Fågelperspektiv

Alla inlägg under mars 2009

Av Margus - 12 mars 2009 11:50


Att anhålla en läkare som misstänkt för brott… aj aj aj, det var en öm tå. Läkarskrået ryckte genast ut till försvar, tydligen i tron att läkare hade automatisk immunitet. Man tyckte det var höjden av fräckhet att häkta den misstänkte läkaren …på arbetsplatsen (!), av alla ställen. Men så är det när någon misstänks för brott, oavsett var man jobbar. Vi är alla lika inför lagen, heter det. Tydligen inte läkare om läkardrevet får bestämma.


Det handlar om läkaren som misstänks ha förkortat livet på en dödsdömd liten baby och det är ingen måtta på kollegers aktivitet. Läkardrevet hörs i debatter, tv-soffor och i tolv JO-anmälningar. Nu förbereds ett expertteam av medicinsk och tung juridisk expertis. Att försvaret anlitar ett helt expertteam i ett mål är mycket ovanligt.


Man beskyller Polisen för att inte kunna utreda brott i dessa särskilda fall, att inte kunna professionen, och vill att socialstyrelsen ska utreda fallet FÖRST. Om det är nåt Polisen är proffs på så är det väl att utreda mord.

I rapporten fastslås att babyns nivåer av narkosmedlet tiopental var omkring 1000 gånger högre än vid vanlig användning. Gigantiska nivåer.


Läkardrevet bär sig inte bättre åt än gatstenskastande huliganer som misstänkliggör Polisen. Det är illavarslande. Hur kan kollegerna så säkert veta att det inte begåtts något brott? I ett sekretessbelagt fall? Bör inte detta redas ut?


Överreaktionerna talar snarare för att fler fall av felbehandling borde utredas av utomstående. Kanske finns det fler "gravade hundar"? Kanske borde Polisen oftare titta in till sjukvården…

Av Margus - 11 mars 2009 14:09


Plötsligt sken solen som om den aldrig gjort annat. Och lika förvånad blir man var gång. Fattar nästan inte att det är möjligt. Här har man gått i en grå bomullsliknande lunk och vädret har liksom kvittat. Man har kunnat fullfölja planer utan att bli störd. Nu… blev det värre.


Skulle jag sitta en kvart i solen och få lite kulör på nyllet (var fanns stolen och var är det vindstilla...) eller skulle jag vara "nyttig". Visst borde jag raka benen som planerat… men varför bo in sig i mörka badrummet när SOLEN skiner. Allt blev fel. Vågar inte gå promenaden direkt efter "giftsprutan" heller, ifall jag får yrsel… Varför måste solen skina just i dag.


Den Gule blev plötsligt ett störande inslag som kullkastade varje plan. Ska man göra det man tänkt eller ska man "ta vara på solen". Handlingsförlamningen var ett faktum och alla planer väck. Vad var det nu jag tänkte göra…?


Det händer varje år. Vi här uppe i Norden blir så himla till oss av att se solen så vi får fnatt. Tvångstanken att "ta vara på solen" blir en stressfaktor. Hamnade framför datorn istället, för att samla tankarna. Hundarna har dragit igång Stora Matcirkusdansen, en timme i förväg. Enormt störande för en som försöker få fatt på tidigare tänkta tankar.


Om vintern när alla trädgrenar syns torra och livlösa kan man bara med yttersta svårighet föreställa sig dem i fullt utvecklat lum. Jag menar… vi VET ju hur det ser ut men man FATTAR inte att det är möjligt. Samma är det mitt i högsommaren när vänlig grönskas rika dräkt omfamnar oss och döljer både skavanker och utsikt. Vem kan då föreställa sig… egentligen… att det ska bli vinter igen med mörka kala grenar.


Herregud, nu går solen i moln. Skönt, då kanske man kan fungera igen.

Av Margus - 10 mars 2009 22:09


SE-Bankens vd Annika Falkengren HÖJER SIN LÖN med mellan 700.000kr – 1.750.000 miljon kr för att dom inte får ta ut bonusar. MITT I ÅRHUNDRADETS STÖRSTA FINANSKRIS!!!!!!!


Beslutet kommer mitt i den kris som skakar hela bankvärlden. Denna ofattbart makalösa fräckhet och girighet är så sensationellt, remarkabelt, häpnadsväckande, förbluffande och spektakulärt omdömeslös att det inte förvånar mig om Falkengren blir utsatt för något hot.


Vad hon och hela ledningen nu tänkt göra är en förolämpning och kränkning av alla som nu får lida på grund av den djupa finanskrisen.


