Fågelperspektiv

Alla inlägg under maj 2011

Av Margus - 20 maj 2011 23:45

Mat lassas in i lille Parvels näbb. Han är som en stålfjäder i boet. Fostermamman Flörtis jobbar och gnor och verkar tycka att livet leker. Nu står hon på bokanten och trycker in godsaker i munnen på kanaljen vars lilla gap skymtar precis över kanten. Nu råder ingen tvekan om vad som pågår. Spännande.

De sista risfågelungarna är märkta, såvida det inte läggs nya ägg i ännu en holk. Där byggs för glatta livet med gräs och maskrosblad och doftar underbart därinne.

Nymfungar matas i alla holkar, andra omgången. Orosmolnet Thomas som slutligen accepterade den flyttade holken har två ungar. Strax dags för ringmärkning i Royal Suite.


Marsvinet Bibbi finns inte mer. Hon drabbades av någon hudsjukdom, fällde hår och blev skorvig, tappade vikt och vinglade. För att inte tala om kramperna hon fick när jag lyfte henne. Fort till veterinären för sista vilan. Bibbi blev 5,5 år. Sorg och förstämning.

Inga bilder på grund av hjärnstrejk. Utbrändhet ger samma skador som stroke, har jag läst. Glad att det inte är konstant.


För övrigt är jag redigt trött på teknikutvecklingen. Nu går det bara för fort. Snart är ’peaken’ nådd då människan inte längre styr.

Har just erfarit att HP-skrivare och -scanner saknar drivrutiner för Windows 7. (Glad att detta upptäckts före köp.) Folk har måst slänga nyköpta produkter. Förr togs drivrutiner fram för att överbrygga systembyten. Så icke längre.

Nya drivrutiner är inte att vänta från HP, enligt tidningen PC för alla. De skiter i att ta fram några. Utvecklingen går för fort. Kostar för mycket att utveckla drivrutiner till system som ändras hela tiden. En framtid att se fram mot med viss bävan. 


Hjärtsnörp idag vid besök på Internetbanken. ”Din bank tycker inte om din webbläsare”, stod det där om mitt uppgraderare IE 9. Hundra tankar tänktes innan lappen togs bort och si… då fungerade allt som det skulle. Man får sina chocker.

Av Margus - 19 maj 2011 22:28

Flörtisprojektet från igår fortsätter. Fostermamman är ganska diskret med matningarna så man går i spänd förväntan. Man passar på att kika in när hon flyger ut för att äta. Idag var det kraft i Parveln.   Jo, där fanns spänst i arm-, ben- och halsmuskler och med ny mat i krävan. Ser man på.

'Kraft i arm och mod i barm - ungdomsvarm i bardalarm' nynnar jag då. Ni vet... ur Mandom mod och morske män, vilken jag nu fått lära mig är en snapsvisa. Den har jag kunnat hela mitt liv, vete sjutton var jag snapp(s)ade upp den. Kan det ha varit skolan? /Se text nedan/


Husbonden reparerade voljärernas yttre nät inför våra sommarutfärder. Vintersnön - den myckna och tunga - har pressat ner detta tätt inpå inre voljärtaket och det var inte bra. Mår inte bra av att åka hemifrån när höken kan komma åt fåglar som sätter sig på insidan nätet. Det måste vara avstånd emellan. Inte för att vi lämnar hemmet så lång tid i taget, men… nu är jobbet gjort!


Således företogs liten resa till Grannstaden för att hälsa på Husbondens båda döttrar – i tur och ordning. Sigrid följde med förstås men blev duktigt matt av alla intryck i stadsmiljö. Hon har levt hela sitt liv på landet och tyckte det var tröttande med alla cyklister som kom emot oss på gågatorna. Lite väl mycket för en ståndaktig västgöte som ’kan själv’ och ska lösa allt på egen hand. Nu sover hon djupt.


För övrigt har jag framlevt timmar i bokföringens förtrollade värld. Man blir lite dimmig i hjärnan och världsfrånvänd när man dyker in i alla konton. Har övat på ett (för mig) nytt bokföringsprogram (SPCS) som jag haft i min ägo sedan 2002 men inte orkat lära mig. Hittills var det enklast att harva runt i den gamla varianten från 1995. Nu är den tiden snart förbi.

Programmet funkade i 486:an, i Pentium II:n och XP:n men vill icke kommunicera med Windows 7. Nu vill jag ha allt i samma dator och har inget val. Kom en liten bit på väg idag. En bra start.


