Fågelperspektiv

Direktlänk till inlägg 30 mars 2014

Sauerkraut und Schinken

Av Margus - 30 mars 2014 22:01

Surkålsdebut. Sauerkraut und Schinken. En alldeles ny och helt oanad smakupplevelse. Ganska trevligt, helt användbart och med stora möjligheter till variation, serveringstipsen flödar på Internet. Testet skedde på impuls och nyfikenhet. Varför har detta inte skett tidigare i livet? Måste man bli pensionär först?

Surkål är tydligen en undergörande medicin. Två matskedar om dagen lär hålla magen i toppform… Läs bara:


”Surkål är vitkål som syrats med mjölksyrabakterier. Förr var det ett sätt att konservera grönsakerna så att de höll längre och surkål var populärt hos sjömännen som färdades långväga. C-vitaminrika frukter och grönsaker blev ju dåliga fort men med surkålen så skyddade de sig mot skörbjugg (bristsjukdom p.g.a c-vitaminbrist).

[…]

Syrningen bevarar C-vitamin och andra näringsämnen och surkål verkar probiotiskt och antioxiderande, så surkål är speciellt bra för magen och immunförsvaret. Syrningen gör kålen lättsmält för magen, och det bildas B-vitaminer under själva jäsningsprocessen.
All kål är ju som ni säkert vet väldigt nyttig, kålsorterna innehåller mycket fibrer, kalcium, järn, C-vitamin och sist men inte minst betakaroten,som omvandlas till A-vitamin. Så vi behöver absolut inte äta apelsiner för att få i oss C-vitamin, det fixar kålen!

Vitkål innehåller ju i sig väldigt lite kolhydrater men mjölksyrabakterierna sänker GI ytterligare eftersom de tar upp sockerarterna och producerar mjölksyra.”

Citatet hämtat HÄR.

 
ANNONS
 
Elisabeth

Elisabeth

30 mars 2014 23:01

Låter spännande har aldrig ätit surkål. Köpte du färdig? Däremot har jag någon gång köpt mjölksyrade grönsaker (morötter, vitkål)

http://belara.bloggplatsen.se

Margus

31 mars 2014 07:20

Trodde alla gånger att du redan testat...;-) Jo, vi köpte färdigt på burk - enkelt och utmärkt. Prövade också syrade morötter för evigheter sen, men blev inte förtjust. Var kanske för ung...;-) Surkålen rekommenderas!

 
Berit E

Berit E

31 mars 2014 01:14

Man kan mjölksyra mycket mer än kål, och mjölksyrat gör väldigt gott för magen, ja för hela organismen. Vore väl jättefint, om din mage klarar det.
Tyvärr är jag inte så förtjust i syrat, fast jag har försökt bli. :) Ett tag syrade jag själv.

http://kasperian2.blogspot.se

Margus

31 mars 2014 07:28

För nyttans skull kan man ju blanda den med fräst lök eller i potatismos, har jag sett. Med mera. På nåt sätt känns det onödigt att experimentera själv när det nu finns prima färdiga varor och man kanske inte inte blir någon riktig storätare. Ett par matskedar om dagen ska man väl kunna testa, som medicin, ifall man inte vill ha det i huvudrätten varje dag. Stoppar ju redan i mig en hel arsenal "kemikalier" varje morgon ändå...;-)

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Margus - 19 september 2015 23:25

Bloggen gör uppehåll. För inre tjänst. På egen tid. För att skapa energi. Ska bara ta in. Uppleva. Njuta. Bearbeta. Inte omedelbart omvandla för utgivning till offentligheten. Tid för motion och träning. Frisk luft. Vila och eftertanke. Sjukdom...

Av Margus - 19 september 2015 23:10

  Två och en halv mil. Rätt bra cykeltur, menar jag. Så duktiga är Husbonden och jag numera. Vi går eller cyklar var eller varannan dag. Och har väldigt roligt. Med kilometermätaren blev det ännu roligare... Vi har gått närmare två mil också, och ...

Av Margus - 19 september 2015 22:53


  Den första valvbron i Fåglum byggdes troligen under 1800-talets första hälft. Den hade två större valv och ett mindre där överloppsvatten släpptes fram vid flod. På strömsidan fanns en så kallad klyvare gjord av uppstaplade stenar. 1923 revs de...

Av Margus - 19 september 2015 22:17

  Öbrona är namnet på en liten stenvalvsbro i Fötene, Södra Härene socken, Vårgårda kommun. Den är byggd över Öbrodiket som rinner till ån Nossan. Vem blir inte fascinerad av dessa vackra gamla stenvalvsbroar som syns lite varstans och ännu fun...

Av Margus - 14 september 2015 23:50

  Mitt i redigeringen av sommarens minnesresor hamnade vår "trösksafari". Vi gav oss ut för att njuta av tilldragelsen när startskottet gick. ALLA var ute med gott humör och alla upptänkliga vagnar och kärror. Jag tog några bilder från evenemanget...

HEJ, OCH VÄLKOMMEN !

      

  Visa presentation

KLICKA PÅ BILDERNA FÖR ATT GÖRA DEM STÖRRE

Här kan du se mina videoklipp

 Välkommen in till hemsidan

Avdelningar i bloggen

Så var det då... denna dag

Sök i bloggen

ARKIV från start 14 mars 2007

   

     

Ti On To Fr
          1 2
3
4
5
6
7
8 9
10 11 12
13
14 15 16
17
18
19 20 21 22 23
24 25 26
27
28 29 30
31
<<< Mars 2014 >>>

   Underbar video från YouTube

  

Bra historiebok på internet

 

Mina länkar

      

Följ bloggen


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se