Fågelperspektiv

Direktlänk till inlägg 30 augusti 2010

Vart tog det vägen?

Av Margus - 30 augusti 2010 21:42

Det talas om att vi måste jobba mer och om höjda pensionsåldrar. Men den som på 50-60-talen började förvärvsarbeta vid 16 år förtjänar pension vid 65 – dagens 40-talister alltså. Det är upplagt så EFTER 49 ÅRS ARBETE. Inte mer än rätt. Men dagens ungdom som inte slutar plugga förrän vid pass 20 - 25 kan nog jobba till 69 utan vidare. Det blir också 49 års förvärvsarbete. Rättvist.

Det propageras för att ungdom ska ha lärlingslöner. Jag hade låg ingångslön när jag fick mitt första jobb som 16-åring på 60-talet. Det mår man inte illa av, men… på den tiden fanns inga super-vd:ar som tjänade 30 gånger mer än en vanlig arbetare. Varför är det just ungdoms- och arbetarlöner som ska kapas? Börja i rätt ände, dvs. med bonusar som ingen människa förtjänar eller kan göra slut på. Girighetskulturen har stor skuld i mycket som gått fel i samhället.

 

När jag slutade skolan fanns det jobb. Det fanns alltid jobb – åt alla. Många anställda gjorde många små uppgifter i lugn takt och ALLA BEHÖVDES. Den som var skoltrött kunde förnöjsamt lägga sig på en lägre nivå – man kunde ju alltid städa… och därmed få ett lugnare liv, visserligen till lägre lön, men ändå… Vart tog de gamla hederliga städjobben vägen? De där varje företag anställde var sin städare som höll rent och småpysslade i lugn takt. Inte bemanningsföretagens vinstmaximerade hetsjakt.

Och vart tog vaktmästartjänsterna vägen? Kravlösa jobb för lågutbildade, äldre arbetsskadade eller handikappade, baserade på enkla ärenden, kopierings- eller arkivjobb, ICKE DESTO MINDRE VIKTIGA men med lägre krav på effektivitet. Utmärkta jobb för att ALLA skulle delta i samhället och finna sin plats. Förnöjsamma jobb. På den tiden nöjde sig företag med att verksamheten "gick runt". Det fanns plats för många företag som var och en skötte sitt UTAN ATT ÄTA UPP VARANN för att vinna marknadsandelar.


I 10-13-årsåldern jobbade jag på en gård med djuren och höskörden. Jag VILLE jobba, jag TIGGDE om att få "hjälpa till" – och jobbade HÅRT, ett hel mans jobb och HELT GRATIS och jag var tacksam för det. För att det roade mig. Vilken unge gör det idag – UTAN LÖN!!! Hur har det blivit?

Och tänk… vi LEKTE och hade massor av sysselsättningar och drömmar ända upp i tonåren för att man slapp tänka på utseende, pengar eller sex. Skoldagarna var lugna och roliga – utan studiehets eller programval. Vart tog livsglädjen vägen?

På den tiden var idrott en lek, något man gjorde för att det var nyttigt och roligt. Ingen fotbollsspelare tjänade mer än han kunde leva upp. Nu drömmer ungar om att bli välbetalda fotbollsspelare… artister eller börsmäklare. För att det ger pengar. Så fel allt har blivit.

 
 
Elisabeth

Elisabeth

30 augusti 2010 22:36

Ack ja, så rätt du har...

http://belara.bloggplatsen.se

 
Ruth

Ruth

30 augusti 2010 23:13

Det är inte klokt att tiderna har förändrats och blivit på detta viset, status och höga löner är det som gäller. Glädjen av livet är borta för många. Vill påstå att vi var lyckligare förr, jagade inte statusprylar utan var nöjda med det lilla. Djupa tankar och funderingar var det i dag.
Kram

http://bernamis.bloggplatsen.se

 
J:son

J:son

30 augusti 2010 23:46

Så sant, Margus!

Här har Du satt fingret på mycket som "var bättre förr".
Antingen är vi jätte-gamla, eller så är vi bara mycket kloka!?
Får vi någonsin veta?

Kram, J.

http://skrivfingerkli.blogspot.com

 
Ingen bild

Väninnan

1 september 2010 17:10

Jag har rensat bland allt jag samlat på mig under åren och hittat följande ord som kan ge girighetskulturen en spark i ändan:

Cree-indiansk visdom

När det sista trädet är fällt
Den sista floden förgiftad
Den sista fisken fångad
Då först kommer människan att upptäcka
Att hon inte kan äta pengar.

Översatt av Nina Falkenberg.

Margus

1 september 2010 17:14

Helt suveränt, Väninnan. Sååå klokt!

 
skogsfrua på dal

skogsfrua på dal

3 september 2010 10:49

Man känner igen sig;-)
Människan, från början samlare med kamp för tillvaron har i vår övermättnad ersatts med onödigt prylhysteri, tröstar vi oss med prylar? Det finns visst en indianstam där man inte ska äga fler än 10 saker som verkligen behövs.

http://barasaras.bloggplatsen.se

Margus

3 september 2010 16:08

Indianer äger stor klokhet som gått vidare genom generationerna. I Sverige har vi tydligen slutat vidarebefordra gammal kunskap och erfarenhet till våra barn.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Margus - 19 september 2015 23:25

Bloggen gör uppehåll. För inre tjänst. På egen tid. För att skapa energi. Ska bara ta in. Uppleva. Njuta. Bearbeta. Inte omedelbart omvandla för utgivning till offentligheten. Tid för motion och träning. Frisk luft. Vila och eftertanke. Sjukdom...

Av Margus - 19 september 2015 23:10

  Två och en halv mil. Rätt bra cykeltur, menar jag. Så duktiga är Husbonden och jag numera. Vi går eller cyklar var eller varannan dag. Och har väldigt roligt. Med kilometermätaren blev det ännu roligare... Vi har gått närmare två mil också, och ...

Av Margus - 19 september 2015 22:53


  Den första valvbron i Fåglum byggdes troligen under 1800-talets första hälft. Den hade två större valv och ett mindre där överloppsvatten släpptes fram vid flod. På strömsidan fanns en så kallad klyvare gjord av uppstaplade stenar. 1923 revs de...

Av Margus - 19 september 2015 22:17

  Öbrona är namnet på en liten stenvalvsbro i Fötene, Södra Härene socken, Vårgårda kommun. Den är byggd över Öbrodiket som rinner till ån Nossan. Vem blir inte fascinerad av dessa vackra gamla stenvalvsbroar som syns lite varstans och ännu fun...

Av Margus - 14 september 2015 23:50

  Mitt i redigeringen av sommarens minnesresor hamnade vår "trösksafari". Vi gav oss ut för att njuta av tilldragelsen när startskottet gick. ALLA var ute med gott humör och alla upptänkliga vagnar och kärror. Jag tog några bilder från evenemanget...

HEJ, OCH VÄLKOMMEN !

      

  Visa presentation

Avdelningar i bloggen

Så var det då... denna dag

Sök i bloggen

ARKIV från start 14 mars 2007

Ti On To Fr
            1
2
3
4 5
6
7
8
9
10
11
12 13 14 15
16 17
18
19
20
21 22
23 24 25
26
27
28
29
30 31
<<< Augusti 2010 >>>

   Underbar video från YouTube

  

Bra historiebok på internet

Mina länkar

Antal besök

Följ bloggen


Skapa flashcards