Mandom, mod och morske män 
Finns i gamla Sverige än 
Kraft i arm och mod i barm 
Ungdomsvarm i bardalarm   
Ögon blå, då och då 
Le i blomsterdalar där 
Nord, du jordens jättelem ! 
Nord, du milda hjärtans hem ! 

Av Margus - 18 maj 2011 21:58

- Men, kära nån… ligger DU här lille vän!

Flörtis landade på bokanten efter frukosten för att fortsätta ruva sina tre ägg. De var dessvärre tomma, vilket hon vägrat inse och tiden var passerad. Men nu hade något hänt… äggen var borta och det låg en tvådagars unge i boet. Hennes förvånade uppsyn när hon tvärnitade på bokanten var obetalbar.

Hon betraktade den lille parveln grundligt. Petade undersökande, konstaterade med kännarmin: ”hmm… typisk kanarie… och vid liv” och klev in för att värma den iskalla kroppen med sin kropp. Hennes enahanda tillvaro fick ny mening.

Husbonden och jag nickade hoppfullt mot varann – projektet var igång. Lille parveln hade övergivits av sin kanariemamma Tuva(-lisa) när hon blev utkörd från boet av ettriga sebrafinkslynglar (sista gången de bor med kanarierna i häckningstider) i någon konstig lek. Vi tog undan ett gäng av de skyldiga för att ge Tuva en ny chans, men hon var redan förvirrad och störd.

Ungen var varm och nymatad med en ärta när vi kikade in - vilket syns genom den tunna huden vid krävan – men eftersom tiden gick blev bebin allt kallare. Tuva gick inte dit utan plaskade i poolen med de andra.

Följande morgon var Parveln iskall men långt ifrån livlös. Ärtan låg kvar i krävan, ämnesomsättningen hade stannat av. Men när jag slöt handen om den lilla kroppen började sprattlandet. I ett obevakat ögonblick byttes då Flörtis ägg ut mot ungen som dess sista chans.

     Ska Flörtis klara uppgiften?       Klickbild. 

Senare på dagen hade ungen fått upp ångan. Underbart att känna dess värme vid kontrollen. Så het och sprattlande. Han fäktade med armar, ben och hals. Och minsann… ärtan i halsen hade vandrat vidare ner i den lilla kroppen. Strax återvände Flörtis till sitt fosterbarn och borrade ner sig över ungen. Tyckte mig se en matning, men svårt att följa där i sänghalmen. Vi får lita till naturens krafter.

Har levt på detta hela dagen, varm och lycklig över förvandlingen från stel isbit till het och livlig krabat. Projektet går vidare… och hoppet består.

Lyckan delades strax med vännerna som kom över på kaffe och för att karda ur Tostes fällande päls. 

Av Margus - 17 maj 2011 22:21

Gläds ikväll alldeles väldigt med ’barnen i Mark’ som äntligen får återvända till sitt ursprungliga familjehem. Barnen får alltså komma tillbaka till det hem där de tillbringade fyra år, nästan hela deras liv. Beslutet klart i kväll enligt SVT. Men det satt hårt åt. Prestigen trängde undan både vett och sans samt inte minst omtanken om barnen.

Socialnämnden i Mark fick slutligen EFTER ETT OCH ETT HALVT ÅRS UTREDNING ge sig för det mediala trycket och för socialstyrelsens kritik – men först efter en långdragen handläggning av utomstående konsulter.

Skäms ledamöter i Marks socialnämnd som utsatt små oskyldiga barn för så mycket lidande! Var fanns medkänslan, smidigheten och professionalismen?


Barnen rycktes från sitt fungerande familjehem hösten 2009 där de då bott nästan hela sina liv. Det skedde plötsligt och utan förvarning vid en träff med den biologiska modern. Utan möjlighet att säga adjö till ställföreträdande mamma och pappa i familjehemmet. Med stort trauma för alla inblandade.

Först fick modern tillbaka barnen men det fungerade inte, varpå barnen överfördes till ett nytt familjehem där de sedan bott hela handläggningstiden. Familjehemsmamman Eva har genom blogg, insändare och skrivelser förtjänstfullt stridit oavbrutet för barnens rätt och familjehemmens situation.


Så här får det inte gå till! Man handskas inte med människor på detta vis, och framför allt inte med små barn. När man märker att ett beslut blivit fel, vad kan vara enklare än att be om ursäkt samt göra om och göra rätt – utan dröjsmål. Det hade hedrat socialnämndens ledamöter istället för att som nu bli utskämda i hela landet.

