Direktlänk till inlägg 30 januari 2008
Ugnsstekt lax med citronsås hör till favoriterna i vårt hushåll.
Lätt som en plätt, tar 20 minuter i tillagning och räcker två dagar för två personer.
Laxen tar vi ofta till när ork eller fantasi sätter gränser. Rena gourmetmiddagen.
Vi har alltid gott om portionsförpackningar med fyra styckfrysta bitar i, lagom till fyra personer eller två middagar för två. Så här gör vi:
En paket med fyra bitar tinas i mikron 1,5 minuter på full effekt. Salt och peppar på båda sidor av laxbitarna vilka läggs på smort ugnsfast fat. Några droppar citron och grovmalen svartpeppar på var bit.
18 minuter i ugn på 225 grader.
Om laxen sätts i ugn när potatisen kokar upp blir de klara nästan samtidigt.
Citronsåsen kokas ihop mot slutet av tiden med:
2,5 dl kaffegrädde
2,5 dl creme fraiche
en halv fiskbuljongtärning, salt och peppar, några droppar citron.
Hackad dill i såsen och på fisken till garnering.
Rätten har även rönt framgång hos våra gäster.
Oftast äter vi dock själva och har då mat för två dagar till två personer. Första dagen med kokt potatis, andra dagen med stekt. Rätten passar bra med vilka grönsaker som helst, på bilden rivna morötter.
Vi älskar fisk, äter utöver laxen mest torsk, makrill, strömming eller rödspätta.
Bloggen gör uppehåll. För inre tjänst. På egen tid. För att skapa energi. Ska bara ta in. Uppleva. Njuta. Bearbeta. Inte omedelbart omvandla för utgivning till offentligheten. Tid för motion och träning. Frisk luft. Vila och eftertanke. Sjukdom...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | ||||
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | |||
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | |||
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | |||
28 | 29 | 30 | 31 | ||||||
|