Fågelperspektiv

Direktlänk till inlägg 24 juli 2009

Folket före oss

Av Margus - 24 juli 2009 12:23

Sitter vid köksbordet och äter en stilla macka med ögon och öron på våra fåglar i voljären utanför. Ständigt full aktivitet. Husbonden monterar tillbaka fönstren som ska stå öppna ännu ett tag, mer målning behövs. Tur att det inte blåser!

Lilla Huset eldar i kaminen för att få tillbaka ett gott inomhusklimat efter en fuktig natt utan tre fönster. Det sprakar mysigt och ryggen har lugnat sig efter lätt promenad. Bästa medicinen.


Läser om "Folket före oss", en artikelserie i tidningen Land. I mitten av 1800-talet, cirka tre generationer tillbaka, var det vanligt att folket i skogsbygderna bodde i jordkulor, ungefär som jordkällare med stampat jordgolv med en låg torvtäckt träbyggnad över jord med bara en liten fönsterglugg i. Här genomlevdes vintrarna intill spisen med granris på golvet och här föddes barn efter barn av vilka inte alla överlevde. (Fina bilder på en sådan HÄR.)


Hårt och fattigt, men bättre än att vara slav under storbönderna, står det. De var tämligen fria och skötte sig själva, men fick ibland vandra långt för att skaffa arbete. En man gick med fru och barn nästan 40 mil för att bli rallare, berättas det. 

Det är väl så högern vill att vi ska göra när vi blir arbetslösa. Ut och vandra bara… och gärna utomlands så att dom slipper oss. Skillnaden mot dessa gamla tider är ju bara att vi betalat skatt för att ha en välfärd värd namnet.


Livsvillkoren för "Folket före oss" borde ingå i skolundervisningen så att ungarna får lära sig att alla våra moderniteter inte är självklara.


När jag brukar raljera om att det var bättre förr och att "utvecklingen till och med kan gå bakåt - om vi har riktig tur" så menar jag förstås inte 1800-talet.

Nä, jag menar snarast 50-60-talen. En tid jag själv upplevt och verkligen inte skulle ha något emot att få tillbaka. En tid med framtidstro och tillförsikt, en levande landsbygd, frisk miljö och många arbetstillfällen såväl på landet som i stan.

 
 
Ingen bild

Väninnan

24 juli 2009 17:01

Dessa bilder är så vackra att jag blir rörd. All respekt må visas de människor som framlevde sina liv här. Vilket virke var de gjorda av?
Heder åt medlemmarna i Skölvene Hembygdsförening som har insett värdet av att bevara denna miljö.

 
Ruth

Ruth

24 juli 2009 19:49

Ett tänkvärt inlägg, men ack så var det en gång i tiden med dessa jordstugor där dom levde nära varandra i ett långt och strävsamt liv, utan några modärniteter och lyx.
60 och 70 talet var glansdagar, kommer vi någonsin tillbaka till dessa tider, eller skall vi gå ännu längre tillbaka innan det stannar, det återstår att se.

http://bernamis.bloggagratis.se

 
Marianne

Marianne

25 juli 2009 11:07

När jag tittade på länken du lagt ut så kom jag att tänka på ett inlägg jag hade den 26 maj 2009 i min blogg.
Jag har lagt ut foton på en husgrund vi har på vår mark.
I denna stuga/jordkula har det enligt folk som kan historien om vår bygd bott en mycket klok och läkemedelskunnig kvinna.
I utbyggnaden vid husets gavel så hade kvinnan en get.

Det var roligt att få se foton på hur stugan kanske en gång har sett ut.

Och visst har du rätt i att vissa saker var bättre förr. Idag saknas det sunt förnuft och trygghet i vårt samhälle.
Ha det gott

http://www.ekoxenskennel.se

 
Alle

Alle

25 juli 2009 11:58

Hoppas att ni har en skön sommar!

http://www.alleswe.bloggagratis.se

 
Jenny

Jenny

25 juli 2009 18:40

Hej, och Tack för rara orden inne på min blogg.

Du ger i ditt inlägg här, verkligen ett hopp om att det funnits dagar (50, 60, 70-talet...whatever..)då vi hade framtidstro och hopp.
Måtte folk komma till insikt snart.