Det är ett hån mot alla som mister sina jobb eller blivit yrkesskadade i detta land. Därmed borde Annika Falkengren & CO har slagit sista spiken i ledningens kista. Jag tolkar frivolten som att Falkengren ber om att bli befriad från sin post.


Det är dags för Staten (dvs. Skattebetalarna) att ta över nu! Grip in! Ta över! Tvinga! GÖR VAD SOM HELST! Såna här banker SAKNAR EXISTENSBERÄTTIGANDE. Under 90-talskrisen pumpade vi skattebetalare in hur mycket pengar som helst i den här banken. Det borde vara en enkel sak att konfiskera den. Vad gör högerregeringen?


Som kvinna och feminist SKÄMS jag för denna ynkliga lilla hoppa som nått en post hon inte behärskar. Blev hon inkvoterad eller? Man borde varit stolt när en kvinna äntligen tagit sig in i företagsledningarna men Falkengren utgör ett AVSKRÄCKANDE EXEMPEL på en som fullkomligt saknar vett och sans. Ta bara bort henne ur vår åsyn!


Det är inte längre massmedia som ska kallas Tredje Statsmakten. Det är bankerna! Saken står klar i detta nu. Bankerna får ju bära sig åt HUR SOM HELST utan att någon stoppar dem.

Fast dom sköter det ruskigt illa. Men ett samhälle har de ledare vi förtjänar, heter det. Det vill säga… när vi låter dom hållas. Utan åtgärd. Dags för Staten att ta över bankerna! Innan det blir värre.


fotnot:

Tredje statsmakten är ett uttryck som beskriver massmedia i Sverige, granskarnas roll i ett samhälle. Första och Andra är den lagstiftande och verkställande makten, alltså riksdag och regering.

Uttrycket är en unik svensk modifiering av Fjärde statsmakten, (fourth Estate) som används utomlands — och inte är ovanlig på svenska heller.

Hämtat på Wikipedia HÄR.

Av Margus - 10 mars 2009 19:18


Årets första tranor seglade över Lilla Huset i morse.

Rrrooh, rrrooh…  Ropen närmade sig bortöver skogen vilket fick oss att fatta posto på vårverandan. Och där… kom äntligen paret från söder, med lugna långsamma vingslag. Rrrooh, rrrooh... skrek de igen, glada över att känna igen sig efter sin långa flytt.

Vi trodde nästan de skulle landa på åkern utanför men de skulle väl orientera sig först. Hellegod, ögonen tåras alltid på mig när våra fåglar återvänder efter sina långa resor till främmande land. Nu gäller att ha köksfönstret på glänt så att man hör när de är på gång. Det här vill man inte missa.


 -----------------


I går kväll ringde en sån där fridstörare igen och upprörde våra sinnen.

OK-Q8 ville sälja EL…!!!! och TELEFONTJÄNSTER…!!!

Företag får ju lov att ringa till sina egna kunder, och då spelar det ingen roll att man är ansluten till NIX.

Vi var förstås inte intresserade för vi är sååå nöjda med Telia, och såååå nöjda med Byns eget Elbolag. Om inte… skulle vi vägrat ändå. Av ren princip.


OK-Q8 ska hålla sig till bensin och biltillbehör.

Nu är dom inte kloka, sa vi. Sälja el och tele…!!

Lilla Huset var i stark affekt en god stund.

Störtlöjligt. Desperat. Sjukt.


-------------


Nåt som däremot är jätteroligt är Leffes blogg HÄR som jag måste tipsa läsekretsen om. Den handlar om en liten chihuahua med roliga tankar och upptåg. Med underbara innovativa bilder och mycket få ord berättar han sig och sitt liv. Den bloggen återvänder jag ofta till när jag vill bli glad.

Av Margus - 9 mars 2009 21:59


Lessonflocken har både ungar och ägg i sina små hus. Vanligen brukar deras livsandar inte vakna förrän det är varmt ute men när kanarierna drog igång familjebildningen tändes stjärnor i ögonen även på små barbapapporna. Tänk att det kan smitta så.


Deras små hus åkte upp när Mamageno lagt ett ägg på golvet. Hon rusade in i Hus nr 11 med full fart och har bott där med sina sex ägg i en månad. Hon vaktar dem hårt och gör utfall mot mig, man får inte ha locket öppet för länge. Diskretion… hederssak! Idag är fem ungar ute ur äggen.