Ska barnen nu äntligen få lite trygghet igen? Eller vad kan socialnämnden i Mark sedan hitta på? Önskar barnen en lycklig återförening med familjehemmet och att lyckan blomstrar inte bara sommaren igenom utan resten av deras liv.

Av Margus - 16 maj 2011 21:59

”En fullkomlig jordskredsseger för S vid omvalet i Örebro, där moderaterna backar. [...] Rödgröna större än de borgerliga i Västra Götaland.”

Ack, hur ljuvligt det låter...

Stor lättnad, ett lugn, ja… inget mindre än en inre frid spreds i Lilla Huset när valrapporterna droppade in och blåste ”faran över”. Mitt sjukhus är räddat! Yes! Folk har fattat. Håkan Juholt får godkänt. Man somnade gott.


Det antyddes att uppgången berodde på sossarnas vänstersväng. Just det. På tiden att S hittar kompassen igen. Frid åt alla människor på jorden.


Tyvärr var det ett val som inte skulle behövt hållas. En riktig hemläxa för oss alla. Ty, hur handskas vi med demokratin? Slarv och nonchalans, försumlighet, vårdslöshet, brist på respekt och ansvar… you name it.

Här syftar jag på rösträknarna vilka orsakade omvalet och som klåpat även i detta val; Falköping, Lilla Edet...

Jaja… ”mänskliga faktorn” heter det, men… de kunde bättre förr. Utan datorer.


Syftar också på dem som inte orkade hedra vår demokrati med ett besök i vallokalen.

Som tror att demokratin är evinnerligt och outplånligt beständig för oss i Sverige.

Nåt vi nyttjar som en ”kul grej” när vi har lust och inget annat för oss. Det som människor i andra delar av världen är beredda att dö för.


Valschabbel och röstskolk ger upphov till många tankar.

Men Dagen Efter gick i ett lättnadens rosa skimmer. Frid.


Av Margus - 15 maj 2011 20:49

Uppgraderingen till Internet Explorer 9 gick alldeles för fort och inget är sig längre likt. Jo... förstås, men vid 60+ uppstår viss överkänslighet för saker som BYTER PLATS eller FÖRSVINNER.

Har brottats några timmar med Problemet och när jag precis börjar hitta det jag vill ha slänger IE upp en ruta i fejan "Internet har slutat att fungera. Programmet stängs ner." Känns känslan igen?

Gulp... men 'då ljuger pigan'. Herr Explorer behagar skämta. Det funkar visst. Har lärt mig ignorera skämtlynnet och jobba på som vanligt. Det har inte hänt... än.

-----------

För övrigt går det hett till i Arktis nu. Där borras efter olja, funderas på nya farleder, räknas med ökat fiske samt letas mineraler som aldrig förr. Även kineserna är inblandade. Det talas om hänsynstagande i denna känsliga region men egentligen råder rena klondykestämningen, enligt GP. Räkna med bråk.

Sverige tog nu över ordförandeskapet i Arktiska Rådet, där de fem nordiska länderna (Sverige, Norge, Danmark, Finland och Island) ingår tillsammans med USA, Canada och Ryssland och representanter från sex organisationer för ursprungsfolk i området. Klicka för stor bild.

Såpass...! Detta är det första 'fåkunnig undertecknad' hört om Arktiska Rådet vilket funnits sen 1996. Möte hölls den 12 maj i grönländska Nuuk. Tack och lov har Greenpeace, Världsnaturfonden och Naturskyddsföreningen stenkoll på rådets förehavanden och kräver, till vad nytta det nu är, stopp för oljeborrningen. Sverige kommer inte att våga öppna truten, är min gissning. Tänk bara på gasledningen i Östersjön.


För egen del är man tacksamt närmare graven än vaggan när det kommer till ytterligare miljöförstöring. Vill inte vara med när det smäller. Fegt...? Har lyckligtvis ändå inget val.  

Av Margus - 14 maj 2011 22:09

Zlatan blev räddningen denna 'lögardags' kväll med Milan – Cagliari. Husbonden suckade lättad.

Melodifestivalen är förfärande barnslig – detta tretimmars skrikiga spektakel. Har krystade humorfria dialoger blivit en kult eftersom alla värdländer kör samma koncept? Vilken kategori tittare vänder man sig till? Det håller en skrämmande låg nivå med tanke på kostnaden. Har inte 125 miljoner tittare högre krav på underhållning? (Skönt med egen blogg där ilskan kan ventileras.)