Så sent som i morse stod jag på perrongen och vinkade av Dottern som skulle hemåt till Skåne igen, nere i Göteborg.
Då funderade jag...

"Om man bara skulle sticka ifrån alltihopa?
Ta sina stackars små slantar och köpa resebiljetter och se hur långt härifrån man kunde komma? Bara packa en ryggsäck och sätta sej på ett tåg och resa...och resa...och resa..."
Och tanken kändes faktiskt lockande.
Och det skrämmer mej.
Inte för att jag längtar till något annat, men att jag längtar bort från allt här hemma.

Jag är skräckslagen inför vad som komma skall härnäst, och det vore faktiskt skönt att fly från alltsammans, känns det som ibland.
Och denna hopplöshet sprider ju sej värre än svininfluensan bland oss alla som inte är födda med silversked i mun.
Men innerst inne vet jag ju...att lycka inte kan köpas för pengar.
Och inte heller hälsan...
Så kanske , kanske en dag vaknar hela Svenska folket upp ur dvalan och inser att man tillsammans kan lösa problem och kriser, om man inte istället ökar klyftorna ännu mer.

Kan inte låta bli att tänka på hur Obama kämpar för att få rätsida på USA, och vad tidigare Presidenter ställt till med...
All heder åt honom.

Hoppas du har det bra denna helg!
Hälsa make och djur!
Kram, Jenny

http://itsmylife-j.blogspot.com

 
Uffematten

Uffematten

25 juli 2009 19:38

Har ju två arbetslösa söner, duktiga med det praktiska men svårt med studerandet. Klart man funderar på vad dom har för framtid i Sverige som det ser ut nu...
Måtte svenska folket VAKNA innan all tro på framtiden och allas lika värde försvinner helt och hållet!
Det är helt otroligt så snabbt det har gått att montera ner praktiskt taget hela socialförsäkringssystemet. Och sänka skatter och avgifter för dom som redan har så dom klarar sig...
Ett mycket märkligt sätt att "regera"... Och förmodligen ett elände för dom som kommer efter att reda ut!

Ha en fin helg!!!
/J

http://uffematten.blogspot.com

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Margus - 19 september 2015 23:25

Bloggen gör uppehåll. För inre tjänst. På egen tid. För att skapa energi. Ska bara ta in. Uppleva. Njuta. Bearbeta. Inte omedelbart omvandla för utgivning till offentligheten. Tid för motion och träning. Frisk luft. Vila och eftertanke. Sjukdom...

Av Margus - 19 september 2015 23:10

  Två och en halv mil. Rätt bra cykeltur, menar jag. Så duktiga är Husbonden och jag numera. Vi går eller cyklar var eller varannan dag. Och har väldigt roligt. Med kilometermätaren blev det ännu roligare... Vi har gått närmare två mil också, och ...

Av Margus - 19 september 2015 22:53


  Den första valvbron i Fåglum byggdes troligen under 1800-talets första hälft. Den hade två större valv och ett mindre där överloppsvatten släpptes fram vid flod. På strömsidan fanns en så kallad klyvare gjord av uppstaplade stenar. 1923 revs de...

Av Margus - 19 september 2015 22:17

  Öbrona är namnet på en liten stenvalvsbro i Fötene, Södra Härene socken, Vårgårda kommun. Den är byggd över Öbrodiket som rinner till ån Nossan. Vem blir inte fascinerad av dessa vackra gamla stenvalvsbroar som syns lite varstans och ännu fun...

Av Margus - 14 september 2015 23:50

  Mitt i redigeringen av sommarens minnesresor hamnade vår "trösksafari". Vi gav oss ut för att njuta av tilldragelsen när startskottet gick. ALLA var ute med gott humör och alla upptänkliga vagnar och kärror. Jag tog några bilder från evenemanget...

HEJ, OCH VÄLKOMMEN !

      

  Visa presentation

Avdelningar i bloggen

Så var det då... denna dag

Sök i bloggen

ARKIV från start 14 mars 2007

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10
11
12
13 14
15
16 17
18
19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29
30
31
<<< Juli 2009 >>>

   Underbar video från YouTube

  

Bra historiebok på internet

Mina länkar

Antal besök

Följ bloggen


Ovido - Quiz & Flashcards