Lilla Blåan med adress Fågelhuset, Lessonrummet, Hus nr 13, var idag ute en sväng så jag fick chans att titta in. Ser man på… sex ägg där också… och ett som "någon" börjat knackat hål på… inifrån. Lilla Blåan har haft otur tidigare år med ungar som avlidit i späd ålder. Ibland har två klarat sig ut, ibland en. Hon valde därför ny holk i år och hoppas på bättre tur. (Bild från i somras.)


Kalmor och Kalfar (namnen efter den plockade sonen Kal i fjol) är därmed hänvisade till Hus nr 12 som ännu inte accepterats. De senaste dagarna har de börjat gå in och kolla inredning och utsikt. Får se om de slår till.

Lessonflocken är mycket harmonisk sedan Fjortis flyttade till Reservar’n med sin Elvira. Det var väl nåt med kemin… Elvira har för allra första gången gått in i holk och ruvar på nån hemlighet därinne sedan en vecka.

Istället för att bråka med flocken kan Fjortis nu koncentrera sig på sin uppgift. Han ska passa upp på Elivra med mat på sängkanten, vilket han tycks sköta med bravur och under stort allvar.


---------------


Första nymfungen är nu ute i Royal Suite, tur vi märkte dem i går. Skulle precis trava in för att byta vatten vid middagstid när stora tumultet utbröt. Dong, dong… rätt på risfåglarnas holkar, skrik och skrän. Kära nån… ursäkta mig då…!! Först då upptäckte jag den lille kanaljen som redan var uppe på pinne. Nu gäller försiktiga rörelser tills dom vänjer sig.

Av Margus - 8 mars 2009 16:16


Uppmärksammar idag den 8 mars nätverket Resursbloggen som firar ett år. Nätverket hjälps åt att hålla sig ā jour med vad regering och myndigheter hittar på mot sjukskrivna samt tipsar varann om intressanta artiklar i intressesfären. Resurs har under året anmält Cristina "utbränd" Husmark. Mer om deras första år kan läsas HÄR.


Firar med en utmärkt Länsrättsdom i Gävleborg nyligen:


Länsrätten har gjort en klockren bedömning om kravet på arbetsförmåga i ett ärende, men inte uttryckt sig lika bra i skrift. Har nedan gjort viktiga stycken mer lättförståeliga. Originaltexten ligger hos Resurs HÄR.


Så här tyckte Länsrätten i Gävleborg om ett ärende:


  • Om sjukdomen medför att den försäkrade enbart kan klara ett speciellt arbete som endast förekommer i mycket begränsad omfattning så kan det inte vara rimligt att bedöma den försäkrades arbetsförmåga i förhållande till arbete med mindre än att han eller hon faktiskt erbjuds sådant arbete.

  • Avsikten med renodlingen av socialförsäkringen ska vara att de som av Försäkringskassan bedöms vara arbetslösa i ett på arbetsmarknaden normalt förekommande arbete också ska anses arbetsföra av arbetsmarknadsmyndigheterna. 

  • Med "normalt förekommande arbete" avses vanliga arbeten på arbetsmarknaden där en försäkrads arbetsförmåga i full eller närmast full omfattning prövas. Ett sådant arbete innebär krav på normal prestation där ringa eller ingen anpassning kan väntas förekomma med hänsyn till funktionshinder eller medicinska besvär hos en arbetstagare.

Av Margus - 8 mars 2009 15:41


Husbonden landade just i tv-soffan för att välförtjänt njuta av friidrott efter ett hårt "rispass" i duggregnet. Han har burit ris efter trädfällning häromsistens. "En del ska till elden. En del ska till sågen. Några ska till klyven. Och några tar han själv. Hadderittan och hej och håååll…" för att travestera en viss 'Karl Nilsson'.


Nu är kanariedamerna i färd med att kläcka sina andrakullar. Märkligt vad tiden går fort ibland... Tuvalisa har kläckt två och Gulan fler än så. Hellegod vad dom jobbar och sliter, helt besjälade av sin uppgift. De är så koncentrerade.


Själva har vi fullt upp att titta på förstakullsungarna... Har sagt det förut, men här kommer det igen... är sååå imponerad av kanariehanarna som samsas och matar egna och varandras barn i en enda röra. De kan vara på väg till en av de sina men stannar under resan gärna till för att proppa ner lite käk i en liten som sitter och piper hjälplöst.


Att det skulle bli Nacka som tog sin roll på störst allvar borde vi kanske förstått. Men man vet ju inte... Nacka var den unge som 2007 skadade två tår och amputerade dessa på sig själv, led och pinades men vägrade ge upp. Han SKULLE klara sig och gjorde så. Efter tre veckor var han på fötter igen med enbart fram- och bakklo på vänsterfoten. Han ville leva!


