som landet nu drabbats av. TV visar inslag med reportrar som hänger från helikoptrar och filmar ner i vulkankratern och drar snyfthistorier om hur flygresenärer drabbas av detta askmoln. Hu, så långa väntetider och fy, så långa bussresor och tvi och usch så mycket merkostnad det blev nu då.

Ingen på TV följer hur evakueringen av folket och deras husdjur går till. Ingen berättar hur jobbigt det måste vara att stalla in djur som är vana att gå ute större delen av året. Finns det stallar nog? Ingen intresserar sig för hur man får fram foder och vatten till djuren. Hur mycket hö är bärgat? Måste man importera?

    

I Aftonbladet läser vi: Askmolnet har förstört betet och vattnet för djuren. Många har tvingats lämna sina gårdar. Hästarna, fåren och de nyfödda lammen står inne med igentejpade fönster och dörrar. En plogbil plogar aska från huvudvägen. Regeringen har lovat ersättning till alla drabbade bönder. De ska få pengar till extra hö eftersom betet och årets höskörd med största sannolikhet är helt förstörda. Räddningstjänsten kör runt till bönderna och erbjuder stöd och hjälp med röjning.


Men var är TV-reportrarna? Vem hjälper Island? Vem hjälper våra vikingar där ute i Atlanten? Var är insamlingarna till Islands bönder? Hur många turister vill komma dit nu och klafsa i svart sörja? Bada i varma källor och bli svart? Vem kan rida islandshästar nu? Hur ska det gå med Islands turistnäring?

Vi får inga tv-rapporter om isländska jordbruk som läggs ned och bönder som ger upp. Inga tv-medier bryr sig om islänningarna. Total tystnad. Medmänsklighet… någon?


TV-tiden ägnas åt hur synd det är om flygbolagen…!! Som gått miste om att tjäna pengar en kort tid… "för jag kan inte flyga" Och som kräver ekonomisk kompensation. Två flygchefer gick ut med nödrop i SvD under rubriken "Branschen behöver akut hjälp". Vaddå??

OM DET ÄR NÅGON SOM SKA HA BÅDE UPPMÄRKSAMHET OCH EKONOMISK HJÄLP NU SÅ ÄR DET ISLÄNNINGARNA SOM ÄR ETT HÅRT PRÖVAT FOLK.


Islandsbloggen är enastående i sitt slag för den som vill ha fakta om vad som händer på Island. HÄR står allt om utbrottet och dess följder med alla detaljer. Och mycket, mycket mer. På svenska.


Islandsbloggen berättar följande om den "blå" bilden ovan (klicka för större bilder): "Bonden Ólafur Eggertsson, som tog den vid det här laget välkända bilden [...] har enligt ett pressmeddelande beslutat sig för att ge upp lantbruket i Þorvaldseyri vid Eyjafjallajökulls fot. Han säger att både familjen och jorden behöver en paus.
I och med det kan en av Islands största gårdar bli historia. Här finns omkring 200 nötdjur, och här odlas korn och raps och gården har dessutom ett eget borrhål där 66-gradigt vatten hämtas. Þorvaldseyri har ägts av samma familj sedan 1906."

Värt ett tv-inslag i sig.

 
 
Gubbfan

Gubbfan

22 april 2010 19:39

Vad skönt att det är fler som tycker som jag.
(Se min blogg 16 april)
Tack föresten för en anvisning på en intressant blogg

http://Gubbfan.bloggagratis.se

 
skogsfrun på dal

skogsfrun på dal

22 april 2010 20:00

Fantastiskt bra länkar, tack för dem. Island tycks ligga pyrt till i framtiden. Synd på allt fint de har.

http://barasaras.bloggplatsen.se

 
Ingen bild

Väninnan

22 april 2010 20:25

I stället för ordet ”Google” finns en bild idag. Klickar man på den så står det ”Jordens dag”.
Har jorden bara EN dag? Risken finns att hon bestämmer själv hur många och struntar i oss människor. Det du skriver i detta inlägg är så bra att det egentligen inte behöver kommenteras, bara säga att jag håller med i allt. Du har en vass ”penna”, Margus.

 
Elisabeth

Elisabeth

22 april 2010 20:56

Oj oj oj vad bra skrivet...håller fullständigt med. Du borde skriva detta i en tidning inte bara i din blogg.
Intressant med Önnered och Map (vad det nu hette)

http://belara.bloggplatsen.se

 
Ruth

Ruth

22 april 2010 23:22

Det är så tungt att tänka på det Isländska folket som kämpar i aska både för sin egna del och för djuren. Hur skall detta sluta ? En stor landsomfattande insamling skulle dras i gång för att bistå med hjälp, alla länder skall dra igång en hjälpinsats, det skulle hjälpa detta hårt drabbade folket som står så maktlösa inför det moder jord har ställt till med.

http://bernamis.bloggplatsen.se

 
Jenny

Jenny

22 april 2010 23:34

Håller med samtliga föregående talare här!

Och absolut att detta borde skrivas i en tidning...eller varför inte ge TV4 väst ett litet samtal????
Detta var ta mej tusan det klokaste jag läst denna veckan!!

BRA MARGUS!!!!!
Kram från Jenny

http://klipporochhav.blogspot.com

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Margus - 19 september 2015 23:25

Bloggen gör uppehåll. För inre tjänst. På egen tid. För att skapa energi. Ska bara ta in. Uppleva. Njuta. Bearbeta. Inte omedelbart omvandla för utgivning till offentligheten. Tid för motion och träning. Frisk luft. Vila och eftertanke. Sjukdom...

Av Margus - 19 september 2015 23:10

  Två och en halv mil. Rätt bra cykeltur, menar jag. Så duktiga är Husbonden och jag numera. Vi går eller cyklar var eller varannan dag. Och har väldigt roligt. Med kilometermätaren blev det ännu roligare... Vi har gått närmare två mil också, och ...

Av Margus - 19 september 2015 22:53


  Den första valvbron i Fåglum byggdes troligen under 1800-talets första hälft. Den hade två större valv och ett mindre där överloppsvatten släpptes fram vid flod. På strömsidan fanns en så kallad klyvare gjord av uppstaplade stenar. 1923 revs de...

Av Margus - 19 september 2015 22:17

  Öbrona är namnet på en liten stenvalvsbro i Fötene, Södra Härene socken, Vårgårda kommun. Den är byggd över Öbrodiket som rinner till ån Nossan. Vem blir inte fascinerad av dessa vackra gamla stenvalvsbroar som syns lite varstans och ännu fun...

Av Margus - 14 september 2015 23:50

  Mitt i redigeringen av sommarens minnesresor hamnade vår "trösksafari". Vi gav oss ut för att njuta av tilldragelsen när startskottet gick. ALLA var ute med gott humör och alla upptänkliga vagnar och kärror. Jag tog några bilder från evenemanget...

HEJ, OCH VÄLKOMMEN !

      

  Visa presentation

Avdelningar i bloggen

Så var det då... denna dag

Sök i bloggen

ARKIV från start 14 mars 2007

Ti On To Fr
      1
2
3
4
5
6
7 8
9
10 11
12
13
14
15 16
17
18
19 20
21
22 23
24
25
26
27 28 29 30
<<< April 2010 >>>

   Underbar video från YouTube

  

Bra historiebok på internet

Mina länkar

Antal besök

Följ bloggen


Skapa flashcards