Låtarna kunde jag tänka mig att höra - eventuellt. Varför inte bara köra dem rakt av och skippa tjafset, fjolliga presentationsfilmer och allt ovidkommande. Juryjönseriet på samma nivå kan vi också vara utan. Kom till saken, leverera resultaten via cyberrymden och släng upp det färdiga resultatet i rutan direkt. Så vi slipper denna pina – un grande spettacolo. (Äh, inte kan jag italienska… det är Google, vars översättning ständigt förbättras.)


Googles Översättning har Lilla Huset för övrigt haft mycket stor nytta av just idag. Husbonden kom hem med ett nytt reningsfilter till dammen. Med teknisk manual – på engelska. Sökte på nätet efter: pond filter laguna manual och fann bums en pdf-fil med exakt samma innehåll. Vitsen med det…? Från pdf-fil kan texten numera kopieras och klistras in i Googles översättningstjänst. Stora textsjok översätts på sekunden.

- Detta är sjukt, sa jag. Ständigt lika förbluffad över teknikens landvinningar. Detta är fasen i mej inte klokt. Och bra blev det. Tjänsten blir ständigt bättre, nu är även ordföljden bra och endast några små missar hittas. Fantastico. Det värsta är att översättare blir arbetslösa...

-------------

I morgon är det val igen. Omval i Västra Götaland. För att några stollar slarvat med rösträkningen i det riktiga valet – sånt får bara inte hända. Det skulle vara belagt med dryga böter för rösträkningsschabbel! Det är viktiga grejer. Förstår på ett vis dem som säger att 'de redan gjort sitt'.

Med detta schabbel luckras demokratin upp. Det är alltför viktigt för att lägga ner sin röst. GÖR INTE DET!

Gud give att det går bra för RÖDA SIDAN så att vi får behålla våra gemensamt ägda sjukhus och slippa se dem sålda till utländska bolag. Jag vill förbaskemej ha mitt sjukhus och mina specialister kvar. Vill inte att data om mig och min hälsa sprids över världen med en utländsk ägare. 

Av Margus - 13 maj 2011 22:02

Så var vinterkappan på igen då… Rena väderbergochdalbanan - från 25,3 till 4. Omväxlande... är väl ett understatement. Och när man väl blivit uppvärmd sådär, känns temperatursänkningen större.

En som lever i nuet kan knappt föreställa sig den go’a aprilvärme som drev upp löjtnantshjärtanen så att de strålade så glatt ikapp med solen, för att i nästa stund falla platt till marken av frost. Tyckte så syyynd om dem.

När de väl blivit nedtryckta och beklämda kom ’värsta värmen’ åter vilken lurade Lilla Husets matmor att spöka ut sig i både shorts och solhatt och dammfiskarna att leka så vilt att en miste livet (kråkan). Nu kämpar ’hjärtana’ med rehabilitering i slagregn och motvind. Vad skulle detta vara bra för…!

-----------------------

Lilla Huset fick avloppsbesiktning ā 800 kr. Kommunen inventerar. Och ålägger enskilda fastighetsägare dyra investeringar för att leva upp till tänkt EU-nivå. Ska bli markbädd, kanveta. Det är väl som vanligt bara Sverige und ’die dummen Schweden’ som följer reglerna medan andra länder vräker ut orenat avlopp från metertjocka rör rakt ut i Östersjön. För vi ska vara ’bäst i klassen’...

Många bönder runt oss har antika avlopp som inte renas alls och aldrig slamsugs. Att de nu måste uppdatera sig är i sin ordning. Men vårt avlopp som godkändes på 1990-talet när vi byggde är bra, det slamsugs årligen och borde kunna gälla. Åtminstone tills övriga EU är ikapp. Suck.


Varför denna nationella statushöjning ska belasta enskilda fastighetsägare, undrar jag. Det går an att leka bäst-i-klassen när andra betalar. Och nu tänker jag mest på enpersonshushåll med en låg pension som enda inkomst... Får de alls låna till investeringen? Det blir kännbart. Somliga kan bli tvungna att sälja och flytta.

Statligt bidrag är ju inte att tänka på, för de pengarna är redan i EU… och subventionerar tomatkastande spanjorer. Miljövänligt så det förslår...

HEJ, OCH VÄLKOMMEN !

      

  Visa presentation

Avdelningar i bloggen

Så var det då... denna dag

Sök i bloggen

ARKIV från start 14 mars 2007

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7
8
9
10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25
26
27
28
29
30
31
<<< Maj 2011 >>>

   Underbar video från YouTube

  

Bra historiebok på internet

Mina länkar

Antal besök

Följ bloggen


Ovido - Quiz & Flashcards