Direktlänk till inlägg 13 augusti 2009
Det luktar bajs. Och smakar precis lika illa. För att inte tala om hur man luktar dan därpå. Jag har prövat, så jag vet.
Medierna fylls nu av recept på häftiga tillbehör för att tvinga i sig surströmming vars premiär nalkas 20 augusti. Den är kultur och tradition norrut i vårt avlånga land… och jag ÄR en stor förespråkare för traditionsbevarande. På sin ursprungliga plats.
Dock gillar jag inte att lobbygrupper drar ut för att öka surströmmingstillverkarnas försäljning. Lika lite som jag tycker om att italienska maffian spridit bruket av olivolja i vårt land. Varje tv-kock med självaktning sjunger nu olivoljans lov och påstår att den är sååå nyttig. Må så vara, men… den innehåller faktiskt 100 procent fett vilket man liksom inte låtsas om.
Man förstår ju av de tillbehör som nämns att det krävs nåt extra för att få i sig surströmmingen. Hör bara… vitlök, gul lök, purjolök, gräslök, chilipeppar, lagrad ost, kanel, ingefära, rödlöksmarmelad, saltgurka, rödbetor… jojo. För att inte tala om nubbe som verkligen trubbar av smak och lukt.
En löktårta passande till surströmmingsbuffé publiceras i tidningen Land. Ingredienser: 2 gula lökar, 2 purjolökar, smör, vispgrädde, salt o peppar, kapris, dill och vällagrad ost.
Det krävs styrka och hetta för att få bort bajslukten. Varför detta besvär?
Jag unnar verkligen norrlänningar att njuta sina traditioner, men tjata inte på oss andra att pröva. Och för den som tänkt pröva så har jag härmed varnat.
Bloggen gör uppehåll. För inre tjänst. På egen tid. För att skapa energi. Ska bara ta in. Uppleva. Njuta. Bearbeta. Inte omedelbart omvandla för utgivning till offentligheten. Tid för motion och träning. Frisk luft. Vila och eftertanke. Sjukdom...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | ||||||||
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | |||
10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | |||
17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | |||
24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | |||
31 | |||||||||
|