Fågelperspektiv

Direktlänk till inlägg 9 maj 2010

Böcker jag köpt

Av Margus - 9 maj 2010 00:15

Dessa böcker har jag köpt i vinter. En trevlig hög som väntar på mig. Den första har jag redan börjat på.




Kristendom för ateister, av Olle Carlsson.

"Jag tror inte på Gud. Men jag tror på något. Så låter nog den vanligaste trosbekännelsen idag. Olle Carlsson har under sina 25 år som präst sällan stött på en tvättäkta ateist. De allra flesta tycks, särskilt i livets svåra stunder, känna en närvaro av något större."

Olle Carlsson skriver rakt, enkelt och tydligt. Håller på med den just nu. En mycket lättläst bok. "Finns Gud? Vem är Gud? Prästen Olle Carlsson tar i sin bok Kristendom för ateister upp de riktigt stora frågorna, men på ett sätt som gör att alla känner sig accepterade. Han beskriver hur vår brist på kontakt med vårt inre och en högre mening leder in i en jakt på upplevelser, konsumtion och missbruk som ska fylla vårt behov av kärlek och tillhörighet."


Bokslut Reinfeldt, av Stefan Carlén, Christer Persson, Daniel Suhonen.

"Bokslut Reinfeldt är den efterfrågade uppföljaren till 2006 års succébok "Åtta år med Reinfeldt" (t.h.). Här skildras systematiskt den politik som förts under Reinfeldts fyra år vid makten. I boken visas steg för steg hur politiken metodiskt har varit inriktad på att rasera den svenska modell såsom vi känt den hittills. Här skildras också hur retoriken från Alliansen oftast har varit den rakt motsatta till den faktiskt förda politiken. En helt annan bild än den som ges i våra dominerande medier."




Så föll den svenska modellen, av Björn Elbrant.

"I en andlöst spännande berättelse får man steg för steg följa Sveriges väg mot 1990-talets ekonomiska kris. Hur den svenska modellen av maktbalans, tillväxt och välfärd bryts ner av politiska motsättningar och ekonomiska krafter som inte kan tyglas. Så föll den svenska modellen rymmer färgstarka porträtt av Palme, Bohman, Feldt, Bengt Dennis och Bengt Westerberg. Ingen ges någon hjältegloria, men läsaren får genom personerna storartade möjligheter att förstå 70- och 80-talens utveckling."



Dansen kring guldkalven: Så förändrades Sverige av börsbubblan.

"Björn Elmbrant är ingen stressad deadlinejournalist, han låter istället skildringen ta den tid som den behöver. Han driver sina teser på ett glasklart och rakt sätt. Han delar ut verbala smällar som kommer att få utsatta personer att lossa på slipsknuten och skrika efterklok tills korna går hem. Den som läser hans bok på rätt sätt har en hel massa att lära inför nästa gång dansen drar igång runt en helt annan, men antagligen snarlik, guldkalv."
- Hans bok borde vara obligatorisk läsning vid landets alla utbildningsinstitut för journalister. Och denna bok placerar dessutom Björn Elmbrant för all framtid i den svenska journalistikens Hall of fame, skrev Jan Guillou, Aftonbladet.




Prat, prat, prat: Krönikor om ett Sverige i förändring, av Björn Elmbrant.

"Trött på det förenklade mediabruset? Du är inte ensam. Allt fler människor vill bli betraktade som vuxna. Men de känner inte igen sig i den virtuella värld som mediafabrikerna förmedlar. Var finns komplikationerna? Finns det ingen som vågar säga emot? I Björn Elmbrants krönikor får du ofta avvikande förklaringar till det som sker. Bakom den lättsamma, raljerande tonen finns en stark lidelse för att demokrati och rättvisa är möjliga också i globaliseringens tid."



Hyperkapitalismen, av Björn Elmbrant.

