Fågelperspektiv

Direktlänk till inlägg 31 augusti 2009

Höstljus och höstsång

Av Margus - 31 augusti 2009 20:39

Skymningen i det gula höstljuset sänker sig över Lilla Huset. Kom just in från fågelhuset där eftersläntrarna droppat in för kvällsmat och nattning. De satt ute så länge som möjligt i det mjuka duggregnet.

Vi håller på att notera kännetecken på kanarierna inför den förestående skilsmässan. Ja… en del ska säljas (suck…) och vi får inte av misstag göra oss av med trotjänarna. Hemska tanke… Nä, då behåller vi hellre några för säkerhets skull.


Vi trodde att vår färgmärkning med fotringarna skulle räcka, men de rackarna har fortsatt ändra färger under sensommaren.

Ett riktigt detektivarbete att nagelfara foton och tidigare noteringar (se bild t.v - hur lätt är det?). Jag var inte riktigt i form under våren-försommaren när jag tog "giftsprutorna" så jag har missat en del. Attans. Vi får ta den tid som behövs helt enkelt.


Vem som sjunger ska också kollas för att veta könen. Inte heller det är enkelt. Så här på sensommaren pågår den så kallade höstsången. De äldre hanarna är tysta, medan de yngre hanarna övar sig i hartzerkanariens kända rullsång och honorna stämmer in. Underbart vackert. Att skilja en unghanes trevande sång från en sångbegåvad hona kräver sitt musiköra, den saken är klar.


I morgon stundar dock storstädning hos fåglarna inför hösten-vintern. Och jag menar storstädning. Bäst att passa på när man lovat fint väder så att fjäderfäna kan vara ute. Vi har inspekterat omgivningarna i jakt på nya träd och buskar att sätta in till fåglarna.

 
 
Ruth

Ruth

1 september 2009 09:34

Vilket jobb ni har framför er, det blir inte enkelt och misstag kommer kanske att ske, förstår nin vånda. Har fotringarna ändrat färg ? för det beror väl inte på att fåglarnas färg har ändrats ? Storstäda tar nog sina timmar, så fint dom kommer att få det. Vackert solsken i dag och den värmer som mitt i sommaren, är det årets sista tro ?

http://bernamis.bloggagratis.se

 
Marianne

Marianne

1 september 2009 22:44

Vi har ett underbart sensommarväder. Går det inte att könsbestämma kanarie mer än på deras sång?
Ja, ska ni skilja på dessa fåglar enbart genom deras sång så får ni allt att göra. Finns det inte flera olika färger på fotringarna(två/trefärgade ringar) så att man kan skilja på dem från märkningen.
Lycka till och ha det gott

http://www.ekoxenskennel.se

 
Ingen bild

margus

1 september 2009 23:19

Jo, Ruth, det är ungarnas färg som skiftar i och med att de blir alltmer färdiga efter ruggningen. En del har fräckheten att bli ganska lika de vuxna stamfåglarna...;-)

Marianne:
Jo, man kan nog okulärbesiktiga dem genom att titta i analöppningen;-) men då måste man fånga dem först. Verkar enklare att lyssna efter sången. Vid behov märker vi med dubbla ringar och växlar höger-vänster fot.
Men, vem har sagt att livet ska vara enkelt..hehe.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Margus - 19 september 2015 23:25

Bloggen gör uppehåll. För inre tjänst. På egen tid. För att skapa energi. Ska bara ta in. Uppleva. Njuta. Bearbeta. Inte omedelbart omvandla för utgivning till offentligheten. Tid för motion och träning. Frisk luft. Vila och eftertanke. Sjukdom...

Av Margus - 19 september 2015 23:10

  Två och en halv mil. Rätt bra cykeltur, menar jag. Så duktiga är Husbonden och jag numera. Vi går eller cyklar var eller varannan dag. Och har väldigt roligt. Med kilometermätaren blev det ännu roligare... Vi har gått närmare två mil också, och ...

Av Margus - 19 september 2015 22:53


  Den första valvbron i Fåglum byggdes troligen under 1800-talets första hälft. Den hade två större valv och ett mindre där överloppsvatten släpptes fram vid flod. På strömsidan fanns en så kallad klyvare gjord av uppstaplade stenar. 1923 revs de...

Av Margus - 19 september 2015 22:17

  Öbrona är namnet på en liten stenvalvsbro i Fötene, Södra Härene socken, Vårgårda kommun. Den är byggd över Öbrodiket som rinner till ån Nossan. Vem blir inte fascinerad av dessa vackra gamla stenvalvsbroar som syns lite varstans och ännu fun...

Av Margus - 14 september 2015 23:50

  Mitt i redigeringen av sommarens minnesresor hamnade vår "trösksafari". Vi gav oss ut för att njuta av tilldragelsen när startskottet gick. ALLA var ute med gott humör och alla upptänkliga vagnar och kärror. Jag tog några bilder från evenemanget...

HEJ, OCH VÄLKOMMEN !

      

  Visa presentation

Avdelningar i bloggen

Så var det då... denna dag

Sök i bloggen

ARKIV från start 14 mars 2007

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31
<<< Augusti 2009 >>>

   Underbar video från YouTube

  

Bra historiebok på internet

Mina länkar

Antal besök

Följ bloggen


Ovido - Quiz & Flashcards