Fågelperspektiv

Direktlänk till inlägg 21 februari 2010

Att vara äggsjuk...

Av Margus - 21 februari 2010 23:22

… är inte så lustigt som det låter. Ibland kommer det inget ägg alls, då kallas det värpnöd bland fågeluppfödare och kan vara livshotande. Om en hona sitter bredbent och uppburrad och ser ut att må tjyvtjockt ska man alltid misstänka värpnöd och vidta omedelbar behandling. I helgen drabbades vår vackra nymfa Pärlvit av just detta. (Klicka för större bild.)

En del ligger i ett hörn och krystar men Pärlvit satt fortfarande på pinne. Värme (25-30 grader) är den alltigenom undergörande behandlingen för alla slags sjukdomstillstånd och hon sattes i enskild sjukbur med infraröd lampa över. En 'gresalampa' alltså, en sån man har till smågrisar. Infrarött värmer musklerna på djupet.

Efter att ha klämt och undersökt var jag ändå inte säker på att det var värpnöd, inget ägg kändes. Druvsockerlösning droppades i munnen liksom sulfa ett par gånger ifall att det var något annat hon led av. Handdukar hängdes runt sjukburen för att bevara värmen och där bodde hon under lördagen och följande natt. Rudolph ropade efter henne men hon knep bara med ögonen i frossbrytningar. Natten blev orolig men värmen fick göra sitt.

Skulle tagit en bild i den varmröda belysningen, det såg så mysigt ut, men vi hade ju snön att ta hand om också. Samtal ringdes till fågelvänner och veterinär.

På morgonen satt hon på pinne, såg piggare ut med rest tofs och ögonen öppna och klara. Och minsann… låg där inte ett ägg! Det hade hon släppt rätt ner i golvet från pinnen… krasch. Men vad gör det. Viktigast var att det kom ut.

Hon såg så oförskämt pigg ut att vi flyttade in henne till pojkvännen direkt. Men lugn var jag inte förrän i kväll när jag såg henne sitta och vräka i sig mat. Härligt.

Vi har hittills inte haft någon hona med värpnöd. Orsakerna kan vara flera. Trots att man ger foder och tillskott av alla slag vet man ju aldrig vem som äter vad, så visst kan det ha varit tillfällig D-vitaminbrist enär någon sol icke lyst på bra länge. 


 
 
Madde

Madde

22 februari 2010 10:20

Skönt att det ordnade sig och att hon piggnade till. Man är ju så orolig när de händer dem något. De är ju trots allt familjemedlemmar de med.

Önskar er trots all denna besvärliga snö en underbar dag! ;-)

http://www.mads.bloggagratis.se

 
Flanören...

Flanören...

22 februari 2010 15:36

....som en äggsjuk höna, har man ju hört.

Hur gör du för att bädda in bild i text?

http://www.nabbsjuan.bloggplatsen.se

 
margus

margus

22 februari 2010 19:19

Jo, Flanören: Svarar här ifall fler undrar. Ställ markören framför första bokstaven i aktuellt stycke. Infoga bild där. Om bilden är stor ser det helstolligt ut först, men dra ner bilden manuellt till den storlek du tänkt genom att dra i de hörnen som bildas när du markerar bilden. Sen markerar man bilden igen och högerklickar. Välj justera vänster eller höger och vips... har bilden lagt sig där du vill ha den. Den är också klickbar.
När man drar ner bilden manuellt kan det bli proportionsförändringar men det fixar man efter bästa förmåga. Lycka till!

http://margus.bloggplatsen.se

 
Kram Ruth

Kram Ruth

22 februari 2010 19:28

Tänk om söta pärlvit inte hade repat sig, vilken hemsk tanke. Slutet gott allting gott, vackert foto !

http://bernamis.bloggplatsen.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Margus - 19 september 2015 23:25

Bloggen gör uppehåll. För inre tjänst. På egen tid. För att skapa energi. Ska bara ta in. Uppleva. Njuta. Bearbeta. Inte omedelbart omvandla för utgivning till offentligheten. Tid för motion och träning. Frisk luft. Vila och eftertanke. Sjukdom...

Av Margus - 19 september 2015 23:10

  Två och en halv mil. Rätt bra cykeltur, menar jag. Så duktiga är Husbonden och jag numera. Vi går eller cyklar var eller varannan dag. Och har väldigt roligt. Med kilometermätaren blev det ännu roligare... Vi har gått närmare två mil också, och ...

Av Margus - 19 september 2015 22:53


  Den första valvbron i Fåglum byggdes troligen under 1800-talets första hälft. Den hade två större valv och ett mindre där överloppsvatten släpptes fram vid flod. På strömsidan fanns en så kallad klyvare gjord av uppstaplade stenar. 1923 revs de...

Av Margus - 19 september 2015 22:17

  Öbrona är namnet på en liten stenvalvsbro i Fötene, Södra Härene socken, Vårgårda kommun. Den är byggd över Öbrodiket som rinner till ån Nossan. Vem blir inte fascinerad av dessa vackra gamla stenvalvsbroar som syns lite varstans och ännu fun...

Av Margus - 14 september 2015 23:50

  Mitt i redigeringen av sommarens minnesresor hamnade vår "trösksafari". Vi gav oss ut för att njuta av tilldragelsen när startskottet gick. ALLA var ute med gott humör och alla upptänkliga vagnar och kärror. Jag tog några bilder från evenemanget...

HEJ, OCH VÄLKOMMEN !

      

  Visa presentation

Avdelningar i bloggen

Så var det då... denna dag

Sök i bloggen

ARKIV från start 14 mars 2007

Ti On To Fr
1
2 3 4 5 6 7
8
9 10 11
12
13
14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
<<< Februari 2010 >>>

   Underbar video från YouTube

  

Bra historiebok på internet

Mina länkar

Antal besök

Följ bloggen


Ovido - Quiz & Flashcards