Fågelperspektiv

Direktlänk till inlägg 26 juni 2010

Vem fasen uppfann mangeln

Av Margus - 26 juni 2010 21:52

  

När midsommarsillen intagits under vällustiga suckar (himmelskt…) på piazzan vid fågelvoljärerna och den goda solen gjort sitt för dagen drog vännerna och vi oss in på verandan för fortsatt småprat i sommarnatten och hundarna knoppade in. Befriande tyst inomhus eftersom vindens sus i träden just då blivit ganska högröstat.

Strax for vi ut i nostalgiska trippar om bland annat gamla stenmanglar, dessa fruktansvärda dånande kolosser. Fullkomligt livsfarliga och … frågan är om de inte var onödiga också…? Läste just på nätet att det krävdes fyra man med VARSIN TVÅTONS DOMKRAFT och två timmars arbete för att flytta ett dylikt Stor-Tung-Ting till bara ett angränsande rum.

Hur många mannar, krossade fötter, fördärvade ryggar och klämda händer krävdes för att få ner dessa tingestar i källarna på 1940-talets flerfamiljshus? För det var ett måste. Varje flerfamiljshus med självaktning SKULLE ha en mangel i tvättstugan.

Varifrån uppstod detta behov? Det ansågs tydligen så viktigt att hemmafruarna skulle hantera dessa livsfarliga redskap. Och så angeläget att vuxna arbetsföra karlar skulle riskera liv och lem för att få in dem i husen. Och tydligen så oumbärligt att det riskerade klåfingriga barns händer och armar.

Och allt detta arbete i en tid när allt annat hushållsarbete tog sin tid. När kläder skulle sys och lagas, strumpor stoppas, kragar vändas och bröd bakas mellan syltning, saftning, konservering och inläggningar. BARA FÖR ATT FÅ SLÄTA LAKAN OCH DUKAR…!!!! Förspilld kvinnokraft.

Frågan är om inte stenmanglarna var direkt onödiga.

Ingen av oss manglar någonting. Jag har aldrig använt en mangel i mitt drygt 60-åriga liv. Jag hänger lakanen på tork. Torra lakan viks ihop och slätas under liggtiden i linneskåpet till. Och känns helt släta och underbara att sova i. Dukar stryks med strykjärn.

-------------

Slöjdmagasinet värnar manglandets konst.

 
 
Ingen bild

Väninnan med Äkta Hälft

27 juni 2010 00:22

Hur kunde vi hamna i detta resonemang? Jo, vi ”gick i barndom” och det känns lugnt och tryggt i denna kaotiska värld. Då utfördes sysslor som numera är helt eller delvis bortglömda. Att sitta med mamma på kvällarna och bli lärd att stoppa strumpor kunde kännas glädjefyllt. Då hade man förtroliga små samtal som så här i backspegeln var värda mycket.
Men vad vi helt missade denna midsommarafton var att plocka sju sorters blommor. Bara för att vi undrade vem fasen som uppfann mangeln. Så det kan bli. Va!!!!
Tack för en helt underbar dag!

 
Ruth

Ruth

27 juni 2010 09:35

Det blev midsommar även detta år. Vackert väder denna gången, inte så vanligt men skönt. Sill och midsommarmat förtärde jag själv eftersom min man är i Värmland, men det gick bra det också. Tittade på alla uppklädda barn och vuxna som skulle ner till sjön Aspen och resa midsommarstången.
En sådan mangel har jag manövrerat när vi bodde i lägenhet i Göteborg, småbarn var med, hur vågade man ? Numera viks allt bara efter tvätt. Har en elmangel i källaren som aldrig används, den är liten och smidig, inköptes för linnedukar, men numera använd inte dessa heller, så tiderna förändras till det bättre på det området.
Ha en fin dag.

http://bernamis.bloggplatsen.se

 
Elisabeth

Elisabeth

27 juni 2010 19:01

Nej, jag har själv heller aldrig vare sig ägt eller använt en mangel men mamma och mormor gjorde ju det och man satt där bredvid och blev förmanad att akta sig...visst var det livsfarligt

http://belara.bloggplatsen.se

 
Marianne

Marianne

1 juli 2010 00:12

Vi bodde i fyra år i ett hyreshus som hade två sådana monster till mangel, men jag provade den aldrig. Hade faktiskt inte en tanke på att göra det. Men jag var nog ensam om att inte använda monstret, för de användes flitigt varje dag. Jag gör som du. Viker ihop lakan mm och sedan är de släta nog för att användas.
Ha det gott

http://www.ekoxenskennel.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Margus - 19 september 2015 23:25

Bloggen gör uppehåll. För inre tjänst. På egen tid. För att skapa energi. Ska bara ta in. Uppleva. Njuta. Bearbeta. Inte omedelbart omvandla för utgivning till offentligheten. Tid för motion och träning. Frisk luft. Vila och eftertanke. Sjukdom...

Av Margus - 19 september 2015 23:10

  Två och en halv mil. Rätt bra cykeltur, menar jag. Så duktiga är Husbonden och jag numera. Vi går eller cyklar var eller varannan dag. Och har väldigt roligt. Med kilometermätaren blev det ännu roligare... Vi har gått närmare två mil också, och ...

Av Margus - 19 september 2015 22:53


  Den första valvbron i Fåglum byggdes troligen under 1800-talets första hälft. Den hade två större valv och ett mindre där överloppsvatten släpptes fram vid flod. På strömsidan fanns en så kallad klyvare gjord av uppstaplade stenar. 1923 revs de...

Av Margus - 19 september 2015 22:17

  Öbrona är namnet på en liten stenvalvsbro i Fötene, Södra Härene socken, Vårgårda kommun. Den är byggd över Öbrodiket som rinner till ån Nossan. Vem blir inte fascinerad av dessa vackra gamla stenvalvsbroar som syns lite varstans och ännu fun...

Av Margus - 14 september 2015 23:50

  Mitt i redigeringen av sommarens minnesresor hamnade vår "trösksafari". Vi gav oss ut för att njuta av tilldragelsen när startskottet gick. ALLA var ute med gott humör och alla upptänkliga vagnar och kärror. Jag tog några bilder från evenemanget...

HEJ, OCH VÄLKOMMEN !

      

  Visa presentation

Avdelningar i bloggen

Så var det då... denna dag

Sök i bloggen

ARKIV från start 14 mars 2007

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7 8
9
10 11
12
13
14
15
16 17
18
19 20
21 22 23 24
25
26
27
28
29 30
<<< Juni 2010 >>>

   Underbar video från YouTube

  

Bra historiebok på internet

Mina länkar

Antal besök

Följ bloggen


Ovido - Quiz & Flashcards