Direktlänk till inlägg 30 mars 2014
Surkålsdebut. Sauerkraut und Schinken. En alldeles ny och helt oanad smakupplevelse. Ganska trevligt, helt användbart och med stora möjligheter till variation, serveringstipsen flödar på Internet. Testet skedde på impuls och nyfikenhet. Varför har detta inte skett tidigare i livet? Måste man bli pensionär först?
Surkål är tydligen en undergörande medicin. Två matskedar om dagen lär hålla magen i toppform… Läs bara:
”Surkål är vitkål som syrats med mjölksyrabakterier. Förr var det ett sätt att konservera grönsakerna så att de höll längre och surkål var populärt hos sjömännen som färdades långväga. C-vitaminrika frukter och grönsaker blev ju dåliga fort men med surkålen så skyddade de sig mot skörbjugg (bristsjukdom p.g.a c-vitaminbrist).
[…]
Syrningen bevarar C-vitamin och andra näringsämnen och surkål verkar probiotiskt och antioxiderande, så surkål är speciellt bra för magen och immunförsvaret. Syrningen gör kålen lättsmält för magen, och det bildas B-vitaminer under själva jäsningsprocessen.
All kål är ju som ni säkert vet väldigt nyttig, kålsorterna innehåller mycket fibrer, kalcium, järn, C-vitamin och sist men inte minst betakaroten,som omvandlas till A-vitamin. Så vi behöver absolut inte äta apelsiner för att få i oss C-vitamin, det fixar kålen!
Vitkål innehåller ju i sig väldigt lite kolhydrater men mjölksyrabakterierna sänker GI ytterligare eftersom de tar upp sockerarterna och producerar mjölksyra.”
Citatet hämtat HÄR.
Bloggen gör uppehåll. För inre tjänst. På egen tid. För att skapa energi. Ska bara ta in. Uppleva. Njuta. Bearbeta. Inte omedelbart omvandla för utgivning till offentligheten. Tid för motion och träning. Frisk luft. Vila och eftertanke. Sjukdom...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | ||||||||
3 | 4 |
5 |
6 |
7 |
8 | 9 | |||
10 | 11 | 12 | 13 |
14 | 15 | 16 | |||
17 | 18 |
19 | 20 | 21 | 22 | 23 | |||
24 | 25 | 26 | 27 |
28 | 29 | 30 | |||
31 |
|||||||||
|