"Inget samhälle där eliterna mest sysslat med ekonomisk spekulation har överlevt särskilt länge. Allting - politik, medier, kulturliv och mänskliga relationer - smittas idag av börsens högt uppskruvade tempo. Fort, fortare, fortast. Ekonomi är allt. Den starkaste måste få vinna. Men ingen verkar ansvarig för samhällsutvecklingen. I boken Hyperkapitalismen ställs frågan varför jakten på aktievärden ska bestämma allt, och om det går att förhindra utslagning och våldsamma motreaktioner. För det är inte någon naturlag att många beslut ska vara så ogenomträngliga och så svagt demokratiska som nu. Hyperkapitalismen är en bok som anvisar vägar bort från aktiehysterin och ger hopp om ett vitalare folkstyre."


I dag är Guds dag, av Wilfrid Stinissen.

"Ett ord för själen per dag. En stund av bön och vishet på morgonen eller kvällen. "Idag är Guds dag" är en närmast klassisk andaktsbok med 365 texter av Wilfrid Stinissen. Texterna har löpande datum då vissa texter anknyter till exempelvis fastan, påsktiden och jultiden."



 

 

Skovelmästaren: berättelser från Kolyma, av Varlam Sjalamov.

Denna fängslande bok, inte utan humor, hörde jag i P1:s radioföljetong ett år. Ville bara ha.

"Varlam Sjalamov (1907-82) tillbringade närmare 20 år i sovjetiska arbetsläger. Efter frigivandet bosatte han sig i Moskva, där han verkade som poet och journalist. Under samma tid skrev han fem samlingar med berättelser från arbetslägren. "Skovelmästaren" är den första av dessa att publiceras på svenska.
Berättelsecykeln "Skovelmästaren" hör till de mest centrala skönlitterära verken om det sovjetiska lägersystemet GULAG. Med ilska, bitter ironi och djup människokännedom fogar författaren samman minnen, lägerskrönor och porträtt till en kaotisk och gripande berättelse om en av den moderna tidens mörkaste stunder."


 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Margus - 19 september 2015 23:25

Bloggen gör uppehåll. För inre tjänst. På egen tid. För att skapa energi. Ska bara ta in. Uppleva. Njuta. Bearbeta. Inte omedelbart omvandla för utgivning till offentligheten. Tid för motion och träning. Frisk luft. Vila och eftertanke. Sjukdom...

Av Margus - 19 september 2015 23:10

  Två och en halv mil. Rätt bra cykeltur, menar jag. Så duktiga är Husbonden och jag numera. Vi går eller cyklar var eller varannan dag. Och har väldigt roligt. Med kilometermätaren blev det ännu roligare... Vi har gått närmare två mil också, och ...

Av Margus - 19 september 2015 22:53


  Den första valvbron i Fåglum byggdes troligen under 1800-talets första hälft. Den hade två större valv och ett mindre där överloppsvatten släpptes fram vid flod. På strömsidan fanns en så kallad klyvare gjord av uppstaplade stenar. 1923 revs de...

Av Margus - 19 september 2015 22:17

  Öbrona är namnet på en liten stenvalvsbro i Fötene, Södra Härene socken, Vårgårda kommun. Den är byggd över Öbrodiket som rinner till ån Nossan. Vem blir inte fascinerad av dessa vackra gamla stenvalvsbroar som syns lite varstans och ännu fun...

Av Margus - 14 september 2015 23:50

  Mitt i redigeringen av sommarens minnesresor hamnade vår "trösksafari". Vi gav oss ut för att njuta av tilldragelsen när startskottet gick. ALLA var ute med gott humör och alla upptänkliga vagnar och kärror. Jag tog några bilder från evenemanget...

HEJ, OCH VÄLKOMMEN !

      

  Visa presentation

Avdelningar i bloggen

Så var det då... denna dag

Sök i bloggen

ARKIV från start 14 mars 2007

Ti On To Fr
          1
2
3 4 5
6
7
8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18
19
20 21 22 23
24
25 26 27
28
29
30
31
<<< Maj 2010 >>>

   Underbar video från YouTube

  

Bra historiebok på internet

Mina länkar

Antal besök

Följ bloggen


Ovido - Quiz & Flashcards