Nacka ville väldigt mycket redan förra året som ettåring och utmanade pappa Pavarotti till den grad att vi fick flytta undan den lille ettrige under häckningen. Nu har han axlat huvudansvaret. Vi är så förvånade över att han kan umgås med fem konkurrenter...!!

Nacka är den gule till höger medan foten ännu var oskadad 2007. Helmut t.v


Har haft fullt upp med att fylla i uppgifter i loggboken. De' e' mycke' nu... Ringmärkte Pappis fyra ungar i holken. Thomas' tre är lite yngre, får vänta en vecka. Mellis och Pärlvit har hemliga bestyr i sin holk, vi stör inte efter olyckan. Tids nog märker vi om det finns resultat.


Ett javabo tömdes på flera ofärdiga ägg. Två nylagda (?) lämnades kvar. Inte lätt att avgöra, man får gå på känsla. Hittade nya ägg i nya holkar... Risfåglarna lägger många ägg, troligen flera honor i samma bo och det blir ibland lite dåligt ruvat.


Ska pusta ut lite i tv-soffan nu innan jag städar hos marsvinen.



Av Margus - 7 mars 2009 21:51


Lilla Husets Dator var idag till Byhålans Nördbutik för renblåsning. Behovet var inte lika illa som befarat efter två års "locket på" men viktigt ändå. Avstyrde Husbondens plan på att använda garagets tryckluft, visserligen försiktigt men ändå. Tur det, för rengöring av dator finns nämligen tryckluft på burk, fick vi veta. Inte så kraftfull och utan vatten- och oljerester, vilket kan förekomma i den förstnämnda.


Lärde detta av egen erfarenhet för ett par år sen efter att i ett desperat ögonblick ha tagit till tryckluftssprutan i hålet efter en utdragen tand när det börjat värka. Tänkte bara blåsa rent som tandläkarn gör. Ja… ifall där satt nåt som måste ut… hehe. Det blev inte bättre, kan jag säga. Sådan tryckluft har tydligen inte samma krav på renhet som tandläkarens... hehe. Hon skrattade länge åt tilltaget under rengöringen av såret.


Nåja, för att vara i Lilla Huset var historien med tryckluften bara en naturlig följd av egensinnigt fixande på egen hand. Vi brukar t.ex ta stygnen själva efter diverse operationer och finner detta självklart.

En Kompis ringde mitt under en sådan procedur. Hon glömmer aldrig hur hon fick följa spektaklet via telefon. Jag hade för första gången blivit ihophäftad med metallklämmor som gjorde satans ont i naveltrakten. Måndagen föreföll fruktansvärt långt bort och därtill kändes det tryggt hemma på kökssoffan när Husbonden med diverse tänger lirkade bort klämmorna.

-------------

Lördagen ägnades i övrigt åt planering av åtgärder i fågelhuset såsom 1) försiktig städning i kanarierummet, 2) kontroll av kläckta ungar hos Mamageno (lesson), 3) märkning av Pappis nymfungar, 4) koll av äggstatus i javaholkar (risfåglarna) och 5) inspektion av sex kanariehonor som snart ska kläcka. Tyckte precis att Annagreta matade i kväll… men hon har lurat oss förut, så här ropas inte hej i onödan.


Ett långt och givande samtal med Väninnan om våra demoner, (Thank Heavens For Little Phones) föregick Melodifestivalen, andra chansen. Lilla Huset orkar inte med alla skrikiga deltävlingar men vill ju vara lite ā jour och hoppar fegt in på slutet när det börjar dra ihop sig. Det mesta är sig likt från år till år, känns det. Låtvalet känns oviktigt på nåt sätt, men...



... Caroline af Ugglas är en populär gäst i Lilla Huset. Känner mig på nåt sätt själsligt befryndad med denna spikrakshåriga och egensinniga rebelltjej. Tjej och tjej… hon är en snart 37 årig konstnär, sångerska, körledare och hästtjej. Aha… där kom det igen… somliga är det för evigt, särskilt hästTJEJER. Låten då…? Äh, inte Lilla Husets favorit precis men hon gör ett outplånligt och modigt intryck. (Bild ovan med Hägg och af Ugglas lånad från svt.)

HEJ, OCH VÄLKOMMEN !

      

  Visa presentation

Avdelningar i bloggen

Så var det då... denna dag

Sök i bloggen

ARKIV från start 14 mars 2007

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Mars 2009 >>>

   Underbar video från YouTube

  

Bra historiebok på internet

Mina länkar

Antal besök

Följ bloggen


Ovido - Quiz & Flashcards